1. Pokémon Diamond (NDS)

Pokémon Diamond (NDS)

Weer eens een nieuwe Pokémon-wereld: Sinnoh. In Pokémon Diamond & Pearl kan je deze verkennen. Veel nieuwe Pokémon en nieuwe personages maken het spel spannend. Hoenn was al opperbest, maar als je Pokémon Diamond hebt gespeeld denk je wel wat anders.

Al twee weken voordat Pokémon Diamond in de winkels lag had ik mijn bestelformulier opgestuurd. Ik kon niet wachten tot ik het spel tot me beschikking had. Vele verhalen had ik erover gehoord, advertenties op A3-formaat in het winkelcentrum... Toen was het zover, op 26 juli 2007 had ik het spel eindelijk. Toen ik het spel opstartte werd ik verwelkomd met een mysterieus deuntje, daarna zie ik onbekende Pokémon voorbij. Daar kwam snel verandering in, want nadat een nieuwe Professor, genaamd Rowan, zich had voorgesteld begon mijn avontuur.

Er wordt een rode Gyarados gezocht, de vinder krijgt een groot geldbedrag. Je rent naar je vriend, later tevens je rivaal, hij wilde je net het goede nieuws vertellen en botst tegen je op. Samen rennen jullie naar het meer. Bij het meer staan al de Professor en zijn assistent Dawn, als je een jongen het gekozen, of Lucas, als je een meisje hebt gekozen. Ze gaan net weg, maar ze vergeten hun tas! Jij gaat samen met je vriend kijken wat er in de tas zit. Als je even niet oplet wordt je aangevallen door een Starly. Snel maak je de tas open en kiest uit welke beginpokémon je kiest. Je hebt de keus uit de Blad Pokémon Turtwig, Chimpansee Chimchar en Pinguïn Piplup. Met deze Pokémon ga je het gevecht aan met de Starly. Nadat je het gevecht hebt gewonnen komt Dawn of Lucas terug om de tas van de Professor op te halen. Na veel gepraat moet je uiteindelijk in het lab van de Professor in Sandgem Town. Professor Rowan verteld dat hij heeft gemerkt dat de Pokémon en jij het leuk vonden te vechten met andere Pokémon en jij het leuk vonden te vechten met andere Pokémon en samen gelukkig waren, daarom mag je de Pokémon houden. Hierbij krijg je ook de onmisbare Pokédex waarmee je elke gevangen Pokémon kan identificeren. Nadat Dawn of Lucas je heeft verteld wat er allemaal in een stad te beleven is ga je terug naar je moeder om het goede nieuws te vertellen. Nadat je nog een paar praatjes hebt gemaakt, gevochten met andere trainers én je Pokétch is geïnstalleerd kan je eindelijk vrij rondlopen.

En zo gaat Pokémon Diamond maar door, pokémon ontdekken, vechten, vangen, overwinnen.

Naast de nieuwe Starly, Turtwig, Piplup en Chimchar maken nog zo’n 100 andere Pokémon hun debuut. Het totaal aantal Pokémon komt hierdoor op 493 te staan. Lang niet alle van deze Pokémon zijn daadwerkelijk te vangen (de afwezigen zijn wel te ruilen met een andere versie, waaronder de GBA-versies), maar dat het er behoorlijk wat zijn is iets dat zeker is. Je hebt dus genoeg keuze om jouw team, bestaande uit zes Pokémon, samen te stellen en te trainen.

Nog iets nieuws is het dubbele scherm. Veel wordt er niet mee gedaan, maar ten opzichte tot de vorige Pokémon spellen is het wel een voordeel.

Een derde leuke toevoeging is de Pokétch. In dit multifunctioneel horloge zitten 25 applicaties. Deze kunnen bijvoorbeeld een stappenteller of een klok zijn, maar ook geavanceerde functies als een radar (itemfinder), een rekenmachine en een wereldkaart waarop te zien is waar een zich legendarische Pokémon bevindt. Deze Pokétch staat standaard op het onderste scherm als je door Sinnoh loopt. Hoe verder je komt, hoe meer functies je kunt unlocken.

De nieuwe dagdelen zijn zeer belangrijk voor het spel. Als je echt alle Pokémon wilt verzamelen moet je in de ochtend, middag, namiddag en nacht op Pokémonjacht gaan. Om de zoveel tijd is er namelijk een andere Pokémon te vinden!

Dit is nog lang niet alles! Zo kan je vanaf deze nieuwe generatie rennen in huis, fietsen in de sneeuw, deelnemen aan een vernieuwd contest en ‘The Underground’ gaan verkennen. Dit laatste is in je eentje niet leuk, nodig je vrienden uit en ga ondergronds naar elkaars geheime basis op zoek en bemachtig de vlag. Naarmate je steeds meer vlaggen hebt bemachtigd kan je meer stenen in je basis opruimen en in de plaats daarvan geruilde spulletjes neerzetten.

In je eentje aan alle 493 Pokémon komen is bijna ondoenlijk. Daarom is er een zogenaamd Global Trade Station (GTS). Hier kan je met iedereen uit de hele wereld Pokémon ruilen, zolang je maar Wi-Fi hebt. Wi-Fi is ook handig voor ruilen met je vrienden. Zo kan je op GTS maar één Pokémon per keer, en op Wi-Fi in het Pokécenter kan je er maximaal zes per keer ruilen. Het zoveelste leuke extraatje is de toegevoegde Voice Chat. Hiermee kan je over elke afstand met elkaar praten alsof het een telefoon is. Naast het ruilen kan je met Pokémon Diamond ook nog vechten op Wi-Fi.

Conclusie en beoordeling

Dit is een groot winstpunt van Nintendo. Het spel is zeer verslavend en komen er mooie beelden voorbij. De sprites van de Pokémon zien er veel sneller en beweeglijker uit. Naast de graphics is het geluid meegestegen naar een topniveau. De geheel nieuwe geluiden kan je overal ontdekken. Ondergronds, in de stad, op een pad, overal komen er leuke liedjes voorbij die je de hele dag neuriet. Dus: als je Pokémon Diamond nog niet in huis hebt, ren dan nu naar de dichtstbijzijnde winkel op het spel te kopen!
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Replay waarde
  • Graphics en geluid
  • Weer eens een nieuwe wereld (en Pokémon) voor de spelers
  • Minpunten
  • Zoals in vele Pokémon-spellen komen er hier ook weer een paar Pokémon vaak langs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren