1. FIFA 09 (PS3)

FIFA 09 (PS3)

Fifa schommelt al jaren tussen perfectie en een drama. Niet dat de serie geen succes is – de serie verkoopt namelijk als een tierelier – maar qua niveau is er soms nog wel wat te wensen. De serie haar ooit zo prachtige historie leek een aantal jaar geleden hard ten onder te gaan, Fifa 2004 was één van de meest gefaalde games die ik ooit gespeeld heb, maar sinds deel 2007 lijkt EA Sports op de goede weg terug. Met Fifa 2008 zette EA wederom een grote stap in de goede richting, maar is dat een garantie dat Fifa 2009 het niveau perfectie haalt?

Nee, natuurlijk is dat geen garantie. Fifa 2003 was immers ook top, Fifa 2004 was een immense flop. Maar op de vraag of Fifa 2009 een topgame is, kan ik maar één antwoord geven: volmondig ja. Fifa 2009 heeft, zonder te overdrijven, elke footie die ooit uitgebracht is vernedert. EA Sports heeft weer de basis gepakt van de game haar voorganger, wat ook in 07-08 goed uitpakte. Maar hoe kan een game, zonder grote aanpassingen, ineens uitgroeien tot een mijlpaal in de game-geschiedenis?

Het voelt gewoon beter. De animaties zijn net wat beter, net wat vloeiender. De baan van de bal is net wat realistischer. Alles wat in andere footies nog nooit écht goed uitgepakt had, smelt EA samen in een game én in ééns klopt alles eraan. De trucjes – voorheen zo irritant – gebruik ik nu zelf ook, ik kan tegenwoordig genieten van een omhaal, en zo kan ik nog wel een uur vol praten over hoe goed Fifa nu wel niet aanvoelt.

Uiteraard krijgen we ook weer een waar audiovisueel spektakel op ons bord van EA Sports. Vraag een willekeurig iemand op de straat, die denkt dat de Sixasis een afstandbediening is, om plaats naast jou te nemen en speel een potje Fifa. Hoogstwaarschijnlijk zal je na zes minuten de vraag krijgen: “hé, is het nu al rust?” Alles klopt eraan: het commentaar (natuurlijk op Engels ingesteld), de veld-verhoudingen, het weer, het stadion, gewoonweg alles. Echter is het wel aan te raden om op een HD-tv te spelen, want als je op een \\\'normale\\\' televisie speelt, gaat er toch wel een stukje glans van deze parel af, maar dan nog sta je perplex van hoe realistisch de game er uitziet.

Natuurlijk zou je als je alleen de slechtere dingen van andere footies beter maakt, nog geen goede game hebben. De goede dingen moeten er natuurlijk ook in verwerkt zijn. Sinds een aantal jaar maakt EA Sports gebruik van een innovatief laad-systeem, waarbij je met een speler in de Arena kan spelen. Niet meer lange, vervelende laadtijden, gewoon lekker ballen. Kijk dan ook niet raar op dat als de game eenmaal geladen is (wat niet lang duurt), je nog even een paar minuten in de Arena blijft spelen en nog niet aan de wedstrijd begint.

Het had in het begin wat kuren, maar uiteindelijk is EA Sports er óók in geslaagd om met de online-modi met zijn tijd mee te gaan. Sterker nog, het introduceert nieuwe dingen die nog nooit vertoond zijn in een voetbalgame. We kenden de spelmodus Be a Pro, de modus waarbij je zelf in de huid van een voetballer kruipt, al van Fifa 2008, maar EA heeft ook deze modus gepimpt. Zo kan je nu online met twintig man in een server voetballen. Ieder voor zich. De spits heeft als voornaamste doel doelpunten maken en de verdediger ballen afpakken. Voor de uitgevoerde taken zal je punten krijgen. Ga je echter als verdediger continu in de spits gaan, dan verlies je punten. Opzich heel leuk gedaan, kan er niets op aanmerken, maar ik heb liever gewoon een heel team wat ik kan besturen. Tel daarbij op de uitstekende en vertrouwde 1 vs 1 modus, en ook in de online-modi benadert de game perfectie.

Is er dan niets meer te wensen voor het volgende deel? Alles wat in Fifa 2009 zit, is gewoon nagenoeg perfect. Echter ontbreken er – al een paar jaar – enkele leuke modi en extra\\\'s. We missen bijvoorbeeld de modus \\\'Training\\\', waar je hoekschoppen kon oefenen of aanvallen uitprobeert met je hele team. Het is geen groot gemis – ik gebruikte het toch zelden – maar op zijn tijd kan het best leuk zijn. Daarnaast zouden er best wat meer stadions in mogen, de Kuip bijvoorbeeld. Toch een five-stars ranking van de bond en niet aanwezig in de game. Tenslotte de laatste suggestie: meer lijkende gezichten in de game. De sterspelers zijn natuurlijk net écht (neem C.Ronaldo die echt zijn houding bij de vrije trappen aanneemt in Fifa 09), maar in competities als de Eredivisie is hier zoals te zien, geen aandacht aan besteed. Gio en Makaay zijn uiteraard gedetaileerd, maar wie the fuck is De Guzman? I don\\\'t care, maar ik kan me voorstellen dat er toch mensen zijn die graag in de Eredivisie spelen, en voor die groep gamers is het toch lullig dat ze geen goede faces hebben.

Conclusie en beoordeling

Ik eindigde de inleiding met de vraag of Fifa 2009 perfect was. Fifa 2009 is helaas geen perfecte game, maar wel een briljante game. Perfectie bestaat niet. Hoewel, Fifa 2009 heeft het wel heel dicht benadert, maar de ontbrekende modi en extra's gooien roet in het eten. Dit neemt niet weg dat Fifa 2009 de beste footie ooit gemaakt is. En wellicht de beste Third Party game op de Playstation 3? Fifa 2010, can you beat this? I hope so.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Audiovisueel een meesterwerk
 • Gameplay voelt lekker en bovendien echt aan
 • Zeer goede online-modi
 • Minpunten
 • Helaas geen goede faces in de iets mindere competities (zoals de Eredivisie)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Om exact te zijn is dit de zevende Prince of Persia en aangezien de Sands of Time reeks afgelopen is en dit een heel nieuw reeks is is het ook niet de vierde PoP in de Sands of Time reeks.

 • Heb Sands of Time nooit uitgespeeld maar ga die trilogie zeker nog eens doorspitten. Ben ook benieuwd naar dit deeltje :).

 • laat maar komen !! ik wacht wel af

 • De nieuwe Prince of Persia wordt verschijnt voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC in het derde financiële kwartaal van Ubisoft, wat plaats vindt tussen oktober en december van 2008.  Maak daar maar eind 2009 van ;)

 • @soulofaqua

  het is al weer de 7e:

  1 Prince of Persia

  2 Prince of Persia: Shadow and the Flame

  3 Prince of Persia 3D

  4,5,6 Prince of Persia: Sands of Time trilogie • whoops miscalculatie bedankt Mtyz heb het verbetert.

 • De vorige delen heb ik met veel plezier gespeeld dus ik kijk ook er uit naar die nieuwe deel. Maar ik denk dat deze game het einde van 2008 niet meer gaat halen.

 • Die vorige delen waren echt goed, hopelijk krijgen we weer Top Kwaliteit.

 • Aah, ik kijk er toch wel naar uit zeg. De titel interesseert mij overigens niet zo heel veel, als de game maar goed is :D

 • the Prodigy is tof!  Khep t wel over die band hé)

 • ik hoop dat je tijd nog steeds kan terugspoelen en vertragen,

  ik hoop dat het Ghosts of the past word.

 • ik hoop dat je tijd nog steeds kan terugspoelen en vertragen,

  ik hoop dat het Ghosts of the past word.

 • Heir Apparant en Ghosts of the Past vind ik eigenlijk maar niks. Prodigy klinkt opzich nog wel redelijk.

 • 'Heir Apparant' leek me eerder de naam van een goedkope oost-europese shampoo.  Hoe dan ook; Ze zullen dit natuurlijk handig kunnen uitspelen in hun publiciteits campagne; Oeee oee wat zou de naam kunnen zijn? tja zoek het maar uit mensen… Blijf lekker berichten posten over onze game.. :-) zo werkt het heh…

 • Ik vind de subtitel 'Ghosts of the Past' beter bij deze titel klinken dan de rest.

 • Nou, gelukkig is het niet 'Heir Apparant', want dat vind ik dus echt een k*t titel. Klinkt niet, ligt niet lekker in de mond, voor de gemiddelde Nederlander niet uit te spreken en het slaat ook gewoon nergens op.

 • Het zou toch wel vet zijn als hij 'Prodigy' gaat heten, want dat is echt de koelste van de drie subtitels!

 • De naam boeit me niet zoveel, als de gameplay maar goed is.

 • oeps dubbel

 • zul je zien dat hij gewoon Prince of Persia 7 gaat heten xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren