1. Pong (PS1)

Pong (PS1)

Pong, een klassieker die van 2D zwart-wit de weg naar 3D full color heeft afgelegd en eigenlijk altijd hetzelfde is gebleven! De PS1 heeft een versie gekregen die mensen die minigames leuk vinden niet kan zijn ontgaan. Ik zag dat er zes mensen hebben aangegeven op www.insidegamer.nl dit spel in bezit te hebben (tenminste op 11 februari 2009). En dat terwijl ik met vrienden nog steeds menig avondje doorbreng op deze inmiddels 10 jaar oude versie van PONG! Even de massa wakkerschudden ter herinnering aan dit pareltje! :-)

Het spelconcept uiteraard is ouder dan 10 jaar en mag als welbekend bestempeld worden: er zijn balletjes die moeten worden teruggespeeld naar de tegenstander door middel van een soort balkje. Als dit niet lukt scoort de tegenstander een puntje. Nu zijn er een aantal verbeteringen aangebracht die deze versie van PONG een stuk uitdagender maken.

Ten eerste, deze PONG versie valt grafisch op, omdat alle graphics 3D zijn zonder het 2D gevoel te verliezen tijdens het spelen. Het is kleurrijk en perfect speelbaar op een SD-TV èn ondanks de lage resolutie nog steeds speelbaar op een HD scherm, al gaat het dan natuurlijk wel een stukje gedateerder uitzien.

Ten tweede, deze Pong versie bevat verschillende speelvelden met daarin ieder zijn unieke opgaven. Zo kun je bijvoorbeeld hulp krijgen door een tolletje, dat in het speelveld tolt, te pakken met jouw balkje. Hij tolt jouw kant op als je hem weet te raken met de bal. Dit geldt ook voor de concurrentie, dus het is zaak dit tactisch aan te pakken! De hulp bestaat dan vaak uit het oproepen van veldeigenschappen, zoals het tijdelijk plaatsen van een hek dwars over het speelveld of turbomepjes die je het balletje kunt meegeven. Ook zijn er levels waarbij je meerdere balkjes tegelijkertijd bestuurt. Door het spelen van deze levels unlock je nieuwe levels die dan voor de multipalyer-mode beschikbaar komen.

Zo kom ik op de derde reden om hem te spelen met vrienden: de multiplayer optie ondersteunt tot 4 spelers tegelijkertijd per spel!! Uiteraard heb je 4 controllers ervoor nodig, maar hoeveel spellen van tegenwoordig kunnen in 1 scherm zoveel plezier geven met zijn 4ren tegelijk? En dat op de playstation 1?

Daar heeft de vierde reden mee te maken. Het feit dat het een PS1 game is! Ik heb het spel met de multitap voor de PS2 getest met 4 controllers en erna op de PS3 getest met 4 wireless sixaxis controllers (die ik heb voor Little Big Planet) en het spel speelt foutloos met 4 man tegelijk! Voor wie het niet weet, niet iedere PS3 speelt PS2 spellen, maar iedere PS3 speelt wel PS1 spellen, mits origineel. Een hele toffe ervaring staat je alsnog (na 10 jaar) te wachten!

De minpunten die ik kan bedenken zijn er nochtans twee.

Ten eerste is het spel beter te spelen met de analoge stick, maar deze staat niet op de juiste gevoeligheid. Dit is echter door de controllerinstellingen in de game aan te passen zodat dit erg aangenaam gaat werken. Dit staat echter standaard uit bij het opstarten van de game.

Ten tweede is de menustructuur niet helemaal logisch. Ik weet dat het een een oudere game betreft, maar voor hedendaagse normen is het even zoeken hoe je een en ander instelt. Nadat je dit snapt is het een kwestie van dit eigenwijze pad volgen door het menu om je spelletje PONG te starten. De restart optie per level is echter heerlijk snel!

Tjah, het is het vermelden waard dat dit spel nog relatief makkelijk te krijgen is op de tweedehands markt en zelfs nieuw! Ik heb het spel recentelijk (eind 2008) nog nieuw gekocht voor 2,50 € bij een gamewinkel in Maastricht om het cadeau te geven aan een vriend die een PS2 bezit.

Zo zie je maar hoe tijdloos een spel kan zijn en hoe backwards compatibility een console kan verrijken!

Conclusie en beoordeling

Zoek je een casual game dat qua gameplay en multiplayer mogelijkheden de tands des tijds gemakkelijk blijft verslaan? Bezit je een PS1, PS2 OF PS3? dan zit je met deze game zooooo goed, dat wordt gewoon onderschat. Vele avonden casual multiplayerplezier zijn dan jouw deel!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Tot 4 man multiplayer, dus ook met 1, 2 of 3 man tegelijkertijd te spelen.
 • Naast PS1 ook PS2 en PS3 ondersteuning op alle gebieden.
 • Veel uitdagende velden.
 • Singleplayer biedt ook al erg veel uitdaging.
 • Minpunten
 • Resolutie op een HD scherm, maar niet onspeelbaar.
 • Het instellen van de gevoeligheid van de analoge stick is instelbaar, maar staat standaard niet bevredigend naar mijn mening.
 • De menustructuur moet je even snappen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Was te verwachten nadat er een patent op was aangevraagd… maar zou Crytek niet stoppen met games (alleen of volledig…) op de PC uit te brengen?

 • eerste teaser pic kon je al zien op de website

 • Crysis Warhead zal draaien op een verbeterde versie van de CryEngine 2.

  Verbeterd? En hij was al zo goed… :O

 • Vond het bij het origineel wel jammer dat je niet wist hoe het met je maten er aan toe ging, dit deel vertelt je dat dus. Me likes it :D

 • Moet je je nasa-pc weer upgraden :P

 • Met dank aan Gaming4ever voor het melden van het nieuws…

 • dat word leuk!!!

 • Crysis Warhead verschijnt eind dit jaar voor PC

  Dacht dat ze niet meer voor PC gingen ontwikkelen

 • Waarom op de pc? Iedereen download het alleen maar, eerst stond er op IG dat ze zich meer wouden richten op console's nou daar merken we nog niks van.

 • Verbeterde CryEngine 2 _O_

 • pff nog betere engine:)

 • Goed om te horen. Crysis was een supergame, en werd ook best wel goed verkocht. Crytek had alleen gezegd niet volledig alleen meer op de PC games uit te brengen.  Waarom op de pc? Iedereen download het alleen maar, eerst stond er op IG dat ze zich meer wouden richten op console's nou daar merken we nog niks van.  Waar slaat dat nu op? Je wilt dat IG iets gaat afstoten alleen omdat er vaak op wordt gedownload. Je zit er nu toch ook achter om dit te typen? Als je de PC zo erg haat, waarom gooi je hem niet uit het raam? Dat bespaart ons weer de Console fanboy praat.


 • Nou dat word wéér je PC upgraden…

 • @ The Grim Reaper  volgens mij heeft die jongen het over SPELLEN op de pc. Console fanboy? haha…makt dat jouw een pc-fanboy?

 • Wellicht bedoelen ze met verbeterd beter geoptimaliseerd zodat de FPS beter zou moeten zijn. Het zou namelijk redelijk onnonzel zijn nog eens een overtreffende trap te doen in visuele kwaliteit. Geen pc die het nog deftig zou kunnen draaien

 • JA dat voelde ik wel aankomen. Maar toch fijn dat ze het eventjes voor ons bevestigen.

 • @ The Grim Reaper  Dude, take a chill pill. Die gozer zegt alleen dat hij dacht dat Crytek zich meer op consoles zou gaan richten. En jij meteen in de verdediging, fanboy anyone?

 • PC- gaming gaat nooit dood….

 • Cryteks spinternieuwe studio in Boedapest.

  splinternieuwe natuurlijk ;)  OT: leuk nieuws, maar ik kan hem toch never-nooit draaien :(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren