1. Medal of Honor: Airborne (PC)

Medal of Honor: Airborne (PC)

Het motorgeronk klinkt monotoon door de cabine. We zien niets want het is diep in de nacht en bewolkt. Ik hoop maar dat de piloten weten wat ze doen. Nu moet ik nog pissen ook, mooi klote. ''Atteeeeeention! Staaand up! Hoooook up! Sir, I got a question sir! Goddamnit soldier! What's the fucking problem?!

I need to take a leak sir! Are you fucking nuts soldier?! Sir, no sir! Than shut the hell up and do as you're told! Sir, yes sir! Check your equipment! Wait for the green light! ... Lieutenant sir? Private Asshole, shut T-H-E F-U-C-K up! I got some HUGE fucking equipment sir! Get the hell out of my airplane private! Jump! Sir, yes sir!''.....

En daar zweef je dan in de lucht, tezamen met je medesoldaten van de 52nd Airborne Division en ontploffende granaten van de Duitsers. Elke missie begin je in het vliegtuig en parachuteer je met je medesoldaten naar Moeder Aarde om zo zelf te bepalen waar je landt. Dit is een vernieuwing voor de Medal of Honor reeks, en is geïmplementeerd om een groter gevoel van vrijheid te geven. De manier waarop is tof. Het is altijd spannend in het vliegtuig, je hebt continu het gevoel dat je geraakt gaat worden en neerstort, maar de uitwerking kon stukken beter.

Je kan inderdaad overal landen waar je wil, en de ene plek is veiliger dan de andere, maar toch zul je altijd bepaalde doelen moeten volgen. Deze dienen één voor één voltooid te worden. Vaak houdt dit in dat je iets moet opblazen. Als je je naar zo'n doel begeeft dan verschijnen er medesoldaten en een berg Duitsers met een voortplantingsdrang. Als ik namelijk achter een steen blijf zitten en Duitsers probeer neer te schieten die uit een tien-persoons tentje verschijnen, dan komt er geen einde aan deze stroom Duitsers. Konijnen zijn er niks bij! Pas als ik mijn doel nader stoppen ze met 'reproduceren'. Zo komt het dat het gevoel van vrijheid snel verdwijnt omdat je in feite niets anders doet dan doelen in een verschillende volgorde afwerken.

Daarnaast dienen je medesoldaten eigenlijk voor niet veel anders dan beeldopvulling omdat ze op zichzelf weinig voor elkaar krijgen. Als ze zich vroeger echt zo gedroegen zoals ze in Airborne doen dan was deze recensie nu in het Duits geschreven. Je moet echt alles zelf doen. De Duitsers, en enkele Italianen, zijn echter niet veel slimmer. Beter gezegd zijn ze niet helemaal in balans. De ene keer staan ze voor mijn neus mij aan te staren totdat ik beweeg, en de andere keer schieten ze een headshot met een MG. En omdat er aan het begin van de missie alleen checkpoints zijn als je een doel hebt gehaald, moet je regelmatig opnieuw uit het vliegtuig springen.

De actie zelf echter is erg vermakelijk. Er is duidelijk gekeken naar bijvoorbeeld een Call of Duty. Tijdens een missie hoor je continu afweergeschut en dergelijke, vliegtuigen vliegen over, lichten flitsen heen en weer...Het was helemaal af geweest als er meer contact was geweest met je medesoldaten, zodat er zich een soort van 'band' had kunnen ontwikkelen. Dit had de speler meer het verhaal in kunnen trekken. Vooral omdat de muziek slim is gekozen en vaak doet denken aan het briljante Band of Brothers.

Nieuw is dat er een soort van upgrade systeem wordt gebruikt, die bepaalde wapens verbeterd als je er veel Duitsers mee neerschiet. Dit stimuleert om zoveel mogelijk headshots te schieten omdat je dan sneller kan upgraden. Een leuke toevoeging maar daar blijft het ook bij. Op grafisch gebied moet ik de ontwikkelaars een pluim geven, want alles ziet er goed uit. Er is veel aandacht voor detail, en de lichteffecten geven het spel net wat meer sfeer. Maar hoewel het spel grafisch best mooi is had ik ook graag gezien dat de omgeving beter had gereageerd op alle vernieling. Zandzakken blijven altijd liggen en zelfs een wijnfles gaat niet kapot als je erop schiet. Nu hadden ze vroeger wel kwalitatief goede en sterke wijn, maar dit is te ongeloofwaardig.

Het leveldesign ben ik wel erg over te spreken. Of misschien is het meer de setting. De missie in Italië bij de ruïnes is erg sfeervol vormgegeven en om in Nijmegen te vechten is heerlijk herkenbaar. Vooral de missie op de brug is fantastisch om te doen. Er zit in ieder geval voldoende variatie in de levels om het interessant te houden. Voor de multiplayer doet dit echter niet veel. De multiplayer wist mij namelijk niet te overtuigen. De bekende modi als Capture the Flag, Deathmatch en Team Deathmatch komen tevoorschijn. Altijd leuk, maar tafeltennissen is ook 'leuk'. Multiplayer hoort iets extra's te bieden en dat doet het niet echt.

Al met al ben ik innerlijk verdeeld over deze laatste telg van de Medal of Honor reeks. Ik ben toch een redelijk fan van WW2 shooters, ook al hebben we er al aardig wat gezien, en ik keek erg uit naar de game. Mijn verwachtingen waren echter te hoog gespannen. De game doet echter wel wat uiteindelijk het doel is van een spel, het is fun om te spelen. De vrije val na de fantastische vlucht genaamd MoH: Allied Assault is hiermee beëindigd, maar van een topper is geen sprake.

''No bastard ever won a war by dying for his country. He won it by making the other poor dumb bastard die for his country.'' George S. Patton

Conclusie en beoordeling

Mijn verwachtingen zijn maar voor de helft ingelost. De vrijheid is niet zo revolutionair als beloofd, de AI is niet echt goed en de multiplayer heeft niet veel aantrekkingskracht. De levels zijn echter erg gevarieerd en interessant en ik heb me goed vermaakt met de singleplayer.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Uit een viegtuig springen is cool...
 • Gevarieerde levels
 • Fun
 • Minpunten
 • maar vrijheid valt erg tegen.
 • Mist een band met medesoldaten
 • AI kon veel beter
 • Multiplayer weet niet te boeien

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ga deze game morgen meteen uit school kopen. Kan echt niet wachten.

 • lijkt me leuk op de wii aangezien ik er een heb xD

 • Super vet. Ik zat te denken om deze voor de PS3 te kopen. Co-op is deze game gewoon vet! In Amerika kost deze game $46,95 (PS3 & Xbox360). Dat is dus +- 30 euro, wat dus wel een leuk prijsje voor deze game is!  Toffe recensie trouwens.

 • Ik vond Lego Starwars érg leuk, dus deze ga ik zeker even proberen =D

 • Nou Joey, daar is 'ie dan. Jouw GOTY :P

 • Supervette game!!

 • Ik ga LEGO star wars maar eens een keertje kopen. Alleen ik zie hem nergens meer liggen. :(

 • Is de gameplay op de Wii goed?

 • Echt een heerlijk game! Vooral omdat je zoveel gaat herkennen, ik zag in de recensie al een aantal vette voorbeelden. En dan die humor erbij, geweldig =)

 • Goede recensie die mij overhaald heeft om de game te gaan kopen, ik haal hem wel in huis om met mijn broertjes te spelen. Geen hardcore game maar echt zo'n fungame om met twee te spelen. Daar leent het zich perfect voor. Jammer dat er geen online co-op bijzit maar voor mij geen minpunt omdat ik toch steeds mensen heb om mee te spelen.

  Na GTA wordt dit voormij een leuk tussendoortje, zeker ook omdat ik een Indy fan ben.

 • Ga ik zeker halen!

 • Hele goede recensie!  Zo goed dat ie me heeft overgehaald de game te halen! Er zitten ook van die herkenbare momenten in. Zo werd ik al helemaal enthiousast van het fijt dat de achtervolging van de karretjes uit de temple of doom erin zit:D  Weet iemand de speelduur van de game?


 • Idd @ Oentje, en dan is nu nog wel op vakantie xd.  Leuk spel, budgetbakkertje voor mij :).

 • Chill spel, maar niet iets om te veel geld aan uit te geven. Ik wacht wel tot ie goedkoper is.

 • geinig! maar niets voor mij

 • Komt er eigenlijk nog een xbox - 360 demo van uit? Op de pc is ie er wel alleen wil hem graag voor mijn 360 kopen.

 • Ik heb Star Wars al dus deze ga ik toch niet aanschaffen. Misschien voor een goedkoop prijsje.

 • Vette game! Die koop als ik m'n Xdoos heb :)

 • slangen zijn helemaal niet glibberig! ze zien er alleen glibberig uit…

 • Indy <3 (ja, zelfs deel 4!)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren