1. FIFA 09 (PS3)

FIFA 09 (PS3)

Elke keer als er een nieuwe FIFA of PES uitkomt, denken alle gamers die van voetbal houden hetzelfde: Welke word het dit jaar? De meesten kiezen voor Pro Evolution Soccer, net als ik een tijd geleden. Het was FIFA 2009 die uitkwam, maar ik was eigenwijs genoeg om deze game, tot half april, niet te kopen. Totdat deze voor 29,99 te koop was, zodat ik deze toch maar haalde, omdat ik PES inmiddels ook wel gezien had. En ik kan mezelf wel voor m'n kop slaan omdat ik deze niet eerder heb gehaald..

FIFA 2009 is een verbetering van alle andere FIFA's, en ook van alle PES games. De game voelt ontzettend anders aan, mede omdat het realistischer is, en je dus niet iedereen meer zo voorbij kan spelen. Je kan dit keer harder of zachter passen, en makkelijker kiezen naar wie de bal gaat, want dit leverde eerder bij mij nog wel is problemen op. De technieken zijn ook zoals je ze mag verwachten in een voetbalgame, je kan ook je tegenstander irriteren door de bal midden op het veld hoog te houden. FIFA dwingt je bijna in deze game om over te gaan op tactieken, want met een counter iedereen voorbij spelen werkt niet meer, en de keeper kan je alleen voorbij spelen als je erg goed timed. En dit is maar één van de redenen waarom FIFA '09 zo goed is.

Vanaf je eerste wedstrijd, zie je meteen al een grote verbetering: de graphics. En deze zijn precies zoals je ze mag verwachten bij next-gen. Alles ziet er prachtig uit, zoals ik het nog nooit had gezien bij een voetbalgame. Vanaf grote hoogte zijn de spelers al te herkennen, als ze überhaupt te herkennen zijn. Sommige spelers zijn nauwelijks te herkennen, en dat vind ik wel een groot minpunt, want je wil graag het realistische gevoel behouden, en dat lukt niet als Leonardo (van Ajax) blank is, wat je ook al van afstand ziet. De spelers die niet lijken, hebben meestal wel de goede huidskleur, maar het haar en dergelijke zijn gewoon snel afgeraffeld, waardoor je toch wel even verbaasd zit te kijken. Nog een minpuntje is redelijk vertrouwd: het Nederlands elftal.. je weet vast wel wat ik daarmee bedoel. Omdat EA daar niet de licentie voor heeft, hebben de spelers van ons Nederland weer al die rare achternamen. Natuurlijk zijn de grote spelers wel prachtig nagemaakt, zoals Ronaldinho, Christiano Ronaldo, enzovoort.

Net als in elke FIFA zitten hier ook weer leuke modi in, start je eigen carrière als coach, regel de transfers, ontwikkel je spelers, enzovoort. In deze modi verbeterd FIFA zich absoluut tegenover PES, want in PES kan je enkel een seizoen starten zonder toeters en bellen. En nieuw in FIFA.. speel als een prof! Hierbij creëer je je eigen speler, en daarmee ga je aan de slag. Als je een wedstrijd speelt krijg je een soort plus en min balkje, waarin staat hoe je het die wedstrijd doet. Buitenspel, tackle's, schoten, voorzetten hebben invloed op deze balk, heb je de balk helemaal groen doe je het perfect, is deze rood kan je beter eerst nog even oefenen. Dit keer heeft FIFA ook iets compleet unieks toegevoegd: The Ultimate Team! Hierbij kan je voor tien euro online kaartjes sparen. Deze kaartjes zitten in verpakkingen, die brons, zilver, en goud zijn. Deze zijn te koop voor coins, die je kan krijgen door wedstrijden te spelen, andere kaarten te verkopen, of echt geld neer te leggen. Dit gaat allemaal online, maar het is natuurlijk niet makkelijk. Je tegenstander heeft natuurlijk ook zijn best gedaan om goede kaarten te krijgen, dus die heeft ook een goed team. Het heet niet voor niets 'The Ultimate Team'. Hierbij maak je dus met je kaartjes een fantastisch team, en gebruik je bestaande spelers in je team, totdat je onverslaanbaar bent.

En een jaarlijks terugkomend minpunt.. jawel.. het commentaar! Evert ten Napel en Youri Mulder doen het nog steeds, en ze bakken er niks van. Sterker nog: ik heb ze dingen horen zeggen die ik in FIFA 2007 ook nog hoorde. Ze kunnen de meest onlogische dingen zeggen, zoals: 'Stom dat hij nu buitenspel gaat staan, het kon toch nooit een doelpunt worden!' terwijl de bal via een vrije trap erin gekopt werd. En wanneer Evert helemaal op hol slaat als je met Ronaldinho een actie maakt, begint Youri ook wat te praten en op de helft van zijn zin klinkt hij alsof hij wenste dat hij nooit aan zijn uitspraak begonnen was. Maar ondanks deze rare fouten, heb ik het commentaar altijd wel aanstaan, omdat het anders zo saai is. Verder zit er in de gehele game, mits je bij de menu's bent, verschillende nummers, die allemaal erg leuk zijn, zodat je nooit je geluid uit zou gaan zetten, maar eigenlijk zo langzaam mogelijk je selectie bepaald, en mee neuriet met de muziek.

En dan hebben we natuurlijk ook nog één van de belangrijkste onderwerpen: de multiplayer! Deze is echt fantastisch leuk om te doen, zowel co-öp als online. Na elke wedstrijd krijg je ervaringspunten, zowel als je bezig bent met je competitie als online. Je kan online een competitie starten, zomaar snel een wedstrijdje starten, en zelfs 10 tegen 10 spelen. Maar wat je je nu misschien afvraagt, is deze game online ook dicht in de buurt van perfect? Nee, zelf heb ik soms problemen als ik tegen vrienden of andere mensen wil spelen, dan kan je als je de uitclub bent niks doen, en als thuisclub zie je bij de uitclub niks gebeuren, en dan staat er plotseling dat de sessie beëindigt is. En voor de nieuwsgierigen.. er zitten ook enorm veel trophies in, waardoor je constant bezig bent om deze te verdienen. Zo zijn er nog veel meer punten waarbij FIFA veel anders en beter is dan al zijn voorgangers en andere series, maar ik denk dat het het leukst is om deze zelf te ontdekken.

Conclusie en beoordeling

FIFA 2009 bied een totaal nieuwe ervaring, die je niet snel zal vergeten, en enorm lang zal spelen. De gameplay maakt het uitdagend, zodat je er niet snel klaar mee bent. De fantastische graphics, de online functie, en de nieuwe dingen zoals The Ultimate Team, speel als prof, zorgen ervoor dat FIFA 2009 van mij een prachtig cijfer krijgt!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Gameplay
 • Speel als prof
 • Online..
 • Veel toevoegingen
 • Muziek
 • Ultimate Team
 • Minpunten
 • Weinig herkenbare spelers
 • Commentaar
 • Die het soms niet al te goed doet

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Killzone 2 gaat echt vet worden maar over multiplayer heb ik nog geen zak gehoord… Van wat ik begrepen heb is deze game totaal niet meer te vergelijken met z'n voorganger… Dat hoop ik toch want Killzone 1 deed toch teveel dingen fout om een topgame te zijn.  Enigste bezorgdheid: Het coversysteem; Want als je achter een muur schuilt , hoe weet je dan wanneer je eruit mag komen? Bij een third person shooter was dat niet erg maar bij een FPS? Ik weet het niet, ik hoop alleen maar dat je niet drie kwart van de game naar een muur zit te staren… ze zullen wel iets vinden

 • jah die multiplayer ben ik ook benieuwd naar

  ik moet naar de wc

 • Ik vind dit uistekend neergezet door een Nederlandse game studio. Guerrilla zet de lat echt hoog en daar kan Playlogic o.a. niets anders doen dan ervan te leren, schitterende graphics. En nu niet gaan roepen \"hij is nog steeds niet zoals die trailer\" want wat je hier voorgeschoteld krijgt is alles behalve pre-rendered stuff, hulde echt waar.  Met de gameplay hoop ik dat het goedkomt, hoewel ik vindt dat de coversysteem iets teveel van Gears of War is gekeken maar inspiratie halen is geen probleem.  Ik wacht het lekker af maar ontken zeker niet dat dit ook een goed spel gaat worden.


 • Solid_Snake; Er zijn zoveel ontwikkelaars die nog altijd pre-rendered filmpjes tonen terwijl de next-gen consoles toch wel krachtig genoeg zijn om een filmpje volledig INGAME te maken.. voorbeelden genoeg; COD4, Gears of war,… Bij killzone mochten ze dat toch ook wel gedaan hebben :-)

 • Een titel om naar uit te kijken!

 • @Nand69: je hebt op zich wel gelijk, maar aan de andere kant lijkt het me wel vet… 100% realistisch, als je in het echt achter een muur schuilt zie je ook niet wat er daarvoor gebeurt toch?

 • Dit wordt zo erg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Hands-ons zijn tot nu toe positief, hoewel meningen over de AI verschillen. Ach, ze hebben daar bij Guerilla nog driekwart jaar. Komt vast wel goed.

 • Deze gaat nie normaal zijn!!!!

 • Dit word een hele vette game. Goede timing ook. Na GoW2 en Resistance 2 :) Dat wordt knallen in de wintermaanden! :D

 • Deze lijkt me echt heel erg vet!

  Hier wil ik een PS3 wel voor halen.

  Killzone 1 was ook wel een vet deel.

 • weet niet vind het nog niet echt alles, explosies zien er een beetje mak uit de omgevingen tsja wat moet ik zeggen grijs?

 • Gaan we hier nu ook een discussie houden van 'GOW ownt kilzone' en andersom, net als bij het filmpje van GOW?

 • @TESfan; Waarom zouden we dat doen? TPS en FPS met elkaar vergelijken is gwn achterlijk

 • Tegen die tijd verwacht ik wel een ps3 te hebben. Lijkt me vet worden en dit is toch wel een titel die je niet mag missen.

 • \"Alle beelden waren pre-rendered en eigenlijk onmogelijk om in het echt te evenaren. Toch moet gezegd worden dat de Nederlandse ontwikkelaar Geurilla dicht in de buurt aan het komen is.\"  Ik had ook niet anders verwacht als de druk zo hoog is en ze alweer 3 jaar!! verder zijn.

 • @maniac E: Probleem met de eerste Killzone was de grijze omgeving, en deze keert ook nu wel weer terug. Verschil is echter dat er zo geweldig veel visuele details inzitten dat het nu veel beter werkt. Ik was erg onder de indruk in ieder geval.

 • Tsja, grijs is die game wel, zoals zoveel andere games tegenwoordig een wat grauw en grimmig filter hebben. Je moet ervan houden denk ik…

 • Dubbel post…-_-

 • A Halo-killer it is. Ik ga het nu niet weer hebben over de overhypte Halo games, maar Killzone is gewoon goed. Dit deel beloofd heel veel!  En tja het is wat grouw en grijs. maar een Killzone ala Viva Pinata moet ook niet natuurlijk ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren