1. Grand Theft Auto: Chinatown Wars (NDS)

Grand Theft Auto: Chinatown Wars (NDS)

Grand Theft Auto is met de jaren een begrip in gameland geworden. Vrijwel alle GTA-games zijn regelrechte successen. Zoals vele gamers ben ik zelf ook een groot van van de GTA-franchise. De actie, grote spelwerelden en typische humor waren onderdelen waardoor ik mezelf echt heb geamuseerd met GTA. Aan San Andreas en Vice City heb ik dan ook heel wat uurtjes plezier beleefd. Toch kreeg ik zo mijn twijfels toen Satoru Iwata de komst van GTA naar de Nintendo DS aankondigde. “Zal Chinatown Wars te maken krijgen met het touchscreen-syndroom?”, “Een 18+ game voor DS?!” en “Past dat wel op die twee kleine schermpjes?” waren gedachten die door mijn hoofd spookten. Ik was echt bang voor een slechte game. Vooroordelen zoals “De spelwereld wordt te klein” en “De graphics zijn waarschijnlijk bagger” waren dan ook snel gevormd. Enigszins bijgedraaid ben ik -met de vooroordelen in mijn achterhoofd- dan toch maar Grand Theft Auto: Chinatown Wars gaan spelen. Ik kan je alvast één ding verklappen: na het spelen van Grand Theft Auto: Chinatown Wars moet ik Rockstar toch mijn complimenten geven. Deze game is een must have voor iedere GTA-fan of DS-bezitter. Als je nog geen reden hebt gevonden om een DS te kopen, kan ik je er wel een geven: GTA Chinatown Wars. Schrik niet, maar ik durf nu al te zeggen dat dit de beste DS-game van 2009 is.

Over naar het belangrijkste deel van deze game: de inhoud! In GTA: Chinatown Wars kruip je in de huid van Huang Lee, een Chinese gangster wiens vader, een lid van de Chinese maffia, recentelijk vermoord is. Huang, moet een mysterieus zwaard afleveren bij zijn oom Kenny in Liberty City . Zoals verwacht ging dit niet zoals gepland. Huang wordt overvallen, en het zwaard wordt gestolen. Om zijn oom, een lid van de triade -de Chinese variant van de maffia- te helpen en de dood van zijn vader te werken, besluit Huang in Liberty City te blijven voor hem te gaan werken. Tijdens je avontuur werk je naast je oom voor verschillende andere gangsters. Ja, je leest het goed. Liberty City, bekend uit GTA IV, vormt ook het decor voor Chinatown Wars.

Toen dat bekendgemaakt werd, was mijn grootste angst was dat het een slechte GTA Liberty City Stories rip-off zou gaan worden. Gelukkig is dit niet het geval, en het een waardige toevoeging aan de GTA-franchise. Op het gebied van gameplay keert GTA met Chinatown Wars terug naar zijn roots. De game wordt gespeeld in een top-down perspectief, bekend van GTA en GTA 2. Dit klassieke element wordt gecombineerd met, voor DS-maatstaven, spectaculaire 3D graphics. Chinatown Wars is echt een lust voor het oog. Vrijwel alles is tot in het diepste detail uitgewerkt. Het enige grafische minpunt zijn de dialogen. Tijdens een dialoog wordt er geen gebruik gemaakt van animaties, maar stilstaande afbeeldingen. Deze afbeeldingen zijn vrij pixelig, iets wat niet had gehoeven.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars een groot aantal missies. Deze missies zijn vrij kort, waardoor deze uitermate geschikt zijn voor onderweg. Alweer een half uur verveeld in de bus naar school zitten? Neem GTA mee! Alles wordt duidelijk aangegeven. Hierdoor lijkt het alsof de missies erg makkelijk zijn, maar niets is minder waar. Ook op de DS kan GTA voor een ware uitdaging zorgen. De missies zijn erg gevarieerd. Zo zul je drugsdeals moeten maken, winkels terroriseren, en auto\'s stelen. GTA bevat dus weer flink wat actie. Leuk extraatje: er zullen via Wi-Fi extra missies beschikbaar worden gesteld.

Natuurlijk bevat GTA ook een groot arsenaal aan wapens, die je via de 'online' service “Ammu-Nation” kunt bestellen. Ook rijden er vrachtwagens van datzelfde bedrijf rond om overvallen te worden. Dit is één van de vele dingen waarbij het touchscreen optimaal benut wordt. Het openbranden van de truck met een snijbrander is één van die vele dingen. Andere leuke touchscreenfeatures zijn het stelen van auto's door het slot te forceren, met de bedrading te knoeien of het alarm kraken. Molotovs maken, granaten gooien en vuilnisbakken doorzoeken naar wapens gebeurt ook via het touchscreen. Tevens bedien je de PDA met het touchscreen. De PDA heeft onder andere een e-mail- en GPS-functie. Door middel van allerlei e-mailtjes wordt je op de hoogte gehouden van nieuwe missies en de laatste nieuwtjes op het gebied van drugsdealen.

Het politiesysteem is ook erg goed uitgewerkt. De aantacht trekken gaat nog steeds hetzelfde: vermoord een agent, ram een auto in het bijzijn van de politie of pleeg een andere misdaad en ze komen vanzelf achter je aan. Het aantal sterren dat rechtsboven in beeld verschijnt, je heat laat zien en bepaalt hoe groot het aantal politiewagens dat achter je aankomt is. Nieuw in Chinatown Wars is de manier om van de politie af te komen. Door tegen de politieauto's te rammen schakel je de politie uit, en verlaag je de heat.

Mede door dit zit GTA weer bomvol met actie.

Heeft GTA: Chinatown Wars dan ook nog minpunten? Ja. Zoals te verwachten viel zie ook Grand Theft Auto: Chinatown Wars weer vol met de bekende minigames zoals het hulpverlenen, taxi rijden en rampage. De politie- en brandweerminigames, het taxi rijden en rampage werken lekker, maar het ambulance gedeelte niet. Terwijl je rijdt moet je de hartslagmeter op het touchscreen in de gaten houden. Als de patiënt een hartstilstand krijgt, moet je hem tijdens het rijden reanimeren. Omdat je met je linkerhand het D-Pad stuurt, en B en Y moet gebruiken om gas te geven en te remmen, wordt het reanimeren op het touchscreen knap lastig. Toch mag dit de pret niet drukken en raad ik iedereen aan om deze toffe game te kopen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar Grand Theft Auto: Chinatown Wars is een game die je gewoon gespeeld móet hebben.

Helaas kan ik niet alle aspecten van GTA: Chinatown Wars behandelen, want dan ben je morgen nog niet klaar met lezen. Wel hoop ik dat ik in deze review alles een beetje duidelijk maakt, en je overhaalt om de game (en een DS?) in huis te halen.

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto: Chinatown Wars is een echte aanrader. De combinatie van een GTA en de Nintendo DS is een zeer geslaagde. Iedere DS bezitter moet GTA: Chinatown Wars gewoon in huis halen. Het spel heeft een paar kleine minpuntjes, maar dat vergeef ik Rockstar. Het is misschien een gewaagde stap om een GTA-game uit te brengen tussen al die casual games zoals Laura's Passie, maar wel een verdomd goede. Tsja...ik weet nu ook geen originele complimenten meer te verzinnen, dus hier laat ik het even bij.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Typische GTA-gameplay
 • Lekker veel actie
 • Grafisch zeer sterk
 • Goed werkende top-down view
 • Veel afwisselende missies
 • Minpunten
 • Pixelige dialogen
 • Onhandig ambulancesysteem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik zie niet echt bijzonder veel verschil tbh. :-P

 • Mwah, ben benieuwd..

 • Als de game op de 21ste uitkomt, wordt ik gek :D

 • Ik ben benieuwddd

 • Ik vind het haast jammer dat 2K zich toch heeft weten over te halen…

  Edit: Ik heb niet eens een Xbox 360… Ik vind het gewoon jammer dat ze eerst roepen het is een console exclusive is, en daarna toch gewoon voor het geld gaan. Ze mogen van mij best wil cashen, maar gan dan niks zeggen over dat het exclsief is…

 • Suppr^^

 • Eindelijk!

 • Binnen 20 reacties : consolewars…..deel ?

 • jammer voor bioshock maar in oktober ga ik tog egt voor LittleBigPlanet =D

 • Dan heb ik nu toch echt bijna geen enkele reden meer om me x360 nog te houden, als dr toch bijna geen exclusives zijn die ik mooi vind, for the xbox360 that is. Aangezien alles toch naar de ps3 komt(en nog met gratis online service ook!) en laat ik die nou net in huis hebben.

 • Cool!

 • Mooi voor de mensen die m gemist hebben. Ikzelf heb er niet veel interesse in (ook al niet voor de 360). Maar wel heel slim van ze. Dit is gewoon extra cashen en alleen maar meer goede reclame voor je bedrijf.

 • Ach prachtige game, maar heb ik al gespeeld op mijn X360, ga ik niet voor mijn PS3 halen, haal ik liever iets nieuws voor.

 • Was een prachtige game ik zal echt kwaad worden als de Ps3 versie extra content krijgt.

 • @Rafskerman: er is ook extra content! :D:D

 • Weer een exclusive minder voor xbox360 …  Vind het wel laat dat die nog naar de ps3 komt,

  enkele maanden ofzo ok, maar een jaar …. ?  Wat ik me nu afvraag is ofdat de sequel timed x360 exclusive word of gwn gelijktijdig uitkomt voor beide platformen ?  Hopen dat die geruchten over Mass Effect 2 op de ps3 ook kloppen =)

 • oktober bijna 1,5jaar later na de orginele release…..

 • nou en beter laat dan nooit.

  halflife kwam ook veel later nog naar de ps2 en niemand klaagde

 • dat is best wel lang na de oorspronkelijke release, vind wel dat hij dan voor 30-40 euro in de winkel moet liggen

 • zeer verrassende screenshots ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren