1. World of Goo (DL)

World of Goo (DL)

Een vies, slijmerig, zwart goedje. Dat is wat je moet voorstellen bij World of Goo. Een game die puzzels en viezigheid weet te combineren op een heerlijke, smerige manier.

2D Jongens

Het gebeurt vaak dat ex-werknemers van een bedrijf een nieuwe, onafhankelijke studio oprichten om zich te focussen op het maken van hun eigen games. Dit was ook het geval voor de twee oprichters van 2D Boy, Kyle Gabler en Ron Carmel, de briljante personen verantwoordelijk voor World of Goo. Het is dan ook gelijk een studio om in de gaten te houden, want dat ze met World of Goo een meesterwerk hebben afgeleverd, is een feit.

Natuurkunde

In elk level zul je ballen tegen komen. Ballen gemaakt van Goo. Het idee is eigenlijk heel simpel, verbind de ene bal met de andere en bouw net zolang door tot de uitgang is bereikt. Toch is het niet zo makkelijk als het lijkt, want je moet aan het eind van het level een bepaald aantal Goo Balls over houden om door te gaan. Bouw je dus te uitgebreid, dan zul je snel merken dat je in de problemen raakt. Naarmate je verder komt in de game zul je puzzels tegenkomen die minder monitorvriendelijk zijn. Je zult soms ook je manier van denken moeten aanpassen om de oplossing te vinden. Dit komt doordat alles gebonden is aan natuurkundige wetten. Daarom staat er in elk level ook een bord, getekend door de “Sign Painter”. Deze bevat meestal een hint die je verder kan helpen door het spel.

Je zal de hele tijd moeten vechten tegen de zwaartekracht en gebruik maken van je omgeving, die soms ook weer gevaarlijk kan zijn. Behalve de gewoonlijke zwarte ballen, bevat de game bijvoorbeeld ook groene ballen. Deze zijn nadat ze aan elkaar zijn vastgemaakt, in tegenstelling tot de gewone ballen, wel weer van elkaar los te halen. Dit zorgt er voor dat je weer verder kunt bouwen en de uitgang kan bereiken. Naast de groene en zwarte ballen kom je nog vele andere soorten tegen die je zal moeten gebruiken om te ontsnappen uit deze gekke, vieze wereld!

Meesterlijk plaatje

We hebben een hoop grafische toppers gehad in 2008; Gears of War 2, LittleBigPlanet, Crysis Warhead en nog heel veel meer. Toch valt World of Goo, grafisch gezien, meteen op tussen deze titels. Dit komt door de geweldige stijl die cartoony en toch geraffineerd is. De reden dat World of Goo geen powerhouse is op grafisch gebied, komt doordat de game ook gemaakt is voor de Wii. De stijl maskeert dan ook uitstekend de enigszins gelimiteerde mogelijkheden van de Wii. Bovendien zorgt dit er voor dat iedereen van de game kan genieten, want World of Goo heeft de systeemeisen van een PC van vijf jaar oud.

Oorstrelend geluid

De muziek is in World of Goo ook dik in orde, zeker voor een “kleinschalige” game. Er is behoorlijk wat energie in de nummers gestoken en sommigen waren zelfs gepland voor filmdoeleinden. Elke wereld heeft zijn aparte tunes en deze zorgen voor een perfecte sfeer in de game. Eerst een beetje funk, dan weer klassiek en om het af te maken een heerlijk 16-bit deuntje die je het gevoel geeft alsof je weer oud en vertrouwd achter je SNES zit. De soundtrack is tevens gratis te downloaden op de officiële site. Een echte aanrader dus, zeker als je fan bent van diepgaande, rustige muziek. Ik moest af en toe dan ook een traantje wegpinken.

Conclusie en beoordeling

World of Goo is een soort game die je maar eens in de zoveel tijd tegen komt. Een onverwacht meesterwerkje dat er om vraagt gespeeld te worden. Kortom, een knetter van een game!
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Breinknarsende puzzels
  • Toffe grafische stijl
  • Prachtige muziek
  • Minpunten
  • Geen level bewerker

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren