1. Pokémon Pearl (NDS)

Pokémon Pearl (NDS)

Na Pokémon Gold, Silver en Crystal is GAME FREAK een verkeerde weg ingeslagen met de Hoenn Saga. De derde generatie Pokémongames zijn enorm tegengevallen, mede dankzij de inspiratieloze Pokémon en waardeloze features zoals de Secret Base. Met Diamond en Pearl hebben ze de juiste pad weer gevonden, omdat de avonturen in Sinnoh zoveel leuker zijn dankzij vette Pokémon en online gameplay. Natuurlijk speelt het nieuwe gevechtssysteem de grootste rol.

Er zijn fysieke, speciale en status aanvallen. Nog steeds moet een Pokémon getraind worden en kunnen zijn statistieken (stats) toenemen. Een Pokémon heeft zes type stats: HP, Attack, Defense, Special Attack, Special Defense en Speed. Naarmate je een Pokémon traint, leert hij nieuwe aanvallen met afwisselende sterktes en nauwkeurigheid. Ook kent het systeem de STAB punten nog (daar later meer over).

We nemen een voorbeeld Pokémon: Charizard. Hij leert op latere levels twee sterke aanvallen: Heat Wave (sterkte 100, nauwkeurigheid 90) en Fire Blitz (sterkte 120, nauwkeurigheid 100). De eerste aanval is een speciale aanval (gaat uit van Charizard’s Special Attack stat) en de tweede is een Physical Attack (gaat uit van zijn Attack stat). Charizard kan maximaal een Special Attack stat van 348 en een Attack stat van 293 halen. Daarbovenop moet je denken aan de STAB punten. STAB staat voor Same Type Attack Bonus; wanneer een vuurtype een soortgelijke aanval gebruikt, wordt de kracht van de aanval anderhalf keer versterkt. Heat Wave’s sterkte wordt 150 en Fire Blitz 180. De tweede aanval is in theorie sterker en heeft een hogere nauwkeurigheid. Toch is het handig om die aanval te laten voor wat het is. Charizard’s Attack stat is namelijk lager dan de Special Attack. Heat Wave is hier de juiste keuze.

Het spel maakt duidelijk onderscheid tussen aanvallen die van een afstand de tegenstander raakt of van dichtbij. Dit heeft voor een enorme ommezwaai gezorgd. Verschillende aanvallen hebben andere effecten gekregen, waardoor strategieën uit eerdere spellen herzien worden. Je Rhydon Surf leren is geen handige zet meer, ook al verslaat hij daarmee andere steentypes. Zijn Special Attack stat is daarvoor te laag. Je Grumpig Zen Headbutt leren is ook niet handig, omdat deze Pokémon zich kenmerkt door zijn relatief hogere Special Attack stat. Ook al is Zen Headbutt een psychische aanval en is Grumpig van hetzelfde type (waardoor de kracht dus toeneemt van 80 naar 120), de aanval Psychic is geschikter (van 90 naar 135).

De Pokémon Contests hebben ook een gigantische verandering doorstaan. In de Sinnoh Super Contests mag je optreden met je Pokémon door ze laten dansen en aan te kleden met accessoires die het beste uit je Pokémon naar voren halen. Daarna is het Appeal Time en moet je je Pokémon goed uit de verf komen met een goede aanval. De Super Contests hebben drie juryleden in plaats van één en alle aanvallen hebben andere uitwerkingen op het publiek en de meter van enthousiasme. Je begrijpt dat ervaren Hoenn Pokémon Coördinatoren weer van het begin af aan moeten beginnen met trainen, waardoor ook deze groep trainers een compleet nieuwe uitdaging te wachten staat.

Een ander groot verschil met de vorige generatie zijn de online mogelijkheden. Via het Global Trading System is het mogelijk met mensen vanuit de hele wereld te ruilen. Ook kun je later met willekeurige mensen vechten in de Battle Tower (na het uitspelen van de Pokémon League), door hun Trainers Data te downloaden. Dat is nog niet helemaal wat we willen zien, maar het komt al dichter in de buurt. Voor online gevechten ben je aangewezen op Pokémon Battle Revolution op de Wii. Tegen je vrienden kun je wel online vechten (en ruilen) zodra je de friendcodes hebt uitgewisseld.

Diamond en Pearl kennen meer dan honderd nieuwe Pokémon, een compleet nieuwe wereld en kleine dagelijkse en wekelijkse evenementen. In Sinnoh is elke dag wat te doen naast het trainen van je favoriete Pokémon. De berries maken hun herintrede en gelukkig ook weer de honing uit Johto. Aipoms vangen doe je immers alleen op de traditionele manier: honing hangen aan bomen en afwachten.

De PokéBlocks zijn vervangen voor de Poffins. Gelukkig maar, want in Hoenn had je altijd drie andere vrienden nodig om de beste PokéBlock te maken. De Cooking Mama’s in spé kunnen lekker in hun eentje kokkerellen via het touchscreen. Je gooit een Berry in het deeg, mixt het geheel op een kokend gasfornuis en blijkt net zo lang bakken tot het klaar is. Dit keer ben je afhankelijk van je eigen competenties en zul je slechte Poffins krijgen als je niet goed je best doet. Een veel beter uitgewerkt systeem.

Helaas is het wederom niet mogelijk om andere regio’s te bezoeken, zoals dat wel in de anime kan én nog steeds in Pokémon Gold, Silver en Crystal. Ook is het jammer dat de nadruk dit keer op Pokémon zien is gelegd, in plaats van Pokémon vangen. Daarmee haalt GAME FREAK hun eigen ‘Gotta catch’em all’ principe onderuit. Daarnaast had het spel nog wat meer naar de Johto series mogen grijpen, door bijvoorbeeld weer Bug Catching Contests in te lassen, of viswedstrijden. Wat de ontwikkelaar daarvoor in de plaats heeft gezet is een simpele en stomme kerel dat vraagt om bepaalde Pokémon. Wat je er mee op schiet is een PokéBall die je ook zelf kan kopen. Of die éne visser die vraagt om een grote vis Pokémon. Nee, dat is zo armoedig dat je je haast genaaid voelt na al je andere belevingen in onder andere het eerder genoemde Johto. Om over Team Galactic nog maar te zwijgen; Team Rocket heeft ondertussen een jeugdsentiment opgebouwd.

Grafisch ziet dit spel er gelikt uit. Met semidriedimensionale effecten, felle kleuren en soepele animaties heeft een Pokémon handheld game er nog nooit zo mooi uitgezien. De schaduweffecten in de bossen, de weerspiegelingen van personages en wolken in de plassen water en de grote gebouwen verlegen de grens van waar een Pokémon game in de toekomst aan moet voldoen. Qua geluid heeft het spel niets te verliezen gehad. De deuntjes uit Hoenn waren immens saai en hebben daarom niets aan enige vorm van sfeer toegevoegd. In Sinnoh is dit gelukkig anders en heb je weer het gevoel op avontuur te zijn.

Conclusie en beoordeling

Pokémon Diamond en Pearl zijn niet de beste games uit de serie, die eer is nog altijd voor Pokémon Gold en Silver weggelegd (nakomeling buitenbeschouwing gelaten). Wel scoort deze Pokégame hoog op de waarderingsmeter, aangezien hij echt beter is dan de Ruby en Sapphire games. Online gameplay, soepele graphics, nieuwe wereld, nieuwe evoluties en methodes om te evolueren en in totaal 493 Pokémon. Nu nog de optie Johto opnieuw te kunnen bezoeken en Nintendo geeft een perfect Pokémon spel uit.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Meer Pokémon
 • Sinnoh ziet er geweldig uit
 • Online gameplay
 • Uitdagende gevechts- en Contestssytemen
 • Minpunten
 • Heeft te weinig van Johto overgenomen
 • Willekeurige online battles onmogelijk
 • Team Galactic is ongeïnspireerd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lol die gast van rob & big zit (waarschijnlijk) in het spel :) :)

 • was bij deel 1 ook al

 • @predator: Je zag hem in het derde filmpje al digitaal, dus hij zal zeker in de game zitten;). Daarnaast gebruiken ze hem ook in deze filmpjes dus dat zal ook wel een aanwijzing zijn:).

 • Ik wil echt zo snel mogelijk ingame beelden van deze game zien!

  En ik wil ook meteen weten wanneer die uitkomt ! :P

 • Best vette teaser

 • wel veelzeggend…:P

 • grappige teaser!

 • Vet hoor ben hier zeer benieuwd naar het eerste deel is echt vet!

 • Die bulldog is zo vet!

 • Mlergh, wil échte gameplaybeelden zien :(

 • Die bulldog is zo vet!

  Inderdaad :)

 • skate 2 wordt echt een goed spel

 • skate 1 + kunnen lopen + vettere manuals en grinds = hopelijk skate 2. als dat zo is koop ik hem blind

 • Skate 2 wordt ook weer goed :D

 • Nou ik wordt niet echt wijzer uit deze filmpjes, maar naast dat hoop ik wel dat het een goede game gaat worden. En hopelijk wordt het niet een Skate + een paar verbeteringen!

 • Nou is het geen skateboard game meer, maar een wordt-niet-neergehaald-van-je-sateboard-door-een-of-andere-idioot-die-iets-heeft-tegen-skateboarders game.

 • Wel vet, maar zal wel leuk worden

 • Ligt het nou aan mij of zien de animaties van die voetgangers er gewoon verschrikkelijk houterig uit. Verder wel toffe filmpjes hoor, maar over het spel zelf heb ik nog mijn bedenkingen.

 • @ Stephan3007: idd, viel mij ook op! en ik vind sowieso de graphics niet echt geweldig…:S

 • @ Stephan en mastermaran

  dat is in Skate ook, maar dat ligt aan dat de animaties van niet-skaters een veel lagere framerate hebben, waardoor het in slowmo heel houterig lijkt maar je gewoon ingame er niks van merkt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren