1. Dead Space (X360)

Dead Space (X360)

Ik heb mezelf meerdere malen afgevraagd hoe het nou zou zijn om in de ruimte te leven, om afhankelijk te zijn van een station dat je moet voorzien van alles wat je nodig hebt. Ik heb lang over deze vraag nagedacht en Dead Space bracht mij het antwoord.

Jij als gamer speelt de rol van Isaac Clark, een soort ingenieur voor ruimteschepen. In het begin van de game lijk je een schip in problemen te gaan helpen, zoals jij en je team al zo vaak hebben gedaan. Er treden echter complicaties op en het schip crasht op het ruimteschip dat je zou moeten helpen. Je bent er nu toch en er wordt dan ook besloten om gewoon aan het werk te gaan, maar het blijkt al snel dat er op dit schip meer aan de hand is dan van tevoren duidelijk was.

De hele game draait eigenlijk om één ding en dat noemen ze in het Engels ‘Strategic dismemberment’. Dit houdt in dat je de aliens die je pad kruisen zal moeten doden door hun ledematen eraf te knallen. Dit wordt je iets gemakkelijker gemaakt door je van allerlei foefjes te voorzien. Vanaf het begin van het spel heb je de Plasma Cutter. Dit wapen is mijn favoriet uit de game, gewoon omdat het weer eens wat anders is dan een machinegeweer en je het al vanaf het begin als wapen met je meedraagt en er toch vertrouwd mee raakt. In de shops die verspreid zijn over het hele schip kun je andere wapens kopen, ammo, medkits en nog veel meer. Deze luxueuze artikelen kun je kopen door credits te verzamelen die in kastje liggen en die de aliens droppen. Ook kun je er power nodes kopen waarmee je de wapens die je koopt kunt upgraden op allerlei werkbanken. Voor nu genoeg gepraat over shoppen, want ik had het over foefjes. Nadat je een paar aliens gedood hebt krijg je ook de mogelijkheid om statis te gebruiken en kenesis. Met stasis kun je snel bewegende vijanden of voorwerpen vertragen, waardoor je op het eerste gezicht onmogelijke obstakels kunt overwinnen en hele irritante schurkjes met het grootste gemak letterlijk een koppie kleiner kan maken (of een arm). Kenesis geeft je de mogelijkheid om voorwerpen van een afstand op te pakken en dit naar je vijanden te slingeren, ook zul je het nodig hebben om bepaalde reparaties te verrichten. Want daar gaat het eigenlijk allemaal om. Je bent gestrand op een schip, het is er niet pluis en je wil er zo snel mogelijk weer vanaf komen. De reparaties zijn als ware een leidraad voor de hele game, want hierdoor kom je vrijwel overal op het schip. Om bij bepaalde plekken te komen zul je bepaalde hindernissen moeten nemen. Dit varieert van ruimtes zonder zwaartekracht tot ruimtes vol boobytraps of zonder zuurstof. Vooral dat laatste vond ik erg beklemmend, omdat je snel te werk moet gaan en precies, je zoekt je al gek naar het stuk dat je moet repareren en dan wordt je ook nog eens op heel vervelende momenten aangevallen door allerlei gespuis.

De hele sfeer in de game wordt bepaald door de graphics en vooral het geluid. Je vergeeft je lang niet altijd door donkere ruimtes, maar je hebt altijd het gevoel dat er iets staat te gebeuren. Dit wordt bewerkstelligt door het enorm spannende geluidsgebruik. Je hoort dingen ratelen, slepen en wat al niet meer en daardoor heb je al snel het gevoel dat er iets achter je aan loopt. Heel vaak is dit niet het geval, maar net als je ervan uitgaat dat het niet zo is, blijkt niets minder waar. Ze hadden in videodagboeken aangegeven het geluid een grote rol te laten spelen en dit hebben ze zeker gedaan en op een onwijs gave manier. Denk ook aan aanpassing van het geluid in ruimtes zonder zuurstof (eigenlijk is daar natuurlijk geen geluid, maar helemaal geen geluid is erg saai en ik vind dit een mooie compromis). Nu toch nog even terug naar de vormgeving. Ik had al aangegeven dat er niet alleen maar donkere ruimtes zijn, maar ook lichtere ruimtes. Echt alles is of kapot of zit onder het bloed, aangevreten lijken liggen verspreid door het hele spel. Iets wat er ook erg aangevreten uitziet zijn de aliens, zombies of wat het ook moet voorstellen. Officieel zijn het necromorphes, het zijn lijken die bestuurd worden door een soort mind control, maar meer ga ik er niet over vertellen. Deze wandelende lijken zien er erg onsmakelijk uit en zijn zeker van plan ook jou lid te maken van hun club. De manier waarop vervolgens de ledematen door de kamer vliegen is geweldig om te zien en gaat ook nooit vervelen. Je hoort zo’n zombie het echt uitbrullen, terwijl jij zijn laatste been onder hem vandaan schiet. Ik dacht op dat moment: ‘zo en nu verder’. Dit bleek achteraf een hele foute beslissing en die fout heb ik nadien ook niet meer gemaakt. Die krengen kruipen namelijk nog gewoon naar je toe met alleen hun handen, om ook jou van je benen te verlossen. Denk ook niet dat je ze dood door hun hoofd eraf te knallen, want dit maakte ze alleen maar agressiever. Ze slaan wild om zich heen terwijl ze naar je toe rennen. Dit is af te raden, maar tegelijkertijd is het geweldig om te aanschouwen, het is dan ook een waar schouwspel.

Als je alle hordes levende lijken hebt overleefd en jezelf hebt gered van een onbehagelijk eind wil je misschien nog meer. Als je goed oplet zal je merken dat er bij je save aangegeven wordt in welke ronde je zit. Als je de game voor de eerste keer speelt zit je in round 1 en als je de game daarna nog een keer speelt op dezelfde save zal je je in round 2 begeven. Nu zal je misschien denken wat de motivatie is om het spel nog een keer te spelen. Je hebt natuurlijk de extra achievements die je kan halen, maar als je het geduld hebt om de credits af te kijken krijg je een smak geld, een nieuw pak en allerlei andere leuke extra’s. Daarnaast kan je de game natuurlijk ook nog op een niveautje hoger proberen of misschien wil je het allemaal nog een keer opnieuw te beleven. Ikzelf heb het spel eerst terug in de kast gezet om hem later nog eens te pakken om die heerlijke sfeer opnieuw te proeven.

Conclusie en beoordeling

Dead Space leek voor mij een schot in de roos, omdat ik een enorme liefhebber ben van het survival horror genre ben. Maar nu komt eigenlijk mijn grootste kritiekpunt. De game is eigenlijk niet echt een survival horror game, er zijn namelijk zoveel wapens en ammo dat je niet bang hoeft te zijn zonder te komen. Dit is echter wel een kenmerk van een survival horror game. Maar de game doet zoveel goed qua sfeer, geluid en gameplay dat ik het de game maar al te graag vergeef. Dead Space is een erg spannende game en geeft je echt het gevoel op dat verlaten ruimteschip te zijn. Er is ook zat variatie in de gameplay om je telkens te verassen en aan het eind terug te laten komen voor meer. Dead Space is uniek en doet misschien soms denken aan o.a. Doom 3, maar het zijn de kleine details die deze game speciaal maken en anders dan de rest.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Sfeer
 • Plasma Cutter
 • Luguber
 • Zero Gravity
 • Minpunten
 • Soms langradig
 • Te makkelijk op bepaalde momenten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • BAD COMPANY OMG

 • Owhja, ik was even vergeten dat deze niet op de pc komt. Waarom ookalweer niet?

 • Heb bad company zojuist gedownload, wapen switchen werkt een beetje knullig, maar voor de rest een topgame! zowel on als offline.

  Ben nu bezig met civilization te downen.

 • Hij staat nu te downloaden, ben benieuwd.

 • Yes, meteen downloaden voor me ps3. Jammer dat de demo van Sit Meier er nog niet op staat. Die komt hopelijk wel snel.

 • en ik kan weer niet online bet BF BC omdat ik te jong ben!!! en ze vragen niet eens naar me ouders hun rechten dus kan ik hun wachtwoord niet invoeren misschien weet iemand hier wat ik hier tegen kan doen??

 • vet! meteen doen straks!

 • ben BF BC aan het downloaden kan niet wachten tot ik aan de slag kan

 • BF valt ZWAAR tegen!!!

  besturing is zwaar irritant, online laggend (en ik heb top internet, glasvezel) en graphisch ook onder de verwachtingen die EA weer mooi heeft op kunnen bouwen.

 • hier w8te ik dus de hele dag all op!!:p

 • Hijs wel lagge, beetje sai en je gaat bes snel doood!!!!!!!!!

 • vind em nix aan heel veel lagg.

 • *Deed ubersnel 360 aan*

 • Dubbele post neeeeeeee!!!

 • Ik heb ze vanochtend al gedownload. :)

 • BC..NOW

 • BBC vind ik echt tegenvallen :/. Heel lege omgeving, saaie shootouts en een rare first person view… Ik moet er misschien nog wat langer mee spelen, maar had er veel meer van verwacht.

 • BC, is echt laggy en kut..

 • Battlefield Bad Company demo? Beter nu downloade! .. nu maar hopen dat ie niet zo tegen valt als 90% van de members hier zegt! =\\

 • Bovenste straks eens proberen, onderste laat ik achterwege.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren