1. New Play Control! Pikmin (Wii)

New Play Control! Pikmin (Wii)

Om misverstanden te voorkomen: ik ben Quint, hoofdredacteur van Wii-DS.nl, dus het kan zijn dat je de recensie al eens bent tegengekomen. Hij is daar namelijk gepubliceerd via deze link. Ik bied hem echter ook hier aan voor kritiek - zowel positieve als opbouwende. Bij voorbaat dank!

Op 26 oktober 2001 maakte de wereld al kennis met de Pikmin. Dat was de dag waarop de Japanners met de ongeveer drie centimeter tellende wezentjes aan de slag konden op de GameCube. Acht maanden later konden ook wij, de Europeanen, ons een weg banen door de natuur op microniveau. Nu, in februari 2009, kunnen wij dat opnieuw. Bijna zes-en-een-half jaar later brengt Nintendo Pikmin wederom uit, maar dit keer op de Wii. Met innovatieve controls natuurlijk!

Nihil

Het laatste zinnetje dat ik zojuist schaamteloos projecteerde op je netvlies is expres wat overdreven enthousiast neergezet. Ik moet immers de indruk geven dat deze recensie over iets nuttigs gaat, niet waar? Want hoezo zou ik een recensie schrijven van een game die al zes-en-een-half jaar uit is? Dan kan ik net zo goed een link posten naar onze eerder verschenen GameCube-recensie. Ach, waarom ook niet. Alsjeblieft. Een 80? Hm, als ík die recensie had geschreven, was het eindcijfer waarschijnlijk een heel getal hoger uitgevallen. Pikmin is namelijk enorm tof. Het rare is dat ik nu, voor mezelf, dezelfde game op een ander platform met maar liefst twee-en-een-half punt lager zou beoordelen. Een 55 vind ik nu meer op zijn plaats. Schaamteloos porten is daar de reden van. Nihil vernieuwing is daar de reden van. Het hebben van principes is daar de reden van. Natuurlijk, Nintendo wil mensen die nog nooit Pikmin hebben gespeeld er alsnog even op wijze dat deze geniale game bestaat en hoe kun je dat beter doen dan door hem opnieuw uit te brengen en hem met een opvallend nieuw hoesje in de winkelrekken te plaatsen? En dan zelf nog winst maken ook natuurlijk.

EUSJ!

Als tienjarig jongetje zou ik in deze maagdelijke situatie mijn pa in de

winkel aan de kraag trekken en schreeuwen: “EUSJ, pap, kijk dan! NEW PLAY CONTROL! Dat klinkt echt mega-vet! En kijk dan die toffe beestjes op de voorkant! Even de achterkant lezen. “Bestuur Olimar met de Nunchuk en de Pikmin met de Wii-afstandsbediening.” EUSJ, pap, ik heb een Nunchuk en een Wii-afstandsbediening! Hoe duur is het spel? €29,99?! DAT IS WEL GOEDKOOP! Hoeveel geld heb ik nog pap? €20? Oh, shit! Aw, pap, wilt u dan alsjeblieft tien euro bijleggen? Alsjeblieeeeeft? Ik wil dit spel zo graag! Het ziet er zo leuk uit en ik heb al zo lang geen nieuw spelletje meer gespeeld! Aw, pap, alsjebliiiiieeeft?”.

En bam, dan was er alweer een exemplaar verkocht. Zo doet Nintendo dat. Nintendo heeft allemaal van die slimme mensen in dienst die precies weten hoe de hersenen van de consument werken. Nu is het in dit voorbeeld een tienjarig jongetje, maar met de huidige mensenmassa die de Wii bezit mag je het van mijn part ook veranderen in “tachtigjarig omaatje” of “revaliderende volwassene”. Komt ongeveer op hetzelfde neer.

Heel eventjes to the point

Mensen die Pikmin niet kennen, zullen echter wel gelukkig zijn na toegegeven te hebben aan de sublimaal manipulerende marketingtruc van Nintendo. Pikmin is een fantastisch avontuur met urenlang speelplezier, vernieuwende gameplay en een soundtrack waar je U tegen zegt. Voor de nieuwe Wii-controls hoeven ze het echter niet te doen, want die voegen helemaal niets toe aan de ervaring en verminderen soms zelfs het plezier door de richtplicht die ze met zich meebrengen.

Doe mij die maar

De reactie van iemand die Pikmin dan ook al op de GameCube heeft (uit)gespeeld en de game nu opnieuw in een Wii-hoesje in de winkel ziet liggen, zal zo - of zou zo moeten - reageren: “Huh? Flikt Nintendo het hem nu weer? ALWEER?! Dit kan gewoon echt niet. Ey jochie. Werk jij hier? Hoe duur is een Xbox 360 bij jullie? Zes keer de prijs van dit spel? Doe mij die dan maar.”

Conclusie en beoordeling

Begrijp me niet verkeerd: ik schrijf dit vanuit het standpunt van iemand die Pikmin al op de GameCube heeft uitgespeeld. Dan heb je namelijk geen enkele reden om deze versie aan te schaffen en mag je anderhalve cijfer van het onderstaande eindcijfer afhalen. Heb je het spel echter nog nooit gespeeld dan mag je er anderhalve cijfer bij optellen en dan moet je even kijken waarmee je het goedkoopst uit bent: door de GameCube-versie ergens op de kop weten te tikken of door de Wii-versie aan te schaffen. Je Wii slikt namelijk ook Cube-discs en de versies zijn – op de besturing na – identiek. De 'nieuwe' besturing in de Wii-versie is echter verwerpelijk en soms zelfs onhandig, dus neem dat ook even mee in je besluit. Hoe dan ook, Pikmin moet je wel gespeeld hebben. Het spel is en blijft namelijk fantastisch. Zelfs na zes-en-een-half jaar.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Pikmin blijft leuk
 • De graphics doen niet onder aan huidige Wii-games
 • Minpunten
 • Het is een port
 • De Wii-controls

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wie heeft hem ook niet?

 • gefeliciteerd inf ward

 • en hoe vaak gedownload? Ik heb 'm iig op de drie-zes-nul.

 • Ik hoor er 2x bij, 1x voor me broertje gekocht en uiteraard een keer voor mezelf:)

 • Goeie spellen zijn het waard om te kopen. Gelukkig zijn die er niet zo heel veel.

 • Call of Duty 4: Modern Warfare = Epic.

 • Zeer verdiend!  Ik vind het alleen jammer dat ze CoD 5 niet door Infinity Ward laten maken en wel door een B team. Maar ja, het is nu eenmaal zo.

 • Damn dat is veel.

  Ik moet hem ook nog kopen binnenkort.

 • nu weet ik gelijk waarom er opeens zoveel noobs zijn op cod4 :O

 • met wins sta ik op de 11296 e plaats .. en als dat wereldwijd is vind ik dat best knap

 • Yep, Hail to the new King!!  Dat Variety Map PAck gaat ook verschrikkelijk veel gedownload worden op de Pc(is al heel veel gedownload op de consoles)!

 • Das wek een erg groot aantal.

 • Schitterende verkooopscijfers en ook oververdiend wat een machtige game is COD 4 toch. Single en multiplayer beide van erg hoge kwaliteit. COD 4 heeft een nieuwe standaard gezet in het FPS genre.

 • da's veel ;) nice!!!!!

 • halo 3 killer

 • Nice…

 • Nu maar wachten op de PC patch die morgen uitkomt. :D

 • Nou 8 Miljoen HALO 3 en dan alleen op de Microsoft Xbox 360 is niet slecht maar toch is Call of Duty 4: Modern Warfare beter. ^_^

 • tjah t spel is gewoon erg goed :)

 • frotspel, heb de single player uitgespeeld, en toen aan multiplayer begonnen. Deze vond ik zo dermate kut dat ik de COD4 schijf in de kast heb gegooid en weer terug naar Gears ben gegaan, daar komt tenminste strategie en teamwork bij kijken

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren