1. Brothers in Arms: Hell's Highway (PS3)

Brothers in Arms: Hell's Highway (PS3)

Hij is bijna vier jaar in ontwikkeling geweest en is minstens vier keer uitgesteld naar een latere datum, de nieuwe Brothers in Arms heeft even geduurd maar nu is hij er eindelijk! Helaas is het voor sommigen te laat, en vooral om het wéér een Tweede Wereldoorlog shooter is valt hij voor veel mensen al af. Toch hebben ze ook bij deze Tweede Wereldoorlog shooter weer wat nieuws bedacht, alles speelt zich af in ons eigen Nederland!

In Brothers in Arms: Hell’s Highway kruip je in de huid van Matthew Baker, deze man is de leider van de 101st Airborne Division: een team die ervoor moet zorgen dat vijandelijke en kleine Duitse legers uitgeroeid worden zodat het Amerikaanse leger het noorden van Nederland kan bevrijden. Je speelt de game in het jaar 1944, als de Amerikanen zich in de Brabantse hoofdstad Eindhoven hebben gevestigd. Het verhaal wordt met veel en vaak lange cutscenes verteld, hierin kom je erg veel waargebeurde verhalen en dingen tegen. Wél moet je bij deze cutscenes altijd goed opletten, want het verhaal wordt niet echt heel goed en boeiend verteld. Terwijl er toch een prachtig verhaal in deze game zit.

Als je de game speelt verliest Matt steeds vrienden en teamgenoten. Hierdoor wordt hij geestelijk beïnvloed en krijgt hij steeds rare beelden voor zich te zien. Soms krijg je, als je de game speelt, ineens een soort geest van je overleden vriend op je beeldscherm te zien, erg indrukwekkend. Zo zou ik de game eigenlijk in het kort beschrijven: indrukwekkend. Verder zie je in Matt’s gezicht wel emotie, maar altijd hetzelfde. Zijn ogen staan altijd een beetje zielig, dit komt waarschijnlijk door de gedateerde grafische kant van de game. Ook op alle andere gezichten zie je emotie, maar steeds hetzelfde. Dat is erg jammer, want soms er helemaal geen reden om zielig en verdrietig te kijken en dit zie je dan toch. Toch is de grafische kant van de game wel oké, ze hadden beter gekund maar omdat Gearbox de game zo vaak heeft uitgesteld is de engine wat verouderd, vooral als je in de verte wil kijken in de game wordt het beeld erg wazig. Alles wat er dichtbij gebeurd ziet er echter wel goed uit. Hoewel, de schaduwen nou ook niet overweldigend zijn, ze zien er allemaal kartelig en raar uit. Dat zijn puntjes waar ze Brothers in Arms toch zeker op moeten verbeteren.

Daarentegen is de tactiek in de game prachtig. Je moet allerlei manieren bedenken om je tegenstanders om te leggen, maar hier komt de hulp van je team natuurlijk wel bij kijken. Jij bent de leider van meestal twee en soms komt er een derde team bij, de mensen die in het team zitten kun je overal plaatsen waar je maar wilt. Je verteld ze waar ze heen moeten en ze gaan er zitten. Dan kan je ze laten schieten op de vijand, als dit gebeurd gaat de vijand zich concentreren op je team, want die houden ze immers onder schot. Hierdoor kan jij ze flanken en zo knal je ze allemaal neer. Zoals dus al begrijpt kan je de game niet spelen zoals bijvoorbeeld een Call of Duty waar je gewoon alles wat op je pad komt, neerknalt. Ook hoef je van de AI in de game niet heel veel te verwachten, je vijanden zullen je nooit proberen te flanken of je dichter naar je toe te komen. Ze blijven altijd op dezelfde plek dekking zoeken en schieten.

Jammer dat dingen zoals de graphics en de AI de game toch iets minder maken, want het tactisch gebeuren is nogmaals prachtig. Het geeft echt een kick als je je team opdracht geeft om met een Bazooka een groot Duits machinegeweer op te blazen. Door ontploffingen te veroorzaken vlakbij je vijanden of een prachtig gemikt hoofdschot zie je soms de ledematen van ze afvliegen. Alles kunnen ze kwijt raken, en als dit gebeurd wordt er ingezoomd op het geen wat wegvliegt. Hierdoor komen we meteen weer terug bij het woordje: indrukkend. Ze hebben in Brothers in Arms: Hell’s Highway om een zo realistisch mogelijke Tweede Wereldoorlog neer te zetten en naar mijn mening is ze dit aardig gelukt. De Duitsers laten soms erg wrede dingen zien hoe ze dingen uitvoerden. Wat vooral indruk op mij heeft gemaakt is de missie waarop ik op de Philips fabriek stond met een sniper. Je moet hierbij een klein jochie helpen die benden staat en wordt aangevallen door veel Duitse troepen. Als je naar deze jongen toegaat en met hem probeert te communiceren begint ook echt Nederlands te praten, je hoort hierbij echt te angst in zijn stem omdat hij denkt dat jij ook bij de Duitsers hoort. Ook de omgevingen hebben ze prachtig gemaakt, je hebt echt het gevoel dat je in het oude Nederland rondloopt. Dit is natuurlijk mede dankzij erg veel leuke dingen en details zoals ik bijvoorbeeld net al bovennoemde: de Philips fabriek. Ook de typische Nederlandse weilanden en boerderijen mogen ook niet ontbreken, vaak zie je ook de welbekende Molens terug. Hoewel de meeste Nederlanders in de game aardig goed Engels spreken kan je toch altijd herkennen dat we met onze landgenoten te maken hebben.

Verder is de gameplay ook redelijk. Het coversysteem kennen we natuurlijk al van eerdere games. Maar wil af en toe nog wel eens vervelend zijn, soms kan je niet zo snel van de één naar de andere plek waardoor je doodgeschoten wordt. Ook is als je ergens achter zit de camera niet helemaal goed te draaien waardoor je weer een andere plek moet zoeken waar je achter kan schuilen. Wel gaat het schieten en bewegen in de game natuurlijk heerlijk, ook het inzoomen gaat prima en er is een breed wapenarsenaal in de game. De moeilijkheidsgraad in de game ligt ook prima, hij is niet te moeilijk maar uiteraard hebben ze het ook niet te makkelijk gemaakt. Hierdoor kom je ook meteen aan bij de speelduur van de game, deze is vrij lang. Langer als de meeste andere shooters (denk bijvoorbeeld aan Call of Duty). Je zult je dus wel even vermaken met deze game, vooral als je hem hebt uitgespeeld waardoor je de moeilijkst te kiezen moeilijkheidsgraad vrij speelt. Hierdoor kan je de hele game nog een keer gaan uitspelen. Ik de game gespeeld op mijn PlayStation 3 en die had soms nog wel eens wat problemen met het spel. Af en toe liep hij vast en gebeurde er niks meer, dan moest ik even twintig seconden wachten en ging het spel gewoon weer verder. Soms is dit erg frustrerend, omdat als je net in een hevig gevecht zit en van schuilplaats probeert te veranderen, waardoor de Duitsers jou goed in het vizier hebben, kunnen ze je nog wel eens doodschieten.

Dan hebben we natuurlijk nog de multiplayer. Hier zou ik het eigenlijk niet over moeten hebben, want deze is jammer genoeg niet zo goed. Ik begreep er zelfs geen hout van toen ik het opstartte. Het zit ingewikkeld in mekaar en is ook nog is geen bal aan om te spelen. Ook hebben ze er niks vernieuwds in gedaan en dat is erg jammer. Want als ze tactische aspect vanuit de singleplayer ook gewoon door hadden laten lopen in de multiplayer was het vast erg leuk geworden om online te spelen.

Conclusie en beoordeling

Brothers in Arms: Hell’s Highway is één van de beste Tweede Wereldoorlog game die er is. Het grafische aspect van de game is af en toe misschien niet optimaal maar door de prachtige game-ervaring moet daar door wel een beetje door heen gekeken worden. De singleplayer is erg indrukwekkend en leuk om te spelen, het tactische spelen samen met je teams werkt erg goed en ook de Nederlandse setting is natuurlijk prachtig. Uiteraard zitten er ook aan deze game wel een aantal minpuntjes, zoals bijvoorbeeld de AI die niet zo goed is en sommige grafische dingetjes. Toch mag dit de pret niet drukken en krijgt de game al met al een prachtig cijfer.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verhaal…
 • Emotie in de gezichten…
 • Grafische kant…
 • Nederlandse setting
 • Tactische te werk gaan met je team
 • Indrukwekkende gebeurtenissen
 • Vrij lange speelduur
 • Minpunten
 • dat beter verteld had kunnen worden
 • dat soms niet klopt
 • maar af en toe wat gedateerd
 • A.I had een stuk beter gekund
 • Multiplayer
 • Af en toe liep de game vast

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Melkie Melkie Melk,, jammer

 • Komen zo wel erg veel verschillende soorten Guitar Hero's.

 • Relaxxxx

 • lagge toch

 • Tja voor ieder wat wils zou je kunnen zeggen, maar het begint wel een beetje slappe melk te worden met al die Guitar Hero games.

 • Zo lame.

 • Gaaf.

 • Echt belachelijk. Ja jongens, laten we vooral drie GH's in 2009 uitbrengen, is het lekker extra moeilijk voor de consument!

 • ewl vet :P

 • Ik vind het wel leuk. Je bent toch niet verplicht om elk deel te kopen? Ik vind het een leuk idee dat ze van grote bands een eigen deel maken.

 • Gaap..

 • Yeah!

 • WREED! Dat wordt de reden dat ik zo'n gitaartje in huis haal!

 • Tof: Metallica :D  Minder tof: Hoeveel GH games moeten er nog komen :S

 • dit is gewoon het beste nieuws tot nu toe deze maand  metallica is gewoon beste band ooit, dus beste guitar hero ooit

 • Ghey.

 • ga hem niet halen geef mij maar gewoon deel IV

 • Metallica, vrijdag gezien! De knaller met Rage Against op Pinkpop :D Metallica hell yeah!!

 • metallica ownd ben alleen wel benieuwd of de band leden ook ouder en saaier worden in verloop van het spel..

 • kijk dat wil ik dan wel weer zien :DPlaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren