1. Call of Duty 4: Modern Warfare (X360)

Call of Duty 4: Modern Warfare (X360)

We kennen allemaal de stoere actiefilms met Steven Seagal. Zijn doorgaans ongeëvenaarde teksten zijn een inspiratiebron voor ons allen. Teksten als; ''I'm with the CIA, and you are very bad.'' en ''You see this face? This is a happy face!'' spreken tot de verbeelding. De actie is realistisch, origineel en stijlvol. Maar de'stijlvolle' actie en de 'briljante' teksten kunnen niet tippen aan de spectaculaire actiescènes en het sterke verhaal van nota bene een game, een game die de Tweede Wereldoorlog en de films met Steven Seagal ver achter zich laat. Call of Duty: Modern Warfare, war as it was meant to be!

Modern Warfare heeft niks te maken met de CIA, en gelukkig ook niet met Steven Seagal. Point is: Modern Warfare doet niets onder voor de gemiddelde Hollywood-film. De hoofdpersoon in dit verhaal is de Russische ultranationalistische Zakhaev. Hij begint een burgeroorlog in zijn eigen land, met de steun van zakenlieden, maffiabazen en zijn legercontacten. Tegelijkertijd voert de 'vriend' van Zakhaev, Al-Asad, een staatsgreep uit in het Midden-Oosten. Je zult al snel merken dat er iets niet helemaal klopt. Alles is klaarblijkelijk niet zo simpel als dat het lijkt, en het is aan jou om als Amerikaanse soldaat van de Marine Force Recon en Britse militair van de S.A.S. speciale troepen om Zakhaev, Al-Asad en twee andere kopstukken van ''The Four Horsemen of the Apocalypse'' te stoppen voordat heel de wereld in chaos is. En zo zal geschiedde.

Call of Duty is zo lineair dat het als definitie kan worden gebruikt voor lineair in de alom bekende Dikke van Dale. Maar dit pakt, evenals voor de eerste twee delen, totaal uit in het voordeel van de game. De scripted events hebben een cinematisch effect en zorgen voor een intense gameplay. Op het moment dat je net uit een van de vele Blackhawks bent geabseilt tezamen met andere soldaten van de Marine Force Recon en rennend door een stad in het Midden-Oosten op een flyby van twee Harriers getrakteerd wordt, kan je je er alleen maar over verwonderen hoe mooi alles is gedaan en hoe lang een zin kan zijn. Daarnaast is de voiceacting erg authentiek. De Amerikanen, Britten, Russen en, naar ik aanneem, Arabieren praten ook daadwerkelijk zoals ze horen te praten. Dan is het geheel ook nog eens verpakt in verbluffend mooie graphics. De lichteffecten komen erg realistisch over en komen vooral goed tot hun recht in missies die zich 's avonds en 's nachts afspelen. Hier vallen met name de lichtdeeltjes, schaduwen en het kijken met de night vision goggles in positieve zin op. Er is ook oog voor detail in de vorm van bijvoorbeeld rondvliegende papiersnippers, sneeuw en stofdeeltjes. Spelend op een HD-tv is het werkelijk een lust voor oog en oor.

En daar komen we weer op een punt waar onze vriend Steven Seagal nooit van gehoord heeft, variatie. Geen enkele missie die je uitvoert in Call of Duty lijkt op een missie die je eerder in het verhaal hebt voltooid. Zo heb je een missie waarin je een schip moet enteren, een missie waarbij je iemand moet elimineren zonder gezien te worden, een missie waarbij je een kopstuk moet overmeesteren om informatie in te winnen en zijn er ook missies waarbij je lekker ouderwetse, keiharde oorlog moet voeren. Afgewisseld in een Midden-Oosten en een Russische middle-of-f*cking-nowhere-but-well-known-disaster-area setting wordt er spanning opgebouwd die de hele campaign voelbaar blijft. Modern Warfare voelt hierdoor aan als een speelbare Hollywood-film en bied een fantastische spel-ervaring in de singleplayer. Mocht je hier klaar mee zijn dan kan je altijd nog proberen om een zo hoog mogelijke score te halen in de Arcade Mode, een leuke toevoeging van de singleplayer. Een gemiste kans echter is het ontbreken van een co-op modus.

Gezamenlijk gamen is namelijk erg leuk en dit voelt wel als een gemis als je games als Gears of War hebt gespeeld. Maar halleluja wat maken ze dit weer goed! Online is Modern Warfare een van de beste games die ik sinds een tijd heb mogen beroeren! Waar vaak de multiplayer ge’downgrade’ wordt om alles soepel en vloeiend te houden heeft de multiplayer van CoD4 de exacte look and feel als de singleplayer, iets waar de ontwikkelaars trots op mogen zijn. Er is daarnaast voor ieder wat wils wat de modi betreft, van de standaard Team Deathmatch en Capture The Flag tot het 1-tegen-1 Cage Fight en Headquarters. De ene mode is weliswaar wat populairder dan de ander, maar vervelen doe je je nooit. Helemaal nieuw in deze Call of Duty is het levelsysteem. Dit komt er botweg op neer dat je ervaringspunten verdient met het neerschieten van vijanden, het assisteren van teamgenoten en het halen van objectives. Met deze punten stijg je in rang en speel je wapens, attributen en camouflage voor je wapens en perks vrij. Als je goed speelt begin je dus als 'Private' met een slap pistooltje, en eindig je als 'General' met een stevige bazooka. Figuurlijk gesproken dan.

En ja, wat zijn nu de perks waar ik het over had? Nee, het is niet wat je roept als je het lelijke hoofd ziet van Steven. Perks zijn een soort van extra eigenschappen die je aan een soldaat toe kan kennen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je adem langer in te kunnen houden, meer levenspunten te hebben en om een granaat te laten vallen als je bent doodgeschoten. Dit laatste is erg irritant mocht het jouw doodsoorzaak zijn, maar als gebruiker is het erg grappig om toch nog iemand te doden. Zo blijft elke tegenstander onvoorspelbaar en is het niet te adviseren om op één plek te blijven hangen. In de offline multiplayer kan je niet direct je perks kiezen, wel veel verschillende klasses met vastgestelde perks. De offline multiplayer is minstens zo verslavend als online, ik heb vele middagen gespendeerd op de bank met vrienden in heerlijk chaotische 2-tegen-2 potjes. Wat een feest was dat!!

Call of Duty: Modern Warfare is simpelweg een erg goede game geworden die zichzelf letterlijk en figuurlijk naar een nieuw tijdperk brengt. De singleplayer biedt een filmisch en indrukwekkende ervaring, de multiplayer is uitdagend en verveelt nooit en het totaalpakket weet mij erg te overtuigen. Modern Warfare is eigenlijk gewoon een van de beste games ooit gemaakt en is de ongekroonde koning van het FPS genre. Tegen Steven Seagal zeg ik; ''Watch and learn!''

Conclusie en beoordeling

De enige reden dat er geen 10 staat onder deze recensie is omdat er een co-op modus ontbreekt. Modern Warfare heeft een goed verhaal, mooie graphics, filmische singleplayer, verslavende multiplayer en een hoge replaywaarde. De game doet bijna alles goed wat mogelijk goed kan zijn. Schaam je diep als je het nog nooit gespeeld hebt. Call of Duty: Modern Warfare kicks some serious ass!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Filmische ervaring
 • Goed verhaal
 • Super graphics
 • Authentieke voice-acting
 • Verslavende en uitgebreidde multiplayer
 • Hoge replaywaarde
 • Actie, actie en nog eens actie!
 • Minpunten
 • Geen co-op

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Duke Nukem It Takes Forever was een betere titel geweest -_-

 • Als deze dan maar wel opschiet…

 • nou, we zien wel wat het gaat worden, ik verwacht in ieder geval niet dat hij inderdaad in augustus uit gaat komen =)

 • saai !!!!!!!!!!

 • Augustus 2012 :P.

 • Een nieuwe duke nukem is altijd leuk, als ie uitkomt tenminste…

 • Duke Nukem, ach die game wordt gelijk gereleased met Home en het einde van de Aarde, dus daar kijk ik niet echt mee uit.

 • Jezus gasten gaat eens heel gauw gewoon aan Duke Nukem Forever werken.

 • Hail to the king baby :P

 • hoop op Duke Nukem 3D, is voor mij een van de beste games ooit :D

 • Hopelijk DN 3D op de psp! :D

  Lijkt met goede besturing best mogelijk te zijn, I hope so…

 • leuk als ie komt

 • Augustus 2012 :P.

 • supervet, duke is dope!

 • Duke is lijp alleen ontzettend traag…we wachten nu al meer dan 10 jaar op deze Game en hij is er nog niet…misschien dat hij ergens in 2097 uitkomt.

 • nog nooit gespeeld, de meeste van die games waren nog van vóór mijn tijd…:P

 • Och God wat doen ze nu? Ik ga er iig niet op wachten.

 • we gonna see …

 • Naja, khep vroeger fantastische tijden beleefd met onze virtuele Swarzenegger, dus ik ben wel benieuwd naar deze PSP versie.

 • Duke Nukem Forever gaat een briljante game worden, en nu komt de Duke ook nog naar de DS. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren