1. Pokémon Platinum (NDS)

Pokémon Platinum (NDS)

Pokémon Platinum; Een nieuwe game uit een gigantische reeks spellen die nooit lijkt te stoppen en waarvan iedereen wel is gehoord heeft maar wellicht ook wel een game die je per ongeluk is ontgaan. Of dat geheel terecht is? Dat lees je natuurlijk hier!

Nintendo heeft een vast ritme voor Pokémon games; twee versies van een nieuwe regio, daarna twee jaar later een verbeterde versie. Ook dit jaar is het niets anders. Om Pokémon Platinum kort samen te vatten: Meer verschillende Pokémons, andere outfits, wat nieuwe textures en een Battle Frontier. Het klinkt allemaal wat saai, maar zolang het ouderwetse Pokémon concept erin blijft, blijft het een goed spel.

Het spel begint in het kleine dorpje genaamd Twinleaf Town, de woonplaats van jouw trainer. Meteen als het spel begint willen de makers al duidelijk maken dat Pokémon Platinum al vol veranderingen zit. Zo krijg je een nieuw TV scherm te zien en je begint al meteen in een nieuwe outfit. Het zijn weliswaar kleine veranderingen maar toch brengt dit een nieuw gevoel naar boven. Na de mededeling van je moeder dat jouw rivaal langs is geweest, stap je de buitenwereld in, op zoek naar hem. Ook buiten vind je meteen wat veranderingen. De grootse verandering hier is dat er sneeuw is gevallen. Je zet je zoektocht naar je rivaal voort, wetende dat deze kleine veranderingen pas het topje van de ijsberg zijn.

Nu je verhaal is begonnen weet je pas wat Pokémon nou ongeveer inhoudt. Versla acht Gymleaders (Leiders van een gebouw; Versla deze voor een Badge), verzamel de acht Badges (Een soort diploma dat je de Gymleader hebt verslagen)en versla de Elite Four(Een viertal professionele trainers die je alleen kunt uitdagen met acht Badges). Daar houdt het bij op. Althans, als je het over Pokémon Diamond/Pearl (Voorganger van Platinum) had. Pokémon Platinum heeft namelijk nog wat nieuws te bieden na dit, toch al zeer lange verhaal van zeker 20 uur. Namelijk de Battle Frontier. Déjà vu? Ja dat klopt! De Battle Frontier was ook te vinden in Pokémon Emerald (Een pokémon game uit de vorige generatie). De Battle Frontier is een speciaal eiland waar je vijf locaties hebt met elk hun ''leider''. Versla de leider en je krijgt een soort Badge, alleen hier werkt het wat ingewikkelder dan bij Gyms. Alleen hier in Platinum zijn wat dingen verandert. Gebouwen zijn toegevoegd en verwijdert. Oftewel, geen op gewarmd kliekje van Emerald. Ook heb je The Distortion World. Een speciaal gebied waar geen zwaartekracht is een waarin je d.m.v. puzzels de weg uit het ''doolhof'' vindt. The Distortion World is volledig in 3D en ziet er behoorlijk goed uit voor een DS game. Kortom; een leuke toevoeging!

Dat ik niet al te diep wil ingaan op het verhaal is hopelijk wel te zien. Het is namelijk niet echt interessant. Leuk, maar niet boeiend. Wat wel boeiend is, is de gameplay. Pokémon lijkt van de buitenkant erg simpel, maar eigenlijk is dat het niet. Een echte RPG liefhebber kan een spel als Pokémon goed waarderen, omdat het toch veel opties heeft. Je kan je Pokémon sterker maken, maar dat niet alleen. Je kan meedoen aan Contests (Schoonheids wedstrijden voor Pokémons), je kan je Pokémon speciaal trainen op verschillende vlakken (Attack, Speed etc.). Ook draait Pokémon nog steeds om ''Gotta Catch 'em all!'', oftewel; Vang alle Pokémons. Dat dit elke generatie wel moeilijker word is wel duidelijk aangezien er bij elke nieuwe generatie weer een nieuwe lading pokémons bijkomen. Met deze taak ben je ook zeker 50 uur bezig. Kortom, gameplay genoeg! Maar daar houdt het nog niet bij op.

Niet alleen de gameplay is goed, ook ondersteunt Pokémon Platinum WiFi, een manier om je Nintendo DS te verbinden met het internet. Op WiFi valt ook veel te doen voor Pokémon spelers. Allereerst heb je de WiFi Plaza; een speciaal online gebied waar je tot 20 man met elkaar mini-games kan spelen. Deze mini-games bieden niet veel extra's voor Pokémon Platinum, maar grappig is het wel. Door middel van een ''Leaderboard'' kan je de Highscores checken van de mini-games, waardoor er toch nog wat competitie ontstaat.

Naast de nieuwe WiFi Plaza heb je ook nog de opties die je in Pokémon Diamond/Pearl had. Namelijk de WiFi Club; een speciale service waar je met mensen die je kent, samen kan komen in één ruimte waarin je met elkaar kan ruilen en vechten d.m.v. Pokémons, en het GTS; Het Globale Trade Station. Het GTS is net een soort marktplaats voor Pokémon; Je gaat online d.m.v. WiFi, je zet je Pokémon op het GTS en wat je ervoor terug wilt. Als je dan de volgende dag terug komt in het GTS op WiFi is de kans groot dat iemand jouw pokémon heeft gezien en hij de pokémon die jij wilde heef terug gestuurd (Dit verschilt natuurlijk van vraag en aanbod). Andersom kan dit natuurlijk ook; Jij zoekt een Pokémon, jij hebt hem gevonden en jij ruilt hem naar die eigenaar en jij krijgt de pokémon van die eigenaar. Simpel toch? Toch moest Nintendo het weer wat ingewikkelder maken met Friend Codes. Veilig is het wel, maar het support nou niet echt de wereldwijde connectie met elkaar.

Naast WiFi kun je ook weer lekker ouderwets linken met iemand die naast je zit. Dit keer niet met een link-kabel of een speciaal zendertje die je op je DS moet klikken, maar gewoon een ingebouwd ontvangertje. Met linken kun je óf in de Union Club (Wifi Club alleen dan zonder Wifi) óf in het Battle Collosseum; een stadion waarin je kun vechten tegen degene naast je.

Pokémon Platinum klinkt als een simpele uitbreiding van Pokémon Diamond & Pearl, toch is dit niet helemaal het geval. Het spel bevat leuke nieuwe dingen, en dit keer is het online gedeelte weer een heel stuk opgekrikt; Iets waar ik persoonlijk echt op aan het wachten was.Naast dit bevat het ook een nieuw, maar niet echt boeiend, verhaal, nieuwe textures en verbeteringen in gebieden en natuurlijk de Battle frontier. Toen ik uiteindelijk klaar was met Pokémon Platinum had ik niet het gevoel dat ik een Pokémon Diamond/Pearl kloon had gespeeld, iets wat wel bij mij voorkwam bij Emerald. Een hele verbetering dus!

Conclusie en beoordeling

Pokémon Platinum is meer dan een uitbreiding. Om het nou een totaal nieuw spel te noemen is (helaas) wat te ver gezocht, maar na mijn speelsessie met Platinum was ik toch behoorlijk tevreden. Het voelt allemaal erg nieuw aan, en toch zijn er veel dingen verandert. Mensen die geen Pokémon Diamond of Pearl hebben gespeeld moeten zowiezo dit spel kopen en mensen die wel Pokémon Diamond en Pearl hebben gespeeld raad ik alsnog aan Platinum een kans te geven. Nogmaals; het is meer dan een simpele uitbreiding.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Battle Frontier
 • Betere Online...
 • Het ouderwetse Pokémon gevoel
 • Je bent nooit klaar met het spel
 • Minpunten
 • Toch weer meer van hetzelfde
 • En toch weer geklooi met Friend Codes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laat hun eerst maar zien of deze games wel aanslaan bij het plubliek.  PlatinumGames wordt meer geassocieerd met budget games voor de PLaystation

 • Lol…wat een uitspraak.  Platinum Games, met de mensen van het vroegere Clover. Met de breinen achter Devil May Cry, Resident Evil, Okami,…

 • Als ze goed in de markt worden gezet, kunnen dit leuke titels worden en dus succesvolle franchises :). Aan de kwaliteit en ervaring van de teams valt niet te twijfelen in ieder geval!

 • Mooi zo, die van SEGA hebben brainzzz xD

 • Okami vervolg misschien? :D

 • Okami is van Capcom dus daar zal je geen vervolg van ex clover studio zien. Madworld lijkt me een prima game te gaan worden.

 • Bayonetta ziet er echt vet uit…Ik hoop dat we binnenkort meer info. krijgen.

 • van MadWorld wil ik nu al een vervolg!

 • Leuk hoor…maar had iemand van Platinum Games niet ooit in een interview gezegd dat ze vooral stonden voor hoogstaande kwaliteit, nieuwe spelconcepten en originele spellen? Beetje jammer als zulk creatief talent meteen aan opvolgers denkt (terwijl de eerste delen nog niet uit zijn), ipv aan nieuwe IP's.  De studio bestaat voor een groot gedeelte uit Clover mensen en die hadden ook niet zo bizar veel op met vervolgen. Bovendien hoop ik echt dat ze het rustig aan doen. Kijk naar Viewtiful Joe, dan zie je wat er met een franchise gebeurt als er in te korte tijd sequels uit gepoept worden…Dat dit bericht van een SEGA rep komt en niet van PG zelf baart me zorgen. Ik hoop niet dat zij een te dikke vinger in de pap krijgen.

 • natuurlijk hartstikke leuk, maar kom eerst maar eens met de eerste delen van die games ;)  Madworld leek me wel een leuke game though…

 • Ze zien er allemaal goed uit maar ik zet m'n zinnen vooral op Infinite line… Bayonetta lijkt me gewoon raar en Mad World is wel cool maar heb geen Wii

 • ik verwacht wel dat het goede games worden, ze zijn allemaal namelijk zo orgineel…(dit is geen sarcasme! ;))

 • Laat nou eerst maar gewoon de eerste delen uitkomen, en kijk dan verder…..

 • mits ze succesvol zijn natuurlijk!

 • We wachten af.

 • Laat ze eerst maar een goed eerste deel maken. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren