1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

“Life is complicated. I killed people, smuggled people, sold people. Perhaps here, things will be different.” De man die deze woorden uitsprak is een oorlogsverteraan uit Servië, hij heeft erg veel meegemaakt in zijn leven. Daarom wil hij zijn verleden achter zich laten en een nieuwe start maken in het grote Amerika; het land van de ongekende mogelijkheden. Jullie weten natuurlijk over wie ik het heb… Nico Bellic uit Grand Theft Auto IV.

Grand Theft Auto IV speelt zich af – net zoals in deeltje drie – in Liberty City, een stad gebaseerd op New York. Je speelt in de game met Nico Bellic, deze man komt naar Amerika om zijn zware criminele verleden te vergeten. Zijn neef Roman Bellic woont al in het grote Liberty City en zegt dat hij een erg goedlopend bedrijf heeft, hij beloofd Nico – als ie naar Liberty City komt – dan ook vrouwen, geld en auto’s. Wat wil je een man nog meer? Nico besluit hierdoor naar Liberty City te komen om zijn ‘American Dream’ waar te maken, maar als hij eenmaal aankomt zijn van de beloftes die zijn neef maakte, helemaal niets waar. Roman zit juist diep in de problemen, hij heeft schulden bij verschillende criminelen in Liberty City. Hierdoor komt Nico ook terecht in het criminele circuit van Liberty City. Aldus, een prachtig verhaal voor een game zoals deze.

Als je de game opstart proef je meteen de sfeer die rondhangt in de stad, het is net alsof je echt in New York rondloopt. Er rijden veel auto’s – met name taxi’s - op de weg en er lopen verschillende mensen over straat die allemaal met hun eigen ding bezig zijn. Sommige zijn aan het bellen, en anderen drinken een kopje koffie. Ook staan er verschillende hamburger of hotdog kraampjes langs de weg, net als in het echt. Liberty City is een erg grote stad, en bestaat uit drie delen. Je moet – net zoals in de voorgaande delen – weer telkens een deel van de stad behalen. De brug naar het andere deel is zoals gewoonlijk weer afgesloten en je komt er deze keer ook voor geen mogelijkheid overheen of onderdoor. Ook is er in de stad een enorm oog voor detail, alles klopt. Er ligt afval opstraat, soms gooien automobilisten zelfs afval uit het raam van hun auto, deze automobilisten zijn overigens erg dom, soms rijden ze alsof ze meer dan dronken zijn of hun spiegels zijn kapot, dat kan natuurlijk ook. Maar als je zelf in de auto zit kan er nog wel eens wat gebeuren, als jij een ongeluk krijgt kan je bijvoorbeeld door de vooruit heen vliegen. Ook kan het zo zijn dat de bestuurder van de auto waar je tegen aan bent gebotst ter plekke overlijd en met zijn hoofd op het stuur drukt waardoor de claxon afgaat. Allemaal kleine details die Liberty City tot een geweldige stad maken.

Zodra je aankomt in Liberty City krijg je eerst je appartement toegewezen, het kleine kamertje van Roman. Je wilt al gauw meer van de stad zien en besluit om naar Roman’s bedrijf toe te gaan. Nu krijg je allemaal precies door wat er aan de hand is en je moet Roman uit de brand helpen. Hierdoor krijg je met de zwaarste criminelen van Liberty City te maken en deze moet je vermoorden of juist te vriend houden. Je krijgt in de game verschillende vrienden en je moet je sociale contacten onderhouden door leuke dingen met ze te doen, je kan bijvoorbeeld naar een stripclub of een lekker potje gaan bowlen. De telefoonnummers van je vrienden heb je altijd bij je, ze staan het telefoonboek van je GSM. Dit is een nieuwe gadget in Grand Theft Auto waarmee je alles kunt regelen, het is een soort menu voor de game. Als je veel omgaat met je vrienden en leuke dingen met ze doet waar je lol met elkaar hebt gehad, dan respecteren ze je en jij hun. Als je met deze vrienden ergens afspreekt, moet je er natuurlijk naartoe en zoals je mag verwachten in een GTA-game is er een enorm aanbod van auto’s en zodra je vrienden bij je instappen beginnen ze meteen een gesprek en deze gesprekken zijn altijd verschillend. Elke keer als ze bij je in de auto komen is het gesprek weer anders, je hoort nooit hetzelfde. Ook kan je van sommige auto’s zelfs duidelijk zien dat ze zijn afgeleid van auto’s die ook in het echt bestaan. Uiteraard kan je in de auto weer naar verschillende radiostations luisteren die allemaal hun eigen muziek stijl hebben. Ook het nieuws en reclames mogen hieraan niet ontbreken. Zo zijn er allemaal kleine extraatjes in de game.

Alles in Grand Theft Auto IV is gewoon verbeterd ten opzichte van zijn voorgaande delen. Veel mensen zeggen misschien dat de missies eentonig zijn, maar juist voor deze missies koop je deze game, hier draait Grand Theft Auto toch voor? Nico wordt opgebeld, hoort dat hij iemand moet vermoorden, rijd er naartoe met de prachtigste auto, eenmaal bij aankomt blijkt dat er aantal mannen zijn die de man die jij moet vermoorden beschermen, ook deze moet je eerst omleggen en daarna kom je aan bij de man waarvoor jij de opdracht hebt gekregen om hem van kant te maken. Helaas lukt dit niet altijd in één keer en zul je dus sommige missies opnieuw moeten doen en dat is meteen een grote verandering in de game. Als een missie mislukt is krijg je een smsje op je GSM en kan je kiezen of je hem opnieuw wilt proberen of niet. Hierdoor kan je veel sneller opnieuw aan je missie beginnen. Maar ook de gameplay tijdens deze missies is flink onder handen genomen, het lock-systeem is in het begin even wennen maar daarna werkt hij gewoon perfect! Hierbij hoort vanzelfsprekend ook een nieuw en goed werkend cover-systeem. Ook is zelfs het weggedrag van de auto’s aangepast, elke auto rijd anders en ze rijden allemaal erg realistisch. Als je een grote zware Hummer hebt dan zul je ook eerder moeten remmen dan dat je een snelle Ferrari hebt.

Tot slot heeft Rockstar er nog eens een aardige multiplayer in de game gestopt. Deze is echt heel erg tof, omdat je gewoon met zestien man tegelijk Liberty City kan terroriseren. Maar het verkeer en de voetgangers blijven gewoon hun zelfde eigen ding doen zoals in de singleplayer en dus ook de politie, die je hierdoor dus ook op je hielen zullen zitten. Je hebt in de multiplayer veel verschillende opties en modi, van de klassieke Team Deathmatch tot GTA-races. Team Deathmatch, of gewone Deathmatch bied altijd een uiterste lol, omdat Liberty City zo groot is kan je alle kanten op en als het altijd spannend als er iemand bij je in de buurt komt, voor hetzelfde geld komt hij met een auto op je af gescheurd. Kortom, de multiplayer in Grand Theft Auto is zeker geslaagd en zal waarschijnlijk veel gespeeld worden door de Xbox Live en Playstation Network gebruikers.

Natuurlijk is ook deze game niet perfect, maar het komt wel erg dicht in de buurt. Zo is bijvoorbeeld de framerate niet altijd constant, maar het is toch niet iets waar je je aan ergert. Ook zijn er soms lichte pop-ups, maar door de fenomenale spelervaring die je beleefd in Grand Theft Auto IV telt dit eigenlijk niet mee…

Conclusie en beoordeling

Grand Theft Auto IV is een game die dicht tegen de perfecte game zit. Een prachtig verhaal in de game en een prachtig personage waar je je helemaal in mee kunt leven maken deze game tot een parel. Dit verhaal beleef je dan ook in de prachtige stad Liberty City waar alles mogelijk is, een enorm oog voor detail is en waar alles klopt. Ook is er een vernieuwde gameplay die echt perfect werkt. Maar natuurlijk zijn er wel een paar kleine minpuntjes, toch onderdrukt dit de speel ervaring totaal niet en door die prachtige speel ervaring kom het dat deze game gewoon een must-have is.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Hoofdpersonage ‘Nico Bellic’
 • Liberty City
 • Vernieuwend op alle fronten
 • Gameplay
 • Multiplayer
 • Enorm oog voor detail
 • Minpunten
 • Framerate is niet constant
 • Automobilisten zijn dom
 • Kleine pop-ups

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • De hele hard schijf verwijderen om ff grid te spelen? wel een beetje veel werk vind ik.

 • Meestal heeft de PS3 wel probs :P  In de demo heb ik nog geen vastlopers meegemaakt..

 • @ CGRuthless, zo te zien heb jij geen Xbox 360, want de harde schijf kun je er in drie seconden uithalen (letterlijk).

 • das goed balen…

 • dubbelpost.

 • ik vind dit eigenlijk wel een beetje lullig voor mensen met probelemen. dan heb je het spel gekocht voor best veel geld en dan moet je een paar weken wachten tot eindelijk die patch komt. gelukkig is het bij de ps3 niet…

 • ach beter, wou m kopen maar heb op t moment geen geld, meer reden om nog ff nie te kope ;)

 • De PS3, had toch alleen maar problemen, Xbots?

 • @xfront

  Nee maar dat heb ik ook nooit gezegd, wel speel ik het regelmatig bij m'n vriend.  Maar het blijft toch irritant als je ff snel wilt switchen van spel, of nee daarvoor moet je toch naar dat ding lopen. Ach het blijft gaar.

 • heb geen memory unit..

  GRiD gaat me dus weer meer kosten -_-

 • leuk als je geen memorycard hebt

 • Hey eindelijk eens een probleem dat de PS3 niet heeft :P  Wel jammer natuurlijk voor X360 bezitters :S

 • Ik snap niet waarom ze dat niet eerder hebben ondekt..

 • Shit voor ze…

 • Jammer

 • Verschrikkelijk, ik heb geen XBOX live dus die patch kan ik dan niet downloaden. Als ik hem later koopt, hoop ik op geen problemen.

 • Da's kut als je geen Xbox LIVE hebt :')

 • Damn, das klote.

 • betalen ze dan ook de memory card terug als je die nog moet kope?

 • Lekker hoor…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren