1. Counter-Strike: Source (PC)

Counter-Strike: Source (PC)

Heb je het ook wel eens dat je gewoon zin hebt in een pure, harde, realistische online shooter? Dat heb ik nou ook regelmatig. Daarom keek ik laatst eens lekker rond in de kast waar de PC spellen staan. En weten jullie wat ik vond? Je hebt het misschien al geraden: Counter-Strike: Source, op de PC waarschijnlijk 1 van de beste online shooters die er gemaakt is.

Zoals ik in de inleiding al aangaf is Counter-Strike: Source (Afgekort CS:S) een pure, harde en realistische online shooter. Het spel stamt inmiddels al weer uit 2004 maar nog steeds wordt CS:S dagelijks nog door duizenden mensen gespeeld.

CS:S is zoals ik al zei een Online Shooter wat betekend dat CS:S ook geen Singleplayer heeft. Wat eigenlijks wel verklaart waarom ik het ook niet over een Singleplayer ga hebben. CS:S heeft omdat het geen Singleplayer heeft ook geen verhaal. Echter heb je online wel Teams. Deze teams zijn de Counter-Terrorists en de Terrorists (hoe kon het ook anders). Wat ook een leuk detail is, maar soms zeer irritant kan zijn, is het feit dat beide teams sommige wapens allebei hebben en sommige wapens per team gelimiteerd zijn. Echter is hier wel een uitzondering op (zie verder op in mijn recensie over de Deathmatch modus).

Mensen die Counter-Strike 1.6 en/of Counter-Strike: Condition Zero hebben gespeeld zullen Source vrij goed kennen qua Gameplay aangezien dat vrijwel het zelfde is gebleven. Voor de mensen die 1.6 of Condition Zero niet gespeeld hebben zal ik het nog even uitleggen. De gameplay van CS:S is vrij makkelijk en het spel heeft daardoor ook een vrij lage instap waarde. Ook beschikt CS:S over een redelijk aantal wapens. Over het algemeen zijn het redelijk 'Klassieke' wapens, denk hierbij aan de M4A1 Carbine en de AK47 en niet te vergeten de Desert Eagle. Natuurlijk zit er ook meer variatie in de wapens. Zo heb je eigenlijks 5...tja...'classes'. Infeite is dit niets meer als de wapens die in categorieën onderverdeeld zijn, denk aan de Desert Eagle die onder Pistols valt en de M4A1 onder Rifle's.

Nu we het toch over de wapens hebben, daar heeft Steam iets zeer leuks op bedacht namelijk een zogenaamd Buy-Menu dit is een simpel maar leuk systeem in CS:S wat infeite inhoud dat zodra een rondje CS:S begint je eerst wat tijd krijgt om via de knop B door een menutje te navigeren waar je wapens kunt kopen ja je leest het goed: Kopen. In Counter-Strike: Source koop je wapens. Dit gaat niet voor een hele match maar gaat voor alleen die ronde. Dus zodra een nieuwe ronde begint kun je weer nieuwe wapens kopen. Maar nu, wat als je geen geld meer heb hoor ik je vragen. Heel simpel: door mensen te vermoorden of objective's te voltooien krijg je geld.

Echter is dit buy-systeem niet op alle servers actief aangezien die iets,wat naar mijn mening veel beter is,hebben namelijk: Een Deathmatch Menu dit is een Mod van CS:S waarin het de speler mogelijk wordt gemaakt om nadat je dood wordt gemaakt doodleuk weer te respawen.

Maar dit maal kan je overal op de map spawnen (natuurlijk zijn er wel vaste spawn points maar die staan door de hele map en zijn niet per team gelimiteerd). Nadat je gerespawned bent kun je via de nummer toetsen wapens in de categorieën Pistolen en Geweren kiezen. Dit werkt naar mijn mening zeer effectief en ik vind het beter als het 'klassieke' CS:S

Dat is wel een nadeel aan Counter-Strike: Source namelijk, CS:S heeft maar 2 gamemode's. Deze mode's zijn Explosive en een versie van Secure the Hostage. Iets wat ook nog nadeling is aan Counter-Strike: Source is het feit dat je eigenlijks geen server joinen kan zonder dat je wel wat files moet downloaden. Dit doet CS:S automatisch maar toch kan je op sommige servers vrij lang wachten aangezien die gemodde maps hebben.

Mod's, een zeer groot onderdeel van CS:S. Overal op het internet kan je Mod's (ook wel Modification's genoemd) downloaden en instaleren. Ik durf zelfs te beweren dat naast de Grand Theft Auto delen Counter-Strike: Source één van de meest gemodde games is tot op heden.

Counter-Strike: Source is het 'broertje' van Half-Life 2. Het draait op dezelfde engine met ongeveer de zelfde physics. Zelfs 5 jaar na dato ziet het er daarom nog steeds zeer goed uit.

Het spel blijft ook telkens update's krijgen en is nog altijd zeer succesvol.

Aangezien we het toch over het 'uiterlijk' van het spel hebben, laten we dan ook direct het geluid maar even doen. Het geluid in Counter-Strike: Source is opzich wel oké maar had beter gekunt, je hebt met de wapens vrij wel niet het gevoel dat ze echt veel schade doen. En heb je dat gevoel wel dan hebben ze of een enorme terugslag óf een enorme spreiding. Ook heb je op de meeste gemodde servers ook custom-sounds dit zijn over het algemeen de Quake sounds, neem bijvoorbeeld de alom bekende M-M-M-M-M-MONSTER KILL!!!!!, dit kan soms zeer irritant zijn maar daar zijn ook genoeg sound packs voor.

Ik hoor je nu al zeggen: Oke, oke oke, Dus CS:S heeft een vette gameplay, goeie graphics en een iets minder geluid, is er nog iets aan de hand of wat? Het is maar een heel klein puntje maar ik moet hem toch even noemen. Namelijk het feit dat CS:S regelmatig hackers heeft. Omdat het zo popluair is doen velen dat ook. Ook is er regelmatig Lagg iets wat ook op je zenuwen werken kan. Maar behalve dat is er niets aan de hand.

Conclusie en beoordeling

Counter-Strike:Source is tof voor iemand die van goeie online shooters houd. Het heeft een toffe gameplay, een lage instap waarde en goeie graphics. Alleen jammer van het geluid, de game-mode's en het lange wachten. Voor iemand die nog een goed spel zoekt is het echter wel een tof spel en zeker aan te raden.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Verslavende Gameplay
 • Genoeg Servers
 • Nog steeds mooi
 • Mods
 • Deathmatch
 • Wapens
 • Minpunten
 • Cheaters
 • Geluid
 • Lagg
 • Download tijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Maar hoor wel van alle kanten dat veel mensen (op de lotro forums) weer terug gaan naar lotro, omdat AoC niet biedt wat lotro biedt, en dat er ongelofelijk veel bugs zijn?

 • Typische mmo propaganda. *gaap*

 • Er zijn veel bugs Mc Earth, tenminste, dat hoorde ik ook. Als je echter gaat kijken naar omgevingen en details, dan doet AoC het stukken beter.  @ Vincent: maar die cijfers zullen toch zeker wel kloppen? Komt ook niet echt op me over alsof er gespeeld wordt met cijfertjes…

 • WOW

 • *Gaaaaaap*

 • Dat is zeker niet slecht, als deze trend zich voorzet dan is er misschien eindelijke grotere concurrentie op WoW :)

 • tja ik zit nu nog huilend te wachten op de 360 versie

 • Mocht het ook nog leuk zijn, dan is dit een slechte zaak voor de verkopen van andere games. Bij WoW was ook te zien dat het een negatieve invloed had op de verkopen van andere games. Mensen hebben aan alleen 1 MMO genoeg.  Mij niet gezien, ik hoef het niet.  Wel goed om te zien dat PC-gaming niet dood is zoals sommige beweren. Altijd al onzin gevonden.


 • Ja, er zijn veel bugs. Ja, sommige mensen zullen weer terugstappen naar hun vorige mmo.  Ik heb de launch van WoW ook meegemaakt en daar waren veel lag en login problemen, dat is minder leuk dan een paar bugjes met quests. AoC heeft een prima launch en er zijn inmiddels al 2 of 3 patches met bugfixes sinds de launch vorige vrijdag. Wat mij betreft is dit toch een van de betere mmo launches ooit, ik denk dat ze goed gaan concureren.  Minste aan de game vind ik het overmatige instance gebruik. Elke zone kan meerder instances hebben zodat de servers het trekken. Dit betekend dat je niet iedereen op de server ziet die ook in de inn zit. Je kan wel zelf tussen instances switchen en kan ook friends naar jouw instance halen als je in een party zit… maar toch geeft het een leeg gevoel bij rustige plekken. Ik heb geen idee hoeveel mensen er in 1 instance kunnen, heb ergens gehoord van 100 dus dat vind ik best weinig. Maar wie weet kunnen ze dingen efficienter maken en de individuele instance capacity steeds groter maken.  Iets wat iets moeilijker kan en wat ik ook jammer vind is de laad tijden tussen verschillende gebieden, het loopt niet zo mooi over als de 3 aparte wereld gebieden van WoW. Helaas staat dat behoorlijk vast, je bent dus wel een beetje opgesloten in een aantal gebieden op een grote map waarbij je dus lang niet alles kunt ontdekken.  Toch werkt de rest op wat glitches na behoorlijk goed, ik zal zeker door blijven spelen totdat Warhammer of WotLK uitkomen en beter blijken te zijn. Ben erg groot fan van Blizzard en hoe ze games zo smooth speelbaar maken dus denk dat WotLK mij toch weer beter kan entertainen.  Update: misschien handig om te zeggen dat veel mensen grafische problemen hebben. Het spel is zeer zwaar maar als je je computer een beetje opschoont, defragmenteert en goede instellingen toepast valt het volgens mij aardig mee. Kost wat tijd om alles te fine-tunen maar dan heb je ook een grafisch hoogtepunt wat MMO games betreft.
 • jaik heb deze game zaterdag gekocht echt chill

 • meh, had dit nieuws gemeld en me naam staat er niet bij xD nvm. Age of conan is brute shizzle btw ;D

 • Het is dan ook een hele goede game en met het beperte aanbod van goede MMO's lijkt het me dan ook niet meer dan logisch dat deze game snel oer de toonbank vliegt.

 • @Stephan3007: wilde precies hetzelfde schrijven.:P

 • Hebben ze lekker voor mekaar zeg!

 • hmmm das netjes….denk als ik een fatsoenlijke pc heb, t ook s ga uitprobere :)

 • Zozo, ik denk dat ik het lekker bij Lord of the Rings hou.

 • Hmm ik denk dat veel mensen bang zijn voor verandering, want dat is er in overvloed. Hmm, tja, je hebt een meer dan redelijke PC nodig, klopt, en er zitten bugs in, klopt, maar tja, de PC gaat er ook steeds op vooruit en hoewel het duur is word het wel steeds goedkoper. En alle bugs? Man, over een maand zijn die er bijna allemaal uit.  Nee, voor mij is dit een topper. Wees niet bang voor iets nieuws mensen, want het overtreft elke MMO op dit moment.

 • ik twijfel tusse deze of warhammer. denk dat warhammer me toch meer zal weten te boeien.

  ga het nog ff bekijken.

 • 400.000 en dat worden er waarschijnlijk meer

 • Mooi.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren