1. Grand Theft Auto: Vice City (PC)

Grand Theft Auto: Vice City (PC)

Bij het boeken van een vliegticket zou je favoriete reisbureau graag anders beweren, maar niets is minder waar; Vice City is de ideale vakantiebestemming voor drugsmagnaten, corrupte pro-deo advocaten en regulier straattuig. Het staat te boek als de bakermat van de grootste drugskartels in het land en dat is maar goed ook, want de beroepsbevolking leeft van het geld dat rondgaat dankzij deze dubieuze zaakjes. Zittend onder de parasols op de ivoorwitte stranden bepaalt de criminaliteit de groei van de welvaart. Geld is er dan ook in overvloed in dit ghetto van glitter, een zonnig vakantieoord dat verandert in een open riool zodra de zon ondergaat. Het ideale werkterrein voor onze made man Tommy Vercetti.

Een dikke vijftien jaar achter de tralies weerhoudt deze kerel er niet van om terug te vallen in zijn oude gewoontes en hij krijgt dan ook meteen een klus aangeboden door zijn oude baas, Sonny Forelli. Deze trekt nog steeds aan de touwtjes van zijn maffiafamilie en stuurt Tommy naar het zonovergoten Vice City. Een vliegreis later komt hij er helaas achter dat de oude tradities en regels van de onderwereld in al die tijd verandert zijn en Tommy wordt verraden nadat een belangrijke drugsdeal fout is afgelopen. Hierdoor heeft hij niet alleen de woede van zijn oude baas op de hals gehaald, maar ook de Cubanen, Haïtianen, bikers en corrupte politici zitten achter hem aan. Naar lekkere dames in bikini kijken onder het genot van een cocktail is er dan ook niet bij en Tommy grijpt noodgedwongen de touwtjes in eigen handen om het leven van zijn vijanden zuur te maken.

Aan de hand van zijn dubieuze carrière heeft Tommy aardig wat straatkennis opgedaan, maar daarmee kom je niet ver in de harde onderwereld van de zonnige metropool Vice City. Geïnspireerd op het Miami van de jaren ’80 is deze stad in alle opzichten anders dan Liberty City, dat in GTA III de hoofdrol had. Om een vinger in de pap te krijgen zijn er veel connecties nodig en de gladde advocaat Ken Rosenburg komt daarbij als geroepen. Vercetti en Rosenberg waren allebei leden van de Forelli-familie en daardoor kennen ze elkaar van binnen en buiten. Via hem kom je in contact met de meest kleurrijke en extravagante personages, de één nog fouter dan de ander. De meeste criminelen houden zich voor de buitenwereld gedeisd, maar degenen die hun gezicht durven te tonen bieden de meest smerige klusjes aan. Op deze manier komt er geld in het laatje en krijg je langzamerhand ademruimte om jouw eigen doelen na te streven. Het leuke hieraan is dat je volledig vrij wordt gelaten in de afwerking hiervan. Tommy is blijkbaar net zo gecharmeerd van de stad als wij, want er kan gedaan en gelaten worden wat je wilt. Zo kan er gerust urenlang rond gereden worden zonder ook maar iets nuttigs te doen. Toch blijft wraak nemen op de Forelli’s en ‘koning’ worden van de stad het ultieme doel.

Deze typische vorm van criminele hiërarchie past dan ook perfect bij dit spel. Na het afronden van verschillende missies is het duidelijk zichtbaar dat er zich steeds meer mogelijkheden openen en hierdoor nieuwe kansen om de hoek kijken. Langs de met neon verlichte boulevard, bij de ongure sloppenwijken, in trendy discotheken; waar je ook kijkt zijn er manieren om hoger op de ladder te komen. Voor het sandbox-genre in het algemeen en GTA-begrippen in het bijzonder, gebeurt dat op een vrij reguliere manier. Vaak moet er een persoon achtervolgd worden om die vervolgens uit te schakelen, of moet er een pakketje worden afgeleverd. Je zult dan ook vaak naar de wapens moeten grijpen, want niet ieder slachtoffer gaat er als een haas vandoor. Wie een beetje bekend is met de Amerikaanse cultuur weet dat hieraan geen gebrek is en doorheen de stad zijn er dan ook genoeg adresjes te vinden om jouw persoonlijke vendetta kracht bij te zetten. Bij de zogenaamde AmmuNation wapen-winkels zijn de zuurverdiende dollars in te wisselen. Het wapenarsenaal spreekt hier zeer tot de verbeelding, met een overvloed aan vuurwapens als een uzi of jachtgeweer en apartere wapens zoals een kettingzaag of samurai-zwaard. Het gebruik van enkele wapens is echter bij momenten wat frustrerend, want het richtsysteem leidt soms een geheel eigen leven. Jammer, want met de brandende zon in Vice City is het al moeilijk genoeg om het hoofd koel te houden.

Gelukkig is het dan ook niet enkel schieten wat de klok slaat en zijn er veel aparte missies die het gevarieerder brengen, zonder daarbij teveel van de missiestructuur af te wijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een achtervolging op een golfbaan in opgefokte golfcaddy’s? Of een ware slachtpartij vanuit een helikopter die ons herinnert aan de Vietnam-oorlog? Ook zijn de opdrachten voor een groep uitgerangeerde bikers, een Cubaanse (al dan niet impotente) bendeleider met kapsones en een mysterieuze voodoodame onvergetelijk. De dialogen die door bekende stemacteurs worden ingesproken zijn ook om in te lijsten. De humor waarmee deze gepaard gaan is een handelsmerk dat Rockstar zich in de loop der tijd eigen heeft gemaakt en tilt daarmee de uitstraling van het spel naar een ongekend hoog niveau.

De jaren tachtig-sfeer die de game vergezelt komt dankzij deze ijzersterke presentatie goed naar voren. Door bepaalde elementen uit die tijdsperiode te lichten en te vergroten schept Rockstar een wereld die onmiddellijk herkenbaar is, maar tegelijkertijd ontzettend apart.

Zo zijn kenmerkende facetten als palmbomen, exotische sportauto’s, en vele met neon verlichte hotels overal in de spelwereld te vinden. Toch wordt er aan deze suggestieve realiteit een bepaalde draai gegeven. Missies, omgevingen en personen zijn vaak gebaseerd op tijdsbewuste films als Scarface en Carlito’s Way, maar ook de tv-serie Miami Vice is duidelijk een inspiratiebron geweest. Ook hoor je op de radio eigentijdse muziek zoals de meest foute New Wave-nummers, snoeiharde Thrash Metal en old school Hiphop-tracks. Deze worden aan elkaar gepraat door aparte DJ’s die zichzelf te serieus nemen en reclames die voor de verandering wél leuk zijn om te horen. Het zorgt er allemaal voor dat je je in een geloofwaardige wereld waant, want Vice City leeft!

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto: Vice City is een prachtig eerbetoon aan de popcultuur van de jaren ’80 en weet daar op typische Rockstar wijze het GTA-gevoel aan toe te voegen. Door de unieke maar tegelijkertijd o zo herkenbare spelwereld lijkt Vice City soms de hoofdrol te spelen in haar eigen film. Toch is het duidelijk ontwikkeld met het oog op gamers, plezier is namelijk nooit ver weg in deze stad en daardoor wil je gewoon nergens anders meer zijn. Boek dus snel een vliegticket naar Vice City als je dat nog niet gedaan hebt!
9,7
Score
97
Score: 95
  • Pluspunten
  • Vice City
  • Humor
  • Audiovisueel
  • Gevarieerd missieaanbod
  • Weinig beperkingen
  • Minpunten
  • Richtsysteem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Je eerste recensie, en dan zo'n cijfer!

  • wow zo veel reacties, k'vind hem niet slegt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren