1. Assassin's Creed (X360)

Assassin's Creed (X360)

Heb je ooit als in de huid willen kruipen van een huurmoordenaar? Heb je ooit al eens verlangen gehad, om virtueel een mes in iemand zijn keel te steken? Heb je ooit al eens van iemand een aanval willen blokkeren, en vervolgens een zwaard door zijn lichaam heen te boren? Als je hierover droomde, moet je echt verder lezen. Welkom in Assassin’s Creed.

Assassin’s Creed werd al zeer lang verwacht. Het zou en zal ‘DÈ’ eerste next-gen game worden, op een next-gen console. Assassin’s Creed werd overhyped in verscheidene magazines met als vervolg een misschien toch wel te hoge score, of misschien toch niet? Ach, genoeg. Laat ik maar beginnen bij het verhaal. Assassin’s Creed heeft een bijzonder interessant verhaal, dat je vanaf het begin tot het einde niet los laat. We spreken ook van een tweezijdig verhaal. Jawel, langs de ene kant speel je met Altaïr, een huurmoordenaar die leefde in de tijden van de Derde Kruistocht. Samen met zijn medeassassin’s, of beter te verstaan, ‘medehuurmoordenaars’, moet hij ervoor zorgen dat Jeruzalem, ook het Helig Land genoemd, behouden blijft. Altaïr beging jammer genoeg een enorme fout en hierdoor werd hij gestraft en degradeerde hij naar de laagste rang. In Assassin’s Creed is het dus eigenlijk de bedoeling om Jeruzalem te behouden, EN Altaïr terug te vechten naar de hoogste rang. Dit doe je door negen machthebbenden uit te schakelen, of stoerder gezegd, te elimineren. In de andere zijde van het verhaal speel je met Desmond Miles. Hij wordt wakker in de Animus, een machine die herinneringen kan oproepen. Éen van die herinneringen is Miles zijn voorouder, Altaïr. Die wist de Animus te vinden door het DNA van Miles. Dat zijn dus twee verhalen, in één game.

Je krijgt de taak van El Mualim, de leider van de Assassin’s, om de negen machthebbenden uit te schakelen. Wanneer je te paard naar één van de drie steden trekt, valt je tong even uit de mond. Daar zie je dan de werkelijke, gedetailleerde steden. Op dat moment denk je echt: “Waarom leefde ik nou niet in deze tijd. Dit is werkelijk een pracht!”. Alledrie de steden Acre, Damascus en Jeruzalem hebben een andere vormgeving en geven je een ander gevoel. Assassin’s Creed was grafisch gezien dus echt wel een next-gen game.

Oké, we zijn de stad binnengekomen, we zien huizen, markten, guards, mensen,… Maar Altaïr herinnert zich opeens dat hij de taak van El Mualim had gekregen om de 9 machthebbenden uit te schakelen, drie in Acre, drie in Damascus, en wacht even tellen… Oja! drie in Jeruzalem. De steden zijn ingedeeld in drie disctricten: poor district, rich district, en er tussenin. In elk van deze districten bevind zich één machthebber die je moet uitschakelen. Voordat je dit kunt doen moet je eerst weten welke mogelijkheden er zijn en waar hij zich bevindt. Dit kan slechts op drie verschillende manieren, namelijk gesprekken afluisteren, zakkenrollen en iemand afslaan tot hij deze informatie lost. Als dit de drie verschillende manieren zijn en je negen machthebbenden moet uitschakelen, zal je de link waarschijnlijk zelf al gelegd hebben. Het wordt dus ook enorm eentonig en zorgt er dus ook voor dat je die negen machthebbenden geen tweede keer wilt uitroeien.

Nadat we al die informatie hebben (lees: weten waar de persoon zich bevindt en wat de mogelijkheden zijn) kunnen we eindelijk aan de slag met het echte werk. Je kan de tegenstander bestormen, of je kan misschien denken als een huurmoordenaar. En dit laatste is zeer aan te raden. Probeer dus zo onopvallend en geruisloos mogelijk tot bij de tegenstander te geraken. Dit kan je doen met behulp van de grote groepen mensen waar je je tussen kan wringen of tussen een groep monniken zelf een monnik spelen. Wanneer je dicht genoeg bij de tegenstander bent, moet je hem vermoorden. Dit kan door met één knop te aanvallen, en 1 knop te verdedigen. Hij is dood en er staan allemaal mensen rondom je, die het allemaal gezien hebben, hoe jij hem met een zwaard doorboorde. Wat denk je, dat ze je gaan belonen? Nee! Rennen, rennen zo hard je kan. Met een druk op een knop sprint je van dak tot dak en dat is erg mooi want het is in Assassin’s Creed mogelijk om werkelijk op bijna elk object te lopen. Wanneer de guards je niet meer zien, heb je de mogelijkheid om in een hooiberg te wachten, in een hokje te schuilen of rustig op een bank te zitten, tot ze je helemaal kwijt zijn.

Dan ga je terug naar El Mualim, het verdient natuurlijk een beloning om iemand die belangrijk is te vermoorden. Die beloning kan een nieuw wapen zijn, of een nieuwe techniek. Éen van die technieken is counteren en dat is echt waar het vetste aan deze game. Dit doe je door de verdedigingsknop in te drukken en net voor de tegenstander je gaat raken, druk je op de aanvalsknop en zie je een heerlijke cutscene hoe Altaïr die guard afmaakt. Het kan echt ook zijn dat hij hem gewoon een pets geeft.

Na een aantal uren zal je die 9 machthebbenden uitgeschakelt hebben en buiten dat is er bitterweinig, maar echt bitterweinig te doen in Assassin’s Creed. Oké, je kan guards mollen, je kan je kracht meten met een hele bende guards, maar dat ben je misschien ook wel beu nadat je al zoveel guards had afgemaakt. Dit alles zorgt er dus ook voor dat Assassin’s Creed geen game is voor twee keer uit te spelen. We spreken hier dus van een lage replaywaarde.

Conclusie en beoordeling

Assassin’s Creed is een goede game voor éénmaal uit te spelen. De steden zijn vormgegeven zoals ze er hoogstwaarschijnlijk vroeger ook uitzagen, vol detail dus! Het vechtsysteem zit misschien wel eenvoudig in elkaar, maar de counteraanvallen zien er zeker stoer uit. Assassin’s Creed mag je grafisch gezien echt wel een next-gen game noemen voor die tijd!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Tweezijdig en meeslepend verhaal
 • Bijna elk object beklimmen
 • Met een mes iemand zijn keel open snijden
 • Counteren!
 • Minpunten
 • Eentonig
 • Lage replaywaarde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Klopt het dat dit niet te zien is van af de FP?  Waarom was het wel te zien van de pagina 'rubrieken' en niet meteen van af de PF?  Anyway, Spam Fischer heeft mijn stem.


 • Waarom kan ik niet stemmen? 404 Page not found…  Edit: wordt dit vanavond nog gefixt?:) Ik wil namelijk op SPAM FISCHER stemmen (H).

 • Ik stem op Spam Fischer. Je hebt het verdiend jongen!

 • Yay, bedankt IG!  En de rest allemaal gefeliciteerd!

 • Stem gaat naar Scandal en Spam Fisher :)

 • Ik voorspel een landslide victory voor Spam…

 • Gefeliciteerd allemaal!

 • Quintinius_Verginix got my vote!

 • Idde omdat de rest bijna allemaal van die popie-jopie vriendjespolitiek kids zijn en de mens een hypocriet wezen is, is de keuze snel gemaakt.

 • Is niet te zeggen na die paar stemmen, Sadist :P. Scandal en Spam Fischer *0*

 • Scandal voor videorecensie van Castlevania!! want door hem heb ik hem gekocht!

 • Gefeliciteerd

 • ik stem op spam fischer.

 • Waar is LightCat?

 • meh altijd dezelfde die langskomen :P

 • Mijn eerste nominatie :D Had het niet verwacht eerlijk gezegd, de concurrentie was namelijk erg sterk. Anyway, mijn stem gaat naar Scandal en Idde.

 • Pff, dat wordt een lastige keuze. Ik ga nog even alle recensies goed doorlezen en dan ga ik stemmen. Jullie horen het nog wel. ;)

 • Gefeliciteerd allemaal :D  Ik stem op Idde en Scandal :D

 • Jeroen! You go girl!

 • Scandal en Jeroentjuh!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren