1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Hoe zou jij je leven leiden als je net aankomt in een land waar je niemand kent, op je neef na? Wat voor crimineel zou jij worden? Een afperser? Een drugsdealer? Een moordenaar? Het hoofdpersonage in Grand Theft Auto: IV is dit allemaal eigenlijk niet. Hij is gewoon een man zoals een ander, maar door omstandigheden heeft hij geen andere keuze dan het criminele pad te kiezen.

In Grand Theft Auto: IV kruip je in de huid van Niko Bellic, een Servische immigrant. In de oorlog heeft hij verschrikkelijke dingen gezien en gedaan. Zijn neef Roman, verteld hem over wat voor een fantastisch land Amerika wel niet is, een land met zoveel mogelijkheden. Hij verteld over wat voor prachtige huizen hij bezit, zijn dure sportwagens en zijn mooie vrouwen. Kortom, hij leeft in zijn eigen American Dream. Dit is een kans voor Niko om zijn verleden achter zich te laten en een nieuw leven te beginnen. Eenmaal aangekomen heeft Niko al snel door dat wat zijn neef zegt, allemaal erg overdreven is. Roman heeft namelijk slechts een klein taxibedrijf en een huis dat op een vervallen pand lijkt. Doordat Roman ook veel schulden heeft, besluit Niko hem te helpen. Maar hierdoor word Niko steeds dieper in de criminaliteit meegesleurd.

Niko Bellic is voor velen het meest interessante personage in een Grand Theft Auto game, ook voor mij. Ik vind ook dat het verhaal meer boeit dan de verhalen uit alle andere Grand Theft Auto games. Je leeft soms echt mee met Niko en Roman door wat ze meemaken. Dit deel in de Grand Theft Auto serie speelt zich, net zoals het derde deel, af in Liberty City. Hoe verder je in de game vordert, hoe meer gebieden je vrijspeelt. Je merkt meteen dat Liberty City een erg levendige stad is en dat de game er erg goed uit ziet. Alle mensen die op straat lopen leiden hun eigen leventje. Ze zitten rustig op een bankje hun krant te lezen, ze sleutelen aan hun auto en noem maar op. Er lopen veel verschillende mensen rond en dat zorgt ervoor dat je nooit de indruk krijgt dat je die persoon al veel vaker tegengekomen bent. Soms zie je zelfs een politieagent die iemand anders achterna zit. Wanneer hij hem eenmaal gevangen heeft, houdt hij hem onder schot.

Dit maakt duidelijk dat jij niet de enige crimineel in Liberty City bent. Op straat ligt ook afval zoals papiertjes, blikjes, … zoals in elke levendige stad. Alle mensen reageren namelijk ook op wat jij doet. Steel je een auto en sla je de ruit in, dat gaat er een alarm af. De mensen roepen dan naar je en laten de andere dingen vallen waar ze mee bezig waren. Het stelen van een auto lijkt nog realistischer doordat je echt het glas weg ziet vliegen. Wat het nog realistischer maakt, is het feit dat als het regent, je minder mensen op straat tegen zult komen. En dat de meeste mensen die je dan zult zien paraplu’s zullen dragen. Het spel heeft ook een dag -en nachtcyclus. Voor bepaalde missies moet je tot een bepaald uur wachten tot je de missie kunt starten. Natuurlijk zijn er zoals altijd stunt-jumps te ontdekken, waarmee je spectaculaire sprongen met je auto moet maken. Altijd leuk om in slow motion te zien hoe je auto door het luchtruim vliegt. Nu is er een nieuwe uitdaging. Alle ‘vliegende ratten’ doden die zich verspreid hebben in de stad. Deze ‘vliegende ratten’ zijn duiven die een plaag vormen in Liberty City. Ze zijn zowel in de hoogte, op gebouwen of op standbeelden, als op de grond te vinden.

Je kunt Niko zelf kleden zoals jij wilt. Verspreidt in Liberty City zijn kledingswinkels te vinden. De ene winkel is gespecialiseerd in vrijetijdskleding en de andere winkel heeft maatpakken als specialiteit. De winkeluitbaters passen perfect bij de winkels. Zo heeft de uitbater van Persieus, een winkel die maatpakken verkoopt, een nogal nichterig accent en staat er een buitenwipper aan de deur. Als je denkt dat je nooit een maatpak zult kopen, dan heb je het goed mis. Voor sommige missies moet Niko wel een maatpak aan hebben, wat nog meer afwisseling in de missies brengt.

Niko zal in de hele game veel verschillende mensen ontmoeten. Deze mensen geven je missies of worden je vriend. Je kunt ze bellen, of je word gebeldt, om iets samen te gaan doen. Je kunt van alles doen. Op café-bezoek gaan en dronken worden tot darts of biljart. Als je dronken wordt, dan wordt je beeld waziger en val je vaker op de grond doordat je bijna niet meer op je benen kunt staan. Het autorijden word moeilijker dus dan kun je beter een taxi nemen. Je kunt op elk moment in de game, ook tijdens missies, een taxi nemen. Met een druk op de L1-toets roept Niko een taxi en dan gaat de taxi aan de kant staan. Maar als er al iemand anders in de taxi zit, moet je een andere taxi nemen. Of je rijdt gewoon zelf naar je bestemming. Je kunt elke taxirit overslaan, zodat je sneller op je bestemming bent. Dit is een leuke toevoeging als je niet zo houdt van die lange autoritten.

Hoe vaker je iets met de andere personages doet, hoe sneller ze je gaan vertrouwen. Dan worden ze een vriend. Hier word jij, als speler, natuurlijk alleen maar beter van. Zo krijg je bijvoorbeeld een mobiele wapenwinkel in de koffer van een auto voorgeschoteld, waar je goedkoop wapens kunt kopen. Of je kunt rekenen op een gratis helikoptervluchtje. De missies zijn zoals altijd lekker afwisselend, maar liggen vrij voor de hand bij een Grand Theft Auto game. De ene keer moet je een gebouw opblazen en de andere keer doe je mee in een straatrace. Er zijn ook weer zijmissies waarmee je extra geld bij kunt verdienen. Zo zijn er bijvoorbeeld de ‘assassination missies’. Hierbij moet je personen vermoorden. Door naar een telefooncel te gaan krijg je je opdrachtgever aan de lijn en hij legt je uit wat je moet doen. Hij heeft altijd de nodige uitrusting voor je klaarliggen om de klus de klaren, namelijk een kogelvrij vest en de wapens die je nodig hebt. Er zijn natuurlijk nog meer zijmissies te doen in het spel. De vrijheid die je hebt is ongelofelijk. Je kunt heel veel doen, wanneer je maar wilt.

Maar goed, ik was even afgedwaald. Daarnet kwam het woord ‘bellen’ aan bod. Je hebt nu een gsm tot je beschikking. De menu’s zijn weggelaten en je kunt alles doen met je gsm. Is een bepaalde missie mislukt, dan krijg je een sms’je met de vraag of je de missie opnieuw wilt proberen. Dan moet je niet meer opnieuw naar je opdrachtgever gaan, maar kun je meteen opnieuw starten. Je mobiele telefoon is onmisbaar geworden. Even een leuk detail, als je ‘911’ intoetst op je gsm dan bel je bjvoorbeeld de politie op. Die komen dan in volle vaart aangereden om dan te ontdekken dat er niets aan de hand is. Cheats kun je, als je ze al een keer ingetoetst hebt op je gsm, meteen opnieuw gebruiken met een paar toetsen op je gsm. Dan staan ze in je gsm en kun je ze snel opnieuw gebruiken. Let wel op, door sommige wapencheats te gebruiken kun je bepaalde missies misschien niet meer doen.

Het lot van sommige mensen ligt vaak in jouw handen. Bij conflicten tussen twee personen moet jij kiezen wie er volgens jou moet sterven. Vind je de ene maar een vervelende persoon, dan kun jij ervoor kiezen hem om te leggen en de andere te sparen. Dit heeft geeft meteen een andere wending aan het verhaal. Je krijgt bijvoorbeeld het huis van de persoon die je net vermoord hebt tot je beschikking of je krijgt een geldsom als beloning. Je zult de game wel nog eens herspelen om te weten te komen hoe het verhaal eruit zou zien als je de andere persoon hebt omgelegd. Soms kom je in bepaalde missies personages tegen waar je ook over hun lot moet beslissen. Laat je ze leven of stuur je ze het hoekje om? Als je ze laat leven, dan kun je ze later in het spel tegenkomen op straat als ‘random character’. Er enkel voorbijlopen volstaan om er een praatje mee te doen. Ze leiden ook hun weer een eigen leven en jij moet ze kleine gunsten verlenen. Zoals ze naar een bepaalde plaats brengen, een persoon vermoorden die hem/haar lastigvalt en noem maar op.

Natuurlijk zijn er weer veel wapens te vinden. Het wapen waar ik persoonlijk erg onder de indruk van was, is de Rocket Launcher, de Bazooka dus. Wanneer je dat wapen afvuurt, zie je een mooie rookwolk uit je wapen komen en wanneer de kogel bijvoorbeeld een auto raakt, zie je hoe mooi die explosie is. De auto ontploft en de stukken vliegen met een harde knal van de auto af. De grond onder je voeten zal dan ook gaan beven. De stukjes van de auto vliegen al brandend de lucht in, en van de auto blijven enkel maar stukken verbrand metaal over. Je zult nu niet meer op elke hoek van de straat een wapenwinkel vinden. Zoveel wapenwinkels zijn er niet meer. Wanneer je eenmaal een wapenwinkel gevonden hebt, word het op je kaart aangegeven met een pistool-icoontje. Hoe verder je in de game vordert, hoe meer wapens je kunt kopen. Je zult wel moeten kiezen, want je kunt namelijk geen 2 wapens van hetzelfde type bij je hebben. Je gezondheid en de staat van je kogelvrij vest worden aangegeven rond je minimap. Je gezondheid word hersteld door eten te kopen van kraampjes die verspreidt staan over heel Liberty City. Of je kunt slapen in één van je vrijgespeelde huizen. Als je veel geraakt word, dan krijg je bloedvlekken op je kleren, dat maakt het spel erg realistisch. Het richtsysteem is verbeterd, maar niet geheel feilloos. Je houdt soms nog altijd onschuldige voorbijgangers onder schot. Ook heeft Rockstar in de game een coversysteem geïntroduceerd. Je kunt elk obstakel waar iemand achter of naast kan staan als dekking gebruiken. Als de tegenstander zijn hoofd laat zien kun je over je dekking heenkijken en kun je schieten. Je kunt ook blind schieten, wat zeer tof is, maar waarmee je weinig raakt. Bij bijvoorbeeld de steunpilaren van een gebouw kunnen tegenstanders er de stukken af schieten, wat ervoor zorgt dat je dekking vernietigd word en je op zoek moet gaan naar een andere dekking. Maar ook dit loopt niet altijd even gesmeerd. Niko zoekt soms de verkeerde plaats van de dekking. Bij een auto bijvoorbeeld, kiest hij de voorkant van de motorkap in plaats van de achterkant, aan de deur. Hierdoor word je geraakt en verlies je onnodig gezondheid.

De schade aan de voertuigen is nu veel beter gemaakt. Overal waar je een voertuig raakt, zie je een mooie deuk. Kogelgaten in auto’s zijn nu veel duidelijker geworden, en raak je een persoon in een auto, dan zie je een bloedvlek op het raam. Bloedvlekken zie je ook als je mensen aanrijdt. Dood je de bestuurder van een auto, dan valt hij met zijn hoofd op de claxon en dan hoor je het een hele tijd toeteren. Tijdens auto-achtervolgingen kun je achter je kijken terwijl je aan het rijden bent en kun je de banden van het andere voertuig stukschieten. Je kunt ook proberen om de bestuurder uit te schakelen zodat de auto, met eventueel inzittenden, zich ergens te pletter rijd. Soms heb je de kans om de lading van een vrachtwagen los te schieten, zodat bijvoorbeeld boomstammen de weg blokkeren. Allemaal kleine toevoegingen die het allemaal veel intenser maken.

De game heeft een sterke en leuke multiplayer. Via je gsm kies je de optie multiplayer en kun je allemaal verschillende typen spellen spelen. Er kunnen tot 16 personen in een spel meedoen. Van het goede ouwe ‘deathmatch’ tot ‘free mode’. Hierbij kun je in Liberty City doen wat je maar wilt. De multiplayer staat garant voor veel leuke speelmomenten alleen, of samen met je vrienden.

Conclusie en beoordeling

Rockstar heeft hier weer een topper van formaat neergezet. Zowel het verhaal als het hoofdpersonage zitten zeer goed in elkaar, alles zit eigenlijk goed in deze game. De kleine minpuntjes wegen absoluut niet op tegen de geweldige spelervaring, maar om aan te tonen dat de perfectie niet bestaat moeten ze wel vernoemd worden. Het spel heeft een erg lange levensduur als je alles gedaan wilt hebben. Elke Playstation 3-bezitter moet deze game gewoon gespeeld hebben.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Niko Bellic
 • Levende wereld
 • Graphics
 • Lange levensduur
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • De framerate met momenten
 • Soms Pop-ups

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk voor 360 bezitters, ik heb ps3 (die is veel beter:P) :P

 • OMG, 3 keer eerste reactie:P

 • @Deninho7  Inderdaad lachen…..

 • Joepie!! Laat maar komen! TF2 is momenteel nog steeds de beste multiplayer shooter van elke console ooit!

 • WPT weet zeker niet beter.

 • Dit moet je op de pc spelen net als elke andere shooter duh!

 • Eindelijk. Ik vond TF2 altijd stukke beter dan de MP van Halo 3 en COD4. Gewoon een game die eigenlijk niemand serieus speelt en waarin je ook bijna nooit iemand hoort schreeuwen omdat hij verliest of dood gaat. Één van de weinige MP spellen die ook echt als een spelletje wordt gezien >.>

 • Very nice!

 • I like !

 • Mooi hoor, hopelijk komt hij wel nog naar de PS3.

 • Eindelijk. Ik vond TF2 altijd stukke beter dan de MP van Halo 3 en COD4. Gewoon een game die eigenlijk niemand serieus speelt en waarin je ook bijna nooit iemand hoort schreeuwen omdat hij verliest of dood gaat. Één van de weinige MP spellen die ook echt als een spelletje wordt gezien >.>

  leuk, ga een speech schrijven ofzo.

 • VET! dan ga ik weer TF2 spelen… tegen die tijd heb ik GTA IV wel 100% uitgespeeld

 • Mooi om te zien.

 • Mooi, maar wel jammer dat ik het spel niet heb, dus hier niks aan heb.

 • @COOKIE X : Ik geef je gelijk

 • Mocht wel eens tijd worden. :p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren