1. MotorStorm (PS3)

MotorStorm (PS3)

Wat krijg je als je na een fikse regenbui een aantal grote kinderen met een arsenaal aan voertuigen de vrije natuur instuurt? Inderdaad geweldige taferelen. Helemaal als het gaat om een paar knettergekke kerels die niet vies zijn van een beetje blubber of droog woestijnzand. Zet er ook nog vervolgens een vette soundtrack onder en alle ingrediënten zijn aanwezig om net als een varkentje door de modder te rollen. Nou ja eerder gezegd te scheuren, want daar draait het toch wel om in MotorStorm.

Om meteen met de deur in huis te vallen begin ik gelijk. MotorStorm valt onder het genre off-road racing, en dat is zeker te merken. Er is een groot festival in Monument Valley georganiseerd met keiharde rockmuziek, waar racen centraal staat. Als speler krijg je de gelegenheid om over grote modderige en stof bijtende vlaktes te scheuren. Het ontwerp van deze tracks zijn geweldig, dit komt vooral doordat de speler de totale vrijheid heeft om z’n eigen weg te kiezen met als enig doel de finish te bereiken. Maar dat is niet zonder gevaar. Want alle tracks kennen allerlei funeste punten zoals: smalle bergpaadjes, rotsachtige formaties en bergkammen met steile afgronden die je de overwinning kunnen ontnemen.

Net als in vele andere games, beschikt de speler over een aantal voertuigen, die erg uiteen lopen. Zo beschik je over: motoren, quads, rally auto’s, buggy’s, racing trucks en vrachtwagens. Elk van deze voertuigen reageert verschillend, wat erg indrukwekkend is. Zo zul je met een vrachtwagen beter door de modder kunnen rijden en zal een motor zich beter gedragen op een hardere ondergrond. Ook zal een vrachtwagen langzamer optrekken dan een motor en zul je een aanzienlijk verschil merken in de besturing van de verschillende voertuigen. Zo zul je merken dat een auto bij hoge snelheid niet makkelijk onder controle te houden is, je bent namelijk voortdurend bezig met kleine stuur correcties om te voorkomen dat jouw monsterbolide crasht. Maar naast het voorkomen van een eigen crash ben je ook voordurend bezig om de vijand van de baan te drukken. Dit is trouwens geen gemakkelijke klus, want bij elke fout die je maakt kom je zelf in de problemen. Er komt dus wel een stukje tactiek om de hoek kijken. De gameplay is echter erg eenvoudig gehouden, je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je vooruit gaat en op tijd remt om een bocht te nemen en op de lange stukken de boost knop in te drukken om zo je concurrentie achter je te laten. Kijk wel goed uit, want te veel van het goede kan er tot leiden dat je voertuig spontaan uit elkaar klapt.

Dat brengt mij op het volgende aspect van de game. En dat is het schade model. De voertuigen kennen vele onderdelen die tijdens het racen afvallen, indeuken of stuk gaan. Zo zul je regelmatig rondrijden met openstaande deuren, of soms zelfs alleen maar met het buizenframe. Maar dat is nog maar een klein topje van de ijsberg. Want zodra je crasht wordt het helemaal spectaculair. Je bolide zal namelijk in zijn geheel helemaal uit elkaar spatten. En als je op een motor of squad zit, zal ook zelfs de bestuurder door de lucht geslingerd worden om vervolgens weer met een doodsklap op de grond terecht te komen. Dit ziet er erg pijnlijk uit. Verder ziet de game er fantastisch uit. Zo zien de voertuigen er levensecht uit en zijn de omgevingen niet van echt te onderscheiden. Zo gaven de lichteffecten en de stofwolken een echt wow effect. Maar veel tijd heb je niet om ervan te genieten, want het modder spat letterlijk op het beeld, waardoor je geen hand voor ogen meer ziet.

Echter kent de game niet alleen maar positieve aspecten. Zo was ik na enige tijd spelen blij dat ik ook nog andere games in mijn PlaysStation 3 kon stoppen. De singleplayer bestaat namelijk uit het afwerken van 21 kampioenschappen die elk een of meer races bevatten. Naarmate je het einde nadert worden de races ook steeds moeilijker en zul je sommige races een aantal keer over nieuw moeten doen. Uiteindelijk komt het erop neer: kies een voertuig en probeer als eerste de finish te halen. Meer uitdaging zul je niet vinden tijdens het spelen, wat ik wel jammer vind omdat daar meer ingezeten had. Naast de singleplayer kun je MotorStorm ook online spelen. Dit is een leuke ervaring. Het vinden van een online game gaat namelijk erg eenvoudig. En als je eenmaal bezig bent zie je links en recht je tegenstanders over schansen springen en wordt er veel geduwd en getrokken, waardoor er een hevige strijd lost barst. Maar als je offline eens met een vriend wilt spelen, dan ben je bij MotorStorm aan het verkeerde adres. De optie voor een splitscreen multiplayer ontbreekt namelijk, wat ik erg jammer vind omdat het toch voor de nodige variatie zorgt. Maar ondanks dit gebrek maakt de online multiplayer een hoop goed.

Ten slotte wil ik het nog hebben over de besturing en de soundtrack. Wat de besturing betreft kunnen fans van de sixaxis opgelucht adem halen. Want ook bij deze game zal het mogelijk zijn om met het kantelen van de controller je voertuig te besturen. Maar helaas is dit niet voor mij weggelegd. Met de kleinste beweging crashte ik mijn voertuig, waarna ik snel weer de traditionele besturing oppakte. Als laatste wil ik het nog even over de sountrack hebben. Deze is namelijk erg wreed. De nummers van onder andere: Nirvana, Queens, Pendulum en Monster Magnet houden namelijk het tempo er goed in, waardoor de actie nog beter tot zijn recht komt.

Conclusie en beoordeling

Uiteindelijk is MotorStorm een erg spectaculaire game geworden. De game is zeker niet saai. Er heerst een heerlijk sfeertje maar de uitdaging zal halverwege de singleplayer sterk afnemen wat ik erg jammer vind. Ook het ontbreken van een offline splitscreen mode doet het cijfer wat dalen. Maar wat deze game weer geweldig maakt zijn de graphics, de opspattende modder en de ongelofelijke crashes.
8,3
Score
83
Score: 85
  • Pluspunten
  • Grafisch dik in orde
  • Opspattende modder
  • Dikke crashes
  • Online mogelijkheden
  • Minpunten
  • Ontbreken van een offline splitscreen
  • Halverwege werd de singleplayer minder uitdagend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren