1. Killzone 2 (PS3)

Killzone 2 (PS3)

Hoe begin je over iets waar al zo lang op gewacht wordt? Iets dat echt enorm hoge verwachtingen heeft gemaakt door één CGI trailer 4 jaar terug? Iets waar enorm over getwijfeld wordt door de historie die het heeft? Iets dat vele fans maar ook vele tegenstanders heeft? Iets dat je vastgrijpt, je in een urenlange achtbaan gooit en vervolgens loslaat en in het diepe gooit om nog eens flink door mekaar geschud te worden…

Ik heb het over Killzone 2. Eigenlijk wel de titel die de PS3 op de kaart zou gaan zetten. De titel die werd uitgelachen toen bleek dat de eerste trailer, een CGI trailer was. De titel waar iedereen het over heeft. Maar is het ook de titel, die alles waarmaakt? Kort door de bocht: Ja zeker wel! Degene die de demo inmiddels hebben gespeeld, weten het ook wel: Killzone 2 is mooi. Sterker nog: ik vind dat ze die CGI trailer hebben overtroffen als je het gaat vergelijken! Het Heel-erg-lang-door-de-bocht verhaal komt nu:

Zodra je de game opstart hoor je Helghast leider Visari al praten wat kippenvel meebrengt… Samen met nog wat indrukwekkende CGI(daar zijn ze weer…) beelden die de keiharde feiten nog eens vol in je gezicht gooien: het is oorlog, en daar kun je niet omheen. Schepen worden opgeblazen door bliksemschichten, ISA soldaten worden keihard neergeknald, tanks worden kapot geschoten en de Helghast loopt vrolijk rond alsof ze in hun achtertuintje zijn. Wat het eigenlijk ook is aangezien we deze keer alles losgooien op Helghan, de thuisplaneet van de Helghast.

Nadat de Helghast, Vekta(=thuisplaneet van de mensheid) probeerde in te nemen in Killzone en nog eens een flinke stoot uithaalde in Killzone: Liberation, is het nu de beurt aan de ISA om een klap uit te delen, en hopelijk ook de laatste. Jij speelt als een lid van het Alpha team genaamd: Sev. Samen met de rest van het team moet jij bepaalde doelen volbrengen die hogere machten aan jou geven. We kennen het wel. Nadat ik eindelijk voet had gezet op de planeet Helghan, was het eerste wat me opviel dat het er echt gewoon goed uitzag. Het is beetje moeilijk te beschrijven maar als je PS3 hebt, download die demo en zie zelf. Ik bleef me ook verbazen over steeds andere details die me ineens opvielen. Als je een Helghast neerschiet, zie je ook de wel bekende rode ogen langzaam doven als het laatste beetje leven uit hem wordt gezogen. Overal ligt wel wat rotzooi, je kunt zien dat de Helghast het niet makkelijk hadden op Helghan. Ook de lichteffecten wisten me te verbazen. Ik kwam bij een stukje met een teammaat waar we ineens in de val liepen. Het was een soort kleine markt en de Helghast bevonden zich wat hoger en schoten hun magazijnen op ons leeg.

Ik rende snel de trap op en schoot er een paar af, toen er ineens een dropship kwam en er nog meer Helghast kwamen. Ik zocht wat cover en wou net gaan schieten toen er ineens een bliksemschicht kwam die echt alles verlichtte! Het zag er echt prachtig uit waardoor ik helemaal vergat te schieten… En wat nog voor afleiding zorgde, was de AI van de Helghast. Ik speelde gelijk op veteraan omdat ik wist dat de andere twee te makkelijk zouden zijn. Veteraan is een goede uitdaging en je zult ook redelijk vaak stukjes opnieuw moeten doen. De Helghast reageren op wat je doet; gooi je een granaat dan rennen ze zo snel mogelijk weg. Ren je gillend naar voren en leeg je je magazijn op hun schuilplek, dan blijven ze ook schuilen totdat je leeg bent en je vervolgens keihard in je gezicht schieten. Ze gooien granaten precies naast jou als je lang op één plek blijft, hierdoor moet je snel wegrennen terwijl de Helghast jou ook nog beschiet. Na ongeveer 7 uur heb je singleplayer wel uitgespeeld en kun je over gaan naar de Warzone!

Warzone is de multiplayer van Killzone 2. Hier word alles online uitgevochten zo ook clan wars. Door middel van Valor punten kunnen clan die inzetten en de winnaar wint alle punten. Een soort gok systeem wat erg leuk kan uitpakken. Ben je echter niet z’n clan speler, dan kun je altijd lekker alleen of met vrienden een potje gaan klote. Dankzij het squad systeem zie je hoe je squad members ervoor staan qua health en welke badge ze hebben.

De badges zijn belangrijk want deze bepalen meestal of je wint bij bepaalde game modes. Zo zal Assault veel beter zijn bij Search and Retrieve dan de Scout badge. De Assault badge kan namelijk tijdelijk boosten en zo heel snel de propaganda speaker terug brengen. Ook dankzij het extra armor wat hij draagt, kan hij tegen een stootje en zul je hem twee keer moeten raken met je sniper om hem neer te krijgen. De badges zijn echt heel tof, elke badge heeft wel bepaalde specialiteit die handig is. En als je lang genoeg speelt en veel lintjes haalt, kun je deze vaardigheden combineren. Zo kun je een Medic niet alleen de mogelijkheid geven om te healen, maar ook om te repareren van ammo kisten of turrets.

Dit brengt leuke variaties met zich mee en zorgt er ook voor dat iedereen anders speelt. Ik zelf ben meestal bezig de doelstellingen te voltooien terwijl een andere juist alleen maar kills wil maken. Als je dit goed weet te combineren in bijvoorbeeld een clan, kun je een heel sterk team hebben. Squad A houd zich meer bezig met het winnen van de ronde terwijl Squad B zich meer bezig houd dat Squad A goed beschermt wordt. En dat is ook het sterke punt van Warzone. Je moet samenwerken om te winnen en dat vind ik persoonlijk erg leuk. De één zorgt ervoor dat de tegenstanders weg blijven terwijl jij rustig de bom plaats. Zo voel je een band tussen je teammaten en is de voldoening ook hoger als je uiteindelijk wint.

Als je eenmaal een tijdje hebt gespeeld kun je online op Killzone.com al je stats nog eens bekijken. Hoeveel meter je hebt gelopen, hoeveel kogels je hebt afgevuurd, je accuracy, je favorieten factie, en nog veel meer. Statistieken zijn altijd leuk en dat zit bij Killzone 2 wel goed.

Ik had echter soms wel een paar erger momentjes. De besturing voelt zwaar aan, nu is dat ook wel realistisch aangezien Sev 10 kilo aan armor draagt en meer, maar toch voelt het een beetje raar. Je moet er ook echt aan wennen, maar zodra je het gewend bent, speelt het erg fijn. Maar verder is er gewoon niks noemenswaardig…

Conclusie en beoordeling

Eigenlijk speel je Killzone 2 niet, je beleeft het. Deze game laat een goede indruk achter van: Wow, dat was echt vet. Dankzij de fantastische graphics en mooie animatie is dit een game die elke FPS fan op de PS3 wel moet hebben. En als je er geen genoeg van kunt krijgen kun je altijd nog naar de Warzone stappen voor een spannend potje online!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Awesome graphics!
 • AI
 • Badge systeem
 • Multiplayer
 • Medewerkers van Sony en Guerrilla teabaggen!
 • Minpunten
 • Besturing is soms beetje stroef

Dit artikel delen

Over de auteur

MonkeySleeve | As a finale touch, God created the Dutch |

Reacties

 • Ik had het gezien ja, jammer genoeg geen xbox 360 hier.  Maar wel een goede actie IG :)

 • zeker mee aan mee doen :D

 • Xbox in Duitsland…

 • reeds meegedaan

  ook mijn xbox in Duitsland…

 • lol zou het best wel willen winnen:P  maarja wie niet tog????

 • ga ik zeker proberen te winnen!!!!!!!!!!!!!!!

 • hehe ben niet de enige met een kapotte xbox :P.

  Hopelijk heb ik hem morgen weer binnen.

 • Best wel vet, maar ik vind het eigenlijk een beetje overbodig. Immers had je eerst al meegedaan voor de game, ervan uitgaande dat je de console al had, krijg je die er nu ook nog eens bij xD. Teveel is ook nooit goed he, Nederlanders :').

 • Hartstikke gave prijsvraag, mijn complimenten. Ik heb al meegedaan en ik hoop nu nog meer dat ik win. Met die Xbox 360 kan ik m'n broertje heel blij maken :D

 • wwaar moet het antwoord naartoe gemaild worden?

 • Jmmr heb er geen:(

  MAAR EEN PS3 IN VÉÉL BETER!!!

 • @Kirillinho  Kun je die uitspraak beargumenteren?

 • W00t!! Eerst had ik niet meegedaan omdat ik nog geen 360 had (en ik het dan aan anderen gun, aangezien ik er dan toch niks aan heb), maar als je er een kunt winnen doe ik zkr mee!!

 • Zo'n stuur met het spel lijkt me wel wat.

  Mijn xbox 360 is net terug uit duitsland.

 • Yes, kheb het woord gevonden!!! Nu hopen dat ik win.

 • Ik heb allang meegedaan en ik hoop dat ik win!

 • Had de vorige keer wel een rare combinatie letters… dus ik kijk hem nog een keer!:D

 • coole prijzen

 • Ik heb alle letters, maar geen idee wat ik ervan kan maken. Nog maar eens kijken of ik er niet een paar mis..

  Moet het inderdaad één woord zijn? En mogen er ook letters overblijven?

 • @wizzhole

  Ze staan niet in volgorde…  Ik heb 'm overigens al gevonden na een flinke tijd puzzelen ^^  tip: blijf jezelf niet doodstaren op een bepaalde combinatie :)Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren