1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Liberty City een prachtige stad met hoge flatgebouwen, gezellige bars en leuke internetcafeetjes. Een stad die niet alleen een trekpleister is voor toeristen, maar ook voor criminele bendes. Die mooi is overdag, maar vergiftigd is ’s avonds. Een stad waar maffiafamilies, motorbendes en drugsbaronnen de plak zwaaien. Waar brave zakenmannen en huismoeders overdag, veranderen in dronken grijsaards en hoertjes ‘s avonds. Een stad waar caféruzies uitdraaien tot ware bendeoorlogen, en waar de politici nog corrupter zijn dan de crimineel hemzelf. Een stad waar onze goede vriend Niko Bellic de American Dream achter nagaat.

Na veel enthousiaste telefoontjes en e-mails van je neef Roman over zijn goedlopend taxibedrijf, besluit Niko de stap te wagen en “boekt” hij een bootreisje naar Liberty City. Eenmaal aangekomen blijkt er niets van waar te zijn, zijn goedlopend taxibedrijf staat op punt van faillissement, de mooie wagens die hij beloofde zijn ouder dan grootmoeders kookboek en zijn prachtige villa is een appertementje die al “inwoners” heeft. De Servische Niko is dan ook helemaal pissed op zijn neef, maar Niko komt er al snel achter dat Roman problemen heeft met de criminele bendes die Liberty City rijk is en besluit om hem te helpen.

"Niko die de buurt wat verkent"

Wat GTA IV zo’n prachtige game maakt is dat je verplicht wordt om in de criminaliteit te stappen, mede dankzij je neef Roman die in de schulden zit. In het begin lijkt het allemaal onschuldig, zo zal je eerst mensen waaronder ook criminelen moeten ophalen en die dan van punt A naar B brengen. Maar hoe verder je vordert hoe meer mensen je pad zullen kruisen en hoe dieper je verwikkeld geraakt in de onderwereld van Liberty City. Het zal dus niet blijven bij onschuldige dingen, je zal algauw winkeliers moeten afpersen en criminele kopstukken vermoorden.

Met sommige personages die je tegenkomt in de game kun je een vriendschapsband ontwikkelen. Zo heb je bijvoorbeeld Roman, als je goed bevriend bent met Roman kan je op ieder tijdstip van de dag je laten oppikken door een taxi, gratis natuurlijk. Maar een vriendschapsband ontwikkelen ontstaat niet zomaar. In de game heb je bijvoorbeeld Brucie, een opgeblazen testosteronjunkie die houd van bowlen en stripclubs. Maar neem je hem mee naar een café om te darten dan doe je hem daar ook geen plezier mee en zal hij de volgende keer misschien een beurt overslaan. Je kan ook altijd “vrienden” maken door in een internetcafé te zoeken op een datingsite. Simpel, je kiest een leuke dame, je zend een e-mail naar haar en wacht op een antwoord. Natuurlijk hebben deze dames ook hun specialiteiten. Zo hebben we Carmen “sobohoe” zij kan je health herstellen door je op te vrijen via de telefoon, wat altijd wel leuk is als de politie je op de hielen zit.

"Niko die buitenspeelt met vrienden"

Liberty City is een perfecte kopie van het dagelijkse New York City, niet alleen grafisch maar ook qua realisme is GTA IV dan ook een pareltje. Op iedere hoek vind je wel een café, fastfoodrestaurant of hotdogkraampje. De hoge wolkenkrabbers en vele taxi’s in Algonquin, De krottenwijken en drugverslaafden in Bohan, de wegrestaurants en de Russische maffia in Broker. Iedere locatie heeft zijn eigen sfeer en uiterlijk, ook de kleine details zoals mensen die koffie drinken, wegenwerkers die aan het werk zijn, mensen die plots panne hebben met hun auto, zijn uniek in GTA IV.

En daar blijft het niet bij, nog iets nieuws in GTA IV is hoe je met een auto moet rijden en het belangrijkste, hoe je hem steelt. Als je een auto steelt zorg je er eerst voor dat er geen politieagenten zijn of passanten die de politie kunnen verwittigen. Klaar? Sla nu het zijraampje van de auto stuk, doe de deur van binnenaf open en pruts wat aan de elektronica van de wagen. Als de wagen start rij dan zo snel mogelijk weg voor de politie er is. Wat je meteen opvalt nadat je een paar wagens getest hebt is dat elke wagen zijn unieke rijstijl heeft. Zo trekt een terreinwagen veel minder snel op dan een bolide en pakt hij ook moeilijker zijn bocht. Ook zal je auto niet meteen vuur vatten als je hem in de prak rijdt na een nachtje moorden, eerst zal de motor beginnen roken vervolgens valt hij helemaal stil en om het af te maken een hoop gevloek van Niko erbovenop.

En Rockstar North heeft niet stil gezeten, ze hebben namelijk het lock-systeem sterk verbeterd. Het is nog verre van perfect maar het is toch al een grote vooruitgang ten opzichte van de vorige delen. Het kan nog weleens gebeuren dat het richticoon ongewild verspringt, maar dat zijn kleine minpuntjes die niet veel voorkomen. Maar daar laten de makers het blijkbaar niet bij en dus hoort bij een nieuw lock-systeem ook een goedwerkend cover-systeem. En dat cover-systeem is misschien wel één van de betere nieuwigheden in de game. Je kan nu gewoon achter een object schuilen tijdens de intense vuurgevechten die GTA rijk zijn. En natuurlijk kun je ook vanuit deze positie de vijand een kopje kleiner maken.

"Niko die een nieuwe auto gekocht heeft"

Voor wie het verhaal voltooid heeft, wees niet getreurd. De zijmissies bieden nog een hoop mogelijkheden. Je hebt keuze uit verschillende zijmissies, je hebt assasijnmissies, koeriermissies en autodiefstalmissies. Bij de assasijnmissies moet je naar een telefooncel gaan in Alderney. Daar krijg je uitleg over de persoon die je moet vermoorden en waar hij zich bevindt, die moet je dan uiteindelijk vermoorden om het geld binnen te halen. Bij de koeriermissies moet je een pakketje brengen naar een plaats “binnen de tijd”’ om het geld op te strijken en liefst zonder de aandacht te trekken van de politie. De autodiefstalmissies van Stevie zijn al een stuk moeilijker, via je gsm krijg je een berichtje met informatie en een foto van de wagen. Die wagen moet je dan uiteindelijk zoeken en stelen, en naar de garage van Stevie brengen in Bohan. Hoe minder schade de auto oploopt hoe meer geld je ervoor krijgt.

En als je klaar bent met zowel het hoofdverhaal als de zijmissies kan je aan de slag in de online multiplayer, misschien wel het grootste minpunt aan deze game. Online is GTA IV leuk voor vier of vijf spelletjes maar daar blijft het ook bij. Er spelen namelijk niet genoeg mensen om bijvoorbeeld een leuk potje “Team Deathmatch” tegen elkaar te spelen. Of in “free Roam” de boel op stelten te zetten met vrienden, maar zonder de aanwezigheid van Liberty City’s finest is dat ook maar niks. Er zitten ook nog een racevariant en een soort van tactische game mode in om keet te schoppen met vrienden, wat leuk is voor een namiddag, maar daar blijft het ook bij.

Conclusie en beoordeling

GTA IV is een pracht van een game. Mede dankzij het ijzersterke verhaal en de kleine details die de game groots maken. Grafisch is het een pareltje en met het verbeterde lock en cover-systeem hebben de makers terug een topgame neergezet. De multiplayer is misschien een kleine tegenvaller maar dat moet je niet weerhouden om Grand Theft Auto IV in huis te halen.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Realistisch
 • Grafisch
 • Personages
 • Lock en Cover-systeem
 • Minpunten
 • Multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dit word een populaire game, kijk maar naar trackmania united!

  Gratis (goede) spellen zijn hot

 • En gelijk heeft ie!

 • Agreed :)

 • je wilt niet weten hoeveel geld die advertenties opleveren!

 • Deze game word gewoon vet! Dit ga ik uren spelen!

 • en de rest van de wereld!

 • Ik ben er klaar voor!

 • break even

  1. attain a level at which there is neither gain nor loss.

  2. make neither profit nor loss.  Zelfs zijn persoonlijke mening is niet dat het spel door moet gaan als het verlies draait, alleen wanneer het verlies noch winst maakt… Scheelt nogal…


 • @ akainokai: Je was me net voor!

 • vreemde communicatie

 • Aangezien het gratis is zullen toch veel mensen het spelen, maar dan moeten ze toch wel veel geld zien te halen uit die advertenties en extra content. Moeten ze alleen wel geschikte adverteerders zien te vinden :P

 • Volgens mij gaat dit een erg interessante titel worden:)

 • Ik snap de hype rond dit spelletje niet helemaal. Enkel omdat het 'gratis' wordt er zo enthousiast over gedaan.  En gratis tussen aanhalingstekens omdat je wel mag betalen voor boeiende content. Als ik het goed gelezen heb, dan bevat deze gratis download niet meer dan een gemiddelde Xbox Live MP Demo.

 • daarom gaat het om juist een MP demo het zal nooit een complete franchise worden, zodra dit uitloopt tot een succes kan je daarna een nieuwe game verwachten waar je wel voor mag gaan dokken.  Blijft een TF2 ripoff :)

 • Dit wordt echt een super vette titel!! Zeker binnenhalen..

  Echt vet dat DICE met zo'n titel komt, een gratis MP shooter.

  Team Fortress was ook leuk, dus dit moet ook wel goed zijn!

 • deze uitspraak bevalt me goed =D

  ik ga het zeker vollop spelen ;)

 • Dit is een game die ik zeker ga downloaden.

 • Lijkt me fantastisch! ^_^

 • SPEEELE GEK  warrock begint beetje saai te worden :)

 • Er zijn genoeg mensen die extra content kopen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren