1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Maanden-, misschien zelfs jarenlang, heb ik uitgekeken naar Grand Theft Auto IV. Toen ik het schijfje eindelijk in mijn PlayStation kon stoppen, was de ontlading dan ook zeer groot. Eindelijk was het lange wachten voorbij en kon ik aan de slag, met wat misschien wel de meest gehypete game van het jaar was.

In GTA IV maak je, net zoals in deel 3, Liberty City onveilig. Het personage van dienst is Niko Bellic. Geleid door de lokroepen van zijn neef Roman vertrekt hij naar Amerika om er een beter leven op te starten. Roman beweert dat hij er een fortuin heeft opgebouwd. Volgens zijn brieven aan Niko bezit hij prachtige villa\'s, heeft hij mooie vrouwen en ga zo maar door. Als Niko echter in Amerika aankomt, blijkt er niets van waar te zijn. Roman bezit slechts een klein, vuil appartement en een klein taxibedrijfje. Hij heeft grote schulden en Niko besluit om hem te helpen.

Naar mijn mening is Niko het beste personage dat ooit in een GTA game heeft meegespeeld. Hij wordt namelijk gedwongen om in de criminaliteit te stappen door de omstandigheden. Dit maakt het dan ook zo mooi: Niko is eigenlijk geen crimineel, maar houdt zich toch bezig met duistere zaakjes om zijn neef te helpen. Het verhaal is dan ook meeslepend en heeft een paar onverwachte plotwendingen. Kortweg: het beste verhaal van heel de GTA serie.

Wat van Niko kan gezegd worden, kan ook van Liberty City gezegd worden. Het is de mooiste stad die een GTA game ooit heeft aangedaan. Liberty City is namelijk gebaseerd op New York. Mensen die er ooit geweest zijn, zullen bepaalde dingen in Liberty City kunnen herkennen. De stad is ook erg levendig: mensen hebben allemaal hun eigen willetje. Soms zul je twee mensen zien praten, soms zul je iemand een sigaret zien roken, ... Dit zorgt ervoor dat je echt het gevoel hebt dat je je in een stad begeeft. Slechts zelden kom je iemand tegen die je daarvoor al eens gezien hebt. Dit gevoel miste ik toch wel in de vorige GTA games. Maar daar gaat het nu niet over. Het sfeertje in GTA IV is in ieder geval top.

Ook met de missies zit het weer snor. Niko zal zich vooral bezighouden met shoot-outs en autoachtervolgingen. Dit keer zijn de shoot-outs nog beter uitgewerkt door een verbeterd richtsysteem, een gloednieuw coversysteem en realistische physics. Het is nu mogelijk om met Niko te schuilen achter objecten om je te behoeden voor kogelregens. Dit systeem is goed, maar zeker nog niet perfect. Soms duikt Niko wel eens achter een verkeerd object. Dit kan overigens ook gezegd worden van het richtsysteem: af en toe wil het wel eens gebeuren dat je iemand verkeert lockt. Door de physics zullen Niko\'s tegenstanders realistisch reageren op de kogels. Een kogel in het been zal er bv. voor zorgen dat iemand van de trap of van een dak valt. Achter dit alles schuilt wel een minpuntje: er zit namelijk veel te weinig variatie in de missies. Die bestaan grotendeels, zoals ik al zei, uit shoot-outs en autoachtervolgingen.

Tijdens de missies zal Niko verschillende nieuwe mensen ontmoeten. Hier heeft Rockstar weer iets op gevonden: de mobiele telefoon. Niko slaagt er de telefoongegevens van de meeste personages die je ontmoet in op. Die zullen je geregeld bellen voor de missies. Je hoeft dus niet altijd naar iemand toe te gaan. Ook kan Niko sommige personages bellen om een activiteit te gaan doen, zoals poolen, darten, bowlen, ... Na een verloop van tijd zul je dan vrienden worden. Hierdoor zal een special ability beschikbaar worden gemaakt, zoals een gratis helikoptervluchtje van het ene naar het andere punt in de stad. Dit is naar mijn mening een van de leukste toevoegingen van Rockstar Games. De special abilities zijn echt handig en kan je in de loop van de game goed gebruiken.

Net zoals in de vorige delen zijn er nog heel wat andere dingen te doen dan missies. Naast de hoofdmissies zijn er assasination missies. Hierbij moet een bepaald doelwit omgelegd worden voor geld. Ook zijn de unique stunt jumps weer van de partij. Nog een nieuwigheid zijn de wanted missions. Bij dit laatste is het de bedoeling om mensen op te zoeken in een politiecomputer en ze om te leggen. Dit alles heb je nodig om de game voor 100% uit te spelen, waar je toch heel lang mee zoet zult zijn.

Als de singleplayer toch begint te vervelen, is er nog een gloednieuwe online multiplayer. Achter het online gebeuren is geen ontsnappen meer aan en dat wist Rockstar maar al te goed. Ze hebben verscheidene modes, waaronder het bekende Team Deatmatch, toegevoegd. Er zijn ook verschillende nieuwe modes, die nog nooit eerder gezien zijn in een game. Team Car Jack City is daar een goed voorbeeld van. Overal in de stad zijn auto\'s geparkeerd, die je als team zo snel mogelijk te pakken moet zien krijgen. Naar mijn mening is de multiplayer nogal saai. Met de modes zit het zeker goed, maar met de fun factor niet. Door de auto-aim heb je immers totaal geen skills nodig om iemand te vermoorden. Dit is dan ook een gemiste kans van Rockstar Games. Als ik lekker wil gaan knallen, dan doe ik het wel gewoon in de singleplayer.

Conclusie en beoordeling

Rockstar Games heeft het weer gedaan: GTA IV is een pareltje geworden. Laat je niet misleiden door de saaie multiplayer en richt je helemaal op de singleplayer. Er valt overigens weer genoeg te doen. Van het voltooien van hoofdmissies tot het neerschieten van duiven. Er zit misschien wat te weinig variatie in de missies, maar dat minpuntje verbleekt bij de fantastische gameplay van GTA IV.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Boeiend verhaal
 • Liberty City leeft
 • Niko Bellic
 • Realistische physics
 • Minpunten
 • Saaie multiplayer
 • Weinig variatie in missies

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Haha, Nintendo owned gewoon ff de hele game-industrie in anderhalf jaar..

 • Als het nou ook bijna allemaal kwaliteit was.

 • Haha, Nintendo owned gewoon ff de hele non-game-industrie in anderhalf jaar..

 • En wat voor games zeggen ze er niet bij, 90% goedkope bagger.  Dit is nu niet echt iets waar men trots op kan zin, ik zie toch liever minder games maar dan waar meer dan een maand aan geprogrammeerd is !

 • Eindelijk MS eens op z'n plek gezet. En er zit best wel kwaliteit bij, als je niet te veel vasthoudt aan recensies en dergelijke en dus verder kijkt dan je neus lang is.

 • Eindelijk MS eens op z'n plek gezet. En er zit best wel kwaliteit bij, als je niet te veel vasthoudt aan recensies en dergelijke en dus verder kijkt dan je neus lang is.  Geloof me, bijna alle kwaliteit die je voor de Wii kunt kopen komt uit Nintendo zijn eigen studio's. Voor de rest is het allemaal bagger, bagger en nog eens bagger. Op een paar titels zoals no more heroes na.  Heb jij trouwens de Line-up van de Ps3 en Xbox360 gezien voor dit jaar? Daar kan de Wii niet aan tippen.


 • - Wii Play (12 mil) = 38 Miljoen

 • @Felluh: Haha ja inderdaad… Alleen de nintendo titels zou ik nog games durven noemen…

 • Excuses genoeg van de anti-Wii, huilen!

 • Nintendo, en een paar andere ontwikkelaars zoals Capcom, Intellegent Systems, en Bandai, zijn bijna de enige bedrijven die echt goede games maken voor de Wii(ik heb er zelf een, dus ik kan het weten) meer dan de helft van de bedrijven maken maar snel een spel met motion sensor erin, en verwachten dan dat veel mensen het leuk vinden…. :S

  als meer bedrijven eens zouden gaan inzien dat ze naast motion sensoring, er ook nog goed beeld, geluid, en gameplay in moeten stoppen(zoals bij Zelda TP, Mario G, en Metroid C) dan zou de Wii, en z'n Spellen nog veel beter verkopen ;)

 • Dat die Wii het goed doet, weten we al lang. Toch heb ik er ook één staan en heb er al maanden niet meer op gespeeld, laat staan games voor gekocht.

 • mensen zijn zo dom hea hier dus als een console goed verkoopt moet het perse goed zijn? zoals ik al eerder gezegd heb is het een hele andere doelgroep naar mijn idee het meeste dan,kids oudjes die niet voor graphics en goeie kwaliteitsgames gaan maar voor het plezier en niet te dure consoles uiteraard is dat een brede doelgroep duh maar als je kijkt naar goeie games en de beste consoles mag de Wi zich niet eens meten vind ik…althans is mijn mening naast een paar goeie nintendo titels de rest is bagger come on!

  Jorenmartijn Geplaatst op 22 mei 2008 om 11:09 3.350 Eindelijk MS eens op z'n plek gezet. En er zit best wel kwaliteit bij, als je niet te veel vasthoudt aan recensies en dergelijke en dus verder kijkt dan je neus lang is.  @ Jorenmartijn;hoe bedoel je je bent fanboy ga gamen man loser :) dan doe je nog wat nuttigs of ga bij het bedrijf werken dan mag je zeiken en haten ciao • En dat terwijl er constant leveringsproblemen zijn!

 • @tao  Wiiplay is software voor een budget prijs.

  Dat had je op de PS2 ook genoeg zoals dat achterlijke vuurwerkspel voor 40 gulden.  Over kwaliteit? Alsof de PS2 in het begin veel kwaliteit had…dat was ook voor 90% rotzooi.

  En om nu al lineups te gaan vergelijken voor heel 2008 is gewoon triest, voora omdat Nintendo haar Lineup voor 2008 pas op de E3 bekend gaat maken.
 • Dat doen ze goed, jammer dat het merendeel van de spellen crap zijn.

 • Ik vind het geweldig om te zien dat kwaliteit nog steeds verkoopt.

  mario galaxy, halo 3, Cod 4, GTA 4 en ssb brawl zijn de best verkopende games deze gen en stuk voor stuk geniale spellen.

 • @ koppa  Wiiplay, Mario Galaxy, Ssb Brawl, Wii fit, Mario kart, Mario & Sonic en Guitar Hero III zijn zo'n 90% van die sales. zijn die allemaal bagger en minder dan een maand aan geprogrammeerd? dacht t niet.  @ Wout0r  dat doe je zelf… ik vermaak me best met mario kart, zack & wiki, binnekort wiifit, okami en ssb brawl, wii ware (ik heb Toki Tori) en virtual console (mario world, super metroid en zelda:alttp). Ik heb te weinig tijd om ze allemaal uit te spelen.

  en dan kom jij even vertellen dat je wii staat stof te happen…. grapjas

 • De Wii heeft een paar goeie Titels, alleen de rest is gewoon pure rotzooi en achterlijke partygames.

 • Vreemd, gezien het aantal schijtgames voor de Wii; wat het aantal goede games ver te boven gaat vooral in de eerste maanden.

 • waahahaha nintendo ownt weer es:P maar idd wel veel kutgames.. de enige game die ik nog speel is guitar hero 3, kspeel mario kart ook al bijna nie meer.. k wacht nog steeds met smart op SSBB! de beste wii game ooit vind ik:)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren