1. Psychonauts (PC)

Psychonauts (PC)

Ik heb het altijd interessant gevonden wat er in het hoofd van mensen afspeelt op een willekeurig moment. Denken ze aan eten omdat hun maag knort, of fantaseren ze over die vrouw met dat heerlijke lijf die net voorbij loopt. Misschien gaat iemand wel net naar zijn werk toe en denkt hij aan de lange sleur die hem straks tegemoet komt, who knows? Je gedachtegangen zijn een belangrijk deel in je leven en worden allemaal opgeslagen in je hersenen, sommige zijn zo erg dat ze leiden tot trauma’s. Gelukkig bestaan er astronauten die wel een vlaggetje willen planten op je grijze pan, de Psychonauts have arrived!

We schrijven het jaar 2006, de rekruten in het trainingskamp krijgen een

donderende speech van de Generaal. Pyschonauts zijn niet zomaar mensen, ze zijn mensen met speciale gaven, geboren om de mensheid van de ondergang te behoeden, maar dan ritselt er iets in de bosjes. Is het een het een vogel? Is het een spion? Dan struikelt diegene en valt met een smak op de grond, het is zo te zien toch een spion… Dit zou zomaar waar kunnen zijn, het trainingskamp is echter een zomerkamp, de rekruten zijn doodsbange, stereotype, kiddo’s en de spion is een simpele verstekeling, genaamd Razputin. Alleen de Generaal is een echte, krachtige, in ervaring gedrenkte eh… generaal.

Elk jaar vind het Psychonaut Zomerkamp plaats en elk jaar is het hetzelfde saaie kamp waar niks gebeurd. Razputin brengt daar echter verandering in, hij is namelijk een acrobaat die ontsnapt is uit het circus en zijn Psychonaut-diploma wilt halen voordat zijn ouders hem op komen halen. Alle kinderen in het kamp hebben namelijk elk een speciale gave, zo kan een klein jochie hoofden opblazen als hij boos wordt en heeft Razputin vooral overlevingskrachten. Daardoor kan hij dubbele sprongen uitvoeren, zijn handen gevormd in psychische klauwen. Later verkrijgt hij stuk voor stuk nieuwe krachten die hij moet gebruiken tegen vijanden, puzzels en andere gevaren in de gevaarlijke wereld van het brein. Elk kind in het zomerkamp heeft namelijk een gave die hun vooral uniek maakt van de buitenwereld, ze kunnen zich verplaatsen in iemands brein!

Dit maken ook de levels in het spel, je kan je namelijk vrijelijk bewegen in het zomerkamp en daar een aantal spullen verzamelen, maar er zijn

echter geen gevaarlijke situaties. Het is meer een plek waar je je voorbereidt voor je volgende missie. De missies in breinen zijn echter wel weer geniaal, elk level is namelijk gericht op de persoonlijkheid van het persoon. Reken dus maar op oorlogssituaties in het brein van de Generaal en de ordelijkheid van Agent Nein, duidelijk gepersifleerd op James Bond en een Duitser, in zijn brein. In elk brein moet je een weg banen tussen vijanden en puzzels, maar onderweg moet je ook nog eens goed kijken naar spullen die je Ranks verschaffen, zo kan je een soort breinhologrammen verzamelen en emotionele koffers weer blij maken. Komt dit raar op je over? Geen probleem, dit overkwam mij ook, maar het is allemaal doordrenkt met een humor die dood, oorlog en trauma’s persifleert op zo’n geniale wijze dat het simpelweg grappig wordt. Laat de Generaal een bom vallen op een klein kind in zijn brein? Ach, die komt heelhuids weer terug in de echte wereld met een klein traumaatje, big deal!

Ook in het zomerkamp vind je zulke herkenbare humor en persiflages dat het lijkt alsof de game enorm veel genres op de hak neemt. Zo is de kok, conciërge, boswachter, parkeerwachter etc. altijd hetzelfde persoon, een oude man met een hoog kakelstemmetje. Het is leuke is echter als je hem later in zijn lab tegenkomt hij jou verteld dat hij undercover is op het kamp, hij heeft verschillende vermommingen en niemand herkent hem… denkt hij. Het oude mannetje is echter niet zomaar iemand, hij is de beste Psychonaut die er is en een levende, alhoewel levend zou ik hem niet noemen, legende voor Razputin. Van de ‘kok’ kan je ook speciale voorwerpen kopen die je helpen met je missies, zo heb je een speciale boor waarmee je een paars spinnenweb kan verzamelen, waarbij er vermeld moet worden dat dit een hoop arrowheads kost. Que? Arrowheads? Wat is er gebeurd met geld? Heel simpel, je bent natuurlijk een kind en die beschikt niet over veel geld en het kamp is op een oud indianengebied gebouwd, vandaar dat er over zogeheten arrowheads liggen die als valuta dienen. Ook kan je kaarten verzamelen die, gebundeld met een oog, je Rank verhogen en zitten er verspreid over het zomerkamp voorwerpen die uiteindelijk veel waard zijn als je ze alle tien hebt verzameld.

Is er dan helemaal niks fout aan Pyschonauts? Op de cameraproblemen na niet, maar dat lijkt onderhand wel een traditie te worden in platformerland en probeer maar eens een platformer te vinden zonder dit probleem. Wat echter niet een echt minpunt is, maar wel heel jammer, is dat de game ontzettend ondergewaardeerd is. De game scoorde zeer hoge scores, veel hoge ogen, maar de verkoopscijfers liegen er niet om: de game verkocht bagger. Dus de hoop op een vervolg is bijna vervlogen, maar ik blijf hopen. Daarbij komt echter ook dat de game onmogelijk is om nog te scoren in een winkel, maar hij wel op een niet nader te noemen site gratis en legaal te downloaden is…

Conclusie en beoordeling

Psychonauts persifleert, biedt veel humor, heeft een eigen unieke ervaring en is bovendien nog gratis ook! Wie de advocaat van de duivel speelt kan alleen het feit aanvoeren dat de camera soms simpelweg bagger is, maar moet toch diep spitten naar een platformer zonder slechte camera. Kopen of downloaden die hap dus! Trouwens, wie heeft de term duivel van de advocaat bedacht? Dat is een dubbele paradox, iedereen weet wat voor duivels die ellendige advocaten zijn!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Humor
 • Stijltje
 • Persiflages
 • Gameplay
 • Verzameldrang
 • Minpunten
 • Slechte camera

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zoals verwacht zit de ‘Be-A-Pro’-modus uit de vorige game ook weer in deze versie en kun je je eigen speler maken en beter worden tijdens het spelen van enkele seizoenen.

  Mooi want het is een leuke modus was alleen niet zo uitgebreid

 • Oh verassend…weer een roster update en wat kleine gameplay aanpassingen? Volgens mij kan je netzo goed deeltje 2006 ofzo halen.

 • Als de preview me bevalt, haal ik wel weer is een Fifa versie sinds 2004. De AI was alles behalve goed in de voorgaande delen (op de PS3/Xbox360 versie na)

 • ik wou al zeggen, ik vond fifa08 op de 360 echt een redelijk goede game.

 • @ramirez je hebt dus nooit fifa 07 en daarna 08 gespeelt dat verschil is zo groot dat het beter is geworden dan pes met elke jaar vernieuwingen fifa 08 was en is de beste tot nu toe maar mischien speel je de pc versie voetbal spellen horen niet op pc maar op consoles  ontopic eerste nieuws is gelijk al geweldig meer risico's dat woordt leuk online denk ik heb nu al weer zin aan maargoed speel al 10jaar lang de fifa reeks heb ze allemaal :P

 • Ik hoop wel dat je met meerderen online op de Ps3 Be a Pro kunt doen

  Dan is het wel tof

 • Waarom werken ze niet gewoon vier jaar aan een perfecte fifa met alle details, en dat het grafisch geweldig is.. daarna hoeven ze nooit meer een nieuwe fifa te maken, kunnen ze gewoon een update plaatsen na de transfer periodes en hoef je maar 1 fifa in de 5 jaar te kopen.. het is maar een idee.. (fifa wordt steeds beter)

 • Oh mooie dingen staan erin. Dadelijk ga ik nog overstappen naar fifa..

  Nee zal toch niet ? :P

 • @Jaxter608  Tuurlijk je hebt helemaal gelijk, doen andere ontwikkelaars natuurlijk meteen hetzelfde. GTA 5 is hetzelfde als 4 maar dan veranderen ze even de namen van de personages en de auto's. Zo heb je maar eens in de 5 jaar een nieuwe game, en dan is dat meteen de laatste. Want als je de productie van de fifa games door 5 deelt heb je ook maar de inkomsten van 1 game ipv 5. Denk een beetje na.

 • weet je wat een top Wiigame zou zijn FIFA met de PES controls, zou ik graag zien

  veel mensen kopen FIFA niet op de Wii omdat het slechte controls zijn en daarom kopen ze PES, maar bij dit spel zijn het dan niet de juiste namen en heb je slechte grafics

 • eindelijk, speel fifa 08 nog steeds soms en 09 moet alleeen nog maar vetter worden

 • @kay

  ja, maar meestal is fifa niet veel wows. Ik zie amper de verbeteringen. Ik heb een keer 2003 gekocht en die lijkt veel op 2008 xD  @jaxter

  Ze moeten wel bij de tijd blijven he. als het 09 is moet fifa 09 ook klaar zijn xD


 • Zullen aanvoerders nu ook in tranen uit barsten wanneer een belangrijke penalty tijdens de finale wordt gemist.  Naar aanleiding van de Champions League finale?;) Arme Terry xD

  Glory glory Man United!

 • Zullen aanvoerders nu ook in tranen uit barsten wanneer een belangrijke penalty tijdens de finale wordt gemist.  Pas gemaakt i.v.m Terry ? xD

  Zou wel vet zijn natuurlijk

 • O YEAH heb er echt héél véél zin in!!!!!!

 • Als die nu maar wel met Engels commentaar is, want de versies van Fifa 08 die nu in de winkels liggen, hebben alleen maar Nederlands, Zweeds, en Spaans, echt ongelooflijk.

 • Ik ben benieuwd, wel goed dat ze er aan werken aan dat slome voetbal :P

 • Dat zo echt wel tof zijn !

 • Klinkt tof man, maar eigen spelers maken, oh daar heb ik echt een hekel aan… zo onrealistisch. Voor de rest is het tof!

 • waaarom is iedereen zo antojast ( of hoe je dat ook schrijft:S) koop gewoon PES dan weet je oook dat eeen tering goeie voetbalgame in huis hebt. al dat fifa gedoe. en trouwens dit jaar zei ook iedereen dat fia beter was dan PES en de recensies. maar kheb ze allebei in huis maaar ik merk tog niks dat fifa beeter is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren