1. Far Cry 2 (PS3)

Far Cry 2 (PS3)

Ik heb er wel eens over nagedacht, of er ooit een free-roaming game zou komen waarbij de stad of wereld waarin je rond liep nooit zou ophouden. Een wereld waar alles in zat: woestijnen, bossen, kleine dorpjes noem het allemaal maar op. Een game waar je je ogen uit zou kijken en waar alles er bijna net zo mooi uit zou zien als in het echt. Je zou denken dat deze game niet bestaat, toch heeft Ubisoft zo’n game uitgegeven, jullie weten allemaal waar ik het over heb... Far Cry 2.

In het begin van de game kan je kiezen uit twaalf hoofdpersonages. Als je er één gekozen hebt blijven er dus nog elf over en deze zul je later in de game terug zien als niet-speelbare personages. Het verhaal in de game is ook niet één van de mindere, jouw doel is om een wapenhandelaar “The Jackel” genaamd te zoeken en daarna te vermoorden. Dit moet je doen omdat hij een burgeroorlog heeft veroorzaakt tussen de APR en de UFLL en aan deze oorlog moet vanzelfsprekend een einde worden gemaakt. Dit gebeurd allemaal in een fictief land midden in Afrika, als je daar eenmaal bent aangekomen op het vliegveld wordt je door een gids naar je hotel gebracht. Deze verteld je onderweg in de auto wat er allemaal in het land gaande is. Als je in het hotel bent wordt al snel duidelijk dat je het Malariavirus hebt opgelopen waardoor je in elkaar zakt. Als je weer bijkomt staat er ineens een vreemde man in je kamer, het is The Jackel. Hij zegt van alles tegen je en vermoord je daarna niet, omdat hij verwacht dat je al zal overlijden aan Malaria. Als hij weg is hoor je ineens dat er buiten flink gevochten wordt en er wordt door een explosie een muur van je kamer weggeblazen. Hierdoor kun je ontsnappen uit het dorp en begint de zoektocht naar de gevreesde Jackel.

Ook aan missiekeuze heb je geen terkort, het is – net zoals in GTA – mogelijk om van verschillende mensen missies aan te nemen. Hierdoor verdien je respect en diamanten. Alleen met deze diamanten kun je betalen in het land waar de game zich afspeelt. Deze zijn niet alleen te verdienen met missies, maar ze zijn op veel plekken in het land te vinden in de hiervoor bestemde koffers. Meestal kan je deze koffers vinden bij de zogenaamde scoutpoints, helaas zijn deze scoutpoints mateloos irritant want er zijn altijd vijanden aanwezig die jou probeerde te vermoorden. Als je al deze mensen eenmaal hebt uitgeroeid ben je natuurlijk blij, maar de eerst volgende keer dat je er weer langs moet, zijn ze allemaal weer terug en dat is natuurlijk erg jammer want dit haalt het tempo uit de game.

De wapens in de game zijn ook niet mis, bij je wapenhandelaar kan je allerlei verschillende wapens kopen. Natuurlijk staan hier wel een aantal diamanten tegen over. Ook moet je al deze wapens eerst vrijspelen, want er zitten een aantal prachtwapens tussen, bijvoorbeeld wapens die enorme explosies kunnen veroorzaken en een prachtig sniper geweer mag niet ontbreken. Wat het helemaal afmaakt is hetgeen dat je een aardig vuurtje kan stoken, als namelijk iets in brand zet verspreid het vuur zich in no-time. Alles kan in brand en om het in Afrika ongelooflijk warm en droog is gaat het allemaal in een heel snel tempo. Het is prachtig mooi om dat allemaal te zien en komt natuurlijk mede door de prachtig graphics die Far Cry 2 met zich mee brengt. Maar ook alle geluiden geven het echte Afrikaanse sfeertje mee, je hoort het vuur knisperen, de wind waaien en de vogeltjes fluiten.

Far Cry 2 kent een enorm grote wereld van maar liefst 50km² hierdoor zul kan je niet zo snel te voet verplaatsen. Daarom zitten er verschillende auto’s in het spel, maar ook kan je met de bus meegaan. Alle auto’s zijn anders, zo heb je bijvoorbeeld de echte Jeep, op het stuur van de auto staat dan ook echt het logo van Jeep. Verder heb je een gewoon klein personenautootje, maar ook een soort vrachtenwagen met een groot machinegeweer achterop. Het rijden met de auto is iets minder, het gaat niet zo realistisch en zo voelt het ook niet. Ook hebben ze niet de grafische pracht die de rest van de game wel heeft. Toch hebben de auto’s wel een paar klein pluspuntjes, zoals het geluid dat erg mooi is en ook de stofwolken die achter de auto verschijnen zijn een erg leuk detail. Desondanks de auto’s waarmee je jezelf kan vervoeren vind ik persoonlijk de wereld te groot, soms ben je namelijk gewoon té lang onderweg.

Verder heb je in het hele land verspreid verschillende savehouses, hier kan je het spel opslaan ook is daar altijd een buddy van je te vinden. Deze helpt je af en toe als je in de problemen zit en dat kan soms erg handig zijn. Je kan het spel opslaan door te gaan slapen, je moet dan een soort wekker zetten. Vanzelfsprekend is er dan ook een dag- en nachtcyclus, als je bijvoorbeeld ’s avonds om elf uur gaat slapen en je wekker ’s ochtends om zeven uur zet zie je het huisje waar je in slaapt met de omgeving er omheen waar het langzaam weer licht wordt. Dit is erg leuk en zo kan je ook kiezen om je missie ’s nachts of overdag uit te voeren. Bij de missies kom je natuurlijk verschillende vijanden tegen en daar heb ik een beetje een gemengd gevoel over. In veel recensies lees je dat de AI in de game erg slecht is, maar dit valt toch wel redelijk mee. Af en toe is het zeer slecht maar de andere keer is het toch wel redelijk goed. Je vijanden praten vaak met elkaar, ze vertellen elkaar ook waar jij zit. Terwijl de één steeds op dezelfde plek blijft staan en een minuut wacht totdat jij een keer gaat schieten waarna hij zelf toch maar een keer gaat proberen om te schieten probeert de ander je te flanken en dat gaat hem makkelijk makkelijk af omdat jij je meestal concentreert op die ene.

Dan hebben we nog de multiplayer. Het is mogelijk om online verschillende modi te spelen, denk bijvoorbeeld aan de bekende (Team)-Deathmatches. Ook is er een ranking-systeem aanwezig, waardoor je een bepaalde status krijgt en met de diamanten die je hebt verdient je kan specialiseren op bepaalde wapens. Het online gebeuren werkt naar behoren, maar de maps vind ik zelf iets minder. Wel is het mogelijk om je eigen map samen te stellen, er zit een hele map-editor in de game verwerkt, die erg uitgebreid is. Hierdoor krijg je veel verschillende creaties en dat maakt het wel zo leuk.

Conclusie en beoordeling

Far Cry 2 is een game die balanseert op veel plus- en minpunten. Er zit een leuk verhaal in, maar hij beter verteld kunnen worden. Wel zijn de graphics in de game echt prachitg en ook de details zijn erg goed te noemen. De grote wereld is mooi, maar is naar mijn mening té groot. Alle wapens in de game zijn wel goed, er zit ook veel variatie in. Far Cry 2 is kortom niet een game die ik heel erg goed vind, maar hij is ook zeker niet slecht. Daarom geef ik hem het voordeel van de twijfel en krijgt hij al met al een goed cijfer.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Audiovisueel top
 • Grote wereld...
 • AI is af en toe redelijk...
 • Aardig goed verhaal...
 • Zeer goede sfeer
 • Verschillende wapens; met als hoogtepunt vuur
 • Minpunten
 • Scoutpoints erg irritant
 • maar persoonlijk is hij te groot
 • maar kan veel beter
 • maar had beter verteld kunnen worden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik vond de cockpitview toch al niet zo belangerijk  P.S. videorecensie [/url of lees de geschreven recensie .  Fout?  EDIT = oh al veranderd :D Sorry
 • Pfffff wat een amateurs zeg!

 • Even de cockpitview vergeten? Inderdaad amateuristisch.

 • slecht, maar veel intereseert het me nou ook weer niet. de game is tog al niet zo goed dus zal ik hem niet kopen en ik heb geen xbox360

 • Dat ze daar fouten gaan maken, zonde!

 • Jammer, vind cockpitview altijd wel vet. Verder erg amateuristisch inderdaad om zoiets te kunnen vergeten.

 • wat een stomme fout maarja ik heb toch een PS3 dus ik hoef me er niet druk over te maken wel jammer voor XBOX360'ers sorry  sorry voor de triple post:(


 • wat een stomme fout maarja ik heb toch een PS3 dus ik hoef me er niet druk over te maken wel jammer voor XBOX360'ers

 • wat een stomme fout maarja ik heb toch een PS3 dus ik hoef me er niet druk over te maken wel jammer voor XBOX360'ers

 • Wat een nerds

 • My God wat een stelletje sukkels daar zeg. Zoiets vergeet je toch niet?!

 • raar, gelukkig heb ik een ps3…:P

 • Toch las ik een bericht (van een redactielid geloof ik) dat de 360 versie beter was. Allemaal erg apart dit.

 • Beetje apart..

 • Ja zag het al op gametrailers, echt een slechte zaak is dat.

 • Lol, is dit bij de recensie niet al gebleken?

 • Zowel PS3 als 360 ports zijn gewoon schijt en vallen in het niets naast de pc versie. (die ook wel z'n fouten had maar toch een erg vermakelijke multiplayershooter bleek te zijn)

  Don't buy this shit!

 • Stom….

 • dat vindt ik echt dom! en ik zag dat de ps3 versie er ook nog eens mooier uit ziet…

 • Ports zijn altijd schijt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren