1. Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (X360)

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (X360)

Ja, ik ben trots op m’n baard van drie maanden. Oké, mijn zweterig leren jack mag hooguit een keer gewassen worden door de penetrante nicotinelucht die het afscheidt. Zou dat de reden zijn dat de mensen op straat mij zo smerig aankijken? Of is het de overdaad aan chroom op mijn stalen ros dat hun ogen verblind? Wat kan mij het ook schelen, ik geef ze de vinger. Ik ben biker, dus ik ben.

Bijna een jaar nadat de wereld kennis heeft gemaakt met de Servische immigrant Niko Bellic zijn de meesten wel toe aan iets nieuws. Dankzij Rockstar mogen Xbox 360-bezitters in de eerste downloadbare episode voor GTA IV het leren jack aantrekken van Johnny ‘The Jew’ Klebitz. Deze stoere kerel weet zich al onmiddellijk te onderscheiden van Niko, aangezien hij Vice President en tevens tijdelijk leider is van de motorclub The Lost. De episode begint op het moment dat President Billy Grey uit de afkickkliniek vrijkomt en meteen breekt de pleuris los. Zijn aggressieve houding zorgt ervoor dat het tussen hem en Johnny, die meer terughoudend is, niet zo botert. Ze houden er verschillende ideeën op na wat juist zou zijn voor de club. Je komt er al snel achter dat hierdoor de spanning hoog oploopt.

Toch is spannend niet het juiste woord om het verloop van deze episode te omschrijven, Rockstar laat namelijk weinig aan de verbeelding over. De dialogen zijn erg clichématig, waardoor de al weinig uitgediepte personages nog minder sterk overkomen. Nu maakt dat niet zoveel uit voor randfiguren, maar van hoofdpersonages als Billy en notabene Johnny Klebitz zelf mogen we toch wel enige uitwerking verwachten. Ook op het gebied van missies heeft Rockstar zich er gemakkelijk vanaf gemaakt. Met een enkele uitzondering daargelaten komt het grotendeels weer neer op \"rijd hierheen, knal Pietje dood en steel Kees z\'n motor\". Vond je de missies met Niko saai en voorspelbaar, verwacht dan geen verrassende dingen in The Lost & Damned. Een gemiste kans, gezien het totaalbeeld wederom prachtig gepresenteerd wordt dankzij de ingame-engine van GTA IV.

Het dragen van Klebitz’ schoenen – of eerder, kistjes – zorgt desalniettemin voor een frisse wind door Liberty City. Zo heeft Johnny als doorgewinterde Lost-biker een hoop mogelijkheden die Niko niet had. Logischerwijs zit hij wat steviger op de motor en heb je toegang tot het clubhuis van The Lost, waar je onder andere kan poolen en armpje drukken. De bendeleden mogen dan voor het grootste dagdeel nutteloos rondhangen in het clubhuis, maar een simpel telefoontje doet ze op hun motoren springen om jou bij te staan tijdens missies. Het leveren van wapens of nieuwe motoren kan ook aan ze worden overgelaten. Hoe vaker je een beroep op ze doet, des te sterker ze worden en dat komt vooral van pas bij de zogeheten Gang Wars. Deze zijn door de hele stad te vinden en laten je straatgevechten voeren en konvooien vernietigen van rivaliserende motorclubs. Een leuke afwisseling van de verhaalgebonden missies, ook al zijn ze weinig divers. Leuker om te doen zijn de motorraces, welke je als een idioot erop los doen slaan naar mederacers. Hier komt vooral de honkbalknuppel van pas, een welgemikte mep en je vijand mag het trottoir van dichtbij bewonderen.

Johnny heeft gelukkig meer tot zijn beschikking dan dat, want The Lost & Damned voegt een bescheiden scala aan vuurwapens toe. Zo is er de sawn-off shotgun, een automatisch pistool, pijpbommen en een granaatwerper om maar een paar te noemen. Ze zijn stuk voor stuk wat robuuster en groffer in gebruik en uiterlijk waardoor ze bijdragen aan de sfeer van de episode. Rockstar is er dan ook in geslaagd om The Lost & Damned een geheel eigen smoel te geven. Naast wapens zijn er nieuwe voertuigen – vooral motoren, logischerwijs -, nummers op radiostations, TV shows en multiplayer modi toegevoegd. Vooral het online gedeelte heeft een meerwaarde, met motorraces en achtervolgingen in Chopper vs. Chopper en bendegevechten in de Witness Protection en Own The City. Dit zijn varianten op de bekende modi die we uit GTA IV kennen, en voelen daardoor vertrouwd maar tegelijkertijd nieuw aan. Een passende formulering eigenlijk voor deze episode.

Conclusie en beoordeling

Met deze nieuwe vorm van Downloadable Content heeft Rockstar wellicht een nieuwe trend in beweging gezet. Het slagen van The Lost & Damned geeft mij namelijk een ander beeld van de mogelijkheden op dit gebied. Het spelen met Johnny Klebitz zorgt voor een nieuwe maar vertrouwde blik op Liberty City en is zonder meer het downloaden waard. Er zijn wederom voldoende activiteiten te doen en genoeg voor de liefhebber om zich mee te vermaken, al moet je geen baanbrekende dingen verwachten. Toch geeft The Lost & Damned meer waarde voor je geld dan menig volledige game dat doet.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Een nieuw verhaal…
 • Bendesfeer
 • Johnny ‘The Jew’ Klebitz
 • Nieuwe mogelijkheden
 • Minpunten
 • dat helaas erg voorspelbaar is.
 • Weet weinig te verrassen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • toffe game. heb net de demo gespeelt. een 8 plus maar. ik ga hem wel kopen denk ik. zo moeilijk is die niet hoor:P

 • -soms flauw moeilijk  pfff dan moet elke andere game op regular soms flauw makkelijk als -punt hebben.

 • Tof :)

 • Toppertje voor de 360.

  Ben erg benieuwd.

 • Ik hou het bij Sigma. Dat Igataki maar ergens anders voor god gaat spelen.

 • Oee vet! Ik heb hem besteld met dat shirt erbij, kan niet wachten. Goede recensie ig. Haha sambal bij, droog!

 • Ik begin nu toch wel de twijfelen. Heb deel 1 met veel plezier gespeeld, maar als ze nu ook al beginnen te fokken met oneerlijke savepoints en technische ongemakken ben ik geneigd af te haken.

 • toch wel ene mooi punt :)

 • Deze haal ik dus niet nu,\\

  ben nog aan het twijfelen tussen GRiD en DBZ…

 • Ik snap niet dat mensen zeuren over die moeilijkheidsgraad, er mag toch best enige inspanning tegenover staan? Jullie gamers zijn gewoon lui geworden.

 • ik vind het een 8 meer niet heb de demo gespeeld net

 • ik denk dat dit idd een topper voor de 360 word alleen heb ik geen 360:(. maar dat minpunt van soms flauw moeilijk dat hoeft toch geen minpunt te zijn? of wel dan? want er mag toch wel eens moeilijk stuk inzitten?

 • @ps3danny1988

  Niemand geeft er een fuck om van wat jij vind.

 • @ White Soldier  Serieus? Waarom ben je dan lid als mening van andere jou niet interesseert?

 • @ Furyan en mayo  het probleem is niet zozeer dat ie moeilijk is, maar dat ie soms moeilijk is op een flauwe manier. Soms moet je keer op keer een eindbaas bevechten om hem te verslaan, geen probleem. Maar als hij dan na het gevecht ontploft en dat kost je gegarandeerd een flinke hap uit je energiebalk, dan is dat gewoon lullig. Niet omdat ie ontploft, maar omdat je je daar helemaal niet tegen kunt verdedigen. Daar doe je dus helemaal niets aan, en dat is een beetje een kunstmatige manier van moeilijkheidsgraad verhogen.

 • @ Erg jammer dat hij tegenvalt, of de verwachtingen waren te hoog. Wat ik me afvraag. Is deze NINJA GAIDEN beter dan SIGMA op de ps3 of is het gewoon meer van hetzelfde. Ik dacht namelijk dat SIGMA hier een negen kreeg.  Ben trouwens benieuwd hoever GOWIII hier overheen gaat. Denk zelf heel erg ver.

 • wel een mooi cijfer…:)

 • een beetje tegenvallent :O had hoger verwacht.

 • Had wel iets meer verwacht hiervan …  Cijfer is evenhoog als Heavenly Sword kreeg =)

 • @ chilizone: Ik zou niet te snel zijn met zulke beweringen, want er zijn al zat games die gingen zuigen terwijl ze heeeel tof leken.  Ik ga eerst ff de demo checken en wachten op een mooie prijsverlaging. Ik betaal niet voor framedrops en rare laadtijdens :p dan wil ik korting ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren