1. Killzone 2 (PS3)

Killzone 2 (PS3)

Killzone 1 was een game waar veel mensen reikhalzend naar uitkeken, maar toen deze uiteindelijk verscheen, leek het de verwachtingen niet te kunnen inlossen. Guerilla Games kwam echter met een vervolg, Killzone 2. Net zoals zijn voorganger was er een enorme belangstelling. Het was nu alleen de vraag of het ditmaal wel een schot in de roos zou zijn. Het antwoord is ja en in deze recensie zal ik jullie proberen bij te brengen wat Killzone 2 zo speciaal maakt.

Allereerst ga ik het hebben over het verhaal achter Killzone 2. Na de reusachtige aanval van de Helghast op onze aarde, wat we in deel 1 voorgeschoteld kregen, gaat de ISA naar Helghan om definitief een einde te maken aan de Helghast.

Jij vertegenwoordigt Sev, volwaardig lid van Team Alpha. Samen met je teamgenoten Garza, Rico en Natko probeer je elke missie tot een goed einde te brengen. Ieder heeft zijn eigen karakter en dit merk je ook aan hun daden en reacties tijdens de missies. Dit vind ik een groot pluspunt aan de singleplayer. Je krijgt naarmate het spel vordert namelijk een band met je teamgenoten en ga je met je eigen personage meeleven. Zo had ik het even moeilijk toen één van mijn teamleden om het leven kwam. De singleplayer brengt ook variatie in de missies. Zo zijn er momenten dat je er alleen op uittrekt met een teamlid en een andere keer kom je terecht in een geweldige epische battle waarbij heel het ISA-leger lijkt mee te doen. Het enige minpunt aan de singleplayer is dat hij nogal kort is, normaal doe je er maximaal 6 uur over. Soms blijft het beeld even haperen. Dit komt omdat de game dan aan het laden is, maar dat neem je er gewoon bij.

Velen zullen Killzone 2 enkel kopen voor de multiplayer, maar hen zou ik toch aanraden om even die singleplayer te spelen.

Dan nu over naar de multiplayer, en wat voor een multiplayer. De multiplayer is gewoon supervet. Hier heb je net zoals in de singleplayer een groot aantal maps en wapenarsenaal voorhanden, gaande van mitrailleurs en shotguns tot rakettenwerpers en machinegeweren. De multiplayer maakt ook gebruik van een rankensysteem, waar je je helemaal kan opwerken tot generaal. Om een rang te stijgen, heb je een bepaald aantal experience-punten nodig, die je verdient door tegenstanders te doden of door een missie tot een goed einde te brengen. En hier zit het grote verschil met andere multiplayers. Waar je bij andere games enkel “deathmatch, team deathmatch” en “capture the flag” hebt, heb je bij Killzone 2 telkens 7 missies per map die mekaar mooi opvolgen.

Zo moet je de ene keer een teamgenoot beschermen en een andere keer een apparaat van de vijand tot ontploffing brengen. Het zijn wel steeds dezelfde missies, maar dit gaat toch niet vervelen omdat het overklassen van je tegenstanders een enorme voldoening geeft.

Bij het stijgen van een rang speel je nieuwe wapens of nieuwe klassen van soldaten vrij bv. technicus, hospik enz… . Iedere klasse heeft zijn voor- en nadelen, maar het zet je toch weer aan om zo snel mogelijk een rang te stijgen om te zien wat je dan weer vrijspeelt.

Er wordt ook gebruik maakt van lintjes en medailles. Wanneer je bvb. een voorwerp terugbent, krijg je een lintje en wanneer je dan een bepaald lintje meerdere keren vergaard hebt, krijg je een medaille. In de multiplayer is het mogelijk om met 32 man het tegen mekaar op te nemen, waardoor er soms echt hevige duels ontstaan.

Nog een pluspunt aan de multiplayer is de toevoeging van clans. Zo is er de mogelijkheid om een toernooi of een duel tussen 2 clans op touw te zetten. Hierbij moet iedere clan een aantal eerpunten inzetten en als men het duel wint, krijgt de gewonnen clan de ingezette eerpunten van de andere clan. Dit brengt nogmaals het competitiebeest in ons naar boven, want niemand verliest graag.

Kortom de multiplayer is het paradepaardje van Killzone 2.

Wat ik hier dan weer mis is de aanwezigheid van co-op,

want het zou het niet zalig zijn om deze game met je vrienden naast je kapot te spelen. Misschien hebben zijn er die hier een andere mening over hebben, maar ik heb nog een broer en ik doe niets liever dan met hem samen te spelen. Er is echter wel een offline multiplayer onder de naam “gevecht”. Hier neem je het op tegen computergestuurde vijanden. Hier kun je het met maximaal 7 teamleden opnemen tegen 8 man van de vijand. Deze offline multiplayer lijkt misschien overbodig, maar is toch wel handig als bvb. je internet niet meer werkt, wat bij mij redelijk vaak voorvalt.

Maar wat onderscheidt Killzone 2 zich van andere shooters?

Het grafische plaatje is gewoonweg indrukwekkend, ik heb nog nooit zo’n realistische game gezien. Dit valt meteen op bij de Helghast.

Ze blijven namelijk niet op 1 plaats staan wachten tot ze door jou neergeknald worden. Ze reageren wanneer jij een granaat smijt of trekken zich terug wanneer ze gewond zijn. Ze bedenken zelfs strategieën om jou een kopje kleiner te maken. Ook de animaties van iemand die neergeschoten wordt, zijn verschillend afhankelijk waar je hem raakt. Bij je eigen personage is het realistische terug te vinden bij de manier en vooral de snelheid waar die mee beweegt. Het is namelijk niet zo dat je in 1 seconde even 360° draait. In het begin had ik daar wat moeite mee, maar naarmate het spel vorderde werd ik het helemaal gewoon. Zo is de terugslag van elk wapen anders en ligt elk wapen ook anders in de hand en uiteraard zien de explosies er bijzonder goed uit.

Zoals eerder vermeld, speelt het zich af op Helghan en dit merk je ook aan je omgeving. Het is een heel donkere wereld met heel veel duistere zijstraatjes. Ik heb al veel reacties gekregen dat het er altijd zo donker en benauwd is. Maar dit brengt nu eenmaal sfeer teweeg en bovendien zit je hier wel op de planeet van de Helghast en heb je die al eens goed bekeken.

Conclusie en beoordeling

Killzone 2 heeft een volwaardige, misschien iets te korte singleplayer met een mooi verhaal. Als dat je niet kan bekoren staat er een ongeëvenaarde multiplayer voor je klaar waarmee je heel lang zoet zult zijn. Bovendien blazen grahpics en het realisme je gewoon van je stoel. Dit is meer dan reden genoeg om een PS3 aan te schaffen, dit is een must voor de PS3, dit is Killzone 2.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • grafisch aspect
 • indrukwekkende Al
 • multiplayer
 • verscheidenheid aan maps
 • realisme
 • Minpunten
 • te korte singleplayer
 • afwezigheid van co-opmodus

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat dacht je, met Resident evil 5.

 • Als ze ons met die poen nu eens een NEXT-GEN remake van Onimusha zouden brengen, geweldige game was dat zeg. Ach , we hebben alvast Resident Evil 5 volgend jaar. :-)

 • Capcom is mijn held, dus hier ben ik wel blij mee

 • Steek die 48 miljoen nu lekker in RE5 en maak er een dikke 100 miljoen van ;-)

 • Ik wacht op Dead Rising II :)

 • capcom laat voor mij nogal wat steken liggen vooral met hoe ze met Okami en Clover studio omgingen.

 • Hopelijk zal RE5 net als die andere Games goed ontvangen worden.

 • Dat is eigenlijk niet zo veel vergeleken met andere ontwikkelaars. Maar ja, het is ook niet verkeerd en die 3 games verdienen het om succesvol te zijn :)

 • Had meer verwacht eigenlijk…..

 • naja, wel beter dan verlies draaien dacht ik zo…

 • Zal wel zo zijn met een topgame als Devil May Cry 4

 • Logisch, Devil May Cry 4 is verkocht als ijsjes op een warme zomerdag, waar nauwelijks een briesje te voelen valt. Aah, wat houd ik toch van ijsjes (op een warme zomerdag)…

 • DEVIL MAY CRY!

 • Hou 't vol Capcom, YOU CAN DO IT!!!

 • Nu wordt het toch echt eens tijd dat ik ook een winst ga hebben van rond de 50 miljoen euro.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren