1. Assassin's Creed (X360)

Assassin's Creed (X360)

Inleiding. Inleiding? Inleiding! Ik leid in, gij wordt ingeleid, wij zullen ingeleid worden. Inleiding, oh inleiding! Inleiding, inleiding, inleiding, inleiding ... inleiding. Een verhaal niet ingeleid is een verhaal ongeschreven. Inleiding, inleiding, inleiding, waarom zijt gij een inleiding?! Ohh inleiding!! Wat is het toch met die inleidingen? Inleiding hier, inleiding daar. Inleiding overal. Je denkt vast, “Ga toch weg met die inleiding, hoe repetitief is dit!”. Maar toch lees je hem op een of andere manier helemaal uit. Welkom bij Assassin's Creed...

Assassin's Creed werd al lang verwacht door menig gamer en heeft dan ook niet toevallig één van de grootste clubs op InsideGamer. Uiteraard ben ik hier zelf ook lid van. Toch pakt zulke goede hoop en zo'n grote hype rond een game zelden goed uit. Het verhaal is dan wel machtig interessant, mede doordat er zich twéé verhaalllijnen afspelen in de game. Eerst hebben we Altaïr, de meester- sluipmoordenaar en een Assassin met een cape, een witte cape. Hij leefde tijdens de Derde Kruistocht in de Middeleeuwen en hij moet samen met de genootschap van Assassins ervoor zorgen dat het Heilige Land behouden blijft en niet uiteenvalt door oorlog. Altaïr's arrogantie zorgt ervoor dat hij faalt in een grote opdracht waardoor hij gedegradeerd wordt naar de laagste rang van de Assassins. Door meerdere belangrijke en corrupte machthebbenden uit te schakelen kan je jezelf terugvechten naar je oude rang. Dan is er nog Desmond Miles. Miles wordt wakker in een machine, de Animus genaamd, en blijkt ontvoerd door een sinister wetenschappelijk genootschap. De Animus kan herinneringen oproepen en deze laten herbeleven door het DNA van deze persoon te “lezen”. Het DNA bevat ook herinneringen van voorouders en Altaïr blijkt de grootste grotere nog grotere grootgrootgrootgrootvader te zijn van Desmond waardoor je eigenlijk twee personen in één speelt. Genoeg interessante stof dus voor een goede game.

Zoals eerder vermeld is het dus de bedoeling dat jij als Altaïr een paar belangrijke figuren mag elimineren. Dit zijn er negen in totaal en deze kun je vinden in de steden Acre, Damascus en Jeruzalem. Deze steden zijn allemaal erg groot en vol detail vormgegeven. Overal lopen mensen, er zijn markten en hier en daar staan bankjes, mooie tuinen, fonteinen, bomen en zo kan ik nog doorgaan. De steden leven echt en geven je echt het gevoel dat je in gruwelijk grote plek bent. Een Acre is ook nog eens totaal anders qua architectuur in vergelijking met een Damascus en een Jeruzalem en biedt dus nog enige variatie. En het mooiste van is nog, alles ziet er supergoed uit! Grafisch is de game ook echt “kwijl-uit-mijn-mondhoek” mooi en een compliment voor de ontwikkelaars is op zijn plaats.

Maar nu begin ik af te dwalen. Het is dus de bedoeling dat je negen belangrijke figuren uitschakelt omdat ze ten eerste niet aardig zijn en ten tweede omdat El Mualim, de leider van de Assassins, jou deze opdracht geeft. Voordat je ze echter kan uitschakelen is een onderzoek naar de mogelijkheden en de locatie van het doelwit vereist. Dit kan op een aantal verschillende manieren. Zo moet je gesprekken afluisteren, zakkenrollen en informatie uit mensen slaan, letterlijk. Maar dit zijn dan ook de enige manieren om aan informatie te komen. Aangezien er negen doelwitten zijn vallen deze submissies dus erg in herhaling en herhaling wordt op een gegeven moment saai. Dit is echt een gemiste kans want de voorbereiding van een eliminatie is net zo belangrijk als de uitvoering, is mijn ervaring.

Wanneer we eenmaal informatie hebben ingewonnen en eindelijk weten waar die personen zich bevinden, die negen waar ik het dus eerder over had, kunnen we lekker aan de slag met hetgene waarin Assassin's Creed uitblinkt, de eliminaties zelf. Nu kan je schijt hebben aan de bewakers en de opzet van het spel en als een John Rambo die Birmezen afknalt op je doelwit afrennen terwijl je bewakers neerhakt, maar dit is enigszins moeilijk en niet aan te raden. Het mooiste, spannendste en slimste om te doen is om geruisloos bij je doelwit te komen en deze dan te elimineren voordat iemand er erg in heeft. Dit kan op verschillende manieren die elk zo zijn charmes heeft. Zo is het vaak mogelijk om je onopvallend door grote menigtes te bewegen, of om mee te lopen met een groep monniken om dichter bij je doel te komen. Je kan er ook voor kiezen om gebouwen te beklimmen om één voor één de bewakers uit te schakelen voordat je bij je doelwit bent. De eliminaties zien er stoer uit en de animaties zijn erg overtuigend.

Als je eenmaal je doelwit hebt uitgeschakeld is je missie echter nog niet voorbij. Ik bedoel, je hebt iemand vermoordt op een plek waar vaak veel mensen zijn, en de meesten kunnen je acties niet waarderen. Je moet dus rennen, héél hard rennen. Over wegen en over de daken, door tuinen en langs markten ga je rennen, als je maar zo snel mogelijk en zo ver mogelijk van het plaats delict verwijderd bent. Free Running is dan ook een belangrijk onderdeel van Assassin's Creed en is leuk om te doen. Het is niet bijster moeilijk, gebruik van de A-knop en je richtingspook is alles wat je nodig hebt om je achtervolgers te ontlopen. Dit is enerzijds te simpel maar anderzijds houdt het de vaart er goed in. De animaties tijdens het klimmen, klauteren en rennen zijn ook nog eens adembenemend.

Om achtervolgers helemaal kwijt te raken maak je gebruik van een hooiberg, een hokje of ga je gewoon op een bankje zitten. De hooiberg werkt goed omdat bewakers daar allergisch voor zijn, de hokjes zijn te eng vanwege claustrofobie en de bankjes zitten niet lekker. Als je je daar verschuilt zonder dat de bewakers dit zien dan zullen ze je rustig voorbij lopen. Dit is in het begin nog wel leuk, maar op den duur wordt het erg ongeloofwaardig. Mocht je echter gezien worden door bewakers dan wordt het vaak een ouderwets robbertje vechten. Dit werkt heel simpel, waardoor het bij grotere hoeveelheden tegenstanders juist moeilijker wordt. Je hebt een knop om aan te vallen en een knop om te verdedigen. Je kan ook maar één tegenstander tegelijk aan vallen en zo moet je dus omstebeurt verdedigen en aanvallen en je tegenstanders netjes één voor één afmaken. Het voelt allemaal een beetje onwennig aan. Een hack-and-slash aanpak was hier veel interessanter geweest. Meevaller is wel dat naarmate je stijgt in rang je ook meer wapens en aanvallen krijgt waardoor het vechten enigszins wordt opgeleukt.

Mocht je klaar zijn met de “Evil Nine” dan kan je altijd nog vrij rond rennen door de mooie en grote steden en lekker als een soort vogel van hoge gebouwen afspringen om in een hooiberg te belanden. Buiten de steden kan je met je paard rondrijden en proberen zoveel mogelijk kruisvaarders te vermoorden of gewoon kijken tegen hoeveel soldaten je het tegelijk kan opnemen. Oh ja, je kan ook altijd nog burgers redden van gemene snoodaardige snoodaards in de stad. Buiten dit is er naast de hoofdmissies bar weinig te doen. Dit zorgt helaas ook voor een niet al te hoge replay-waarde, want als je het helemaal hebt uitgespeeld is er niets boeiend meer om te doen.

Als Assassin's Creed niet gehypet zou zijn geweest dan was het een aangename verrassing geweest. Het spel ziet er fantastisch uit, het free-running systeem werkt erg goed en is vet om te zien, de sluipmoorden of eliminaties zijn mooi uitgewerkt en geven veel voldoening en het verhaal is weer eens wat anders. Maar door de hype zijn het vooral de tekortkomingen die opvallen. De gameplay is erg repetitief, er is weinig te doen naast de hoofdmissies, het ontvluchten van je achtervolgers is ongeloofwaardig en het vechtsysteem werkt een beetje onwennig en had veel ingewikkelder en dieper gekund.

Conclusie en beoordeling

Ik kan niet veel meer concluderen dan wat ik in mijn laatste alinea heb verteld. Assassin's Creed is een leuke game die niet aan de verwachtingen voldoet. Het spel ziet er fantastisch uit, het free-running systeem werkt erg goed en is vet om te zien, de sluipmoorden of eliminaties zijn mooi uitgewerkt en geven veel voldoening en het verhaal is weer eens wat anders. Daar tegenover staat weer dat de gameplay erg repetitief is, er weinig te doen is naast de hoofdmissies, het ontvluchten van je achtervolgers ongeloofwaardig is en het vechtsysteem beter had gekund. Toch is het zeker geen slechte game en helemaal geen miskoop. Het bewijst alleen weer eens dat hypes vooral goed zijn voor de verkoop en minder goed voor de games zelf.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Fantastiche graphics
 • Goed verhaal
 • Lekker rennen!
 • Sneaky mensen vermoorden
 • Minpunten
 • Eentonig
 • Lage replay-waarde
 • Veel gemiste kansen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Slimme marketing :D.

 • LOL!!! Nice

 • Wie gebruikt dan ook itunes? Like , betalen voor mp3'tjes? Ahaha

 • @Shenmue3  Je moest eens weten hoeveel mensen iTunes gebruiken, niet normaal meer. Tja, het is ook van Apple he ;)  OT: Netjes hoor, dit had ik niet verwacht.


 • ik gebruik iTunes =)

 • nice hoor nice gedaan nice mooi niceshot nicehead pinabutton

 • Ik gebruik iTunes ivm iPod. Maar betalen voor MP3'tjes? ROFL !! nee hoor, gwn Limewire ;)  ik vind de nummers van Rock Band wel een stuk saaier dan GHWT. Ik denk omdat Guitar Hero van aggresievere songs heeft :)

 • Best verassend te noemen!

 • pwnage! :P

 • Zo zo erg netjes! Al helemaal als je je bedenkt dat ITunes er al een tijdje langer is dan Rock Band.

 • Kwist niet dat Rockband en iTunes concurenten van elkaar waren.

 • Lol ja maar tegen iTunes kan je echt niet op, net als de vele andere soft- en hardware van Apple.

 • Leuk, maar dit is eenmalig en dus een piek  Itunes is er al jaren, en staan qua albums al jaren aan de top

 • Gaat over 1 nummer, dus itunes niet egt verloren

 • Wel een leuk nieuwtje.  @redactie

  als je op de videoimpressie klikt, krijg je de videoimpressie van Guitar Hero 3.

 • Kijk zo kun je als artiest zijnde ook geld verdienen!

 • MORGEN KRIJG IK DE GAME BINNEN! JAHOE!  Anyway, leuk nieuws.

 • is het niet Mötley Crüe?

 • Zielige kinders xD die downloaden via LimeWire

  LimeWire suks….

 • LOL

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren