1. Far Cry 2 (X360)

Far Cry 2 (X360)

Daar waar het altijd warm is, daar waar de dieren vrij rond lopen en daar waar er een grote hongersnood heerst. Juist Afrika, wat zou er gebeuren als een persoon twee stammen zware wapens zou geven? Zouden ze het gebruiken voor de jacht of juist voor een grote burger oorlog. Nou ik denk het tweeden en wat er dan gebeurt… Dat ga je lekker meemaken in Far Cry 2.

Far cry 2 is een nieuwe game van Ubisoft. De game speelt zich af in Afrika, je begint de game in een auto onderweg naar een hotel dat vlak bij het vliegveld ligt. Onderweg merk je al snel dat het niet helemaal goed zit daar in Afrika, zo kom je langs een aantal wachtposten en kom je zo nu en dan een zwaar bewapende jeep tegen. Maar je bent niet naar Afrika gevlogen voor een rustige vakantie, je bent daar voor een missie. Jij bent naar Afrika gestuurd om The Jackal te vermoorden, dat is de man die twee stammen wapens gaf en zo een burgeroorlog ontketende. Onderweg word je gestoken door een mug en word je geïnfecteerd met Malaria. Daarna raak je al snel buiten bewust zijn. Kort daarna word je wakker in een hotelkamer en word je al meteen voorgesteld aan The Jackel. Je hebt een korte conversatie met hem en zonder dat hij je vermoord vertrekt hij weer. Daarna krijg je een korte tutorial waarbij je uit het hotel moet ontsnappen en de wijde wereld van Afrika in moet.

Na het ontsnappen staat er een grote open wereld voor je open, je kunt lekker de mainquest gaan volgen, sidequests spelen of gewoon lekker gebied afkammen. Bij de mainquest doe je missies voor de twee organisaties die oorlog hebben, namelijk de UFLL en de APR. Bij deze missies zijn het meestal de zelfde dingen die je moet doen, de ene keer moet je een brandstof tank opblazen en de andere keer moet je een bepaald persoon vermoorden. Wat nieuw is in Far Cry 2 is het buddy systeem, deze buddies zijn mensen die je hebt ontmoet en die jou graag willen helpen deze oorlog te stoppen. Voor deze buddies kun je missies doen, ze betalen je met hulp. Zo moet je denken aan hulp wanneer je neergeschoten bent maar ook hulp bij het verkrijgen van informatie bij de mainquest. Na iedere gekregen opdracht krijg je een telefoontje van een buddie dat dan vraagt of je misschien hulp nodig hebt. Daarna sta je voor een keuze, je kan meteen naar de mainquest gaan en daar je opdracht uitvoeren. Of je gaat even naar je buddie toe om daar wat extra informatie te verkrijgen, om daarna alsnog verder te gaan met de mainquest. Deze missies doe je natuurlijk niet voor niets, nee aan het begin van iedere missie krijg je je salaris. Dat is hier geen geld of goud, maar diamanten. Bij de missies moet je ook je eigen creativiteit gebruiken, je moet bijvoorbeeld voor je opdrachtgever een dorpje binnenstormen en een speciaal persoon vermoorden. Dat kan je op drie manieren doen, je kan als een razende rambo met een machinegeweer dat dorpje uitkamen, je kan wachten tot het nacht is om daarna rustig alle vijanden neer te sniperen of je kan kijken waar de wind vandaan komt om daarna met een vlammenwerper heel het dorp in vuur en vlam te zetten. Het vuur in Far Cry 2 is het mooiste en realistische vuur wat ik ooit in een game gezien heb. Zet maar eens een klein stukje droog gras in de fik en je kan genieten van een langzaam verspreidende bosbrand.

Voor al deze missies heb je natuurlijk wapens nodig, deze wapens kun je kopen om ze daarna op te zoeken in een grootte opslagplaats. Deze staan altijd naast de wapenwinkels, in deze opslag plaatsen vind je niet alleen al je wapens maar ook kogels en granaten. In de game heb je heel veel verschillende wapens, dat gaat van handgeweren met dempers tot vlammenwerpers en van Molotov cocktails tot mortieren. In het begin van de game heb je niet meteen de beschikking over alle wapens, je moet namelijk missies doen voor de wapenhandelaar. Deze zijn altijd hetzelfde maar vooral niet erg om te doen. Je moet namelijk het wapen vervoer van de concurrent saboteren. Dat doe je simpelweg gewoon door een vrachtwagen met wapens op te blazen, om daarna rapport te brengen aan de wapenhandelaar. Het wapensysteem in Far Cry 2 werkt iets anders dan in andere games. Tuurlijk je moet er gewoon vijanden mee neer schieten maar de wapens in Far Cry 2 kunnen slijten en na een tijdje zelfs exploderen in je hand. De wapens die je zelf koopt kunnen wel een tijdje mee maar de wapens die je oppakt van de vijand slijten snel. Waneer ze versleten zijn geven ze dat aan met jammen, dat betekent dat je wapen even hapert. Bijvoorbeeld bij het herladen, en meestal gebeurt dat op de meest ongewenste momenten. Er zijn wel een aantal problemen bij de aktie, zo is de AI niet al te best en ook de tijd dat je op een vijand moet schieten is onregelmatig. Af en toe zie je vijanden rondlopen als een kip zonder kop of schieten op covers waar je al een tijdje niet meer achter zit. Af en toe lijkt het ook dat de vijanden niet dood willen gaan, zo schoot ik na lang schieten een vijand op de grond die daarna weer gewoon opstond. Maar de AI kent ook goede kanten, soms proberen de vijanden je echt te flanken en helpen ze elkaar ook wanneer de ander neergeschoten is. Dit gebeurt allemaal met hele mooie animaties en ook jij zelf doet alles in een animatie. Ben je zwaargewond geen probleem, je pakt gewoon rustig even een tang trekt de kogel uit je been en je kunt weer rustig verder. Is je auto kapot, je stapt gewoon uit draait aan een aantal schroeven en je kan weer rustig verder rijden. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat er helemaal geen animaties worden overgeslagen. Dat heeft tevens ook een goed effect op de game want af en toe heb je echt het gevoel er helemaal in te zitten.

De graphics in Far Cry 2 zijn ook spetterend, nergens zie je kartel randjes en onder het spelen heb je ook geen laadtijden. Maar als je een stukje met de bus wild reizen of als je de game opstart heb je zo al een laadtijd van twee minuten aan je broek hangen. Aan de andere kant denk ik wel dat de laadtijden nodig zijn als je naar de graphics en de goed uitgewerkte animaties kijkt. Ook de muziek en het geluid in de game is goed uitgewerkt, de muziek brengt echt sfeer aan de game. De muziek verandert ook wanneer je aan het vechten bent en word rustiger wanneer je aan het sluipen bent. In Far cry 2 is ook een zeer uitgebreide map editor aanwezig, zo kan je gemakkelijk een eigen map maken die je daarna op de Ubisoft server kan zetten. Dat map editen gaat best ver, zo ver dat je hele berglandschappen kan creëren en zelfs hele valleien. Wanneer je geen zin hebt om zo`n hele map te maken kun je ook gewoon iemand anders zijn map downloaden en die lekker gaan spelen.

Far cry 2 kent ook een multiplayer mode, daar kan je met zestien man lekker tegen elkaar knokken. In de mulitplayer heb je een level systeem, dat houd in dat je in een potje XP kan verdienen om daarna een level omhoog te gaan. Wanneer je een level omhoog gaat krijg je een diamant. Die diamant kun je achter een van de klassen zetten. De game kent een aantal klassen, zo heb je een klas met een sniper. Maar ook een klas met een AK-47. Wanneer je zo`n diamantje erachter hebt gezet krijg je in dat klas een nieuw wapen, deze is dan meestal sterker. Wat jammer is aan de multiplayer is dat je maar een beperkt aantal levels omhoog kan wat inhoud dat je ook al snel geen nieuwe wapens meer krijgt. Maar dat neemt niet weg dat de multiplayer je een lange tijd vermaak kan bezorgen.

Conclusie en beoordeling

Far Cry 2 is een game met spetterende gameplay en graphics om je vingers bij af te likken. De AI is niet altijd even best maar de geweldige animaties maken dat al snel weer goed. Ook met de multiplayer kun je je weken zo niet maanden mee vermaken.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Buddie systeem
 • Animaties
 • Omgeving
 • Vele wapens
 • Minpunten
 • AI niet altijd even best
 • Soms ver rijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dan kan je nog altijd vanuit UK importeren.

 • Idd, of kopen bij een NL winkel met Engelse connecties…

 • goed nieuws. =D

 • Aha… dus Sony houd best goed IG in de gaten. Btw, IG een update tijd zal wel leuk zijn.

 • Dus toch nu wel weer. :)

 • meh.. hoe duur eik ?

 • Ik heb al een PSP. Afgelopen maandag gekocht. Hij was toen goedkoop en het was toen nog onzeker of ie kwam.

 • Denk niet dat dit de PSP is met Cloud etc. erop

 • Een PSP wou ik zowiezo voor deze game (heb geen idee of er verder nog RPG's de moeite waar zijn op de PSP), dus ik ga wel proberen deze op de kop te tikken, vet!

 • ik heb Crisis Core al.  @takari

  nee gewoon een zilveren

 • Ik vind het het niet waard om hemhelemaal te gaanimporteren, dus als ie niet in Nederland komt wordt dit voor mij niet eens een misschien.

 • heb de special edition gepre-ordered uit de UK voor 30 pond ofzo:D maar wel nice zo'n bundel

 • Tof hoor, erg mooi pakket voor de mensen die nog geen PSP hebben, een echte aanrader!  Grappig trouwens dat Sony op IG kijkt :P

 • Nice, maar ik heb al PSP's;

 • dit is een gewone psp zonder dat art design niks specials dus

 • Dat maakt de psp wel interresant, op de ps1 was FFVII heel leuk, en ik ben benieuwd hoe de personages er in geslepen 3d eruit zien. Misschien net als in KH? Cloud.

 • beetje jammer dat het een speciale bundel is maar geen speciale psp

 • Leuk maar ik heb al een psp

 • egt vet dat ie tog nog komt die is miss mijn kans om er een te scoren iemand miss tips waar ik hem kan orderen(A)

 • Leuk, dat hij nu wel weer komt. Jammer dat hij geen special paint job heeft, dat zal dan wel te duur zijn.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren