1. Halo 3 (X360)

Halo 3 (X360)

Op deze wereld heb je twee soorten mensen: de massa en de elite. De massa is de groep die altijd in alles met elkaar meegaat; dezelfde gedachten, dezelfde leiding en dezelfde mening. Aan de andere kant heb je dus de elite, die juist niet met de stroom meegaan. Ze zijn vaak tegen alle ideeën en meningen van de massa, waardoor ze vaak alle boze blikken naar zich toe krijgen en ook nog wel eens buitengesloten worden. Men kent ze op verschillende schalen, bijvoorbeeld op grote schaal met Charles Darwin, Leonardo Da Vinci, Erasmus en Martin Luther. Maar ook op kleinere schaal, zoals HiddenBladErik, die de wereld opschrok door Metal Gear Solid 4 met een 7 ½ aan de broek naar huis te sturen. En vandaag? Vandaag kom ook ik in dat rijtje...

Het is namelijk zo dat ik weer eens de behoefte voelde om met Halo 3 aan de slag te gaan; gewoon als Master Chief weer even de wereld redden. Het

is namelijk zo dat de aarde weer eens aangevallen wordt door allerlei ruimtetuig, zoals Prophet of Truth en Gravemind. Natuurlijk heeft de Chief er geen problemen mee om even te helpen en dit zal dan ook de hoofddoelstelling zijn van de game. Deze samenvatting van het verhaal is natuurlijk ook de kortste die je kan geven en dat heeft ook een reden. Die reden is namelijk dat ik niets van het verhaal snap. Een game moet veteranen van de serie een nieuwe kluif geven, maar moet ook zorgen dat een nieuwkomeling zich meteen kan schikken in het verhaal. Helaas weet Halo 3 dit niet te doen en is het verhaal gewoonweg niet meer boeiend voor de leken in de serie.

Zoals je kan begrijpen zal Master Chief zijn planeet met hand en tand moeten verdedigen tegen al dit gespuis en draait de game dus met name om schieten. Helaas mist Halo 3 zelfs hier de kracht om anderen te overtreffen. Begrijp me niet verkeerd, de game weet af en toe een leuk schietgevecht uit de hoge hoed te toveren, maar verder voelen de gevechten vrij doods aan. De game mist gewoon het gevoel van reusachtige ruimtegevechten en blijft veel te vaak steken op shoot-outs waarbij je steeds achter een muurtje zit om iemand te doden, waarna je datzelfde weer herhaalt. Zo gaat Halo 3 vrij snel al weer aanvoelen als zo’n ‘ik-heb-dit-al-eens-gespeeld’ shooter. Gelukkig dat er net genoeg actiemomenten zijn om je over de streep te trekken en je over te zetten naar de multiplayer.

Dit is namelijk een punt van Halo 3 waar ik wel heel erg over te spreken ben. Halo 3 vernieuwt niet zo zeer, maar verbeterd een klein beetje. Alles voelt net even wat lekkerder aan en met een stel solide levels in de aanslag is Halo 3 als multiplayer-game wel vermakelijk. Gelukkig vermaak je je een stuk langer met deze multiplayer, aangezien de singleplayer maar een paar uur van je tijd zal innemen. Gelukkig zul je, zowel offline als online, altijd het juiste wapengerei bij je hebben. Deze waren een paar van de weinige dingen aan Halo 3 die mij wel wisten te intrigeren. Het is prachtig om te zien dat je zonder een echte HUD kunt zien hoeveel kogels je nog in het magazijn hebt zitten en wat je achter de hand hebt. Het aantal wapens is, in tegenstelling tot veel andere games, ook erg groot en dat maakt het nog knapper van Bungie wat ze klaar hebben gespeeld zonder HUD.

De rest van de game is, evenals de wapens, toch lekker verscheiden. De gameplay bestaat vaak uit een combinatie van sluipen en schieten en dit is was vast een goede formule geweest, mits het schietgedeelte beter uitgewerkt was. Een beetje ‘sneaky’ langs vijanden sluipen is gelukkig wel leuk en weet dit toch voor iets van vermaak in de game te zorgen. Helaas is het ook zo dat als je een voorgaande Halo gespeeld hebt, je snel zult merken dat de glorie van Halo niet hier, maar daar lag. Nu voelt Halo 3 meer als een opsomming van alles wat in de vorige Halo’s zat, met minder kwaliteit.

Gelukkig weet Halo 3 op technisch gebied wel te overtuigen. Alles ziet er mooi en gedetailleerd en de game is onmogelijk mooi in 1080 pixels. Maar toch is het de audio die me het meest wist te overtuigen. De stemmen, de muziek en de effecten klinken heerlijk helder en komen allemaal zeer overtuigend. Minder belangrijk, maar toch goed, zijn de physics in Halo 3. Vijanden zakken vrij realistisch ineen en met name wanneer je vrij grote vijanden naar beneden ziet komen geeft dat een geweldig gevoel. Halo 3 weet met al dit technisch geweld bijna de grens met het realisme te doorbreken. Dit komt allemaal nog een stukje door de AI van vijanden. Ze zijn vaak tactisch erg slim bezig om jou te flanken en zo snel mogelijk uit te schakelen. Toegegeven, de AI van je maten kan een stuk beter, maar verder weet Halo 3 op zijn minst op technisch gebied zeer te overtuigen.

Je kunt Halo 3 goed als een formule zien: a + b = c. Hierin heeft Bungie gesteld dat a Halo is en b Halo 2 is. Het leek hen vrij logisch dat hier als c Halo 3 uit zou komen. Helaas werkt deze formule niet voor de makers. A had vernieuwing moeten zijn en b de oude gameplay-elementen. Op deze manier hadden ze Master Chief kunnen redden, maar in plaats daarvan voelt de game te veel als een herhaling van de eerste. Gelukkig is er nog een multiplayermodus en zijn er een aantal slimme technische foefjes gevonden om Halo 3 uit de gevarenzone te helpen.

Conclusie en beoordeling

Halo 3 is helaas niet een game geworden die ik kan aanraden. Het ligt er niet eens zo aan dat hij zo repetitief is, of dat het verhaal wat minder is dan in de voorgaande delen. Maar misschien nog wel meer aan het feit dat de singleplayer geheel vergeten is door Bungie. Hij is veel te kort, repetitief en totaal niet vernieuwd. Dit laatste gaat ook op voor de multiplayer. Deze is misschien wel de redding van Halo 3, door zijn solide gameplay en goede levels, ook al is hij totaal niet vernieuwend. Verder ziet Halo 3 er gelukkig nog wel erg goed uit en is de AI vaak onverslaanbaar.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Goede Multiplayer…
 • Zit Technisch Goed In Elkaar
 • Minpunten
 • Die Niets Vernieuwend Is
 • Slecht Verhaal
 • Mislukte Singleplayer
 • Te Repetitief

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Yes, Diablo is een prachtspel en is een echte klasieker.

 • leuk voor de fans

 • Haha spannend!

 • Ik wist wel dat ie nog zou komen, het was alleen nog een questie wanneer, mooi dat ie toch aangekondigd is.

 • Dit is dus een aanname… het kan net zo goed de aankondiging zijn van Lost Vikings MMO…

 • Diablo hè… Lijkt me tof :D  Niks gezegd.

 • diablo niks voor mij

 • Inderdaad een beetje een vaag 'gerucht'

 • leuk voor de fans, maar het is natuurlijk weer een gerucht

 • Yes, Diablo III, geniaal als die er eindelijk zou komen. Al is het nog niet helemaal duidelijk, blizzard kennende gaat die game dan voor 2010-2011 zijn. When it's done. Zodat ze weer een quasi perfecte game kunnen afleveren.

 • beetje vergezocht, maar diablo III zou geweldig zijn

 • YES!!, ik hou van diablo :)

 • Vergezocht allemaal hoor.  @ sith: lees het bericht eens voor je reageert -_-

 • Op censored kan je ook Blizzard oid invullen, men wilt echt altijd iets lezen wat er niet per sé hoeft te zijn. Zoiezo weet iedereen al dat ze Diablo3 maken. Om er een big fuzz over te maken is niet boeiends, de game komt er toch wel. Net zoals SC2 nu onderweg is….

 • Wel vergezocht, idd.

  Ik hoop het wel.

 • Het zal allemaal wel hoor.. =P

 • Laten we het hopen…

 • Diablo 3 … hopen … :)

 • Kan nog van alles zijn, je kunt overal wel theorieën aan vast plakken :P

 • Iedereen weet toch dat het een nieuwe Monkey Island is <3

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren