1. The Simpsons Game (X360)

The Simpsons Game (X360)

Wat ben ik toch een goede zanger! In elke karaokebar treed ik avonden lang op, en ik neem altijd mijn eigen CD mee. Aan de vooravond weet niemand wat ik luidkeels ga meezingen, maar ze zullen het weten! Als mijn solo dan begint start de muziek, en ik begin: “Da, da, da, da, da, da, da, da ,da, da, da, da, da, da, da,da, da, DA, DA, DA, DA! Dank u, dank u!" Als ik dan weer naar mijn privé kleedkamer ga denk ik bij mezelf: “Wat ben ik toch geweldig, ik kan gewoon The Simpsons nadoen!” toen stopte ik vol vertrouwen de disc in mijn 360 en begon mijn zelfvertrouwen uit te bouwen.

The Simpsons, wie kent ze nou niet? De typische Amerikaanse familie uit Springfield heeft al meerdere games op zijn naam staan, die met pieken en dalen uitkwamen. Toen was het in 2007 dan eindelijk tijd voor de gele familie om te verschijnen op de next-gen consoles, en natuurlijk niet zonder een grote dosis humor. En dat brengt me meteen op het eerste, geweldige, pluspunt voor de The Simpsons Game: de humor. De humor in de game varieert van de droge humor uit de series tot weergaloze persiflages op zowel games als films. Voor ieder wat wils qua humor dus, en wat mij vooral opviel was dat zelfs mensen die The Simpsons totaal niet kunnen waarderen de humor uit de game zullen kunnen waarderen. En door die humor verbetert ook een ander goed punt uit de game zichzelf: de gameplay.

De game is een lineaire platformer, waarin je kiest tussen de vier Simpsons personages, elk personage heeft compleet andere gameplay, en dat zorgt voor een heerlijke variatie in de gameplay. Helaas wordt deze variatie beperkt door het feit dat je elk level maar met twee voorbestemde personages kan spelen, zo zul je elk level steeds op dezelfde manier doorspelen, en verliest de game toch zijn replaywaarde. Maar daarbuiten om zijn de lineaire missies gewoon geniaal! Je zult echt alle soorten levels tegenkomen, van levels in de bossen van Springfield tot het verre oord China, overal wordt mee gespot. Je zult, zoal ik al zei, velen persiflages tegenkomen in deze missies, met name degene van Donkey Kong is geweldig, die omschreven wordt als een losgeslagen aap, die vervolgens zelf Terminator gaat persifleren! De gewone levels zijn gewoon ge-ni-aal!

Buiten de gewone levels kun je op sommige momenten ook nog free-roamen door Springfield. Dit is natuurlijk geweldig op het moment dat je alle bekende plaatsen uit de serie tegenkomt, maar voelt door onzichtbare muren en andere niet toegankelijke plaatsen redelijk beperkt aan. Hierdoor zul je al snel merken dat je automatische naar je nieuwe humorvolle missie loopt, in plaats van dat je een free-roaming avontuur gaat beginnen in de stad. En dat brengt ons toch bij iets wat moeilijk is om te bespreken tussen alle humor, namelijk het verhaal. En dit is iets waarin The Simpsons een statement hebben gemaakt, en dat statement maakt duidelijk dat het verhaal nergens over hoeft te gaan om goed te zijn. The Simpsons nemen je over de hele wereld mee, in avonturen waarvan je nooit verwacht dat je terecht zou komen, en je zult tegen eindbazen strijden waarvan je alleen maar hebt kunnen dromen.

De recensie is natuurlijk nu wel een en al positiviteit, maar er zitten nog wel een paar spelbrekers in de game. Zo heeft de game wel erg de neiging om in herhaling te vallen, omdat er maar een paar momenten in de game zijn waar je nieuwe krachten krijgt. Deze zijn vaak slechts uitbreidingen op je oude krachten, waardoor de variatie die er geboden kon worden niet aan de orde van de dag is en verliest de game een beetje zijn replaywaarde. Om deze toch te verlengen biedt de game collectibles aan, deze vind je in elk gebied van de game en zijn voor elk personage anders. Zo zal Homer achter zijn geliefde Duff Beer aan gaan, en zal Marge op zoek gaan naar afgeprijsde zeep. Een leuke manier om je wat te doen te geven, maar de game ervoor overnieuw spelen zul je niet doen.

Deze zelfde replaywaarde wordt dus niet in stand gehouden door de collectibles en de verschillende krachten en ook de lengte van de singleplayer weerhoud hem er niet van om te vallen. Er zitten een aantal gebieden in de game met een paar levels erin, en er zitten wel een aantal plotwisselingen in de game waardoor er wat meer tijd bijkomt, maar de game blijft gewoon wat aan de korte kant. Meestal heeft een platformer juist een vrij lange speelduur, maar hierin is The Simpsons Game een uitzondering. Gelukkig weet de goede co-op veel goed te maken! Deze zit goed in elkaar, bouwt verder op het succes van de singleplayer en zal je meerdere malen positief verassen. Je zult hem met vrienden misschien wel meerdere malen doorspelen, omdat de game duidelijk gemaakt is voor de coöperatieve modus.

En waar vele andere platformers problemen vinden in de camera, weet de game ook deze te omzeilen. Natuurlijk stoor je je wel eens aan een foutje, of als hij weer eens blijft hangen, maar meestal loopt hij synchroon met jouw bewegingen en past hij zich aan aan jouw wil. Technisch zit de game verder goed in elkaar, de AI mag op sommige momenten nog wel wat beter, maar je eraan storen zul je je niet doen. Grafisch ziet de game er goed uit, de game gebruikt ‘cartoony’ graphics die de serie nog wat eer aandoen. De cutscenes zijn eigenlijk gewoon afleveringen, maar nu eindelijk in High Defenition! Ook hier steek de geweldige humor weer de kop op en je zult jezelf erop betrappen dat je gewoon voelt dat je in een aflevering meespeelt!

Conclusie en beoordeling

The Simpsons Game weet meerdere dingen te doen die nog niet gezien zijn op het gebied van platformers. Zo weet hij een overdonderende humor te combineren met een weergaloze singleplayer en geeft hij je daarbij ook nog eens het gevoel dat je in een aflevering bent gevallen. Ook de mooie cutscenes en verscheidene persiflages weten veel aan dit gevoel bij te dragen. Helaas bevat de game ook wel veel fouten, zo wordt er op bepaalde momenten te weinig variatie geboden, mag de AI wat beter en heeft de game toch een vrij korte speelduur. Alleen zul je hem dan ook niet nog eens doorspelen, maar als je de game een keer in de coöperatieve modus hebt gespeeld wil je gewoon nog een keer!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Overdonderende Humor
 • Weergaloze Singleplayer
 • Heerlijke Coöperatieve Modus
 • Mooie ‘Cartoony’ Graphics
 • Doet De Serie Veel Eer Aan
 • Minpunten
 • Te Weinig Variatie Geboden
 • AI kan nog wat beter
 • Vrij Korte Speelduur
 • Replaywaarde Singleplayer ligt vrij laag

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • trunks krijgt mijn stem

  Hij is echt ontzettend wreed

 • Trunks FTW!!

 • Vegeta natuurlijk, wie anders :P

 • It's over 9000!!!!!!

 • Nee Vegeta the saiyan prince krijgt mijn vote. Hij is cool.

 • Vegeta natuurlijk!!

  ——————————————————————————–

  I'm the prince of all saiyan's once again…

 • What 9000??!

 • IT'S OVER 9-*PEEP*-THOUSAND!!!  Voor de onbekenden: http://www.youtube.com/watch?v=TBtpyeLxVkI

 • tja moelijk, waarom doe jullie dan ook vegeta en trunks bij elkaar in 1 artikel..ik gaat bij deze toch voor Trunks, omdat hij er in dit spel zo vet uitziet en vet vecht..in deze game kan vegeta immers nog geen 2 worden, majin…  dus ik ga nu voor trunks, maar waren ze tot de buu saga gekomen had vegeta zeker me stem gekregen!

 • overigens is tien de beste human warrior!  EDIT: srry dubbel post (dus heb ik er maar iets anders in geschreven)

 • Vegeta is een held.

  Toch vind ik de verhaaltjes rondom de karakters hier en daar wat vaag en van de hak-op-de-tak geschreven. Maar dat mag de pret niet drukken. ^^  De nog verzwakte Goku lijkt weinig kans te maken, maar vanuit het niets komt daar een mysterieus persoon uit de verre toekomst die zonder veel moeite Frieza naar het hiernamaals stuurt.

  Het is niet dat Goku verzwakt was, maar Frieza had 2 uur voorsprong op hem vanwegen een sneller schip. ;-) Als Goku er zelf was geweest had hij Frieza's kont geschopt! Hehe…


 • Klopt, Goku was alleen verzwakt toen de eerste androids kwam. Toen had hij een virus.

 • Vegeta, without a doubt. Al vind ik Trunks ook heel tof en die aanval van Tien waarbij hij zijn handen in een driehoekvorm houdt, ook de bom.

 • Tenshinhan, niet Tien. ^_^  Nappa is overigens behoorlijk sterk voor de Saiyan saga, en een elite Saiyan.

 • Vegeta! Zijn gevechten tegen Goku zijn fantastisch!

 • Hier hoeft niet lang over nagedacht te worden: Vegeta :D

 • van deze lijst zkrs vegeta hij is de man

 • Hey Vegeta, What's Up?

 • HAILTHE PRINCE OF SAIYAN!!! Vegeta is zeker mijn favoriet vooral omdat hij vaak zo droog uit de hoe komt, hoewel ik goku ook wel vet vind maar Vegeta wint met een afstand:P

  Groet`n

 • vegeta !!! prince of all saiyans !! hij is de dude :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren