1. Resident Evil 5 (PS3)

Resident Evil 5 (PS3)

Resident Evil 5 – 17 Maart 2009. Een beetje horrorfan of gamer zal de naam Resident Evil niet zijn ontgaan. Een serie die menig speler een dikke injectie adrenaline geeft en voor de nodige sfeer zorgt. Resident Evil heeft altijd een dynamisch verhaal lijn gehad waarbij verschillende characters door verschillende delen zombies het leven zuur maakte. Deel 5 gaat deze niet afwijken van deze traditie, althans niet helemaal.

In Afrika

Daar schijnt de zon fel en is heb je nooit last van koude rillingen. Dit gaat dus veranderd hier in deel 5. Het sluip- en mikwerk gebeurd nu dus eigenlijk hier en daar met hartje zomer en vaak in volle daglicht. Dat is een grote verandering aan de algehele sfeer die de voorgaande delen van Resident Evil gaven. Daar moest je voornamelijk in donkere gangen/steegjes en kamers rond sneaken. En toch is de oude RE feeling nog sterk aanwezig in dit deel. Veel van de gameplay elementen uit de RE-serie zijn namelijk hetzelfde gebleven. Dat kun je slecht opvatten of waarderen. Ik waardeer het in ieder geval.

Kopje koffie voor de zombie

Hetzelfde paranoïde gevoel dat je bekruipt wanneer je net 2 honden hebt afgeschoten die door een glazen ruit op je af zijn gesprongen (Resident Evil 2) vind je hier ook terug als je bijvoorbeeld door de mijnen loopt waar je afhankelijk bent van de weinige kogels die je gegeven zijn en de licht die voor je geschenen wordt. En dat is wat de Resident Evil-serie zo krachtig maakt en zich laat onderscheiden van de andere games in het horror-genre. Dan heb je nog de klassieke stress bij het wisselen van wapens en het reloaden wat zo lang duurt. Soms had ik echt het idee dat ik de zombies zo naar een koffieapparaat kon bonjouren, omdat ik in het heetst van de strijd bezig was te organizen. Maar dat mag de pret zeker niet drukken. Wat is er namelijk leuker dan op een zondagavond bij je vrienden of met familie achter een huge lcd tv te zitten en lekker te gamen. Gamen zodat iedereen mee geniet. En dat kan ook, want als 3rd person kan je genieten van de gameplay alsof je een film bekijkt.

Ceau-Oppe

Alles is op elkaar afgestemd zodat je in mijn mening een klassiek Resident Evil product krijgt die afwijkt van de rest door zijn ietwat andere setting. Nieuwe personages, nieuwe plaatsen een origineel verhaal en wat allemaal erg goed aansluit op de serie. Het is alleen weer zo een game waarvan je zegt: Ja, wat hebben ze eigenlijk vernieuwd ten opzichte van de serie?. De sfeer zou je zeggen. Het verhaal borduurt zich voor de rest netjes voort op RE4, maar de echte verbetering is toch wel co-op, waarbij offline mijn voorkeur geniet. Vroeger kon je alleen maar de controller wisselen met je grote broer als je dood was. Meespelen was niet mogelijk. Vanaf RE5 is on-couch multiplayer-awesomeness weer een niveau omhoog gegaan. Als 2e speler neem je hierbij de controle over van Sheva. Mooi hieraan is de dynamiek in samenwerking die het meebrengt. Een speler kan sprayen en granaten werpen terwijl de ander dekking biedt met een sniper. Dit is nooit zo efficiënt met de AI van een computer, maar met zijn 2en is het dus wel vet toegankelijk. Oftewel RE5 co-op spelen zowel online offline is een echte must voor elke PS3 eigenaar. Wat zeg ik? Halen die game!

No complaints then eh?

Ja echt wel. Dikke lul, die zwarte balken bij offline co-op zijn irritant as hell. Naast het feit dat de meesten speciaal voor hun PS3 al upgraden naar een FullHD tv of iets boven de 40 inch heb je ook nog de mensen die hun zuur verdiende centen niet kunnen spenderen aan een 40 inch tv. Het volk wat met een 27 inch of een beeldbuis thuis zit zijn dus *kras kras* ongeschikt voor het spelen van offline co-op. Ok, dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar het is gewoon vervelend. Ook is het standaard sequel recept weer eens gehandhaafd waardoor ook deze game niet bepaald een Darwin Award verdiend. Maar voor de rest, het is Resident Evil man. Grafisch is het allemaal beest, je waant je erg snel in een goeie A-film, en het is gruwelijk offline in co-op. Conclusie? Ja lees hieronder maar.

Copyright - Chrono Trigger © 2009

Conclusie en beoordeling

Ja, je kunt hoog en laag springen en er nog niet uit komen. Is RE5 nou wel of geen supergame? Rechtvaardigt het nou wel of niet alle lof ondanks dat er weinig origineels aan de gameplay elementen (van singleplayer) is. Ik vind van wel. Dit spel zal de kwaliteit van deel 4 of 2 niet benaderen, maar blijft een prima game die niet voor iedereen even toegankelijk is. Al dan kan de originele setting je niet boeien, kun je nog altijd kicken op de graphics. Petje af voor de engine in RE5. En tja over de briljante co-op hoef ik niks meer kwijt. Allemaal super dus!
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Resident Evil, en je merkt het
  • Offline) Co-op
  • Grafisch pareltje
  • Minpunten
  • Zwarte balken bij offline co-op eisen een 40 inch TV
  • Standaard Sequel gevoel, ondanks de originele setting

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren