1. No More Heroes (Wii)

No More Heroes (Wii)

Toen ik 13 was, deed ik niets liever dan naar punk luisteren, een beetje blowen en rondhangen met vrienden. Toen ik 16 was, was er eigenlijk weinig veranderd, ik was alleen naar nog extremere muziek gaan luisteren, maar altijd met een hardcore-punk houding, en ik ging nogal wat illegale feesten af. Toen ik 19 was, precies hetzelfde verhaal, alleen woonde ik inmiddels ook in kraakpanden. Fast forward 10 jaar later: inmiddels ben ik 29, maar is er nog steeds weinig veranderd. Sommigen zullen me bestempelen als een loser, maar wat kan het mij schelen? Ik en mensen als ik, zoals beroeps-otaku en worstelfreak Travis Touchdown, toevallig ook hoofdpersoon in No More Heroes, genieten gewoon van het leven!

Want het leven van Travis is nu eenmaal relaxed. Als je hobby’s manga lezen en worstelen kijken zijn, en je er alles aan doet deze levensstijl in stand te houden heb je weinig reden tot klagen. Het enige probleem is misschien een constante flow van geld in je leven, het probleem dat Travis ook heeft ondervonden. Gelukkig heeft Travis via het internet een zogenaamde Beam Katana gewonnen, een soort katana-variant van de light saber uit Star Wars. Samen met zijn katana en de beeldschone maar totaal gestoorde Sylvia Christel neemt Travis ranked matches aan om zo nummer 1 op de wereldranglijst van huurmoordenaars te worden. Zo ontwikkelt het verhaal rond Travis en zijn verleden zich verder en verder, en ontvouwt zich een bizar maar intrigerend verhaal.

De basis van Travis is een kleine kamer in het No More Heroes-motel in Santa Destroy. Van hieruit kun je de stad verkennen op je motor. Je kunt baantjes aan nemen, waarvan de ene nog absurder is dan de ander. Tegen bomen aanrammen en de kokosnoten die daardoor vallen oprapen en verzamelen? Graffiti van muren verwijderen? Afval verzamelen? Mijnen ruimen? Geen probleem voor Travis, als het betaalt doet hij het. Daarnaast kun je nog Free Fight Missions doen die ook geld opleveren. Enige minpunt wat ik in de game ben tegengekomen is dat sommige Free Fight Missions wat repetitief aanvoelen, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Met het geld wat je met de missies verdient kun je Travis aan kleden, video’s aan schaffen (die je in je motelkamer kan bekijken), en Ranked Matches betalen. Want om een huurmoordenaar uit te kunnen dagen zul je eerste een bedrag op de rekening van de United Assassins Association moeten storten. Heb je dit gedaan, dan is het “off to the garden of madness!”, zoals Sylvia zou zeggen, en begeef je je naar de plek waar de volgende huurmoordenaar op je wacht. Elke huurmoordenaar is weer een karakter op zich, en je ligt dan ook regelmatig in een deuk van het lachen. De een is nog maffer dan de ander, en ze presenteren zich allemaal met zo’n flair en stijl, dat het eigenlijk zonde is dat je ze moet afmaken. Maar Travis maakt het geen moer uit, nummer 1 zal hij worden dus zullen er koppen rollen, en hierbij komt de Beam Katana goed van pas.

Het hanteren van de Beam Katana met de Wiimote is echt een genot! Niks geen overbodig zwiepen, slaan doe je gewoon met een druk op de knop. Wanneer je een tegenstander genoeg hebt verzwakt kom je terecht in Death Blow Mode, waarbij er een pijl in beeld verschijnt die de richting aangeeft waarin je de Wiimote moet bewegen. Luie gamers hoeven zich geen zorgen te maken, een lichte pols beweging is meer dan genoeg om je tegenstander zijn benen van zijn torso te ontdoen. Ook kun je je tegenstanders verzwakken met een flinke trap, om Travis zijn tegenstander vervolgens te zien vloeren met een slicke worstelmove. Wanneer je vijanden van de adem des levens ontdoet in Death Blow Mode, gaat er een fruitautomaat onderin het scherm meelopen. Wanneer je drie dezelfde icoontjes hebt, is het prijs en kom je terecht in de Dark Side mode die je tijdelijk extra krachten geeft. Deze mode kent verschillende varianten, afhankelijk van de behaalde icoontjes. Zo heb je Blueberry Cheese Brownie-mode, waarbij je Beam Katana stralen van energie afschiet richting tegenstanders, of mijn persoonlijke favoriet, Strawberry on the Shortcake, waarbij je pijlsnel beweegt en je vijanden geen kans krijgen. Dit is stijlvol moorden, maar bovenal, dit is leuk!

Het hele spel zit vol met kleine, inventieve dingetjes die het spel boven de middelmaat uittrekken en je echt doen genieten. Zo zijn alleen al de vele referenties de moeite waard. Sylvia Christel is bijvoorbeeld een allusie naar Sylvia Kristel, een van de bekendste actrices uit Nederland (vraag maar aan je ouders). De titel No More Heroes refereert uiteraard naar The Stranglers. Een ander leuk detail is de kat van Travis, die je bijvoorbeeld kunt aaien. Verder zijn er talloze zaken die je in Santa Destroy kunt verzamelen en die het de moeite waard maken om op je motor de stad te doorkruisen. Zo heb je de zogenaamde Lovikov Balls waarmee je extra vaardigheden aanleert, of kaarten met worstelmaskers erop, waarmee je nieuwe worstelmoves leert. Ook zit het spel vol met referenties naar Killer 7, het andere meesterwek van Suda 51, oprichter van Grasshopper, de developer van No More Heroes.

Qua graphics is No More Heroes ook al zo tof! Knisper heldere graphics knallen je continu tegemoet. Deze game zou als voorbeeld moeten dienen van hoe krachtig de Wii eigenlijk is. Dit is dus mogelijk, en ik neem er mijn petje voor af. Samen met de lekkere soundtrack en de fantastische voiceacting van elk (en ik bedoel ook echt ELK) personage in No More Heroes zijn het de opvallende graphics en gebruik van kleuren die je doen verbazen waartoe de Wii eigenlijk in staat is.

Conclusie en beoordeling

Deze game is gewoon te gek, zo simpel is het. No More Heroes is een monument, een bewijs van hoe games kunnen en eigenlijk vaker zouden moeten zijn. Dit is inventiviteit tot het uiterste, en ik heb er elk moment van genoten! Ik stel voor dat jij hetzelfde doet!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Een fantastische cast aan karakters
 • Een opvallend verhaal wat dieper gaat dan je denkt…
 • De talloze referenties
 • Absurditeit als toppunt van vermaak
 • Mooi gebruik van kleur en geluid
 • Minpunten
 • Misschien iets te weinig variatie in de missies

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Woohoo! Not… Pas interessant A) als we weten dat het ook in europa komt en B) als het een leuk spel is

 • rpg gehalte klinkt leuk, laat maar naar Europa komen, en wat extra nieuws is ook niet overbodig.

 • Is er een deel ook niet op de PSP verschenen? Het schijnt een leuke game te zijn.

 • Harvest moon is vet, heb gelijk weer zin om het te gaan spelen. Zie deze game ook wel zitten, de harvest moon wereld is lekker sfeervol.

 • Er zijn scans op jeux-france.com te vinden. De game ziet er super uit! Eindelijk een 3rd party Wii game die er grafisch echt goed uit ziet :)  Met de gameplay zal het ook wel goed zitten, de developers achter Harvest Moon / Rune Factory e.d. zijn goed, en deel 1 op de DS schijnt best goed te zijn :) (er komt ook een deel 2 op de DS).  In ieder geval voor mij zeer interessant, deze zal ik zeker halen (importeren wanneer hij in Amerika uitkomt). :)


 • Een vriendin van me is een erg grote fan van Harvest Moon, maar het spreekt me niet zo erg aan. Denk dat dit net zoiets is als de spin-offs van series zoals Final Fantasy Crystal Chronicles, Pokemon Ranger/Mystery Dungeon en Sonic Chronicles dat zijn.

 • Maakt mij niet uit of ie in Europa komt, ik ga hem toch niet kopen.

 • Mooi! De DS versie vond ik zeer leuk. Ik werd helaas wel gek van al die stormen. Als je drie keer achter elkaar een vol geplant veld verliest is de lol er snel af.

 • Releasedatum: Cancelled

  ?  Mooi voor de fans trouwens.

 • wel heel gaaf als die er gaat komen!

 • lijkt me wel gaaf!

 • RPG klinkt vet, in de wereld van Harvest Moon wacht ik nog even af :P Speel je dan alleen maar op boerderijen ofzo? O_o

 • Een versie voor de Wii lijkt me wel vet.

 • ik zie wel wat het wordt

 • TornadoLink:  Je hebt een eigen boederij net zoals in Harvest Moon, maar er zijn ook dungeons die je kunt verkennen (waar ook weer velden te vinden zijn om zaadjes te planten) en je kunt monsters vangen die je volgen in de dungeon of helpen op de boederij. Ook zijn er eindbazen ect. Letterlijk harvest moon + RPG elementen dus, of andersom.

 • Ik ken gewoon mensen die nonstop freaken op Harvest Moon xD

 • Kheb nog nooit RPG's zoals Harvest moon gespeeld…Misschien komt er door dit spel verandering in..Maar weet het nog niet..eerst maar eens wachten op meer info+beelmateriaal.

 • Heb zelf Rune Factory deel 1 en is best leuk.

  Maar hoef niet perse deel 2…

  Of er moet wat aan het spel veranderd zijn

 • Lijkt me wel leuk

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren