1. E3: The Movies

E3: The Movies

De naam Peter Molyneux zal velen bekend in de oren klinken. Molyneux is de man achter veel grote en vooral vooruitstrevende spellen. Van zijn hand komt nu het spel The Movies, dat op de E3 speelbaar was.

In The Movies neem je als speler de leiding over een filmstudio. In de belangrijkste modus van het spel ben je een beginnende filmmaker in het begin van de filmgeschiedenis. Je hebt dus een minimaal budget en maakt films zonder geluid, in zwart-wit. Naarmate de jaren verstrijken zal de filmtechnologie zich ontwikkelen en zul je langzamerhand modernere films kunnen maken. Ook je budget zal, als je succes hebt met de films, stijgen. Je bent zowel regisseur als producent. Je hebt dus niet alleen te maken met het maken van de films, maar ook met het wel en wee van de mensen eromheen.

Zo zul je mensen voor de effecten moeten inhuren en acteurs/actrices moeten casten. De acteurs hebben allemaal een bepaalde kwaliteit en populariteit. In het begin zul je middelmatige acteurs hebben die onbekend zijn voor het grote publiek. Maak je echter enkele goede films, dan worden zij vanzelf sneller bekend. Dan heb je ook nog de keuze; ga je door met de acteurs waarmee je al eerder hebt gewerkt, of kies je voor betere (en duurdere!) acteurs? Acteurs hebben behalve hun kwaliteit/populariteit ook nog hun karakter. Zo kun je de pech hebben dat je een acteur/actrice hebt met gigantische sterallures, of eentje die nooit zin heeft om te werken. Je kunt je acteurs ook een beetje ‘bewerken’. Plastische chirurgie is tegenwoordig niet eens meer ongewoon en in The Movies behoort het ook tot de mogelijkheden. Allemaal hebben ze ook hun eigen voorkeuren wat films betreft. Ik had het baanbrekende idee om een ‘western-ster’ een futuristische ruimteheld te laten spelen, maar dat vond hij niet zo leuk, hetgeen hij mij duidelijk maakte door kwaad zijn caravan in de duiken.

Zoals gezegd kun je alles wat de film betreft ook zelf bepalen. Allereerst kies je natuurlijk een bepaalde setting. De meeste bekende genres zitten in het spel verwerkt. Je kunt zelf ook de gekste combinaties bedenken. Het verhaal wordt bepaald door balkjes waarin je kunt aangeven hoeveel je van iets wilt. Heb je bijvoorbeeld een scène met een auto, dan kun je aangeven hoe hard de auto moet gaan. Dat zal dus variëren van een rustige scène waarin de auto naar zijn bestemming rijdt, tot een dramatische scène waarin de auto uit de bocht vliegt en de inzittenden op die manier aan hun einde komen. Zo gaat het met alle scènes in de film; je kunt zelf bepalen hoeveel actie/drama/liefde (enzovoorts) er in de film komt. Uiteraard beïnvloed dat zowel het succes van de film als jouw reputatie als filmmaker, dus enige zorg is er wel bij geboden. Mijn beoogde cult-hit waarin een cowboy een buitenaards wezen neerschiet om vervolgens met de prinses naar huis te gaan, bleek bijvoorbeeld niet echt aan te slaan (gek hoor, -red).

Behalve de hoofdmodus kun je er naar alle waarschijnlijkheid ook voor kiezen om met eigen instellingen een filmstudio te beginnen. Zo hoef je dus niet in het verleden te beginnen, maar kun je meteen aan je big-budget blockbusters werken. Lionhead wilde deze modus echter nog niet bevestigen, maar zei wel dat het een modus is waar zij het nut wel van in zagen.

Hoewel het spel niet echt een multiplayer modus kent, is het wel mogelijk films te uploaden of downloaden. Zo kun je dus het werk van anderen bekijken en je eigen werk showen. Mensen die jouw film bekijken, kunnen er dan een cijfer aan geven. Dit kan online awards opleveren en natuurlijk geld dat je kunt gebruiken in het spel.

Het spel heeft nog geen vaste datum gekregen omdat Lionhead het spel pas wil uitbrengen als het klaar is. Het is zo logisch als het klinkt. Hoewel The Movies links en rechts wel kritiek krijgt, omdat het spel meer puur simulatie dan echt een spel zou zijn, lijkt het te kunnen rekenen op succes. Persoonlijk verwacht ik er veel van. Het is dan ook een van de betere spellen die ik op de E3 heb gespeeld.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Lijkt me best een komisch spel :D

 • nou niet egt geweldig, is dit nou het grote lionheadstudios??

 • Leuk omdat het vernieuwend is….. leuk om toch te halen voor je vriendin….

 • deze heb ik al…

 • leuk idee, maar niet echt iets om naar uit te kijken, ik kijk meer uit naar zijn andere game van deze man, twee keer raden welke ;)

 • Lijkt me wel leuk, ik hoop dat je er ook een HP film mee kan maken:D

 • interresant idee, maarjah.. lijkt me niks

 • @Prodigy NL… Spel was voor het eerst speelbaar op de E3 en jij hebt hem al… Tuuuuuuurlijk :D:S Ik dacht trouwens, en vraag me niet hoe ik er bij kom, dat deze titel alleen op de xbox en pc uitkwam, maar nou zie ik op dat onderste plaatje cube-knoppen staan…

 • Misschien omdat ie ook op PS2 en Cube komt? :D

 • Ja, oke… dat zie ik nu ook wel, maar ik heb geen flauw idee waarom ik al die tijd heb gedacht dat ie alleen op de xbox en pc uitkwam… :S Lijkt mij eerlijkgezegd wel een interessant spelletje hoor. :D

 • Lijkt me een cool spelletje, kan niet wachten om een LOTR variant met dino's te maken :P . Hehehe, nou hopen dat ie niet pas over 3 jaar uitkomt…

 • Klinkt leuk :)

 • Reactie van Prodigy NL geplaatst op 2 juni 2004 14:40

  deze heb ik al…

  Dat is knap, mag je mij vertellen waar je hem weg hebt.


 • Nou ik moet het nog zien hoor, hij belooft zo veel net als met Fable, maar of er wat van komt? Who Nows.

 • Wat heeft ie hier belooft dan?

 • Echt vet wordt dit spel denk ik k hoop maar dat k nog genoeg film ideeen heb :P

 • Ik ben de toekomst jongens…

 • haha nee ik heb m niet ( duhh! ) ik wou jullie gwoon voor de gek houden en dat is blijkbaar gelukt !  p.s Vet spel !

 • omfg wat een niveau hier:P nee hoor geintje wel grappig om te zien dat iedereen op prodigy reageerde:P (nou ja iedereen 2 of 3 mensen maar je;))

 • grappig spel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren