1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

Ik loop op een dag over de weg van de Imperial City naar Cheydinhal, en dan word ik ineens aangevallen door een katachtige ter grote van mijzelf (hierbij ook wel Khajit genoemd), die met een bijl op mij in aan het hakken is. Ik blokkeer hem met mijn schild en ik sla op hem in met mijn magisch zwaard, waardoor hij in vlammen opgaat. Ik kan nu gelukkig weer rustig doorlopen, als ik eindelijk aankom weer eens lekker huurmoordenaar gaan spelen, of natuurlijk iets anders, want er is hier in Cyrodiil genoeg te doen.

Ik zal eerst het verhaal in het kort vertellen, zodra je je karakter gemaakt hebt, met alle opties inbegrepen, van je leeftijd tot hoe dik je neus is. Zie je dat je in een gevangenis bent, eerst praat een dark elf tegen je, en hij zegt dat je er dood zult gaan. Maar natuurlijk komt de keizer naar jouw cel omdat daar de geheime uitgang uit de Imperial city zit, en dan ga je natuurlijk mee. De keizer is aan het vluchten omdat er een cult achter hem aan zit, zijn nakomelingen zijn ook al door hun vermoord, aan het einde van de “vluchtroute” kom je bij een doodlopende gang. Terwijl zijn bewakers zijn elders aan het vechten komt er alsnog iemand uit een geheime ingang in de muur die hem dan vermoord, net daarvoor heeft hij je verteld dat hij nog een geheime zoon heeft, en dat je zijn amulet eerst naar Jauffre moet brengen, die je dan over die zoon verteld, hier is waar het allemaal begint……

De provincie in kwestie is enorm groot, in dit geval vergelijkbaar met zestien vierkante mijl, wat erg groot is voor in een spel (het is misschien niet zo groot als TES II: Daggerfall, maar dat is niet zo erg, aangezien die twee keer Engeland is, en waar het twee weken duurt (echte tijd) om van zuid naar noord te lopen). Gelukkig hebben ze van de zestien mijl niet zomaar een lege grasvlakte gemaakt, je zult overal grotten en “Ayleid” (ook wel “The Ancient Ones”, “Wild Elves” en “Heartland High Elves” genoemd.) ruines vinden, ook kun je onderweg goed een kroeg of een klein dorpje vinden, maar als je hier echt wat wilt gaan doen, duurt het toch wel even, want al is het een piepklein huisje, als je er in of er uit gaat moet je weer opnieuw laden. Ook zul je, zoals al in de introductie is gebeurd, onderweg als je over de weg loopt soms aangevallen worden door een bandiet, of gewoon andere NPCs die op reis zijn tegenkomen, hoewel de meeste vriendelijke NPCs die je op de weg tegenkomt toch Guards zijn, soms zijn deze ook in gevecht met bandieten, wat een grappig schouwspel is.

Grafisch is de game ook helemaal in orde, dat is hij nu en dat was hij in 2006 zeker al, en buiten het fijt dat het er zo mooi uitziet, is de “drawing distance”, oftewel hoever je kan zien, erg groot. Natuurlijk merk je dat niet in een grot waar je dan tegen een muur aankijkt, maar dit merk je vooral als je in de bergen bent en naar beneden kijkt, zelfs helemaal in het noorden kun je, als er natuurlijk geen andere bergen in de weg staan, de hoofdstad in het midden zien.

Hoewel de combat vet is, is die toch wel erg simplistisch, je hebt een knop voor aanvallen met je zwaard/bijl/hamer/boog/stok(staff)/dagger(RT), een knop voor magie(RB), en een knop om te blokkeren met je wapen/schild(LT). Hoewel deze combat erg simplistisch is, als eerder gezegd, is deze nog niet minder leuk. In een spel als deze, zul je vaak te sterke vijanden tegenkomt, dat zal hier niet snel gebeuren, want, behalve sommige bazen voor sommige quests, zijn de vijanden “geleveld”. Zo zul je bijvoorbeeld op level één een rat tegenkomen, en op level 25 een beer tegenkomen, dit werkt erg goed, bij vijanden van rassen die je zelf kunt spelen, zoals bandieten, is dit gedaan door ze een sterker harnas, en een sterker wapen te geven.

De soundtrack bij Oblivion is geweldig, je zult alleen al door de muziek van het spelen genieten, je hebt in verschillende situaties verschillende muziekjes, zo is er speciale muziek voor in een gevecht. De overgang van de rustige muziek naar de muziek van het gevecht is ook goed, ze laten de muziek eerst vervagen en dan komt de “nieuwe” muziek erdoorheen.

In Cyrodiil zijn er 9 steden, waaronder de hoofdstad en 8 andere steden, waarvan er eentje verwoest is sinds het begin van het spel, dus eigenlijk zijn er maar acht steden. Elke stad heeft zo een kasteel, een Fighters guild (Imperial city niet), een Mages guild (in de Imperial city is dit de arcane university, waar je pas later in de Mages guild questline in kunt), zijn eigen winkels een zijn eigen NPCs, met weer side quests per stad. Met deze side quests, de Fighters guild, de Mages guild, de Dark Brotherhood (huurmoordenaars organisatie), de Thieves guild questlines, en dan heb je ook nog de main quest, met al dit bij elkaar zul je wel een tijdje zoet zijn.

Conclusie en beoordeling

Oblivion is een geweldig spel, zeker een aanrader als je van Free-Roaming RPGs houd. het ziet er geweldig uit en het is zeker je geld waard omdat er echt een hele hoop te doen is. als je het niet zo erg vind dat je er heel vaak moet laden, dan is het zeker het kopen waard.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Combat....
 • verhaal.
 • soundtrack.
 • wereld waar genoeg te doen is.
 • Minpunten
 • die Soms toch erg simplistisch is.
 • laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tof! Ik ken Webzen van MU Online, en dat spel is echt geweldig!

  High hopes!

 • Dat is nou handig, tenminste niet blijven betalen, wel jammer dat online dan weer wel iets kost.

 • 1 van de weinige MMO's die ik de laatste tijd in de gaten heb gehouden, nu maar hopen dat ie zo goed word als het lijkt te worden…Maar deze game zal gewoon goddelijk worden, het moet wel :p

 • Geweldig concept. Ben wel benieuwd naar meer informatie en hoop dat de onervarenheid van Webzen dit spel niet breken gaat.

 • En dat de singleplayer gratis te spelen is.

  WTF ?

 • Met 200 man op elkaar schieten? In één level? Of in een enorme wereld? Weet niet zo goed hoe ik me dit voor moet stellen..

 • Het is een enorme wereld. Het is gewoon zoals WoW en dan fps ivp rpg. Otwel een met veel man online en lekker nieuwe gear en guns halen. En knallen natuurlijk.Tabula Rasa was een flop, hopelijk valt huxley met een bom binnen!

 • Hmm, kzie wel hoe het uitpakt.

 • Lol, nog nooit van gehoord XD Maarre… 200 Man is veel!

 • Cross platform is best zeldzaam. Voorts verwacht ik niet al teveel van deze titel, ze mogen mij dus verbazen.

 • Gaap.  Word een beetje oubollig niet? Dat exclusieve xbox3fixme content.

 • Wie de fok is Huxley o.0.

 • Een MMO maar dan in FPS vorm. MMOFPS dus.

 • Eindelijk weer nieuws over Huxley :D

 • Dus dan moet je als je online wil €60 voor de game betalen, €60 voor xbox live gold en nog een bedrag om online te gaan :S

 • @ Mtyz:  De singleplayer is gratis. Dit betekent dat het bedrag voor de game om te multiplayeren er ééntje is, en niet de eerste en de laatste. Daarnaast is het verstandig volledig van Live gebruik te maken en niet met slechts één game :P.

 • Nice!!

 • Netjes heur.

 • Online ga ik sowieso niet dokken, ik zie wel wat het offline wordt dan.

 • Eerst GTA IV, nu Huxley. Good job, Microsoft.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren