1. FIFA 09 (X360)

FIFA 09 (X360)

De reguliere speeltijd is inmiddels afgelopen, met 1-0 op het scorebord, zal Manchester United het nog voor elkaar krijgen een goal af te dwingen. De druk op de Barcelona defensie is erg hoog, Nani aan de bal. Pass op Hargreaves, die maar weer eens aan de wandel gaat om een kans af te dwingen. Ronaldo gaat diep, de bal gaat over de verdediging heen. Ronaldo gaat zij aan zij met Puyol richting de goal, zal het dan? Nee, toch? Nee!!! Ronaldo schiet op de paal!!! Barcelona gaat er vandoor met de Champions League!!!

Zo zul je het niet vaak meemaken in FIFA 09, maar spannende wedstrijden zul je zekerste weten tegenkomen. In het alweer 18e deel uit de FIFA serie, jaren was het PES die voorliep op FIFA, aldus de pers. Maar dit jaar zou er verandering in gaan komen, en naar mijn mening is dit aardig gelukt.

Op alle fronten streeft FIFA 09 de nieuwe PES voorbij. Vooral op het belangrijkste punt, namelijk de gameplay. FIFA is realistisch, het is niet meer tussen iedereen door lopen en schieten. Je zult over moeten spelen en samen moeten werken om een kans te creëren. En dan ben je er nog niet, de keepers zijn namelijk een stuk beter geworden ten opzichte van het vorige deel. Ze blunderen niet meer, maar halen er ook geen wonderballen uit. Vandaar dat scoren een stuk moeilijker is geworden. Dit zorgt ervoor dat je echt goed moet gaan zoeken naar de vrije man om zo een open kans te krijgen.

Dit passen werkt perfect, problemen met het spelen naar het mannetje dat jij niet bedoeld zul je nauwelijks meer tegenkomen. Al je passes zullen wel aankomen als je een beetje goed oplet, maar voor de mensen die hier wat uitdaging in zoeken kun je de hulpopties gewoon uitzetten, waardoor ook het bepalen van snelheid van de bal nodig is voor een goede pass. Ook nemen de spelers de bal op een goede manier aan en kun je zelf voor een groot deel bepalen hoe je hem aanneemt. Blijf je met je rug van het spel weggedraaid of draai je open, je bepaald het allemaal zelf. Dit vormt een heel belangrijk element van het spel, want 50% van de kansen ontstaan door het goede wegdraaien van je snelle spits. Waarvan een te groot deel van het spel afhangt, heb je een snelle spits dan staat die garant voor veel goals.

Dit gebeurt allemaal met prachtige animaties, het gaat niet langer houterig. Kopduels zijn échte duels waarin beide spelers er vol voor gaan en de schouder tegen elkaar drukken. Ook het lopen ziet er erg natuurlijk uit. Naast deze animaties komen de emoties van de spelers ook duidelijk naar voren. Zo zal een medespeler bij een comfortabele voorsprong een gevoel hebben van goed geprobeerd wanneer je een kans mist. Maar als het spannend is zal hij om zo’n zelfde kans boos worden. Dit zal je er aan doen denken dat je naar een echte wedstrijd kijkt. Dit komt mede door de formidabele graphics, het ziet er echt prachtig uit.

Zowel ingame als in de cut-scenes. Vooral wanneer je met de top teams speelt. Aan het uiterlijk van de goede spelers is heel veel tijd besteed, maar ga je in de Nederlandse competitie kijken dan zijn de spelers nauwelijks te herkennen. Dit is een onnodig minpunt wat met een klein beetje aandacht voor een groot deel verholpen had kunnen worden. Naast dit hangt in ieder stadion een fantastische sfeer. Het publiek ziet er goed uit, en de passie springt er van af. Ben je in Brazilië dan zal de aanhang je met een warm hard toezingen, maar ben je ergens anders dan kunnen ze je net zo goed uitjoelen. Het publiek leeft helemaal mee met de wedstrijd, sta je in een kansrijke positie in een Champions League wedstrijd dan zullen ze extra hard gaan schreeuwen.

Vooral als je Be-a-pro speelt geeft je dit een goed gevoel, dit houd in dat jij slechts één speler bestuurd en dat de rest door de computer of door een vriend van je wordt bestuurd. Dit is natuurlijk niet het enige speltype dat FIFA kent. Zo kun je zelf toernooien maken of vriendschappelijke wedstrijden spelen, maar ook is de Carreer mode weer terug. Hierin begin je als eenling of als trainer van een team, en zul je er voor moeten zorgen dat jij/je team de top bereikt. Misschien nog wel belangrijker zijn de online mogelijkheden. Zo kun je online 10 vs. 10 spelen met negen maten van je, maar ook is het mogelijk een vriendschappelijke wedstrijd te spelen of een toernooi op te starten voor je vrienden.

Conclusie en beoordeling

FIFA 09 is de beste voetbal game die ik ooit gespeeld heb. Hij streeft PES op alle fronten voorbij, met prachtige graphics en een goede sfeer zorgt de game voor een hele nieuwe ervaring. Waar de gameplay totaal niks onder te leiden heeft, want deze is van zeer hoge kwaliteit.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Gameplay
  • Graphics
  • Animaties
  • Sfeer
  • Minpunten
  • Alleen topspelers zijn goed nagemaakt
  • Snelheid is te belangrijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren