1. Gears of War 2 (X360)

Gears of War 2 (X360)

Snel kijk ik over de roestige auto waar ik achter verscholen zit. Voor ik het goed en wel besef komt er een reusachtig, walgelijk, monster op mij af. Instinctief haal ik de trekker over. Gloeiende kogels doorboren het afgrijselijke lijf van mijn tegenstander. Bloed spat uit de pasgemaakte gaten in het lichaam van de vijand. Echter, het monster loopt tegen de stroom van de fluitende kogels naar mij. De aan mijn wapen bevestigde kettingzaag begint te ronken en te trillen. De ruimte tussen het monster en mij wordt steeds kleiner. Het blinkende metaal van mijn kettingzaag is slechts enkele millimeters verwijderd van de huid van mijn tegenstrever. Hij probeert mij de kop in te slaan met zijn wapen, maar… te laat! Mijn dodelijke wapen doorklieft het lichaam van het monster. Het begint oorverdovend te schreeuwen en probeert tevergeefs de waterval van bloed te ontwijken...

Bovenstaand scenario zullen de Gears of War 2 eigenaren waarschijnlijk wel meermaals tegengekomen zijn. Het vervolg op het fantastische Gears of War is namelijk nog meer “Badass” dan zijn voorganger, om het in CliffyB (topman van Epic games, de ontwikkelaar) zijn woorden te zeggen. Bloed druipt meer dan tevoren, letterlijk van je scherm. Maar échte, grote veranderingen moet je niet verwachten in dit vervolg. Maar goed, laten we beginnen bij het begin. Er was eens…

…de mensheid! Helaas werd ons o zo vredige leventje ruw verstoord door een monsterlijk ras genaamd Locust. Deze monsters, nog het best te omschrijven als mijn zus die net uit bed komt, hebben de vervelende gewoonte overal uit de grond te kruipen en waar het maar kan dood en verderf te zaaien. Gelukkig kan de mensheid rekenen op Marcus Fenix, Dom en zijn vrienden, die samen het Delta Squad vormen. Maar de Locust zijn zo machtig geworden dat ze in staat zijn hele steden in ondergrondse dieptes te laten verdwijnen! Je kunt het al raden zeker? Yep, het is aan jou om in het hol van de leeuw te kruipen en de aarde te redden van deze vervelende monstertjes.

Cole: "Your stinky ass is gonna be crying to your queen, Oh mommy don't let the bad man hurt us, fuck you, we're gonna whoop your mommy's ass, wooo!"

Nu, GoW 2 probeert iets meer diepgang te leggen in het verhaal dan zijn voorganger. Zo gebeuren er nu meer “persoonlijke” drama’s dan in het vorige deel. Niet meer dan een leuke poging, zou ik zeggen, want zeg nu zelf, iemand die net tientallen monsters overhoop heeft geschoten is niet echt de ideale persoon om emotioneel over te komen. Langs de andere kant is het best interessant om de hoofdpersonages eens anders te zien dan in het bloed gedrenkt, Locust zitten afslachten.

Wat wel zeer goed geslaagd is, is het besturen van je personage. Dekking nemen en koprollen maken om kogels te ontwijken gaat vlotter dan ooit. Want ja, dekking zoeken is nog altijd één van de belangrijkste elementen in GoW 2. Deze game hanteert namelijk net als het vorige deel het zogenaamde Stop ’N Pop genre. Wil je niet herleid worden tot een malse steak, zal je je constant achter één of andere dekkingsplaats moeten bevinden.

Marcus: “Control, we've regrouped with Cole.”

Cole: “REGROUP? Is that what you call it when I save your ass?!”

De vorige Gears of War stond bekend om zijn oogverblindende vormgeving van de Gears of War-spelwereld. Wie bij de eerste GoW al flauw viel van verbazing, kan nu rekenen op een heuse hartaanval met de directe dood tot gevolg. Want met de verbeterde Unreal Engine komt alles nog beter uit de bloedrode verf! Werkelijk elk detail is magistraal uitgewerkt, de omgevingen, de personages, de wapens en ja, zelfs de Locust mogen er zijn! Vijanden worden vanaf nu met de grootste aandacht voor detail nauwkeurig aan flarden geschoten. Deze game mag zich met grote onderscheiding bovenaan de lijst van mooiste games plaatsen!

Maar de ontwikkelaar heeft nog meer verbeteringen aangebracht. De A.I. van je vijanden is bijvoorbeeld verbeterd. Als je de vervelende ettertjes dodelijk verwond hebt, kruipen ze nu naar hun makkers toe in de hoop dat deze ze willen oplappen. Ook opmerkelijk is dat de Locust beter dekking nemen en zelfs veranderen van dekkingsplaats. Zoals je ziet zijn de Locust nog lastiger geworden, ze krijgen zowaar de kuren van mijn zus! Je teammate Dom is er misschien ook iets slimmer op geworden sinds de laatste Gears of War, maar leuker wordt het als je hem vervangt door een echte speler die zich samen met jou door de campaign worstelt.

Want ja, net als in het eerste deeltje is ook deze keer de hele game in Co-op uit te spelen. Zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan samen met je maat op de bank Locust zitten afslachten? Samen kun je tactieken bedenken om de tegenstrever zo bloederig mogelijk om het leven te brengen. Met 11 verschillende manieren om een stervende vijand zijn miezerige leventje te beëindigen kan dit geen enkel probleem vormen. Kies je voor een bloederige, gewone of snelle dood? Aan jou de keuze! Als je trouwens geen (gamende) vrienden hebt, kan je nog altijd rekenen op de uitstekende online Co-op modus.

Dizzy: "Its as dark as a rats ass in here, let me light betties titties up"

Natuurlijk kan een online gedeelte in dit spel niet ontbreken. Als je online wilt spelen krijg je een paar modi voorgeschoteld, vanzelfsprekend allemaal in de brute stijl van GoW. Pak nu het standaard Capture The Flag, ons allemaal wel bekent. Het verschil zit hem hier in de vlag, dit is namelijk geen vlag, maar een mens van vlees en (vooral) bloed! Mijn favoriet blijft echter Wingman, waarbij jij, samen met een vriend, tegen vier andere teams moet strijden. Tactiek bespreken is hier een must! Helaas is hier niet alles rozengeur en maneschijn. Ik had vaak het probleem dat het verbinden met andere spelers erg langzaam ging.

Als laatste heeft Epic Games er nog een zogenaamde Horde-variant ingestoken. De bedoeling is simpel, ieder monster dat je tegenkomt afslachten en dan rustig wachten totdat de nieuwe lading klaar staat om afgeknald te worden. Je kan dit zowel off als online spelen. Helaas heb je dan van die spelers die vroegtijdig weggaan, dus als je de Horde modus wilt uitspelen, raad ik je aan een paar vrienden uit te nodigen.

Conclusie en beoordeling

Gears of War 2 lost de torenhoge verwachtingen meer dan in. Epic Games heeft duidelijk moeite gedaan om een perfecte game nog perfecter te maken. De besturing is nu nog beter en vlotter. Op audiovisueel vlak is de game werkelijk ongeëvenaard. Het verhaal is niet slecht, maar heeft nog voldoende ruimte voor verbetering. Ook het verbinden met andere spelers kan soms traag verlopen, maar dan hebben we alle minpunten echt wel gehad. De hele game is gewoonweg één bloederig festijn waar je uren aan een stuk van kunt genieten. Kortweg: deze game kickt meer ass dan welke andere game ook!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtig weergegeven spelwereld
 • Verbeterde gameplay
 • Lekker bloederig!
 • Co-op is geweldig
 • Horde
 • Online
 • Minpunten
 • Verhaal kon beter
 • Online verbinden duurt soms lang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Klopt! Welk nieuw spel komt er nog uit voor de PSP waar je echt op zit te wachten? Gran Turismo 4? Wanneer komt die dan?! FF7:CC? Daar moet je echt van houden! Verder komt er echt he-le-maal niks meer uit komende tijd voor de PSP en dat is echt zonde! Zeker in de zomertijd, waarin de PSP veel gebruikt kan worden onderweg op reis bijvoorbeeld… Ik weet zeker dat de DS deze zomer gaat winnen van de PSP (als ze dat al niet gedaan hebben) en de PSP sterft een langzame dood… Helaas…

 • Volgens mij verkoopt Ubisoft juist niet goed op de psp :P

 • Ach, de PSP en de DS zijn beide aan het sterven.

 • Vooral de PSP!

 • Het eerste zinnige wat ik van Ubisoft gehoord heb sinds een tijd. Ze hebben m'n vertrouwen in hun gebroken vanwege al die troep op de Wii en DS die ze uitbrengen en ik boycot ze tot ze een waardige Rayman 4 maken, die wat mij betreft ook voor de PSP mag uitkomen. ;)

  Maar inderdaad hoor ik hier niet zoveel over de PSP de laatste tijd…

  @Shinora: Alleen de PSP op moment, heb je niet gelezen?!

 • Ik zou sony adviseren om Ubisoft zo ver mogelijk van de PSP vandaan te houden xD Tenzij je zit te wachten op Dogzzz, Petzzz of Babiezzz Party !

 • De DS is nog volop in gebruik bij mij en m'n vrienden. De PSP is tot nu toe 2x aangeweest voor films…  Zegt genoeg..

 • ik vind de psp super vet, ik heb net nog ff GOW gespeeld.

  het blijft een goed ding.

  Ik heb de PSP en de DS en ik moet echt zonder te fucken zeggen dat ik de psp leuker vind!

 • ik heb mijn ds gewisseld tegen een PSP en heb er echt geen spijt van. maar ik zie wel dat er niets meer interessants op de PSP komt.  @ Shenmue3  Belachelijk wat je zegt. Ubisoft heeft ook meer dan dat: Prince of Persia, Assasssins Creed, Rainbow Six Vegas,.. Is het dan zo erg dat ze ook aan het ander publiek denken?


 • http://www.gamespot.com/psp/action/devilmaycry/index.html?om_act=convert&om_clk=tabs

 • Psp is cool, maar heeft het al lang moeten afleggen tegen de DS omdat de DS een nieuwe doelgroep heeft aangeboord en redelijk de oude doelgroep heeft weten te behouden. De Psp heeft toffe games, maar er komen geen toffe games meer uit en dat is jammer. De DS krijgt nog grote games als Castlevania, de pokemon franchise en misschien (hopelijk) Metroid Dread.  Overigens vind ik de huidige Pspgames beter dan de huidige DSgames. Killzone/Daxter/GOW worden alleen geevenaard door Zelda en New Super Mario Bros. en over die laatste zijn de meningen nog erg verdeeld.

 • Slechte verkoopcijfers? PSP verkoopt nu al maanden het meest van alle consoles/handheld in Japan.

 • @Jorenmartijn

  Jawel, maar zoveel komt er nou ook weer niet voor de DS uit. Ik vind dat de DS ook uitsterft.

 • Maar Cartmen, voor Ubisoft zijn (denk ik) die verkoopcijfers niet boeiend. Echt Japanse franchises hebben ze niet. Bovendien verkoopt dat ding buiten Europa lang zo goed niet. De DS blijft het dik beter doen. Het is dat iedere Japanner al een DS heeft, anders was dat daar ook het geval :P.

 • de PSP is een erg sterke handheld op zich, maar Sony heeft het simpelweg verneukt door nagenoeg alle exclusives ook op hun ps2 te laten verschijnen.

  de psp is het soort handheld dat mikt op ps2 spelers. waarom zouden die de moeite doen als ze ratchet, gta, syphon filter, silent hill and so on gewoon op hun console kunnen spelen aan budgetprice?  mensen kopen een console voor de exclusieve games, wanneer die er niet genoeg zijn dan, tja. • @Cartmen  Ja en Japan is ook zo lekker representatief voor de rest van de wereld.

 • evita het gelijk… ik vind et echt crap dat ze de 2 gta delen ratchet & clank en silent hill naad de ps2 hebbe gepoord… ze zager er niet een veel beter uit ook niet.. is gewoon zonde omdat ze goed waren voor de psp en dan weer minder op de ps2

  mijn psp is helaas dood:(

  ik houd van dat ding :P

  vind gewoon beter als een ds door de meerdere functies en betere gfx en spellen die mij meer aanspreken

 • Ja, voor de PSP komen er gewoon geen leuke spellen meer uit.

 • Moeten ze maar beter beveiligen, iedereen bouwt em om.

 • Ik heb het gebrek aan goede games altijd al als een minpunt gezien voor de PSP. Nu krijgen ze het recht in hun gezicht. Ik ben benieuwd wat ze er aan gaan doen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren