1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Doe je ogen eens dicht en blik terug op de tijd dat Grand Theft Auto: III net speelbaar was op de Playstation 2. Het was een prachtige tijd, want de franchise was eindelijk speelbaar op een Next-Gen console en hij was ook nog eens 3D. Nadat Rockstar nog twee delen uitbracht, genaamd GTA: Vice City en San Andreas, werd de franchise alleen maar groter en groter. GTA:IV word dan aangekondigd voor op de Next-Gen consoles en op 29 april is hij speelbaar. Denk weer eens terug aan GTA:III, en wat herken je nog?

Grand Theft Auto:IV, ook wel bekend als GTA:IV, speelt zich net zoals deel drie af in Liberty City, een stad die nu sprekend lijkt op Liberty City. In dit deel neem jij Niko Belic in handen, een Servische kerel met een vervelend verleden. Het verhaal doet zich de ronde dat Niko word gebeld door zijn neefje Roman. Roman vraagt Niko of hij wilt komen naar Liberty City, om samen met hem, de American Dream na te leven. Wat volgens hem inhoud dat er wrede sportauto\'s zijn, mooie dames en natuurlijk nog meer. Niko ziet die bui wel hangen, en vertrekt naar Liberty City. Eenmaal aangekomen, blijkt niks van Roman\'s woorden waar. Doordat Roman in het criminele circuit zit, zit hij diep in de schulden, en hij vraagt of Niko hem wilt helpen, zodat hij uit de schulden kan komen. Naar mijn mening, het beste verhaal voor een GTA game!

Zodra je van de boot afkomt, merk je het meteen. De game heeft een ontzettende make-over gehad, waardoor het op het grafische gebied een pareltje is geworden. Alles is heel realistisch en er is veel oog voor detail. Niet alles is in detail gemaakt, maar dat vind ik niet zo erg. Zo kan je nu taxi's aanhalen door te fluiten, er ligt afval op straat, schiet mensen dood, en ze kunnen met hun hoofd op de claxon komen, en zo is er nog veel meer. Liberty City kent 5 plaatsen, verdeeld onder vier eilanden. Op het eerste eiland, waar je begint, bevinden zich twee plaatsen. Broker en Dukes. Daarna ga je naar Bohan. In Bohan doe je niet superveel missies, waardoor je vrij snel naar Algonquin kan, dat is gebaseerd op het centrum van New York (Times Square). Ik vind Times Square er persoonlijk het mooist uitzien. Tot slot krijg je nog Alderney, en dat zijn de achterstandswijken van Liberty City, want dat ziet er heel oud uit. Net zoals elk GTA deel, kom je op het volgende eiland door missies te doen. Na het halen van een bepaald aantal missies gaat de brug open naar het volgende eiland.

De Storyline van GTA:IV is wel zoals elk deel, maar ik vond hem niet vervelend worden. Je wordt als het ware in de game gezogen, waardoor je niet merkt dat je weer iemand moet doodschieten, of weer iemand moet wegbrengen. Wat ik heel erg knap vind, is dat je nooit dezelfde cutscene te zien krijgt. Het hangt van jouw stappen in de game af, en daar word jouw cutscene op gebaseerd. Nieuw in dit deel is ook dat je vrienden krijgt. Je vrienden kan je bereiken door ze te bellen met je mobieltje. Dat is tevens ook een vernieuwing. Het is belangrijk dat je je vriendschappen goed onderhoud, zodat je status hoog blijft. Door je vriendschappen goed te onderhouden, moet je met ze afspreken, en vooral niet te laat komen op een afspraak.

GTA:IV kent ook een heerlijke vernieuwende gameplay. Alles voelt realistisch aan, en dat merk je vooral bij het autorijden. In de voorgaande GTA delen, had je meer een speelse besturing, en dat is hier totaal weggewerkt. Om auto's in dit deel te stelen, gebeuren er ook nieuwe dingen. Zo kan je nu een elleboogstoot of een trap tegen het raam geven om in de auto te komen. GTA:IV kent nog veel meer vernieuwingen, maar de belangrijkste vernieuwingen zijn toch nog het Wanted-Systeem Lock-Systeem. De politie schiet nu niet meer als een blinde op je, en je moet nu uit een gebied rijden om ze kwijt te raken. En bij het Lock-Systeem, gebeurde het vroeger wel is dat je de verkeerde in je vizier had, en hem neerknalde. Dat zal je nu niet meer snel gebeuren, want het Lock-Systeem is onder hande genomen. Zo kan je nu beter richten, en schieten op wie je wilt. Doordat onder andere de cutscene's elke keer anders zijn, heeft deze game dus een grote replay-waarde. Zo krijg je een keus tussen twee mensen, en een daarvan moet je afmaken. Bij een van de twee krijg je dan een mooi huis, en bij de andere weer iets anders. Daardoor wilde ik de game nog wel een keer uitspelen, zodat ik kon zien wat er gebeurde als ik de andere zou afmaken.

Mijn laatste twee punten die ik nog wil bespreken zijn de Trophies, en de multiplayer. De multiplayer is een GTA:IV een zeer goede toevoeging, want het bied je veel extra's als je de game hebt uitgespeeld. Je hebt keuze uit veel spelmodi, maar de bekendste blijft toch Team Deathmatch, dat overigens mijn favoriet is. Je kan dan ook nog met maximaal 16 man door Libery City lopen, en de beest gaan uithangen. Maar niet getreurd als je niet online kan, want Rockstar heeft voor Trophies gezorgd, waardoor je de Singleplayer nog langer kan spelen. Zo krijg je Trophies voor GTA helemaal uit te spelen (de volle 100% dus), of alleen de Storyline. Het is ook verdeeld in verschillende soorten bekers. Je hebt gouden, zilveren en bronzen bekers, maar de gouden blijven toch het mooist om te hebben in je collectie.

Ik ben heel erg positief door deze recensie heen gegaan, maar zijn er dan geen minpunten in deze game? Ze zijn er wel, maar geen opvallende. Niet alles is bijvoorbeeld in detail gemaakt, en de framerate kan soms ook eventjes terugvallen. Gelukkig merk je hier niks van, doordat er veel realisme om je heen is. Met dit deel bewijst Rockstar een wereldprestatie te leveren, en je herkent helemaal niks meer terug van deel drie, wat ik bijzonder knap vind.

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto: IV is terecht de game van het jaar geworden. De game is simpelweg gruwlijk mooi, het kent een heerlijke realistische gameplay en de Storyline is perfect gemaakt. Rockstar heeft daarnaast ook nog eens een goed oog voor detail wat de game nog leuker maakt. Met een vernieuwd Lock- en Wanted-Systeem is deze GTA een klapper. Als je deze nog niet heb, schaam je dan heel erg, en koop hem dan nu nu nu in de winkel!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Gameplay
 • Echt oog voor Detail
 • Replay waarde
 • Multiplayer
 • Trophies
 • Storyline
 • Minpunten
 • Af en toe last van je framerate

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Frieza dan maar he :) pure evil.

 • RECOOME DOOM!

 • Frieza, met gemak. De rest van de personages mogen niet eens in dezelfde ruimte staan als Frieza.  De sadistische gek, geweldig…  Wat wel raar is, op de voorpagina zie je Vegetto, die zit ook totaal in Burst Limit </sarcasm>


 • Frieza natuurlijk, was eigenlijk de vetste vijand in heel Dragonball Z, de rest daarna vond ik een stuk minder.

 • Ja, wie gaat er nou op Saibamen stemmen. Rotbeestjes die je met 3 klappen dood hebt.

 • Raditz natuurlijk :P dat is 1 van de tofste personage's :P….Maar tog :P ik zag net een plaatje van Gogeta…met die vinger omhoog :P en je kan hem geen eens kiezen in het spel dat is wel jammer dat je die GT poppetjes niet kan kieze

 • :P De vetse vijhanden van heel dragonball z + GT zijn Cell,Frieza,En Baby :P..

 • Ik heb het persoonlijk niet zo met Frieza, dus voor mij wordt het Captain Ginyu.

 • Hmm…vreemd genoeg heb ik toch voor Raditz gekozen..niet omdat ie zo sterk of cool is…Maar kun je effe nagaan hoe lang zijn haar zou zijn als hij SSJ 3 was:O xD

 • ik hou nog steeds van ze allemaal :$

 • Recoome boom :D. Die gast was echt meister, vooral al die standjes die die altijd innam voor hij begon met vechten xD

 • waarom zit een saibamen erin.. die kwamen in 3 afleveringen ofzo voor :\\

 • Recoome! Vette gozer :D Frieza is irritant, die ging maar niet dood..

 • Frieza! :)

 • Frieza FTW!!

  wel te verwachten dat deze charatcers er in gingen zitten, ookal hadden ze die Saibamen er toch wel uit kunnen laten, als ze lui waren. Wat ik ze wel vind, ze gaan maar tot aan Cell…-_-'

 • Captain Ginyu, vooral leuk in kikker versie :)

 • dan tog maar frieza :D, Frieza , Cell , en Kid buu vond ik tog de vetste vijanden

 • Recoome :P

 • frieza!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Recoome natuurlijk. Groot, lomp en lachwekkend. Die hele Ginyu Force is geniaal!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren