1. Grand Theft Auto: Chinatown Wars (NDS)

Grand Theft Auto: Chinatown Wars (NDS)

Chinees is een vreemd taaltje. Het lezen van al die duizenden tekentjes is even onbegrijpelijk als het land zelf is. Een miljard mensen die een labradorpup als delicatesse zien en praten alsof ze naar zuurstof happen. Dan is het toch makkelijker te begrijpen dat je beter niet met de Aziatische criminelen moet sollen. GTA: Chinatown Wars laat je kennismaken met de kille Chineze maffia uit de onderwereld van het ó zo bekende Liberty City. Zo stappen we niet alleen voor het eerst in de schoenen van een Chinees - de uit Hongkong overgekomen Huang Lee - maar verkennen we de duistere straten van het grote Liberty City nu ook voor het eerst op de DS. En dat zorgt voor heel wat nieuwe, creatieve speelelementen.

Nintendo’s handheld beschikt namelijk over een touchscreen, een geheel nieuwe ervaring die de manier van spelen flink veranderd. Hoewel alles vertrouwd aanvoelt en de besturing simpel en dus makkelijk op te pikken is, spelen de stylus en het onderste schermpje een belangrijke rol in het totaal van de game. Het plezier dat je met de kleine minigames beleefd, zorgt net voor die ongekend vermakelijke momenten die als pieken in een al aardig kwalitatief gebergte uitsteken. Het zorgt voor een frisse wind in de speelmogelijkheden en laat dingen zien die tot voor kort niet mogelijk waren in de serie, of in ieder geval niet vermakelijk konden zijn. Je eigen molotov-cocktails vullen bij een tankstation of het doorzoeken van vuilcontainers naar wapens zijn daar enkele leuke voorbeelden van. Met de nadruk op enkele, er zijn namelijk tientallen activiteiten in de stad te vinden. Bovendien functioneert het touchgevoelige schermpje ook nog eens als GPS en PDA. Het oog voor detail is ongekend, al blijft het niet eindeloos lang leuk.

Ook de nieuwe manier waarop je de actie volgt is op zijn minst aardig te noemen. Rockstar lijkt terug te gaan naar zijn roots en brengt het beeld vanuit een camera die ergens hoog boven de stad zweeft, wat ook in de eerste GTA-delen het geval was. Dat blijkt opnieuw goed uit te pakken. De straten bruisen, de gebouwen worden overzichtelijk in 3D weergegeven en vijanden herken je aan de gigantische rode marker boven hun kop. De camera is je vriend, draait comfortabel met je mee en laat je eigenlijk nooit in de steek. Een enkele keer dat het onoverzichtelijk wordt, is er de mogelijkheid om de camera weer te centreren met één druk op de knop.

In het uiterste begin van de game krijg je dan ook de mogelijkheid om een beetje in het rond te klooien met deze ‘infrastructuur’. Zoals al eerder gezegd heb je de besturing zo onder de knie en gaat het spel eigenlijk ietwat te langzaam van start. Er worden meerdere missies beschikbaar gesteld om de fijne kneepjes van het moorden te leren, terwijl er eigenlijk helemaal geen oefening voor nodig is. Doordat je met een paar klappen al een bewapende politieagent vloert en een beetje gefocusd drugsdealen je een fortuin oplevert, kun je stellen dat het je – vooral in het begin – wel erg makkelijk wordt gemaakt. Wanneer de missies moeilijker worden is er dan natuurlijk nog de mogelijkheid om veel te krachtige wapens te kopen en zo speel je Chinatown Wars in zo’n zes uurtjes uit. Daarna heerst er een gemengd gevoel; elke missie bied weliswaar iets spectaculairs – vaak een combinatie van minigames met de touchscreen (denk aan het in elkaar zetten van een bom of snipergeweer) en het vermoorden/volgen van personen). Maar daar tegenover staat een verhaal dat eigenlijk nergens op slaat en ook niet echt boeiend is.

De game neemt zichzelf namelijk totaal niet serieus, wat zorgt voor humor die van ontzettend hoog niveau is. Je hebt natuurlijk de korte cutscenes voor en na missies, die weliswaar geen geluid kennen, maar de geniale subtitles zullen zonder enige problemen een grijns op je gezicht toveren. Bovendien zijn er talloze gestoorde side-missions verspreid over de stad, waarbij je pornosterren naar auditie’s moet rijden en een depressieve vrouw de tijd van haar leven mag bezorgen – door als een gek met haar door de stad te cruisen, wat dacht je anders? In de verschillende woonwijken zul je ongetwijfeld een paar ‘Rampage’ missies tegenkomen. Bekend verhaal voor de GTA-kenner; met de meest gruwelijke wapens zoveel mogelijk mensen om het leven brengen. Geweldig!

Tot slot kent elke GTA-game wel wat schoonheidfoutjes en Chinatown Wars ontkomt daar ook niet aan. Het niet altijd goed functionerende lock-systeem is de enige hapering die mij opviel en deze kan voor aardig wat frustratie zorgen. Omdat de game vanaf boven af wordt gespeeld is het gezichtsveld aanzienlijk kleiner en dat kan er vreemd genoeg voor zorgen dat je met een druk op de schouderknop opeens op een auto achter je richt en niet op de vijand die voor je staat. Gelukkig vecht Huang vaak tegen immens grote groepen en dan speelt het mikken op de juiste persoon vaak niet zo’n grote rol. Heb je echter een specifiek doelwit, dan zul je ongetwijfeld een keer of wat doodgaan door de haperende lock-on.

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto: Chinatown Wars blijkt een volwaardige GTA-game te zijn. Het heeft de humor, besturing, wapens en chaos. Dankzij de touchscreen biedt het zelfs meer in de vorm van boeiende minigames en een overzichtelijk controlescherm. Qua graphics haalt het het beste uit de DS en biedt het een nostalgisch tintje. Het verhaal mag dan matig zijn, Liberty City biedt vermaak in de vorm van vele activiteiten en side-missions. Al is de speelduur niet eindeloos.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebruik van Touchscreen
 • Genoeg te doen...
 • Simpel
 • Veelzijdige missies
 • Soepele camera
 • Humor
 • Chaos
 • Minpunten
 • Verhaal niet hoogstaand
 • Al blijft het niet eindeloos lang leuk
 • Simpel
 • Lock-on systeem

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • Als t 90 minuten is dan eis ik dat je tijdens cutscenes kan saven; ik heb maar zelden meer dan n uur achter elkaar gametijd. :P

 • 90 minuten is gewoon te overdreven lang, je moet ook wel gamen, niet eerste 1.5 uur filmpje kijken, en dan beginnen, dat gaat niet leuk worden als je wat minder tijd hebt.

 • En dan zeuren over Lost Odyssey. :)

 • 90 is bijna een complete film beetje overdreven dit

 • Gewoon tijdens het gamen effe een filmpje pakken dan xD daaaaaaaaaaamn.

 • Ik weet niet hoor maar op dit moment heb ik geen zin in een 90 minuten durende cutscene of hij moet wel dermate goed zijn. Ik vind cutscenes met goede kwaliteit echt een must maar een voetbalwedstrijd lang?? We zullen zien.

 • Ik geloof het eigenlijk niet, wil het eerst wel eens zien.

  Misschien bedoelt hij alle cutscenes bij elkaar!?

  Kan ernaast zitten natuurlijk maar dit lijkt me een geval van \"lost in translation\" een soort milde \"all your base are belong to us\" zeg maar ;)

 • Master, heerlijk met mijn nieuwe Z 5500, op cker dubbel genieten!!!

 • dubbel..

 • WTF!! vind 10 minuten al aan de lange kant..

 • jullie zijn hier best laat meee

  OT: man o man hoe vet is dit ik vond deverhaal emoties plots altijd al super vet en nu kan je gewoon 8er uit liggen

  en genieten van een film eigenlijk op me mooie nieuwe sony bravia


 • @ pongolosie je maakt een grap tog totaal 90 min cut scenes als je MGS beetje kent dan weetje dat er uren aan cutscenes inzitten

  mgs2 had een cutscene van 45 minuten dus dit is waar

  en die gast die eerste review had OPM zei dat hij 30 uur speelde waarvan 1 derde cutscnes waren dus 10 uur dus 90 minuten kan best wel

 • Zo krijg je een game wel vol.

 • W00t!! Dat is gewoon een hele film….

 • dat is gewoon een volle voetbalwedstrijd :)

 • Dat is gewoon te veel. Zoiets kan veel beter worden opgedeeld.

 • Vraagje: is MGS4 de moeite waard zelfs wanneer je nog nooit MGS hebt gespeeld?

 • Het is niet 90min achter elkaar. Ik vind het alleen maar mooi. Zolang de cutscene's van kwaliteit zijn vind ik alles best. MGS4 without story is no mgs4 at all.

 • @WiiZzhole  Er zitten geloof ik meerdere cutscenes in waarvan de langste 90 min..

  Thank god there is blu ray..:)  PS: MGS2 had er eentje die zo'n 45 minuten lang was.. • DAt is wel hip :D haha als je weet wanneer die cutscenes komen kan je alvast ff de popcorn in de magnetron doen en dan kan je lekker languit liggen haha :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren