1. Persona 3 FES (PS2)

Persona 3 FES (PS2)

Ik ben echt een dweil waar het op afspraken aankomt. Hoewel ik praktisch altijd op tijd ben voor afspraken, is dit eerder toevallig dan dat ik dit zo heb gepland. Ik hou ook geen agenda bij, maar daar probeer ik met mijn laptop verandering in te brengen. Dankzij de nieuwste technieken lukt het vooruitplannen wat beter. In Persona 3 hoef je je geen zorgen te maken over je agenda. De game houdt alles netjes bij, en dat is nodig ook aangezien het schooljaar van de hoofdpersoon druk is, heel druk.

De hoofpersoon in Persona ben jij, de speler. Aan de start van de game arriveer je in een nieuwe stad en meteen bij aankomst merk je dat er iets niet klopt. Je weet niet wat het is, maar om je heen verschijnen er allerlei doodskisten, terwijl er geen mens op straat te zien is. Vreemd, zeer vreemd… Gelukkig kom je snel aan waar je zijn moet, het studentenhuis waar je geplaatst bent, en binnen word je verwelkomd door je nieuwe huisgenoten. Vanaf dan ontvouwt er zich een verhaal dat enorm verrast, vooral door de veelzijdigheid en vele intrigerende plot-twisten, maar ook omdat de gameplay gewoon zo verschrikkelijk leuk is en het verhaal perfect ondersteunt!

Het voorval in het begin van de game heeft te maken met de Dark Hour, een uur dat zich om 12 uur afspeelt en waarbij de tijd voor normale mensen stil blijft staan en in een soort coma belanden, wat de game ‘Transmogrification’ noemt. Jij en je huisgenoten zijn alles behalve normaal en maken de Dark Hour dus wel bewust mee. Dit uur is de kern van Persona 3 en het is aan jou en je huisgenoten/teamgenoten om uit te zoeken wat de oorzaak is van de Dark Hour en vooral, hoe deze te stoppen. Want steeds meer normale mensen ontwikkelen het zogenaamde Apathy Syndrome, een aandoening waardoor mensen in een soort zombies veranderen en waarvan vermoedt wordt dat dit samenhangt met de Dark Hour. Daarnaast is er de dreiging van zogenaamde Shadows, wezens die alleen verschijnen tijdens de Dark Hour en die een gevaar zijn voor de mensheid. Deze elementen zorgen voor een creepy sfeertje wat echt heerlijk is, en op een positieve manier een bedrukt gevoel geeft.

Jij en je huisgenoten zijn verzameld in een team, genaamd S.E.E.S., wat staat voor Specialized Extracurricular Execution Squad, en wiens taak het is mensen te beschermen tegen de dreiging van de Shadows. Dit doe je door het onderzoeken van Tartarus, een toren die alleen tijdens de Dark Hour verschijnt op de plek waar overdag jouw school staat. De leden van S.E.E.S. vermoeden dat de sleutel van het ontstaan van de Dark Hour, en ook het oplossen hiervan, ligt in Tartarus, en dus beklim je elke nacht dat je kunt de toren en dring je verder en verder door tot het geheim van Tartarus. Bijkomend voordeel voor diegenen die wel bewust de Dark Hour meemaken is dat deze mensen gebruik kunnen maken van Personae (meervoud van Persona), een tweede ziel die huist in deze mensen en hen beschermt wanneer zij geconfronteerd worden met extreme zaken, zoals bijvoorbeeld een Shadow. Een Persona kun je ook oproepen en gebruiken in gevechten. Het toffe is dat een Persona eigenlijk de reflectie is van hoe de gebruiker in het normale leven is. Zo is elke Persona een spiegel van de ziel van de gebruiker. Een Persona heeft dan ook specifieke eigenschappen waarmee je op verschillende manieren vijanden te lijf kan gaan. Dat is ook de bedoeling binnen de gevechten, om de zwakheden van jouw vijanden uit te buiten.

Deze gevechten gaan lekker snel en zijn ook erg leuk. Vijanden kom je alleen maar tegen tijdens de Dark Hour in de toren van Tartarus. Je ziet ze al van te voren dus je kan besluiten om het gevecht niet aan te gaan. Wil je wel gaan vechten, dan kun je een voordeeltje halen door de vijand van achter te besluipen en deze een klap te verkopen, waardoor je First Strike krijgt en als eerste de vijand mag aanvallen. Zoals gezegd is het de bedoeling om vijanden te pakken om punten waarop deze zwak zijn, wat een erg gaaf tactische rand aan de battles geeft. Vijanden kunnen gescand worden (afgezien van eindbazen) waarna je precies weet wat hun sterke en zwakke punten zijn. Daarna is het zaak de juiste skills in te zetten. Tijdens gevechten bestaat je party uit maximaal vier man, waarvan je alleen de hoofdpersoon bestuurd. Dit klinkt stom, maar de AI van je teamgenoten is zo goed dat ze je nooit in de weg staan maar altijd een actieve en verstandige rol binnen de battles innemen. Zo hoef je nooit bang te zijn dat ze de vijanden herhaaldelijk bestoken met een verkeerde skill. Wanneer dit wel gebeurt, leren je teamgenoten hiervan en zal het dus niet weer gebeuren. Gevechten spelen zich Turn Based af, maar zoals gezegd verlopen de gevechten lekker snel waardoor de flow in het spel blijft zitten en je lekker bezig blijft.

Aan het einde van de gevechten doen jij en je teamgenoten experiencepoints op, waarmee in je in level stijgt en sterker wordt. Ook je Personae stijgen in levels, maar daarnaast is er nog een ander aspect waar Personae van profiteren, namelijk de sociale banden van de hoofdpersoon. Want naast het vechten in Tartarus moet je ook gewoon naar school gaan en de sociale student uithangen. Je ontmoet dan ook een hoop mensen, met als gevolg dat je sociale links legt. In de game kun je Personae fuseren om zo krachtigere Personae te verkrijgen. Tijdens deze fusie profiteert de verkregen Persona van jouw sociale links waardoor deze krachtiger wordt en meer skills heeft. Dus is het zaak om zoveel mogelijk sociale links met zoveel mogelijk mensen aan te gaan, en dit is een bijzonder en leuk aspect van de game. Dankzij deze links leer je personages uit je directe omgeving beter kennen en worden relaties uitgediept. Personen in je omgeving hebben ook echt een leven, wat maakt dat de wereld om jou heen zeer levendig geportretteerd wordt ondanks de vrij kleine spelwereld.

Naast het originele Persona 3 (“The Journey”) heeft FES nog een ander extraatje (nou ja, extraatje…), in de vorm van een extra verhaal, genaamd “The Answer”, wat zich afspeelt na “The Journey” en die je controle geeft over een ander karakter dan het hoofdverhaal. De reden achter dit extra verhaal is eventuele vragen na het eerste verhaal te beantwoorden, plus inzicht te geven in de achtergrond van de hoofdpersonages uit het origineel. FES kan dan ook beschouwd worden als een “Defenitive Director’s Cut” van het origineel.

Is het nu de moeite waard om als speler die al Persona 3 heeft gespeeld ook deze game aan te schaffen? Deze vraag kan met een volmondig “ja” beantwoord worden. Was het origineel al een game die weinig fout deed, deze game is zowat perfect. De muziek is nog even fantastisch, de visuals zijn sterk en mooi en de gameplay snel, gevarieerd en leuk. Er zijn genoeg extra elementen in deze game ten opzichte van het origineel dat ook spelers die Persona 3 al hebben gespeeld volop nieuwe dingen kunnen ontdekken, zoals een extra sociale link, verdieping van al bestaande sociale links, nieuwe Personae en nieuwe scènes. Daarnaast natuurlijk het extra verhaal wat ook nog eens grofweg 40 uur extra gameplay met zich meebrengt.

Conclusie en beoordeling

Persona 3 is dé RPG van 2008, en staat gewoon als een huis. Daarbij is deze definitieve versie van de game ook zeer de moeite waard voor de gevordere Persona 3-speler. Met uren aan extra gameplay en verdieping van een al zeer goed gameconcept is dit dé RPG die je gespeeld moet hebben!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Briljante sfeer
 • Heel veel spel voor je geld
 • Het is gewoon zo leuk en verslavend
 • Intrigerend verhaal
 • Minpunten
 • Geen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kom op, dit is BG&E 100%, volgens mij is het ook al officieel.

 • Haha dat was wel droog :P

 • nm. niet gelezen. :(  hmm, express Jade (of nieuwe heldin) niet geheel laten zien. Grr.

 • ok, ziet er wel goed uit maar wat het moet worden?!?

  wordt zeker een game waar je zoveel mogelijk vliegen moet opsnuiven (casual)?!?!:P

 • Lijkt mij wel 100% hoor.

 • Jelle heeft een bril nodig.  Het was Pe'J en Jade. Kom op, BG&E 2 is een feit.

 • Als de letters in het begin je niet genoeg zeggen weet ik het ook niet meer. Precies hetzelfde lettertype als in deel 1.

 • Fifty….fifty-one… xD. Superdroog!:D Moet deel 1 maar eens gauw aanschaffen!

 • 'Jelle, die aanwezig was bij de persconferentie vond dat er nog te weinig uit op te maken was.'  Zelfs gamejournalisten hebben BGE over het hoofd gezien :P

 • Werd tijd ook :P

 • dit is zeker bg&e heb zo genoten van eerste deel on xbox

 • Als het echt ingame is is het wel indrukwekkend, de animaties zagen er in ieder geval goed uit.

 • :/ precies. Als je hier BgaE 2 er niet uit haalt ben je wel heel seniel. Je ziet Jade en Pe'J. En je hoort de main theme op de achtergrond.

 • Beyond Good & Evil for sure. Die sfeer is overigens wel ubertof!

 • Omg, wat is deze teaser toch geniaal! En duiderlijk BG&E, lijkt me alleen wel een wat donkere game..

 • Ik herinner me dan weinig van BgeA, want ik herkende alleen de varken, en het kapsel van Jade, maar of het ook Jade is?  Enne, als dit ingame is, erg puik werk. Maar aangezien dit EA is kan ik zeggen dat dit niet ingame is.

 • Vette teaser, ziet er ook heel goed uit zeg!  Enne, als dit ingame is, erg puik werk. Maar aangezien dit EA is kan ik zeggen dat dit niet ingame is.

  EA? Bedoel je niet Ubisoft?

 • haha grappige droge teaser!

 • Beyond Good & Evil was echt een fantastisch spel !  Ben dan ook erg benieuwd naar het vervolg =)

 • Sinds wanneer is een teaser van de producent op een evenement van de producent met duidelijke de hoofdpersonen uit een vorig deel en hints (zoals de lucht met planeten) een gerucht. Dit is gewoon een feit BG&E2 komt eraan. Haal alsjeblieft het gerucht weg en maak er gewoon nieuws van. Sorry Jelle maar ik ga met Rob en de anderen mee, de opmerking dat er te weinig uit op te maken is vind ik gewoon fail. Vooral in het ligt van eerdere geruchten en hints naar de game.  Bovendien zijn er zoveel varkens in games die kunnen praten en als werk monteur/technicus zijn. Dit kan inderdaad iedere game zijn.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren