1. Fire Emblem: Shadow Dragon (NDS)

Fire Emblem: Shadow Dragon (NDS)

Fire Emblem is een strategisch serie die ik al enkele jaren trouw volg. Sinds het eerste deel in 2004 aankwam in Europa voor de GBA noem ik mijzelf een fan van de serie. Ook de vervolgen voor de GBA, GameCube en Wii wist ik enorm te waarderen, en met mij vele anderen. Het was daarom ook goed nieuws toen Nintendo een poos geleden aankondigde een nieuwe Fire Emblem-deel uit te brengen voor de Nintendo DS. Al is nieuw misschien niet het juiste woord.....

Het eerste Fire Emblem deel verscheen in Japan in 1990 voor de Famicom, de spelcomputer die in Europa beter bekend staat als de NES. Fire Emblem werd echter nooit bij ons in Europa uitgebracht. Daar kwam in 2004 verandering in, toen het zevende deel uit de serie ook eindelijk gelocaliseerd werd voor de Europese consument. Inmiddels zijn er 10 delen verschenen in Japan en 4 delen in Europa. Nintendo en Intelligent System vonden het blijkbaar een goed idee om de serie even een halt toe te roepen en even terug te blikken op de serie. Het nieuwste deel, met als subtitel Shadow Dragon, is daarom ook geen nieuw deel, maar een remake van de allereerste Fire Emblem uit 1990. Voor de Japanners nostalgie, voor ons Europeanen een compleet nieuw deel.

Voor degenen die nog steeds niet weten wat Fire Emblem is, hier volgt een beknopte uitleg. In Fire Emblem is het speelveld verdeeld in vierkantjes, ook wel vakjes genoemd. Elke unit van jouw leger staat op één zo’n vakje en het leger waar je tegen gaat vechten heeft zijn units ook verdeeld over vakes. Elke beurt mag je elke unit van jou een paar vierkantjes verplaatsen. Heb je dat gedaan, dan is de vijand aan de beurt. Als twee strijdende units elkaar tegenkomen, dan barst de strijd los. Hierbij wordt het bekende steen-papier-schaar concept gebruikt. Zo zijn zwaarden effectief tegen units met bijlen, maar zwak tegen units met speren. Maar units met bijlen zijn weer sterk tegen units met speren, maar weer zwak tegen zwaarden. Natuurlijk blijft het hier niet bij. Zo heb je nog mages, archers, healers, ruiters, pegasus knights en nog vele andere units en elementen die van Fire Emblem een diepgaande strategiespel maken.

Om tot een conclusie te komen of deze Fire Emblem, net als zijn voorgangers, tof is, moeten we even nagaan wat de serie nou zo tof maakt. Datgene wat Fire Emblem zo tof maakt zijn de personages. In elk Fire Emblem deel begin je met een klein groepje strijders en naarmate je verder komt, krijg je steeds meer personages tot je beschikking. Voordat een battle begint, kun je echter niet meer dan een bepaalde hoeveelheid strijdmakkers meenemen. Je moet dus kiezen welke personages je wilt meenemen. Elk personage heeft weer een eigen geschiedenis en redenen om bij je leger aan te sluiten. Deze redenen kom je te weten tijdens het verhaal of tussen de vele, interessante dialogen. Naarmate je personages steeds meer vechten, krijgen ze steeds meer ervaring, worden ze ook sterker en worden ze je steeds dierbaarder. Het is daarom ook de noodzaak om voorzichtig met je personages om te gaan, want dood is dood. Eenmaal dood komt een strijdmakker niet meer terug, of je moet je game resetten en het hele gevecht vanaf het laatste savepunt opnieuw proberen. Dit is iets wat vele Fire Emblem-fans al vele malen gedaan hebben, omdat ze simpelweg niet één van hun dierbare strijdmakkers kwijt willen.

Conclusie en beoordeling

Elke keer als een Fire Emblem-game uitkomt, ben ik vaak weken eraan “verslaafd”. Ik speel het spel continu en als ik klaar ben, begin ik gewoon opnieuw en dan met een compleet nieuw leger en moeilijkheidsgraad. Het doet mij pijn om te zeggen dat dit bij dit deel niet het geval was. Het kon mij gewoon niet boeien. Deze remake is een zielloze, strategiegame geworden. “Zielloos”, in de zin dat alles wat boeiend is aan een Fire Emblem, niet in dit deel is verwerkt. Ik hoop dat Intelligent Systems zich dan ook diep schaamt met dit wanproduct en met een nieuw deel zichzelf opnieuw op de kaart zet.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Het blijft een degelijke strategie-game
  • Minpunten
  • Slechtste FE tot nu toe
  • Nauwelijks een verhaallijn
  • Mist veel leuke FE-elementen
  • Saaie, gezichtsloze personages

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren