1. Gears of War 2 (X360)

Gears of War 2 (X360)

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de kogel is door de kerk. Ik zal er dan ook niet verder omheen draaien. Het is gedaan met de kat uit de boom kijken, anders wordt het straks dweilen met de kraan open. Wij gaan onszelf niet langer meer in de vingers snijden, we zetten de tanden op elkaar. We zien niets meer door de vingers, wij gaan die varkentjes nu eens wassen. We hebben het helemaal gehad met die lelijke Locust en hun slechte adem. Deze keer gaan wij aan het langste eind trekken, want het Delta Squad is terug van weggeweest!

Nou en of ze terug zijn! In deel één van Gears of War waren Marcus, Dom, Cole en Baird succesvol in hun missie om een Lightmass Bom tot ontploffing te brengen in het hart van het Locust-bolwerk. Hiermee dachten zij de immer chagrijnige vijand eindelijk naar de eeuwige jachtvelden te hebben gestuurd, maar niets is minder waar. Zes maanden na deze gebeurtenissen is de mensheid namelijk nog in volle strijd met de Locust. De Locust zijn om onbekende redenen bezig om alle steden op de planeet Sera te laten “zinken” in de grond. Een mooi excuus voor ons allen om de Locust weer op creatieve wijzen de mond te snoeren.

“Als de Locust dood zijn, dan leven ze niet!” - Marcus kent DE nummer 14...

En dit komt helemaal goed, want dat de singleplayer weer staat als een huis is zo klaar als een klontje. De gevechten zouden “bigger”, "better" en “more badass” worden en daar zijn ze bij Epic ook in geslaagd. Niet in de volledige zin van het woord, want hoewel er af en toe grootschalige gevechten plaatsvinden in het voornamelijk nog altijd vechten met het Delta Squad wat de klok slaat. Maar of dit nu heel erg is? De campaign wordt namelijk nergens saai en slokt je helemaal op, mede doordat het verhaal niet is wat het lijkt. Het verhaal voelt ook wat “epischer” aan omdat de brute actie slim afgewisseld wordt met wat emotionelere scenes. Echt meeslepend is het echter niet, daarvoor mist het net iets teveel diepgang.

De actie is echter nog steeds vetter dan vet, en daar draait het uiteindelijk toch om bij Gears of War 2. Met vallen en opstaan, hollen en vliegen en met het rijden op brute voertuigen en op grote lelijke Locust vliegt de tijd aan je voorbij. Op Hardcore was ik er zo'n negen á tien uurtjes mee bezig, maar die waren zo heerlijk vermakelijk dat ik mij hier niet aan kan ergeren. Ook is het spel coöperatiever dan voorheen. Je moet regelmatig de wegen splitsen zodat de een de ander verder kan loodsen, of je zit beiden op een voertuig waarbij ieder zijn eigen taken heeft. Het blijft dan ook een waar genot om met z'n tweeën de campaign door te spelen.

“Grote Locust vangen veel kogels.” - Cole, een dag geen oneliner is een dag niet geleefd.

“Je slaat de Theron op de kop!” - Marcus is het roerend eens met Dom.

Daar komt bij dat Gears of War 2 zijn voorganger op grafisch gebied ook nog eens overtreft. Iets wat haast niet voor mogelijk werd gehouden. Of het nu de bergen, steden, tunnels of sneeuw is, alles is vol detail vormgegeven, fantastisch goed belicht en liet me vaak met een mond vol tanden staan. De variatie aan omgevingen heeft hier zeker aan bijgedragen, hoewel ik toch graag wat vaker boven de grond was gebleven. Dit kon de pret echter niet drukken.

Deze pracht en praal blijft behouden in de multiplayer. Online staat Gears ook weer sterk met vele verschillende modi zoals King of the Hill, Wingman, Submission en Guardian en de Warzone, Execution en Annex modi bekend uit de eerste Gears of War. Wat mij vooral plezierig verraste was de modus genaamd Horde. Deze modus tilt het begrip coöperatieve gameplay naar een hoger niveau. Met maximaal 5 man moet je golven van vijanden afslachten. Met elke golf, of wave, neemt de moeilijkheidsgraad toe. Dit gaat door tot wave 50 en echte teamwork is vereist om deze daadwerkelijk te halen. Want moeilijk wordt het zeker. Handig is wel dat je één keer dood mag gaan per wave en dat je de volgende wave gewoon weer verder kan spelen. Momenteel speel ik Horde wanneer ik maar kan, het is nog eens verslavend ook.

“Liever tien kogels in mijn hoofd dan een chainsaw door m'n romp!” - Een bijzonder triestige Drone.

“Nu zijn de rapen gaar!” - De Locust kunnen blijkbaar ook koken.

Wat mij niet blij verraste was het Matchmaking systeem. Dit kan je een beetje vergelijken met het matchmaking in Halo 3. Spelers van een bepaald niveau worden gekoppeld aan andere spelers met een vergelijkbaar niveau waardoor een eerlijke speelsituatie wordt gecreëerd. Soms duurt het echter 5 minuten voordat ik in Horde genoeg spelers heb gevonden terwijl er genoeg mensen zijn die dit spelen. Het wil dan ook nog eens gebeuren dat als ik bij een pakweg wave 32 ben dat de verbinding met de host wegvalt. Op zulke momenten kook ik dan net niet over...

Dit is echter als een druppel op een gloeiende plaat. Gears of War 2 is namelijk een hele goede game en weet het eerste deel te overtreffen in speelduur, vette actie, mooie omgevingen, co-op gameplay en in de multiplayer. De enige reden dat je Gears niet zou kopen is omdat je niet van shooters houdt. En dan zou ik je alsnog aanraden om de game te kopen. Gears of War 2 is het neusje van de zalm!

Conclusie en beoordeling

Gears of War 2 is een absolute must-have voor elke Xbox 360 bezitter. Hij is wel degelijk \"bigger, better and more badass\" dan deel één. De singleplayer is een ware achtbaanrit, de omgevingen zijn om van te smullen, de co-op gameplay staat sterker dan ooit en de multiplayer biedt voldoende variatie. Het matchmaking systeem gooit af en toe roet in het eten, maar laat je dit er niet van weerhouden de game te kopen! Woo baby!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vette actie!
 • Grafisch erg sterk
 • Co-op is briljant
 • Multiplayer
 • Variatie in omgevingen
 • Minpunten
 • Matchmaking

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Forse eisen, maar prima te doen :)

 • Valt best mee.. Ach ja, ik heb toch een beest van een pc! xD

 • Prima te doen toch!:D

 • Min Geforce 8/9 series. Das toch weer un stappie omhoog…

 • mijnes draait hem denk ik net op minimum :P

 • De eisen van een Blizzard game liggen eigenlijk nooit te hoog, ook deze keer dus niet.

 • aanbevolen: Core 2 Duo / X2  Zou mooi zijn als het spel inderdaad multithreaded is. Dat zijn nog veel te weinig spellen…

 • mijn bak gaat dat niet trekken :S

 • Beetje moderne computer heb je dus nodig voor de minimum eisen… zal voor de meeste mensen dus geen probleem moeten zijn. Wel fijn dat er weer een spel bij is dat dual core optimized is, maar 2gb aangeraden capaciteit aan werkgeheugen is wel heftig voor zo'n spel, nog niet te spreken van die internet vereisten XD

 • Aardige eisen, maar het lijkt me wel te doen.

 • minimale systeemeisen van videokaart vind ik wel erg hoog, ik heb nog maar een 6800 :(

 • Kan 'm waarschijnlijk op max spele ;)

 • Ik zit zelfs met mijn laptop nog over de aanbevolen eisen heen, dus zo zwaar zal ie wel niet zijn. Of ik het spel ga halen valt nog te bezien. Mocht ie dit jaar nog uitkomen dan ga ik hem sowieso niet halen, er komen al meer dan genoeg andere games uit die ik per se wil hebben.

 • ach ja beetje pc gamer heeft dat wel in huis.

 • En weer een spel dat me pc niet an kan.

 • Klopt dit wel? Die systeemeisen zijn wel vrij zwaar.

 • Jep lukt me

 • redelijk zwaar voor Starcraft lijkt me…

 • Als dit de systeemeisen worden dan gaat het mij wel lukken om Starcraft II goed te laten draaien.

 • Mooi, minimum is zeker wel te doen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren