1. Okami (Wii)

Okami (Wii)

Voordat de machtige Clover Studios werden opgeheven in 2006, konden we nog wel allemaal genieten van de zwanenzang van de ontwikkelaar: Okami. Op de PS2 werd het geroemd vanwege zijn geweldige graphics en de gameplay mechanieken. Nou ja, door een klein gedeelte van de bevolking althans. Dat is ook één van de redenen waarom Clover zijn deuren moest sluiten; Okami verkocht niet. (Viewtiful Joe en Godhand ook niet) Terwijl iedereen het eens was dat het een geweldige titel is, was het voor een aantal mensen al duidelijk: De gameplay van Okami, waar je soms een “brush” hanteert, is geschikt voor de nieuwe console van Nintendo! Terwijl Capcom overspoeld werd met smeekbedes en andere liefdesverklaringen, gingen ze er stiekem over nadenken. Zouden we het wel doen? Of juist niet? En aan het einde van 2007 was het moment daar: Okami verscheen ook op de Nintendo Wii.

In principe kan ik deze recensie inkorten door alleen te melden: KOOP OKAMI NU. Een paar redenen waarom en de zin “je zult absoluut geen miskoop in huis halen” zouden dan enkele kreten zijn. Toch willen jullie een verhaal met inhoud, lijkt me. Ten eerste is het geweldig dat Okami een tweede kans krijgt. Niet alleen vanwege de slechte sales, maar iedereen moet gewoon deze game hebben ervaren. Of het nu op de PS2 of Wii is. Het kent zijn foutjes maar die zijn minimaal. Ten tweede is de game prachtig. We leven nu in een tijd waarin HD als de norm wordt gezien, maar Okami blaast een groot deel van dat soort titels van zijn sokken. Het is alsof je naar een interactief schilderij zit te kijken. Een schilderij waarin jij de touwtjes in handen hebt. Nu hoef je geen kunstliefhebber te zijn om te genieten van Okami, je kunt simpelweg met verwondering naar het beeldscherm staren.

Het zijn gewoon de prachtige details die het spel tot leven brengen. De manier waarop de blaadjes van de kersenbloesembomen door de wind worden meegenomen is mooi om te bekijken. Dat is natuurlijk maar een klein onderdeel van het grafische aspect.

Ook het character design is apart, maar je kunt zien dat er met liefde aan de personages is gewerkt in het prachtige land Nippon. Hoogtepunt is natuurlijk de godin zelf, Amaterasu. Oftewel: die witte wolf die je bestuurt. Je struikelt te makkelijk over de naam, dus noemen we haar maar Ammy. Deze designs zijn dan ook gebasseerd op kunst die we kennen vanuit het vroegere Japan. Dat geldt niet alleen voor de personages met hun “harde” zwarte lijnen, maar ook voor de prachtige landschappen die je bezoekt. Vol met kleur en ook dieren die de verschillende regio’s in de game bevolken. Naast een schilderij lijkt het ook wel alsof je een sprookjesboek verkent. Er zijn te veel woorden om Okami’s pracht te omschrijven. Het is werkelijk adembenemend.

Genoeg lopen kwijlen over de grafische aspecten, door naar de inhoud. Het doel van deze game is het land Nippon beschermen tegen de kwaadaardige Orrochi. Deze terroriseerde 100 jaar geleden de inwoners, maar werd verbannen door twee helden. Na 100 jaar van rust, keert de slechterik terug en hij is behoorlijk boos. De inwoners van het dorpje Kamiki zijn dan ook bang dat hij wederom een offer zal eisen van de bevolking. Gelukkig is er Ammy, die samen met de kleine (en praatzieke) Issuun op pad gaat om Orrochi te bestrijden. Samen moeten ze op zoek gaan naar objecten die hem kunnen stoppen en technieken vinden die hen in hun taak kunnen helpen. Dit is een korte samenvatting van het verhaal, aangezien er in Okami veel verteld wordt. En met veel, bedoel ik dan ook soms tè veel. Het begin van de game is al een lange zit, maar om het verhaal precies te begrijpen zul je wel moeten. Voor de ongeduldigen onder ons is er ook de mogelijkheid om deze cutscenes over te slaan, maar dat is ook weer zonde. Wanneer je verder in de game komt zul je wellicht iets vaker deze optie gebruiken, alleen door het feit dat Issuun echt te veel praat. Zelfs Ammy laat soms duidelijk merken dat de kleine man zichzelf maar al te graag hoort praten.

Issuun is natuurlijk geen waardeloos personage, hij is zeker behulpzaam. Denk maar aan Navi of Midna uit the Legend of Zelda. Hij geeft hints en hij is de spreekbuis voor de immer zwijgzame Ammy. Net zoals die held in die andere beroemde serie.

Nu moet je niet meteen denken dat Okami te veel op Zelda lijkt, want daar is de game toch anders genoeg voor. Ze hebben beide hun unieke stijl en Okami heeft genoeg eigen identiteit zonder constant te vergeleken worden. Neem nu de manier waarop je de omgeving kunt veranderen. De game draait ook om het herstellen van Nippon, dat door Orrochi is beinvloed. Overal hangt er een mist-achtige substantie rond, die er voor zorgt dat al het groene leven dood gaat. Hoe verder je in de game komt, hoe meer celestial brush technieken je verzamelt. Deze brush technieken waren ook één van de hoofdredenen waarom Okami naar de Wii moest komen. Met de brush kun je namelijk figuren tekenen en de Wiimote is daarvoor een uitermate geschikte controller.

Eerlijk is eerlijk, de Wiimote controls zijn in het begin redelijk lastig te noemen. Vooral in het begin zullen zelfs de makkelijkste brushtechnieken mislukken. Gelukkig ben je na een paar uur oefenen de controls meester en lever je ook perfecte brush technieken af. Deze technieken variëren trouwens. In het begin kun je bijvoorbeeld de zon vroeger laten opkomen of kersenbloesembomen weer in bloei zetten. (Zo keert de omgeving terug naar zijn vroegere gezonde status.) Later beschik je ook over technieken waarmee je bommen tevoorschijn tovert, vuurbeheersing of zelfs de kracht om de tijd te vertragen. Dit zijn enkele voorbeelden, maar er zijn in totaal dertien technieken om te verzamelen en te upgraden. Deze kunnen je allemaal helpen tijdens gevechten, gebieden onderzoeken en het helpen van mensen. Vooral tijdens gevechten zijn brushtechnieken handig; je kunt vijanden doormidden klieven wanneer ze verzwakt zijn. Ik moet wel eerlijk bekennen dat vechten in deze game wel behoorlijk makkelijk is. Je normale wapens, een discus of kralen, zijn vooral later in de game behoorlijk overpowered. Vooral de kralen als hoofdwapen, zullen zorgen voor combo’s waarmee je vijanden binnen een lange combo meteen naar het niernamaals kunt sturen.

Van al dat vechten en Nippon herstellen word je moe. Zal dit de inwoners van Nippon ontgaan? Nee. Totaal niet zelfs. In Okami is het ook heel belangrijk om te communiceren. Issuun praat vooral voor je, maar Ammy doet vooral het werk. Ze moet soms kleine of grote klusjes opknappen en wanneer ze deze met succes voltooit, ontvangt ze respectpunten van de mensen.

Niet alleen van mensen kan ze respect ontvangen, maar ook voor het herstellen van gebieden en ook dieren kunnen haar respect toekennen. Dieren moet je bijvoorbeeld voeren en zij geven je een aantal punten. Met deze respectpunten is het mogelijk om je levensbalk te verlengen, je inktbalk te vergroten (zodat je meer kunt verven met de celestial brush) of meer geld meenemen. Hoe meer respect, hoe meer upgrades er mogelijk zijn. Zoals jullie merken biedt Okami extreem veel mogelijkheden en ik kan nog wel uren doorgaan over hoe geweldig deze game is. Ik kan nog wel even opmerken dat vooral de laatste paar uur van de game nogal teleurstelt (de eindbaas niet meegerekend) en dat de game over het geheel best wel makkelijk is. Toch mag dit de pret niet drukken en raad ik iedereen die deze recensie leest ten zeerste aan om Okami een kans te geven. Tenzij je de game al gespeeld hebt natuurlijk. Dan weet je hoe tof deze game is.

Conclusie en beoordeling

Wii-eigenaren moeten normaliter ziek worden van de ports die ze krijgen voorgeschoteld, maar Okami is een uitstekende overzetting van de geweldige PS2 game. Ben je een fan van Zelda, dan hoef je deze game zonder enig rationeel denkpatroon in huis te halen. Het is een avontuur dat je minstens 40 uur aan je buis houdt gekluisterd. Niet alleen daarom hoort deze game in je Wii, maar het zit zo vol met prachtige dingen om te ontdekken. Naast de verbluffende graphics, zit het tjokvol met allerlei sidequests, boeiende personages en hier en daar zelfs wat humor. Daarnaast bewijst de Wiimote ook zeker zijn nut voor de game. Afgezien van een paar foutjes zoals het eeuwige gebrabbel van Issuun en de laatste paar uur van de game, is er verder geen excuus om Okami te negeren. Benut deze tweede kans!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafische stijl waanzinnig
 • Brush technieken werken prima
 • Prachtige combi van Japanse legendes en mythes
 • Ziekelijk veel content
 • Geweldige fishing mini-game
 • Minpunten
 • Issuun houdt ervan om te praten
 • Laatste paar uur vallen tegen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Was te verwachten, de eerste was ook een topper. Wat weinig mensen weten trouwens.

 • Deel 1 vond ik wel vet alleen ik denk niet dat er veel verandering in zit.

 • Ik ben geen arcade fan, toch fijn voor de mensen die dat soort spellen wel downloaden, dat er goede games uitkomen. Want 5/5 is netjes natuurlijk.

 • Zijn er echt veel mensen die die Arcade games kopen?

  Kvraag me echt af of die PSS en XBLA games winstgevend zijn voor de ontwikkelaar.  Leuke recensie trouwens. Lijkt me wel een vet spelletje.

 • ik heb laatst voor 10 € zon arcade pakket gekocht met 6 spellen en 1 maand XBOXLive en ik moet toegeven dat ik me er erg goed mee heb vermaakt en sindsdien heb ik veeelmeer interesse in XBLA  OT: lijkt me echt een geinig spel, heb net de demo ff gedownload :)

 • Ik heb Rez HD en N+ gekocht.  Meestal koop ik een goei arcade spel als ik geen goei game heb om te spelen. Nu dat ik even zoet ben met games, zal ik niet gauw een arcade spel halen.  Voor mij is een arcade game een tussendoortje ;)


 • Ik denk dat ik deze week maar eens Microsoft Points ga halen. Wil Rez ook al hebben en een simpel spelletje als dit dat verslavend werkt, is ook niet niks :D.

 • Lijkt me echt heel leuk!

 • ik heb geen X360…:(

 • een must have :D !! Dat is lang geleden.

 • Deeltje een toch wel een leuke avond mee gehad, en daarna nog keertje gedaan voor achievements. Best goedkoop in ieder geval goedkoper dan uitgaan of iets dergelijks. Denk dat ik hem nog maar eens ga uitspelen ^^

 • ga nu ff de trial downloade. ik ken ut spel dan wel niet, maar ik heb vaak gehoord dat het wel een goed spelletje is. ik ben benieuwd :P

 • Nice!!

 • ga ik mischien wel kopen

 • Zo dat is boven mijn verwachtingen want toen ik het speelde vond ik er niet zoveel aan eerlijk gezegd.. =P

 • leuk

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren