1. BOOM BLOX (Wii)

BOOM BLOX (Wii)

Als er één bedrijf was die de laatste jaren collectief werd uitgekotst door het gamers publiek is het EA wel. De Amerikaanse ontwikkelaar, één van de grootmachten op deze aardkloot was volgens velen niet vernieuwend. Altijd maar dezelfde franchises die jaar op jaar werden gereleased... totdat EA beterschap beloofde. Die is er ook gekomen: met games zoals Dead Space en Mirrors Edge probeert de software gigant zijn portfolio uit te breiden. Jammer genoeg lijkt het grote publiek er niet warm voor te lopen, maar toch zijn er al verscheidene juweeltjes uit de hoge hoed getoverd. Het nieuwe offensief begon allemaal met een puzzel spelletje voor de Wii, in samenwerking met ene Steven Spielberg...

Het is natuurlijk maar de vraag hoe direct onze vriend Spielberg betrokken was bij de ontwikkeling, maar mocht deze echt veel invloed hebben gehad: dan kan ik alleen maar mijn spreekwoordelijke pet voor de goede man afnemen. Niet alleen laat EA zien dat het nieuwe IP’s wil ontwikkelen, maar dat meneer Spielberg ook nog eens verstand heeft van hoe een goede videogame en puzzel game in elkaar moet zitten. Nu moet een puzzel game vanzelfsprekend goed in elkaar zitten wil het aanslaan en belangrijker, verslavend zijn. Vooral de laatste factor, verslavend zijn, kenmerkt een werkelijk goede game in het genre. Laat dat nou één van de sterkste punten zijn van Boom Blox. Het is zo’n typisch spelletje die je een keer oppakt en waar je telkens denkt: ‘Ah, nog een puzzeltje nog. Nog eentje dan maar. Dit is echt de laatste.’ Ondertussen ben je stiekem al een uur bezig. Dat zegt al genoeg lijkt me.

Het concept van Boom Blox is eigenlijk zeer simpel: puzzels bestaan uit blokken die je uit elkaar moet laten knallen. Dit doe je door een bal te gooien en deze op strategische plekken te mikken of simpeler gezegd: waar jij denkt dat de puzzel opgelost kan worden, daar moet je op mikken. Weet je de puzzel op te lossen, dan heb je het level uitgespeeld. Een kind kan de was doen zou je denken. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Boom Blox laat je zoals het een puzzel game betaamt ook nadenken over de keuzes die je maakt. Soms wordt je ook meer gepushed door de makers om na te denken, omdat je bepaalde doelen te voltooien hebt. In het begin van de game heb je daar niet zo veel mee te maken. Dan is het gewoon “probeer alle blokken om te gooien”. Je kunt de camera alle kanten opsturen tijdens het spelen van een puzzel om zo zwakke plekken te ontdekken. Is de zwakke plek ontdekt, dan is het tijd om alles in te gooien.

Nog leuker wordt het wanneer je puzzels krijgt voorgeschoteld waarin je blokken ontvangt die bepaalde effecten kunnen veroorzaken. In het begin krijg je alleen simpele bouwsels, maar al snel genoeg krijg je te maken met bijvoorbeeld bom blokken. Deze moet je zo laten exploderen dat het de constructie wegvaagt. Er verschijnen ook blokken die je tegen elkaar moet laten botsen om zo puzzels op te lossen. En zo bouwt Boom Blox constant verder op een zeer simpel concept dat alsmaar moeilijker wordt en meer soorten blokken krijgt. Daarnaast kun je ook kiezen uit verscheidene spelmodi, wat zorgt voor verschillende puzzels. En doordat de game zo makkelijk te spelen is, kan iedereen meedoen. De besturing is prima, al moet ik wel noteren dat met de “grabtool”, een puzzel waar je blokken moet pakken en verplaatsen, wat erg frustrerend werkt. Je wil blokken oppakken, maar je kunt ze niet echt met precisie neerleggen. Voor de rest werk alles prima in de game en is het alleen maar genieten. De Wiimote registreert al je bewegingen en er valt ook weinig te klagen.

Naast de puzzel levels die allemaal hun speciale blokken demonstreren, zijn er ook levels waarin je een soort adventuremode doorspeelt. Hierin speel je verschillende thema levels door, met in de hoofdrol de kleurige en blokvormige hoofdrolspelers van de game. Hierin moet je zoveel punten bij elkaar sprokkelen, vijanden verslaan door middel van explosieve ballen of constructies juist intact houden. Dat vergt zo nu en dan kunst- en vliegwerk, aangezien het je op bepaalde punten niet echt makkelijk wordt gemaakt. Zeker wanneer je aan bepaalde criteria moet voldoen om een medaille te halen en daarmee ook het level. Sommigen zullen blij zijn dat het level uitgespeeld zal zijn, terwijl de perfectionisten echt alleen voor het goud zullen gaan. Niet alleen daardoor gaat Boom Blox een tijdje mee, maar ook door een zeer vermakelijke multiplayer mogelijkheid kun je heel lang plezier hebben aan deze game. Je kunt samen met een andere speler levels uitspelen of met meerdere personen puzzels opblazen. Wat trouwens wel een pluspunt is, aangezien de game niet bijster lang is voor de eenzame speler. Of je kunt helemaal uit je dak gaan met de level editor, waarin je natuurlijk de meest prachtige kunstwerken kunt maken. Om ze vervolgens weer helemaal uit elkaar te laten spatten.

Conclusie en beoordeling

Om eerlijk te zijn, er is maar vrij weinig mis met Boom Blox. Of Spielberg veel betrokken was bij de game dat is eigenlijk niet van groot belang, want EA heeft een puzzelgame neer gezet waar je u tegen zegt. De game is niet alleen heerlijk speelbaar, maar weet zo’n goede indruk achter te laten dat je het maar blijft spelen. Dat is het belangrijkste aan een puzzelgame, het moet verslavend werken. De minpunten zijn dat de grabtool puzzels niet echt super werken en dat de game niet bijster lang is. Dat zijn gelukkig punten die wel te vergeven zijn, zeker gezien wat je ervoor terug krijgt. Laten we het simpel houden: Boom Blox smaakt naar meer.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verslavende gameplay
 • Uitstekende puzzels
 • Veel variëteit
 • Aangename stijl
 • Toffe multiplayer stand
 • Minpunten
 • Gaat in singleplayer niet zo lang mee
 • Grabtool puzzels verlopen niet soepel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wederom een geweldige game :) Ik ga hem binnenkort maar weer eens opnieuw spelen

 • Deze game ga ik kopen.

 • Geweldig, must have voor de DS bezitters.

 • Nette recensie, ben het er wel mee eens. Heb het spel zojuist uitgespeeld, en als je voorgaande delen hebt gespeeld is dit eigenlijk wel een must have.  Wel minder dat bij de pluspunten niet het Evidence/Perceive systeem staat.. Aangezien het Evidence systeem pas éénmaal eerder was gebruikt in de eerste game, Phoenix Wright: Ace Attorney, in de laatste case.

 • boeie

 • Ik zou graag deze game willen of een van de vorige delen. Ik ben helaas te veel geld kwijt aan alle spellen die ik voor de Wii wil:P.

  Goede review trouwens.

 • nette recensie dude

 • Heb de game al een tijdje uit de VS. Wat wel jammer is, is dat de nieuwe features (oa perceive) niet zo vaak gebruikt worden en dat het vaak al een beetje voorgezegd wordt wat je moet doen.

 • Hoog, voor een game die al 50x hetzelfde is, maar ja, het is de enige game op de DS met wat kwaliteit tegenwoordig…

 • toffe game, hij is wat makkelijk vergeleken met de vorige maar de nieuwe characters en graphische stijl maakt het wel erg verfrissend.

  cijfer is precies goed.

 • Hoog, voor een game die al 50x hetzelfde is, maar ja, het is de enige game op de DS met wat kwaliteit tegenwoordig…  Hm er zijn zeker wel meer games met kwaliteit, Zelda PH, Castlevania, World end with you, Mar… nee laat maar,het is wel duidelijk denk ik :) Net zoals dat deze game precies vernieuwend genoeg is voor mij om hem aan te schaffen, zitten altijd prima in elkaar de PW spellen.

 • Voor dit soort games zou ik mijn DS niet verkocht hebben.

 • Voor een spel zoals dit zijn nieuwe zaken om te onderzoeken al genoeg vernieuwing voor mij.

 • Lijkt me weer erg leuk!  @arthur01

  Ja

 • goede recensie maar ik heb het niet zo op advocaten en die hele mikmak!

 • Vette shit!!

 • Lijkt me weer een vette game… maar laat eerst maar eens Trials en Tribulations uitkomen in Europa

 • boeit mij niks

 • @Meesterkerel: Ik denk niet dat ie nog uitkomt, heb em moeten importeren.  Verder is het een geweldige game, die je stiekem toch meer als boek moet beschouwen. Elke zaak is toch echt heel anders, maar de gameplay veranderd niet veel (heel veel gameplay is er ook niet!).

 • Leuk voor de DS-liefhebbers :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren