1. Battlefield: Bad Company (X360)

Battlefield: Bad Company (X360)

In Battlefield: Bad Company is niemand veilig. Niet die sniper die zich in een toren schuilhoudt, niet de gunner in een massieve tank en ook jij niet. Als je dacht dat de actie op een Battlefield slagveld voorheen al intens was, dan wacht je een verrassing.

Dankzij een heel verzorgde singleplayercampagne, Battlefields gigantische multiplayer en een totaal nieuw niveau van destructie, is Bad Company makkelijk een van de leukste shooters van 2008 geworden.

Ontwikkelaar Dice heeft een oorlogszone gecreëerd die haast volledig de vernieling in geholpen kan worden. Hoekjes en gaatjes op een map die in andere shooters een relatieve veiligheid zouden bieden, kunnen nu met een goedgemikte tankgranaat of mortierbombardement in een rokende krater veranderd worden. Staat er een pittoresk Russisch dorpshuisje tussen jou en je objectief? Knal gewoon een gat in de muur en wandel er doorheen. Dit systeem is niet helemaal perfect omdat niet alle gebouwen volledig vernield kunnen worden. Soms krijg je steen en beton tot gruis gereduceerd, terwijl een houten krat bestand lijkt tegen herhaaldelijke raketinslagen. Over het algemeen geeft Bad Company echter een nieuwe betekenis aan in- en doorbraak.

Saddam Hoessein lookalike

Voor nieuwe spelers is de singleplayer campagne van Bad Company de beste plek om te beginnen. Je bent ondertussen waarschijnlijk al over de schok heen dat deze Battlefield aflevering een echte singleplayer telt en geen reeks mappen bevolkt met computergestuurde bots. Jij speelt soldaat Preston Marlowe, die zopas is overgeplaatst naar het 222de bataljon, B Compagnie, wat weinig meer blijkt dan een verzameling \\\\\\\'onaangepaste\\\\\\\' en ongedisciplineerde soldaten die door de legerstaf als beschamend en vooral als kanonnenvoer gezien worden. Jij wordt het vierde lid van een klein squad dat verder bestaat uit Sergeant Redford, een verweerde veteraan die als enige in de hele compagnie zich vrijwillig voor B Company opgaf in de hoop vroeger uit het leger weg te raken; Sweetwater tekende eigenlijk bij het leger in de hoop op een goede opleiding en had nooit gedacht echt te moeten vechten. Haggard tenslotte is een plattelandsjongen en explosievenexpert die kickt op ontploffingen. Samen zal je jezelf een weg doorheen Russisch gebied ploegen en daarbij een heleboel tegenstand de lucht in blazen. Wanneer het leger je de rug toekeert terwijl je diep op vijandelijk terrein zit, besluit het viertal om voor zichzelf te vechten en gaat op jacht naar een goudvoorraad waarmee de Russische soldaten en huurlingen betaald worden. Onderweg zal je een flamboyante dictator redden die verdacht veel op Saddam Hoessein op pretpillen lijkt en zal je een onsnapping doen in een sufgepimpte gouden helikopter. Dit is inderdaad weinig authentiek en geloofwaardig oorlogsmateriaal, maar de humor en de vele te ontgrendelen extra\\\\\\\'s die je in de campagne vindt, maken ze meer dan het tenminste eenmaal spelen waard.

Veel praatjes, weinig actie

Het kunnen de zenuwen zijn maar de mond van je teamgenoten staat nooit stil. Gelukkig gaan ze nooit dood al werken ze niet altijd even geweldig goed samen. In multiplayerpartijtjes voelt het aan alsof je samenwerkt met andere spelers, in singleplayer voel het aan alsof je alleen speelt met drie personages ergens op de achtergrond die je enkel je nieuw objectief doorgeven en af en toe hilarisch uit de hoek komen. Ze zullen heel zelden een vijand neerschieten, een geschutskoepel bemannen en dekking zoeken, maar jij doet het meeste werk. Dit zou niet zo\\\\\\\'n groot probleem zijn als je deze campagne in coop met een, twee of drie vrienden zou kunnen spelen, maar die optie is er niet.

De vijandelijke soldaten zijn niet echt de slimste computergestuurde tegenstanders die we ooit in een shooter tegen het lijf liepen. Sommigen blijven netjes in het open veld staan terwijl je ze rustig een voor een kan neerpoppen. Gelukkig zijn ze meestal met zo veel en zijn de objectieven behoorlijk gevarieerd dat het spel nooit te makkelijk aanvoelt. De vuurgevechten zouden echter veel intenser zijn als je vijanden meer gebruik zouden maken van dekking en geloofwaardige tactieken. Dan heb jij immers meer reden om die dekking op te blazen. Marlow(De speler) beschikt over een automatische medische injector die je met korte tussenpauzes eindeloos kan gebruiken om je gezondheid terug op peil te brengen. Dit voelt niet realistisch aan, zeker niet wanneer je er in de laatste haast absurd felle missies elke twintig seconden opnieuw gebruik van maakt.

Conclusie en beoordeling

Battlefield Bad Company is een shooter die je gemakkelijk 15 uur bezighoudt. De multiplayer is gigantisch en voor het eerst in de reeks is er een sterke singleplayer aanwezig.De multiplayer maps zijn vaak te groot maar met behulp van voertuigen kan je je snel verplaatsen. Battlefield Bad Company is een absolute topper.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Gigantische multiplayer
 • Grafisch sterk
 • Geluid
 • Singleplayer beter als andere battlefields
 • Minpunten
 • Geen druppel bloed
 • Niet al te slimme vijanden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik snap nog steeds niet waarom zo'n groot verschil…

 • ijji lol dat is echt zon budget mmorpg uitgever, allemaal bout titels in hun libary.

 • Singleplayer en Online (200 spelers)

  Dat ziet er zo leuk uit he :P

 • 200 spelers online lijkt me echt zo vet _0_

 • Online met 200 man? Oke!!

 • Sodeju met 200 man online, dat wist ik niet, vet! Geldt dat voor zowel de PC als Xbox 360?

  Wel raar eigenlijk dat zo'n toch veelbelovende game moeite had met het zoeken van een uitgever!

 • damn is 2 jaar geleden dat ik iets over dat spel gelezen heb xD leek me best vet maar d8 dat ie 360only zou zijn njha is het gratis ofzo ? of kost het weer is bakke met geld p maand …

 • Dit spel gaat zo hard floppen, believe me…..

 • IJJI heeft heel veel crap…

 • Lol, das lang geleden dat we hier iets van gehoord hebben:P!

 • De enige echte MMOFPS is Planetside en is vééél beter dan dit(mijn mening) Vooral omdat die UT achtige gameplay gaat hebben(had ik ergens gelezen) En dan voor 200 man? nee, dat lijk me niks. Geef mij maar Planetside. Aleen is het jammer dat Planetside ook een monthly fee heeft en niet heel veel spelers spelen het nog. Maar als ik de kans krijg om het nog eens te spelen ben ik zeker van de partij!

 • Ijji is een matige uitgever. Drift city is het enige spel wat ik daar leuk vind.

 • Dit spel is wel super vet .. en wat dan nog als het een schijt uitgever is ?

  Als ze maar niet met het spel gaan zitten kloten

 • klinkt bagger

 • Kan Microsoft Huxley niet publiseren?..

 • dat lijkt me wel erg vet met 200 man online

 • tja, concept is er goed, trailers ook goed maar die uitgever……en het valt of staat natuurlijk met een goede online service….twijfel…..

 • Hoe weten jullie allemaal al dat dit spel gaat floppen?.. al moet ik zeggen dat als het vinden van een uitgever zo lang duurt dat het wel rare gedachtens met zich meebrengt.  Hoe dan ook, de tijd zal het ons leren of deze game het waard is om te kopen of niet.  @bjorntju  Planetside is echt een van de meest crappy massive multiplayer online games die er is, dus daarom zijn er niet veel mensen online.

  En hoe kun je weten dat planetside beter is dan dit spel?.. je hebt nog amper iets gezien van dit spel en je hebt idd niks gespeelt en als je al iets gezien hebt dan zijn het wel beelden van 2 jaar voor de release.

 • 200 man online is niks, want we spreken hier toch over een MMOFPS dus zoals World of Warcraft, die servers draaien meestal met 2000-5000 man.

 • Ik weet het nog niet

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren