1. The Curse of Monkey Island (PC)

The Curse of Monkey Island (PC)

'’Ik heb de zeeën van Trinidad tot Tortuga bevaren, maar zoiets als dit heb ik nog nooit gezien! De verlovingsring welke ik Elaine heb gegeven, veranderde haar in een gouden standbeeld! LeChuck zit hier achter, ik weet het zeker. Ik had moeten weten dat er niks positiefs uit een slechte zombie piraat zijn schatten kon komen. En alsof dat allemaal niet al erg genoeg is werd Elaine ook nog gestolen, en hoor ik van verschillende bronnen dat als ik de transformatie wil opheffen, dood zal moeten gaan!’’

-Citaat uit ‘’De herinneringen van Guybrush Threepwood: De Monkey Island jaren.’’

Zo luidt het derde hoofdstuk uit de Monkey Island reeks. Zoals je leest heeft Guybrush zijn dagelijkse portie (on)geluk weer ontvangen. Voor mensen die nog nooit van de Monkey Island serie gehoord hebben, of zijn vergeten waar het over gaat, volgt een korte inleiding. Mensen die wel bekend zijn met de reeks, kunnen doorgaan naar de volgende alinea.

De Monkey Island reeks volgt de gebeurtenissen van Guybrush Threepwood, die altijd de droom koesterde om piraat te worden. De Monkey Island reeks is altijd als komisch bedoeld, alles kan met een korrel zout genomen worden. Desalniettemin zijn de verhalen vaak spanend en zullen je nooit vervelen. In deel één probeert hij de droom om piraat te worden waar te maken en ontmoet ondertussen ook nog de liefde van zijn leven: Gouverneur Elaine Marley. Vervelend genoeg kwam hij ook zijn aartsvijand tegen, de spook piraat LeChuck, welke Elaine ontvoerde. Toen LeChuck leefde was hij namelijk zeer verliefd op Elaine Marley. Zij zag hem niet zitten en zei tegen hem: ‘’val dood!’’ Dat nam LeChuck nogal letterlijk op door het geheim van Monkey Island te zoeken, waarbij hij overleed. Alleen is LeChuck één grote regel vergeten voor doden: Blijf Dood! Het blijkt alsof LeChuck zich (zelfs als hij dood is) niet aan de regels houdt, want dood en al zoekt hij nog steeds naar het hart van zijn liefde Elaine. Daarbij kent hij geen grenzen. Met de hulp van een aantal vegetarische kannibalen en andere vrienden (zoals Stan, een hyperactieve schipverkoper), vernietigde Guybrush LeChuck zijn spookverschijning. In het volgende hoofdstuk: LeChucks Revenge, kwam Guybrush aan op Scabb Island, en kwam volledig in de ban met het zoeken naar de schat van Big Whoop. Tijdens de zoektocht hielp Guybrush per ongeluk Largo LeGrande, welke vroeger LeChucks rechterhand was. Door een rare samenloop van omstandigheden kwam LeChuck zo weer terug, deze keer als een soort zombie. Nog steeds was LeChuck zijn doel de liefde van Elaine te vinden. Uiteindelijk vond Guybrush toch Big Whoop, waarbij bleek dat het een grote val van LeChuck was welke Guybrush deed geloven dat hij een klein kind was, verloren in een amusementpark genaamd: The Carnival of the Damned. Hier begint Deel Drie, ontsnapt zonder enig idee wat daar is gebeurd.

Het avontuur kan op twee moeilijkheidsgraden worden gespeeld: Normaal en Mega Monkey. De meeste van jullie landrotten zullen de normale versie spelen. Hoewel Mega Monkey een aantal meer puzzels heeft, is er geen overdonderend groot verschil. De interface is zeer eenvoudig, je houd je muis ergens op gedrukt en er komt een gouden munt naar voren. Op die munt staan verschillende iconen, waaronder een papegaai welke staat voor alles wat je met je mond kan doen, een hand om dingen op te pakken of te duwen, en als laatste een piraten schedel om dingen te bekijken. Het werkt zeer eenvoudig en zelfs als dit je eerste PC Game of Adventure is, zul je geen problemen ondervinden met de besturing. Het spel kent zes hoofdstukken waarbij het eerste hoofdstuk geldt als introductie. Ook is er een hoofdstuk waarbij je in een schip moet proberen Kapitein Rottingham te verslaan via een Mini-Game genaamd Ship Combat. Een vermakelijk actiegedeelte waarbij je (à la Pirates!) een schip moet vernietigen. De besturing laat hier echter te wensen over. Dit gedeelte kan ook worden overgeslagen, behalve het daarop volgende Insult Swordfighting. Dat is geen minpunt, want Insult Swordfighting is een van de leukste elementen welke ik ooit in een Adventure naar voren heb zien komen. Bij Insult Swordfighting vecht je tegen elkaar via een zwaard, alleen draait het hierbij niet om de punt van jouw zwaard in de tegenstander zijn maag te steken, maar om hem te vernederen. Jij of je tegenstander zegt iets, en degene met het meest komische weerwoord wint. Dit word gevolgd met hilarische taferelen. De makers hebben ook veel op details gelet, op bijna alles heeft Guybrush wat te zegen. En de game zit ook vol geinige verwijzingen naar de vorige Monkey Island games. Als je overal naar wilt kijken of luisteren wat Guybrush erop te zeggen heeft, zul je zo’n 20-30 uur aan de game kwijt zijn. Als je er doorheen raced (wat ik niet aanraad, want overal zijn wel leuke dingen verstopt) ben je er in zo’n 15-20 uur doorheen. Genoeg om je bezig te houden dus.

Grafisch is MI 3 echt prachtig, het heeft een cartoony look wat volkomen bij de serie past. Het is volledig handgetekend en het heeft de tand des tijds zeker doorstaan. Ik betrapte mezelf erop om tijden lang naar een ruimte te staren, alleen maar om naar de prachtige achtergrond te kijken. De animaties gaan ook zeer soepel, alles is zo mooi dat het lijkt alsof je naar een Disney film kijkt. Toen ze nog goede films maakten, wel te verstaan. Ook het geluid is prachtig. De begintune is een van de mooiste Game Tunes aller tijden, als het niet de mooiste is. Verder past de muziek altijd precies bij de situatie en zal je, zelfs tijden nadat je het spel heb afgesloten en/of uitgespeeld, melodietjes eruit naneuriën. Ook qua geluid hebben de makers hier ook weer veel op details gelet. De zee, de wind, papegaaien en nog veel meer zingen door je speakers heen. Ook worden voor de eerste keer in de Monkey Island geschiedenis alle karakters door acteurs ingesproken. Daar maakte ik me eerst veel zorgen om, want hoe moesten ze ooit de juiste acteurs vinden om de stemmen in te spreken? Na twee volledige Games zonder spraak heb je vaak zelf een idee hoe de stemmen klinken. Maar ik moet zeggen dat ik me voor niks druk heb gemaakt, want de voice-casting is perfect. Nooit heb ik aan de stemmen getwijfeld, het lijkt wel alsof de acteurs altijd deze rol hebben gehad.

De humor is zoals gewoonlijk zeer goed. Af en toe wat flauw, maar op de goede manier. Elk karakter heeft vaak ook zijn eigen soort humor, de ene is bijvoorbeeld sarcastisch terwijl de ander meer slapstick gebruikt. Maar het is altijd in de vorm van de bekende Monkey Island Humor. Hoe dat precies is, valt moeilijk uit te leggen. Wel kan ik zegen dat het een soort van humor is die bijna iedereen kan waarderen. Zelf lach ik bijna nooit bij een spel, maar hierbij kreeg ik een aantal keer toch echt buikpijn van het lachen. De puzzels zitten ook weer prima in elkaar, uitdaging is er genoeg. Zoveel zelfs, dat een doorgewinterde avonturier wel een of twee keer een walkthrough moet gebruiken. Ook zijn de puzzels wat meer gefocust op humor dan de andere delen, waardoor een aantal nogal erg onlogisch in elkaar zitten. Niets wat niet op te lossen valt, want het is de makers gelukt om je in de wereld van Monkey Island te zuigen. Je krijgt zelfs een band met de karakters. Hetzelfde geldt voor de eilanden waar je komt, en dan vooral op Plunder Island. Het lijkt daar echt alsof het een thuis voor je word. Al met al resultaten welke alleen een goede game kan veroorzaken. Alleen is het einde nogal abrupt, na meer dan 20 uur Gameplay.

Conclusie en beoordeling

Wil je een game vol Avontuur, humor en apen? Dan ben je aan het goede adres. Wil je dat niet? Dan raad ik je toch deze game aan, want dit kan berekend worden tot een van de grootste Game Klassiekers aller tijden. Zo’n humor, sfeer en belevenis zul je maar in weinig games tegenkomen, en gelukkig heeft het nog een lange speelduur ook. Alles wat een Adventure goed maakt zit hier in, plus meer. Mijn advies is dan ook het volgende: Speel deze game en speel hem nu!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Leuke puzzels…
 • Verhaal
 • Voice Casting is perfect
 • Prachtige muziek
 • Lust voor het oog
 • Zuigt je in de wereld van Monkey Island
 • Lekkere sfeer
 • Humor voor bijna iedereen geschikt
 • Speelduur is niet te lang en niet te kort
 • Minpunten
 • Alleen sommige zijn nogal onlogisch
 • Einde is nogal abrupt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • big brain academy lijk me wel grappig om te downloaden samen met mario kart ds:p

 • Lol, vanmorgen nog maar 2, nu al 7 :P

 • Nice :). Picross DS demo is een aanradertje, ikzelf vond het een hele leuke game… alleen verveelde hij me na een paar uurtjes al.

 • @WiiZzhole: Ik kon er maar niet van afblijven tot het einde aan toe!

 • uhmm, brain academy en brain training heb ik, maar die andere zijn er bij mij niet hoor :S

 • Ik heb er ook maar twee in m'n lijst.. weird

 • Wie zit in godsnaam te wachten op demo's van games die jaren geleden verschenen? de intresse is A) weg en B) Iedereen die de game wel leuk leek heeft hem al gekocht

 • Hmm, vreemd, hadden er zeven moeten zijn. Ik heb het bericht aangepast

 • volgens mij is het 42 all-time classics

 • excuses voor de foutieve informatie!

  (het bericht is verbeterd :)

 • Vet, Mario kart downloaden :)

 • Dubbelpost :S

 • oke..maar zodra je ds uitzet is het afgelopen..?  gaat vanmiddag wel ff kijken

 • 'k heb me DS verkocht, en geen Wii, dus jah,  als ze nou iets hadden dat je dat kon downloaden via je DS ( geen geheugen maar goed) had ik msschien op die van me broertje kunnen downloaden, maar jammer genoeg doen ze dat weer niet

 • Triest, DS uitzetten en weg is je game. Niet echt handig !  Ik haal de \"demos\" dan wel direct van internet ;-)

 • allemaal van de touch generations serie

 • Dat Nintendo kanaal is echt wel een handige toevoeging.

 • leuk voor de mensen met een ds

 • Vind het kanaal heel goed; TOP NINTENDO! Er blijft gebrek aan demo's, ik zou graag Metroid Prime Hunters zien. De demo's die er zijn heb ik al…  PS: Het is 42 spel klassiekers

 • geniaaal :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren