1. Prince of Persia: Warrior Within (PS2)

Prince of Persia: Warrior Within (PS2)

Verschillende culturen, verschillende mythen. Verschillende mythen, verschillende helden. Verschillende helden, hetzelfde lot. Aan het lot valt niet te ontkomen, zelfs niet voor de hoofdpersonen van heldenverhalen. Een held sterft vaak een tragische dood, een dood die niet te voorkomen is. Of je nu de zusters van het lot probeert te misleiden of aan de onsterfelijke Dahaka probeert te ontkomen, boontje komt om zijn loontje…

En toch blijven ze het proberen, die helden. Neem nou die Perzische prins, die probeert zijn voorspelde tragische dood te voorkomen! Dat mag jij in goede banen gaan leiden in Prince of Persia: Warrior Within, de opvolger van het uitstekende Prince of Persia: The Sands of Time. In Warrior Within is de sfeer veel grimmiger, wat zich uit in een veel donkerdere grafische stijl dan de stijl van voorganger The Sands of Time. Deze stijl past Warrior Within overigens uitstekend, aangezien je de niet licht op te vatten taak hebt om de door de prins in het verleden gemaakte fouten te laten herstellen. Alleen dan kan hij wellicht aan zijn gruwelijke lot ontkomen.

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De prins heeft na het vrijlaten van het tijdszand namelijk een prijs op zijn hoofd staan, een prijs die de Dahaka probeert te innen. De Dahaka is een angstaanjagend zwart wezen dat de tijdslijn beschermt en mensen zoals de prins, die hun lotsbestemming trachten te ontduiken, naar het hiernamaals stuurt. Meermaals zul je de duistere Dahaka tegenkomen tijdens jouw tocht, waarna je als een bezetene moet vluchten voor deze almachtige vijand. Op deze momenten blinkt Warrior Within uit. Tijdens de razend spannende vluchtpogingen gebruik je alles wat los en vast zit om te ontkomen aan de Dahaka. Je sprint, springt, klimt, klautert, loopt langs muren, glijdt langs gordijnen, alles is geoorloofd om dit duistere monster te ontwijken.

Gelukkig heeft de Dahaka watervrees, waardoor je telkens door zorgvuldig geplaatste watervalletjes wordt gered. Dan kun je verder gaan met het hoofddoel van de prins: zijn lot veranderen. Tijdens je ontdekkingstocht door het heden en verleden ontspint zich een interessant verhaal, dat zich voornamelijk afspeelt in het kasteel van de keizerin des tijds. Je zult weer allerlei richels, wanden en platformen benutten om het kasteel van de keizerin te verkennen. Nog steeds voelt het heerlijk om allerlei obstakels te gebruiken om van punt A naar punt B te komen.

Wel is het zo dat de camera niet altijd even lekker meewerkt. Meermaals zal het voorkomen dat je onbedoeld een ravijn in duikt, doordat de cameravoering je optisch bedriegt. Dit soort moment zorgen voor onnodige frustratie in een verder vloeiend voortschrijdende ervaring. Gelukkig kun je deze fouten meestal herstellen door de tijd terug te spoelen met behulp van het tijdszand. Er zijn helaas regelmatig situaties dat je door je voorraad tijdszand heen bent, en dus onvermijdelijk het loodje legt.

Het tijdszand vloeit namelijk ook rijkelijk tijdens de vele gevechten. De tegenstand is soms hoog en in die gevallen komt het tijdszand goed van pas. Zo kun je bijvoorbeeld de tijd vertragen, zodat vijanden langzamer bewegen en het onthoofden van de monsters een stuk eenvoudiger wordt. Dankzij het gloednieuwe vechtsysteem zijn de gevechten in Warrior Within vele malen interessanter dan in The Sands of Time. Vijanden zijn op diverse manieren om te brengen, waardoor de variatie in de gevechten lang aanwezig blijft.

Eigenlijk komt het vechten of de acrobatiek nooit alleen. Vaak worden deze twee aspecten gecombineerd met een puzzel, die opgelost dient te worden om je tocht voort te kunnen zetten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je eerst via enkele welgemikte sprongen een ravijn oversteekt, om daar een schakelaar om te zetten. Vervolgens opent zich een nieuw pad, waar enkele vijanden jou met zwaard en bijl verwelkomen. Dit bijzonder boeiende patroon zet zich gedurende het hele avontuur voort.

Conclusie en beoordeling

Prince of Persia: Warrior Within is een heerlijke mix van avontuurlijke acrobatiek, flitsende gevechten en interessante puzzels. Af en toe zorgt het feit dat cameravoering hier en daar steekjes laat vallen voor onnodige frustratie. Het sterk uitgewerkte vechtsysteem maakt echter veel goed. De donkere setting geeft het grimmige verhaal net wat extra lading mee, waardoor vooral het vluchten voor de Dahaka erg spannend is. Het sfeervolle verhaal en de boeiende gevechten maken Warrior Within tot een meer dan waardige opvolger van The Sands of Time. Hierbij doe ik dus een oproep om de prins uit de brand te helpen, probeer het lot van die arme prins alsjeblieft te veranderen!
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Sterk gevechtssysteem
  • Sfeervolle setting
  • Achtervolgingen door de Dahaka
  • Minpunten
  • Cameravoering laat soms een steekje vallen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren