1. Pro Evolution Soccer 2008 (PS3)

Pro Evolution Soccer 2008 (PS3)

Wat ze vroeger (lees:1950) wel niet dachten, dat er over 50 jaar bijvoorbeeld vliegende auto`s zouden zijn. Of twintig jaar geleden dat strakke broeken nog steeds tot hipste kleren van het moment zouden worden benoemd vandaag de dag. Of acht á tien jaar geleden dat Fifa de gamewereld nog steeds in z`n genre zou domineren. Nou, allemaal fout! Over dat laatste heb ik nog wel wat te zeggen: Domineren doet Fifa niet, maar concurreren wel!

Jawel, wie had nou ooit gedacht dat er wel een ontwikkelaar zou opstaan en de concurrentie aan zou gaan? Nou? Geen idee, maar veel zouden het er niet geweest zijn. In ieder geval, Konami heeft die lastige taak op zich genomen en zo ook de strijd van start laten gaan. Met de nieuwste creatie genaamd Pro Evolution Soccer 2008, proberen ze nu niet onder te doen aan de erg goede product van de vijand. Of het ze is gelukt?

Het eerste en ook een van de sterkere punten van deze game is de gameplay, die soepel en lekker snel gaat. Integenstelling tot Fifa 08, is Pes 2008 veel makkelijker te besturen en toegangkelijk voor iedereen. Niet alleen is de gameplay makkelijker maar ook realistischer en beter geworden. Zo doet de AI van je ploeggenoten en tegenstander zeker niet onder aan de IQ van de Helghast uit Killzone 2. Ze reageren slimmer op ballen en lopen niet doelloos rond op het veld. Waardoor de echte voetbal'vibe' goed wordt overgebracht op de speler. Ook de keepers weten waarmee ze bezig zijn en ik heb niet eens een idee hoe vaak ze wel niet me te slim af zijn geweest! Verder is er ook aandacht geschonken aan de kleinere details, zoals het trekken van shirtjes of de beweging die een speler maakt als die een bal raakt. Dit alles maakt het toch al ó zo kleine gat tussen videogames en realiteit net iets kleiner.

Jammer genoeg wordt het gat maar iets kleiner, niet dat de gameplay ook weer niet zo goed is. Nee, dat niet. Maar de graphics houden het wel tegen, want Pes 2008 ziet er namelijk boven middelmatig uit. Niet goed, maar redelijk. Alles valt mee om te zien maar van game met de beste grafische kant spreken is echt overbodig. Jammer maar helaas, gelukkig compenseert de gameplay dat. Én de audio kant, het gejuich van het publiek motiveert jou als speler en de harde schoten die je hoort zijn een waar genot. Het audio gedeelte is kennelijk beter geregeld dan de grafische kant, op de ene manier wel goed. Maar op de andere weer jammer. Als ze ook de mindere kant meer aandacht hadden geschonken, zou deze game misschien wel over Fifa heen zijn gewalst!

Op welk gebied ze dat wel doen zijn de animaties, erg realistische bewegingen zullen je niet ontgaan. En zeker niet als je favoriete speler dat doet. In Pes 2008 is het namelijk zo dat bijna elke speler uitstekend goed nagemaakt is! Ook de clubs en teams zijn goed weergeven. En dan te bedenken hoeveel teams, spelers en clubs er wel niet in zitten!

In de wedstrijden maak je dit alles natuurlijk mee, maar er zijn vele soorten wedstrijden en dus is het niet altijd hetzelfde. Er zijn wedstrijden voor de cup, divisie of gewoon een simpele oefenwedstrijd. Met nog wat andere modi, kortom: Er zijn niet al te veel soorten modes. Maar vermakelijk zijn de aanwezige wél! De een doet je echt van de spanning op het puntje van je stoel belanden terwijl de ander een kalmerend effect op de speler heeft. Dus er zit genoeg variatie in. Natuurlijk is alles extra leuk omdat je daadwerkelijk als speler controle hebt over het spel.

Dit komt vooral goed naar boven als je samen met een vriend of met meerdere mensen tegen elkaar op de bank speelt. Een onbeschrijfelijk, geweldig gevoel komt naar boven drijven en zet de speler helemaal in z`n sas. En hoe goed dit samen gaat met veel vrije uren, zou je echt zelf moeten uitvinden. Zo gezellig zal het nooit zijn, de offline multiplayer modi is verreweg het leukste aan Pes en daarom alleen al krijgt het van mij een punt extra.

Hoe geweldig dit allemaal ook klinkt, er zit alsnog een heel groot minpunt aan deze game: Online is het niet te doen! Eerlijk waar, Pes 2008 lagt als de pleuris en er is niks wat je eraan kan doen. Werkelijk de meest rare momenten in de game leven zullen voor de helft worden opgevuld door de online modi van Pro8. Al zit er wel een leuk rankingsystem in, het is een onbegonnen zaak om je met dat bezig te houden.

Conclusie en beoordeling

Pes 2008 doet zeker wat het moet doen en meer. Het bied genoeg variatie en elke wedstrijd is anders, wat ook vooral komt doordat de spelers en clubs verschillen wat in het echt ook het geval is. Hoewel er ook minpunten aan de game zitten, is dit een van de beste voetbalspellen ooit gemaakt!
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Gameplay realistisch
  • Vele spelers en clubs goed nagemaakt
  • Minpunten
  • Grafisch kon het beter
  • Online niet te doen!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren