1. Perimeter

Perimeter

Perimeter zorgt voor een frisse wind in het Real Time Strategy genre. Na de bèta versie van enkele weken geleden was ik redelijk onder de indruk van de vernieuwingen in het spel. Hebben de makers van Perimeter de positieve lijn door kunnen trekken tot deze eindversie van het spel of hebben ze toch wat steekjes laten vallen?

Inhoudelijk is het spel grotendeels hetzelfde gebleven sinds de laatste testversie die wij gehad hebben. Perimeter heeft drie interessante onderdelen, namelijk: Terraforming, de Perimeter en Nanomorph. Met Terraforming kun je landschappen aanpassen zodat jij ze kunt gebruiken om gebouwen erop te zetten of energie (de enige en belangrijkste grondstof van het spel) uit de grond trekken. De energie die je uit de grond trekt kan opgeslagen worden maar ook gebruikt worden voor de Perimeter: een ondoordringbaar schild dat alle vijanden tegenhoudt. De Perimeter heeft als grootste nadeel dat het erg veel energie kost en dat je op die manier snel door je voorraad heen bent. Daardoor is het verstandiger om slechts een enkel schild actief te houden of ze allemaal uit te zetten.

Als laatste heb je de toevoeging van vervormbare eenheden. Je hebt in het spel enkele basiseenheden die via de Nanomorph technologie omgevormd kunnen worden tot allerlei verschillende eenheden variërend van sluipschutters tot raketinstallaties. Het veranderen van eenheden dient op verschillende manieren gebruikt te worden. Soms moet je ergens overheen vliegen, waarvoor luchteenheden nodig zijn. Dan moet je opeens veranderen in raketinstallaties om een vulkaan aan te vallen waar diverse wezens jouw plek bedreigen. Daarna maak je weer vliegeenheden om de vijand snel uit de weg te kunnen ruimen. Het transformeren is hard nodig om je missies tot een goed einde te brengen.

De missies zelf zijn sinds de bèta versie iets vooruit gegaan. Het spel is vrij lastig om te spelen omdat er veel doorzettingsvermogen voor nodig is. Daarnaast zijn de missies moeilijker geworden maar dat betekent nog niet dat het spel minder leuk is geworden. Zelfs bij de onmogelijke missies blijf je proberen om je doelstellingen te halen, iets wat ik normaal niet graag doe. De doelstellingen variëren; soms moet je de kolonie verdedigen, dan moet weer je een broedplaats uitroeien of alleen snel van een planeet af komen door snel energie te verzamelen. In totaal heb je bijna dertig missies met als eindbestemming een ideale planeet die vrij is van de Scourge: de vijandige beesten en insecten die jouw kolonie aanvallen.

Visueel gezien is het spel in orde. De Perimeter ziet er goed uit net als alle vijanden en eenheden. Daarnaast kun je het spel vanuit alle hoeken bekijken en je kunt ook in- en uitzoomen. De tussenfilmpjes zijn ook goed. Soms is de kwaliteit iets minder maar dat is niet storend. Als laatste zien ook de missies en de menu’s er erg netjes en overzichtelijk uit. De missies worden duidelijk uitgelegd met plattegrond en achtergrondverhaal zodat je weet waar je mee bezig bent. Het geluid mag er ook wezen; de geluidseffecten van zowel de Perimeter als de gevechten zijn prima. Als laatste doet de achtergrondmuziek ook zijn ding. Soms is de overgang wat slecht maar soms verhoogt het ook de sfeer tijdens het spelen.

Hoewel de Perimeter en het Terraforming nieuw zijn, speelt dit spel als een doorsnee Real Time Strategy spel. Fans van het genre kunnen meteen aan de slag. De combinatie van enkele nieuwe elementen die goed uitgevoerd zijn en de basisonderdelen van een RTS spel pakt goed uit. Door de vernieuwingen is het spel origineel en leuk maar de basis is solide en voelt vertrouwd aan.

Conclusie en beoordeling

Perimeter mag de subtitel “Real Time Strategy Reborn” deels dragen. Het spel heeft enkele originele onderdelen maar leunt toch op het bekende speelsysteem van het Real Time Strategy genre. Een goede combinatie omdat het spel prettig te spelen is met een leuke twist in het genre. Visueel is het spel goed en het geluid is ook dik in orde. Voeg daar bijna dertig afwisselende missies aan toe en een online multiplayer optie voor maximaal vier personen en je hebt Perimeter, een dikke aanrader voor Real Time Strategy fans.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Originele onderdelen
 • Visuele kant
 • Diversiteit van missies
 • Minpunten
 • Basis van spel is niet vernieuwend

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • lijkt me geen fout spel misschien toch maar eens gaan bekijken

 • Wat heb ik toch een hekel aan dit soort spellen :P Ziet er wel erg mooi uit en zal voor de rts liefhebbers best vet zijn

 • wel leuk maar ik heb er mn twijfels over

 • spel lijkt me saai

 • Ik heb het uitgespeeld, was een best aardig spel. Maar ik weet niet als ik het ooit nog eens opnieuw zou spelen.

 • nee, dat lijtk me ook bij dit spel, 1 keer leuk, maar daarna weer weg in de kast

 • Ik vond de demo al zwaar teleurstellend de gameplay vooral eigenlijk. Graphix aardig maar niet super ( imo! ) Geluid bij bepaalde dingen bagger. Ik vond er ook niks nieuws aan ook niet het mergen van units die dan die unit word want dat is al vast. Ik dacht in het begin van de ontwikkeling, dat je ook echt niet zeker wist van wel unit je kreeg, dat je land unit met air samesmolt en iets kreeg. Nu weet je al welke dingen je moet en krijg je dat, alla tech tree. Vind et een te hoge cijfer voor deze game. Maar ut blijft altijd een mening i guess..

 • ik heb de demo gespeeld, ik snap er geen hol van. en de systeem happerde :(

 • ja maar check hun "testsysteem"..  maarjah het leek me wel leuk, voor even…

 • Robert heeft idd een beetje aso computer ja…

 • Robert heeft zelfde computer als mij :]  Perimeter lijkt mij een best relaxe game opzich. Alleen de graphics vallen mij wel een beetje tegen.

 • Verwend joch :).

 • Ik heb precies dezelfde pc als het testsysteem, alleen deed de demo het bij mij niet, het haperde zo erg dat het niet te spelen is. Hopen dat de echte dit niet heeft

 • Had ook dezelfde setup als die gast hierboven, maar dat maakt het amper beter of mooier, enigste echte verschil was de weerspiegeling van units in je basis.

 • Ik heb precies dezelfde pc als het testsysteem, alleen deed de demo het bij mij niet, het haperde zo erg dat het niet te spelen is. Hopen dat de echte dit niet heeft Wel de nieuwste drivers voor de videokaart enzo?

 • Wow eerst had ik mn twijfels, maaar nu ik het zelf heb en speel het is egt vet vetter vetst!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren