1. Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (X360)

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (X360)

Jarenlang heb ik me het leven op de motor voorgesteld. Tussen je benen een bakbeest met een flinke dosis paardenkracht en om je heen je maten met wie je al scheurend de openbare weg onveilig maakt. Als een echte schijtlijster zal ik zo’n situatie helaas nooit meemaken. Gelukkig is er nog altijd ‘The Lost and Damned’, een game die ons voor eens en altijd duidelijk maakt dat het leven op de motor niet altijd over rozen gaat.

We zijn bijna een jaar verder sinds de release van het alom gewaardeerde Grand Theft Auto IV en inmiddels heeft ontwikkelaar Rockstar de Xbox 360-bezitters getrakteerd op de eerste uitbreiding van de game, The Lost and Damned genaamd. We keren terug naar Liberty City en stappen in de schoenen, of liever gezegd laarzen, van Johnny Klebitz, vicepresident en gerespecteerd lid van de motorclub The Lost. Aangezien Billy Grey, president van de club, druk bezig is met zijn rehabilitatie in de afkickkliniek heeft Johnny de leiding tijdelijk op zich genomen. Het gaat voortvarend met de bende en ook de verstandhoudingen met de andere groeperingen die Liberty City rijk is, zijn van goede aard. Het mooie leven houdt echter niet lang stand. Wanneer Billy weer op vrije voeten komt, valt alles in duigen en moeten Johnny en de bende alles op alles zetten om te overleven. Klinkt veelbelovend, niet?

Helaas is het verhalende element van de game lang niet zo interessant als dat bij GTA IV het geval was. De gebeurtenissen zijn op z’n zachtst gezegd voordehandliggend te noemen en ook de diepgang van de personages, waaronder Johnny zelf, laat nogal te wensen over. Zo zal het je waarschijnlijk een reet roesten wanneer een van je ‘brothers’ het loodje legt, wat erg jammer is. Desondanks weet deze uitbreiding zich evenals zijn grote broer op grootse wijze te presenteren. Liberty City leent zich wederom uitstekend als decor en de stad blijft gewoonweg een fantastische spelwereld, een prestatie waar de dames en heren bij Rockstar absoluut trots op mogen zijn.

Dat kan echter niet gezegd worden wanneer de missies ten tonele komen, aangezien The Lost and Damned op dat gebied zeker niet de originaliteitsprijs in ontvangst zal mogen nemen. Iedereen kent de structuur van de missies nu wel zo’n beetje en het is dan ook jammer dat men dit doodleuk doorvoert in deze uitbreiding. Het is nog steeds de bedoeling meneer ‘zus’ een kogel door zijn kop te jagen en mevrouw ‘zo’ te achtervolgen. Hoewel ik het zelf allemaal nog steeds prima te pruimen vind, kan ik me goed voorstellen dat men ondertussen wel eens toe is aan iets nieuws. Pluspunt is wel dat je er tijdens de missies niet langer alleen voor staat. Je kan namelijk ten alle tijden een belletje plegen en voor je het weet staan je maten voor je klaar in de strijd. Het ene moment zitten ze voor het clubhuis uit hun neus te vreten, het andere moment zijn ze tot op de tand bewapend om je van dienst te zijn, een erg handige bijkomstigheid. Des te vaker je gebruik maakt van hun diensten, des te sterker ze zullen worden. Tevens komen ze uitstekend van pas als leverancier. Wanneer je een nieuwe motor of een flink arsenaal aan wapens nodig hebt, hoef je de telefoon maar over te laten gaan en voor je het weet ben je voorzien van alles wat je hartje begeert.

Gelukkig is het niet enkel haat en nijd dat het leven van Johnny kleur geeft, zo nu en dan een beetje relaxen hoort er natuurlijk ook bij. Voor deze uitbreiding is er een aantal nieuwe activiteiten toegevoegd, waaronder airhockey, een spelletje kaarten en armpje drukken. Hoewel niet bijster origineel, zijn het leuke activiteiten die in ieder geval voor de nodige afwisseling zorgen. Een andere nieuwe toevoeging zijn de zogenaamde Gang Wars, waarbij je samen met een aantal bendeleden het leven van rivaliserende bendes flink zuur moet maken. Heb je daar geen zin in? Prima, dan kun je nog altijd op je motor gaan racen met het stuur in je ene hand en een honkbalknuppel in de andere, voor het geval je je tegenstander het asfalt van dichtbij wil laten bewonderen. Dit soort zaken zorgen voor genoeg afwisseling en belevenis in The Lost and Damned, iets dat alleen maar aangemoedigd kan worden.

Allemaal leuk en aardig, gasten van hun motor afslaan met een stuk hout, maar hoe zit het met het echte werk? Maak je geen zorgen, de uitbreiding is namelijk van een aantal nieuwe wapens voorzien. Onder andere de granaatwerper, de sawn-off shotgun, pijpbommen en de streetsweeper zullen voor het nodige bloedvergieten zorgen. Daarnaast bevat de game een aantal nieuwe voertuigen, waaronder flink wat nieuwe motoren, en is er op de radio genoeg heavy metal te beluisteren. Wat dat betreft heeft Rockstar het grauwe biker-sfeertje prima in het spel weten te verwerken. Wanneer je tussen je broeder rijdt met de muziek keihard op de achtergrond en een shotgun in je hand, voel je je echt de man op je trouwe ros. Daarbovenop is er ook nog eens een aantal verschillende nieuwe multiplayermodi te vinden, waarbij met name het racen erg amusant is. Zeg nu zelf, wat is er mooier dan online mensen van hun motor rammen?

Conclusie en beoordeling

Met The Lost and Damned is het Rockstar gelukt een uitstekende eerste episode aan het universum van Grand Theft Auto IV toe te voegen. Johnny Klebitz is een tof personage, Liberty City blijft een prachtige stad en er zijn genoeg nieuwe toevoegingen en mogelijkheden in de game te bespeuren. Hoewel het verhaal geen hoge ogen weet te gooien en de missies onderhand te dromen zijn, is het absoluut geen miskoop voor de mensen die maar niet genoeg kunnen krijgen van GTA IV. The Lost and Damned is het geld absoluut meer dan waard.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Liberty City blijft fantastisch
 • Nieuwe toevoegingen
 • Biker-sfeer
 • Minpunten
 • Verhaal niet diepgaand
 • Missies meer van hetzelfde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • zo dat is makkelijk en vet

 • Netjes dt voice command. Zker vet.

 • zoalng de optie controller blijft kan niemand klagen :)

 • Was dit niet al heel lang bekend, of zit ik aan een ander spel te denken :P?

 • de tweede game van tom clancy waar ze voice comment gebruiken. Vind het een toffe toevoeging moeten ze zeker vaker gebruiken. Daarom wacht ik ook op Endwar, maar moet het natuurlijk wel goed werken.  @brainstromer, dan zit je aan een andere game te denken. Dat is Endwar daar gebruiken ze het ook

 • Do a barrel roll!

 • Gamer Basjo, ooh ja :D, ik weet het weer, bedankt !

 • En hoe moet ik dit verwachten? Dat je je eigen vliegtuig kan besturen door middel van je stem? Of gaat het hier om andere vliegtuigen? Hoop wel dat je ook alleen met controller kan spelen!

 • makkelijk en zeer vet!  ps. co-up?

  ''In de nabije toekomst heeft privé leger zoveel geld en macht verzameld dat zij de Verenigde Staten aanvallen''  =In de nabije toekomst heeft HET/'T privé leger zoveel geld en macht verzameld dat zij de Verenigde Staten aanvallen • hehe nice, a new age has come! :D

 • vet'n moek volgens mij ff in de gaten houden. klink in ieder geval goed

 • Een co-up functie? :')

 • Dit spel wordt zo strak… Hoop ik, want ik wil hem gaan kopen ^^!

 • Wedden dat het niet gaat werken?

  Ze hadden Socom ook al met Stem. Nou dat werkte voor geen flikker. Ook wilde ze Army of Two met stem doen, maar omdat het zo slecht werkte, hebben ze het er niet in gedaan.

 • Ziet er voor het eerst wel leuk uit!

 • @shinora ze zeggen dat het bij Tom Clancy's Endwar het heel erg goed werkt, als ik de reviews mag geloven. Maar dit is van de zelfde makers dus ik heb er eigenlijk best veel vertrouwen in

 • Heb het in een demo gezien en op een podcast gehoord en het lijkt echt heel accuraat te zijn.  Edit foutje dacht dat het om Endwar ging. Maar als het net zo goed werkt als bij endwar zou mooi zijn.

 • Da's echt wel vet, dit zie je niet vaak bij andere games :O

 • Super vet! Echt weer iets voor Ubi!:D

 • Nice, nu hopen dat het een beetje degelijk werkt!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren