1. Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Wat zou jij doen, wanneer je aanwijzingen krijgt die verwijzen naar de legendarische schat van El Dorado. Een schat die Sir Francis Drake lang voor dat jij geboren was al op het spoor was. Je zet alles op alles om deze aanwijzingen te ontrafelen; je klimt elke rotswand op en je riskeert je leven door te vechten tegen andere mensen die ook opzoek zijn naar de schat. Wat er ook gebeurt, je zal deze schat vinden. Ik weet niet wat jij zou doen, maar in Uncharted: Drake’s Fortune begint je avontuur op een belangrijk moment in het leven van Nathan Drake: De dag waarop hij op zoek gaat naar de schat van El Dorado.

In deze game, exclusief voor de PlayStation 3, neem je de rol aan van Nathan Drake. Een rol is het zeker, want deze prachtgame is net een film. Nathan Drake is een echte avonturier en schatzoeker in hart en nieren. Hij gaat dan ook op zoek naar de legendarische schat van El Dorado, nadat hij diep in de oceaan 400 jaar oude aanwijzingen vindt in de doodskist van Sir Francis Drake. Deze aanwijzingen leiden tot de ontdekking van een vergeten eiland midden in de Stille Oceaan. Op dit eiland zou de schat moeten liggen, maar natuurlijk vind je deze schat niet zomaar. Je moet met de aanwijzingen die hebt vele puzzels oplossen. Ook komt Nathan er op het eiland achter dat hij niet de enige is die achter de schat aanzit. Het wordt dan ook echt gevaarlijk wanneer Nathan op het eiland komt te zitten, waar hij achter na wordt gezeten door vele huurlingen. Vanzelfsprekend ga je niet alleen naar dit eiland, Elena Fisher en Victor Sullivan zullen samen met jou dit avontuur aangaan.

De hele game wordt op filmachtige wijze verteld en gespeeld. Je wordt in het verhaal gezogen en je leeft je helemaal in het hoofdpersonage. Je zou bijna denken dat je zelf op het eiland bent beland. Door de vele cutscenes, overweldigende graphics en de heerlijke sfeer die in game heerst krijg je het gevoel dat je zelf Nathan Drake bent, die opzoek is naar de schat. De vele tijd die je op het eiland doorbrengt krijg je veel schietwerk voorgeschoteld, dit wordt steeds afgewisseld met klim- en klauterwerk in de prachtige omgevingen van het eiland. Ook zul je zo nu en dan een paar lastige puzzels moeten oplossen, met de aanwijzingen die hebt uit het dagboek van Sir Francis Drake. Als je er echt niet uit komt en het te lang duurt voordat je de puzzel hebt opgelost, zal er vanzelf een tip in het beeld verschijnen, wat natuurlijk erg handig is. Er zitten veel momenten van emotie en spanning in de game, wat er nog meer voor zorgt dat je helemaal in de game zit.

De gameplay in Uncharted is echt ongelooflijk. Het werkt allemaal perfect en is super snel. Je kunt achter vrijwel elke muur of doos schuilen. Als het een keer voorkomt dat het obstakel waarachter je schuilt niet sterk genoeg is, zul je dit snel genoeg merken want dan wordt hij overhoop geschoten door je vijanden. Deze vijanden zijn zeer intelligent, de AI is dan ook uitstekend te noemen, ze proberen je erg vaak te flanken en ze houden je, wat je ook doet, altijd in de gaten. Ook reageren ze zeer accuraat met schieten, waardoor er altijd een echte uitdaging in de game zit. Ook de camera is zo goed als perfect; deze staat nagenoeg altijd goed. Als dit niet het geval is kun je hem probleemloos aanpassen door simpelweg de R3 toets te gebruiken. Daarnaast is er goed gebruik gemaakt van de SIXAXIS-controller, bijvoorbeeld in het geval van het werpen van granaten, dat heerlijk werkt.

Ook de grafische kant van de game is geweldig. Dit kenmerkt zicht door prachtige kleuren, enorm gedetailleerde personages en levensechte omgevingen, met als hoogtepunt het water. Het water in Uncharted ziet er namelijk zo ongelóóflijk realistisch uit, het klopt helemaal. Wanneer er iets gebeurd in of met het water, zoals explosies of watervallen, is het net echt. Zelfs personages die in aanraking zijn geweest met het water zijn helemaal nat en ook dat ziet er weer levensecht uit. Je kan dan ook aan de hele grafische kant en de personages van de game zien dat er verschrikkelijk veel aandacht aan is besteed. Van framerate drops lijken de ontwikkelaars nog nooit gehoord te hebben; de framerate is ten alle tijden optimaal. Toch zijn de graphics soms na een lange cutscene niet optimaal, dan zie je ineens hoe lelijk het eigenlijk kan zijn, maar na vijf seconden ziet alles er weer prachtig en levensecht uit. Ook de cutscenes zien er verschrikkelijk mooi uit, alles is net zo gedetailleerd en mooi als het ingame is, soms zelfs nog mooier. Ook telt de game geen laadtijden, dit komt omdat de volgende missie wordt geladen wanneer de cutscene zich afspeelt.

Het geluid zorgt ervoor dat de game nog meer als een film oogt. Uiteraard moet je hier dan wel een leuke audio-installatie op je PlayStation 3 hebben aangesloten. De muziek past zich aan de omstandigheden aan waarin je je bevind en ook de bijgeluiden zijn prachtig. Wanneer je in een donkere grot loopt hoor je je voetstappen en wanneer je buiten loopt hoor je windgeruis en vogeltjes tjilpen. Verder is de gehele game Nederlands gesproken en dat is natuurlijk erg prettig. Uiteraard is er voor de echte hardcore-gamers natuurlijk ook de Engelse versie; de game is in bijna elke taal uitgevoerd. Wat je zou verwachten is dat de Nederlandse versie kampt met het probleem dat de monden raar of niet gelijk zouden bewegen met het geluid, maar dit is totaal niet het geval. Het audiovisuele vlak van de game is echt fantastisch en werkt ook in het Nederlands naar behoren.

Natuurlijk zitten er in elke game minpunten. Ik denk echter, dat wanneer je het stukje tekst dat ik hierboven heb geschreven leest, je zou denken dat die er eigenlijk niet in zitten. Toch zijn er wel een paar kleine dingetjes die beter hadden gekund. Wanneer je namelijk veel, heel veel moeite hebt gedaan om die ene verborgen kamer te vinden, zijn je vijanden daar altijd al. Wanneer je het verhaal in de game echter volgt, dan volgen je vijanden jou, want ze denken dat jij ze naar de schat kan brengen. Jij hebt immers het dagboek van Sir Francis Drake. Toch zijn je vijanden er altijd eerder dan jij en naar mijn mening klopt dat niet helemaal. Ook roepen je vijanden soms dingen naar elkaar of naar jou en die klinken meestal niet echt overtuigend. Dingen zoals: ‘Ik maak je af’ of ‘Nu heb ik je’ zouden gemeen en bedreigend moeten klinken, toch is het niet zo. Het klinkt meer alsof je vijanden net een flinke schop in hun kruis hebben gehad en nu moeten doorvechten van hun baas. Verder zit er helaas geen multiplayer in de game en dat is een gemis, hierdoor zou je online je "schat-zoek-kunsten" kunnen laten zien. Ook omdat de singleplayer niet al te lang is, maakt het ontbreken van multiplayer zonde. Maar ondanks dat, geeft de game je toch veel vermaak en een ongelooflijke, fantastische, prachtige, indrukwekkende game-ervaring.

Conclusie en beoordeling

Uncharted: Drake’s Fortune is zonder twijfel de beste in zijn genre. Het prachtige filmische verhaal, de interessante personages en de indrukwekkende en ongelooflijk mooie graphics maken deze game tot een must-have voor elke PlayStation 3 bezitter. Je wordt helemaal in de game gezogen en door de zeer goed functionerende gameplay, schitterende omgevingen en nagenoeg perfecte camera wordt dit nog meer versterkt. De paar piepkleine minpuntjes doen niet af aan het feit dat je met Uncharted: Drake’s Fortune een enorm indrukwekkende game-ervaring hebt, die niet snel uit je gamegeheugen wordt gewist.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Het fantastische en filmachtige verhaal
 • Audiovisueel hoogstandje
 • Interessante personages
 • Zeer goed functionerende gameplay
 • Indrukwekkende omgevingen
 • Prachtige cutscenes
 • Kunstmatige intelligentie van je vijanden
 • Minpunten
 • Kleine, verhaal-gerelateerde, zaken die niet kloppen
 • Uitspraken van vijanden die soms een beetje raar klinken
 • Geen multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wow zeker kijjken

 • bruce willis is wel echt iemand die die rol kan vertolken:P

  ben benieuwd het verhaal van de game is goed voor een film hoop dat het wat wordt

 • Zeker iets voor die vent, misschien moet hij denken aan meerdere rollen in game films?

 • jason stratham lijkt mij geschikt voor deze film dan bruce willis.

  stratham was echt vet in crank en the bankjob!!

 • Bruce Willis _O_

 • Dat is natuurlijk een pluspunt.

 • Das wel cool,

  misschien gaat deze film dan tog wat potentie hebben

 • Lijkt me niks als ze daar een film van maken.

 • Koning!

 • Wow de laatste tijd worden gamefilms altijd beter en beter. mss omdat uwe boll zich de laatste tijd ophoudt.

 • Logische keuze, laat hem dan samen met Jason Statham (Transporter, Crank, The Italian Job, Cellular en meer)  Lijkt mij dodelijke combo!

 • Ik vond het concept van deze game sowieso al beter geschikt voor een film. Ik ben dan ook wel benieuwd wat men er gaat van brouwen.

 • wel goede toevoeging!  hij kan immers goed een eikel zijn/spelen!

 • Natuurlijk perfect voor deze rol. Het concept van deze game is geweldig voor een film en met Bruce kan het gweldig worden

 • kan aan mij liggen, maar moeten ze nu werkelijk van iedere game een film maken?

 • Hopelijk wordt de film, in tegenstelling tot de hitman film wel goed!

 • @mole28 : inspiratie zal op zijn.

  bruce willis is wel oke. Die hard 4 viel wel wat tege maja. Billy bob thornton is ma nen dwazen !

 • @ LowlandWarrior

  Pcies, ik gaf al eens eerder aan. Een game verfilmen is nog nooit gelukt. Altijd een dikke crap. Andersom juist niet : )

  Denk aan GoldenEye bijvoorbeeld.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren